Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Σέρρες
    Fri 11.8°C
    Clear

    5 αποδράσεις παντός καιρού κοντά στη Θεσσαλονίκη

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    5 αποδράσεις παντός καιρού κοντά στη Θεσσαλονίκη

    Ανακαλύψτε τις ομορφιές, τα αξιοθέατα και τους καλά κρυμμένους θησαυρούς πέντε υπέροχων προορισμών που απέχουν μία με μιάμιση ώρα από τη Θεσσαλονίκη

    Επιβλητικά βουνά, παραδοσιακοί οικισμοί, γαλήνιες λίμνες, καταρράκτες και μαγευτικά τοπία που μεταμορφώνονται ανάλογα με την εποχή. Μια ανάσα μακριά από τη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν υπέροχα μέρη για αποδράσεις που συνδυάζουν φύση, πολιτισμό και παράδοση. Εάν ψάχνετε για μια κοντινή εκδρομή μία με μιάμιση ώρα μακριά από την όμορφη πόλη του Βορρά, τότε βάλτε στο πρόγραμμά σας αυτούς τους προορισμούς.

    5 ιδέες για εκδρομές μια ανάσα στη Θεσσαλονίκη

    Έδεσσα: Στην πόλη των νερών

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Από τη Θεσσαλονίκη η Έδεσσα, η «υδάτινη πόλη» της Βόρειας Ελλάδας, απέχει μόλις 95 χιλιόμετρα (περίπου 1½ ώρα). Η πρωτεύουσα της Πέλλας έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά της με τους καταρράκτες της, οι οποίοι βρίσκονται σε ένα μοναδικό γεωπάρκο με λιθόστρωτα δρομάκια, πέτρινα γεφύρια και υπέροχη θέα, στα βορειοανατολικά της πόλης. Φυσικός δημιουργός ο ποταμός Εδεσσαίος, του οποίου τα νερά διασχίζουν την πόλη προτού χυθούν ορμητικά στους καταρράκτες. Ο μεγαλύτερος και πιο εντυπωσιακός καταρράκτης, ο Κάρανος, ρίχνει τα νερά του από ύψος 70 μέτρων, με δύναμη και ορμή, δημιουργώντας ένα πυκνό σύννεφο από σταγονίδια που δροσίζουν την ατμόσφαιρα.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το άλλο στολίδι της Έδεσσας είναι ο παραδοσιακός οικισμός Βαρόσι με τα παλιά αρχοντικά. Την ξεχωριστή ατμόσφαιρα της γειτονιάς ενισχύουν οι παλιές βυζαντινές εκκλησίες της Κοίμησης της Θεοτόκου και των Αγίων Πέτρου και Παύλου, χτισμένες τον 14ο αιώνα και με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες.

    Λίμνη Κερκίνη: Υδάτινος παράδεισος

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Σε απόσταση 40 χλμ. από την πόλη των Σερρών και περίπου 100 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, συναντάμε ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας. Η υπέροχη Λίμνη Κερκίνη γεννήθηκε από ένα φράγμα που δημιουργήθηκε το 1932 και σήμερα αποτελεί ιδιαίτερα προστατευμένο υδροβιότοπο και τοπίο σπάνιας ομορφιάς με θέα το βουνό Μπέλες και την κοιλάδα Σερρών. Η φύση κάνει το ταξίδι εδώ αξέχαστο. Η παρόχθια βλάστηση με παραποτάμια δάση από άγριες ιτιές, τα τεράστια νούφαρα που επιπλέουν, η μεγάλη ποικιλία ψαριών, τα κοπάδια βουβαλιών που πλατσουρίζουν στις όχθες αλλά και ο υπέροχος ορίζοντας από τα ορεινά συγκροτήματα του όρους Μπέλες και των Κρουσίων, χαρίζουν στον τόπο μια μοναδική γοητεία.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Παρατηρήστε την πλούσια ορνιθοπανίδα και κάντε βαρκάδα με τις παραδοσιακές «πλάβες» για να δείτε τις ομορφιές της λίμνης από κοντά. Μπορείτε επίσης να κάνετε ιππασία, ποδηλασία με mountain bikes, πεζοπορία και διαδρομές με τζιπ. Σε κοντινή απόσταση σας περιμένουν τα Άνω Πορόια, ένα τα πιο ζωντανά χωριά της περιοχής, με μοναδική θέα στη λίμνη Κερκίνη, ωραίους ξενώνες και καλό φαγητό.

    Λιτόχωρο: Στη σκιά του Ολύμπου

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Συνυφασμένο με τις εξερευνήσεις του μυθικού βουνού του Ολύμπου, το γραφικό Λιτόχωρο αποτελεί προορισμό ιδανικό για όλες τις εποχές. Το Λιτόχωρο είναι χτισμένο στις ανατολικές απολήξεις του μυθικού βουνού, σε απόσταση 25 χλμ. από την Κατερίνη και 90 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Η γραφική κωμόπολη της Πιερίας αποτελεί την κεντρική πύλη εισόδου στον Όλυμπο, αφού από τις θέσεις «Πριόνια» και «Γκορτσιά» ξεκινούν οι αναβάσεις για τα καταφύγιά του και την κορυφή, τον Μύτικα (2.918 μ.).

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Από την κεντρική πλατεία του Λιτόχωρου ξεκινά ο λαβύρινθος με τα στενά δρομάκια, ενώ στην κορυφή του οικισμού βρίσκεται το παλιό χωριό. Σπίτια μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, νεοκλασικά καπετανόσπιτα, μικρές συνοικιακές πλατείες, πέτρινες βρύσες και εκκλησίες συνθέτουν την εικόνα των οικισμών. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Ναυτικό Μουσείο με τα εκθέματα που φανερώνουν την πλούσια ναυτική κληρονομιά της μακεδονικής κωμόπολης. Επίσης, το Λιτόχωρο αποτελεί ιδανική βάση για να εξερευνήσετε τους παραδοσιακούς οικισμούς του Παλαιού Παντελεήμονα και της Σκοτίνας.

    Παγγαίο Καβάλας: Στο μαγικό βουνό

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Παραδοσιακοί οικισμοί, τρεχούμενα νερά, βυζαντινά μοναστήρια, μύθοι, ιστορία, ομορφιά… Σε απόσταση 17 χλμ. από την Καβάλα και 130 χλμ. από Θεσσαλονίκη, ο Δήμος Παγγαίου και τα ορεινά χωριά του αποτελούν έναν γοητευτικό προορισμό για όσους αγαπούν τη φύση, την παράδοση και την περιπέτεια.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ανακαλύψτε τη Μουσθένη με τα τοξωτά γεφύρια και τα λιθόκτιστα παραδοσιακά σπίτια, τη Μεσορόπη με τα επιβλητικά αρχοντικά του 19ου αιώνα και τα εντυπωσιακά καπνομάγαζα, το Παλαιοχώρι με το Βρανόκαστρο και το καστανόδασος, τα τεράστια πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά, αλλά και τον ιστορικό παραδοσιακό οικισμό της Ελευθερούπολης με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που θυμίζει μεγάλα μακεδονικά αστικά κέντρα. Αξίζει η πεζοπορία στο πανέμορφο μονοπάτι της Μεσορόπης, που οδηγεί σε μικρούς καταρράκτες και λίμνες, αλλά και μια επίσκεψη στην ιστορική Μονή της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας. Οι οινόφιλοι θα ενθουσιαστούν με τα οινοποιεία της περιοχής που παράγουν τον γνωστό «Βίβλινο οίνο», που αναφέρεται στον Ησίοδο ως κρασί εξαιρετικής ποιότητας.

    Αρναία: Η άλλη Χαλκιδική

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η επίσκεψη στην ορεινή Αρναία, περίπου 70 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 38 χλμ. από τον Πολύγυρο, είναι μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε, εάν θέλετε να γνωρίσετε το άλλο πρόσωπο της Χαλκιδικής. Χτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 600 μ., στους βόρειους πρόποδες του βουνού Χολομώντα, μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο με πλούσια δάση και άφθονα τρεχούμενα νερά, η Αρναία είναι γεμάτη με όμορφα σπίτια και κτίσματα που αποτελούν εξαιρετικά δείγματα μακεδονικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Δεν είναι τυχαίο που το CNN τη συμπεριέλαβε στη λίστα του με τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Αναπαλαιωμένα αρχοντικά με χαγιάτια και παραδοσιακά σπίτια βαμμένα με έντονα χρώματα ή ώχρες στολίζουν την Αρναία, η οποία είναι χαρακτηρισμένη ως «Ιστορικός τόπος» και «Παραδοσιακός Οικισμός» από το 1987 από το Υπουργείο Πολιτισμού. Μάλιστα, ο Δήμος έχει σχεδιάσει έξι διακριτές περιπατητικές διαδρομές με στόχο την εξυπηρέτηση των επισκεπτών και την ευκολότερη γνωριμία με τον οικισμό. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα φημισμένα τοπικά προϊόντα της Αρναίας, όπως το μέλι, το κρασί και τη μοναδική Μουντοβίνα, ένα ξεχωριστό τσίπουρο από μέλι (προϊόν ΠΟΠ). Κοντά στο χωριό υπάρχει το πανέμορφο άλσος της Αγίας Παρασκευής, καθώς και το ξωκλήσι του προφήτη Ηλία για περπάτημα μέσα στη φύση.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider