Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 17.6°C
    Clear

    CNN: Αυτά είναι τα ωραιότερα ελληνικά χωριά (pics)

    BEST OF
    CNN: Αυτά είναι τα ωραιότερα ελληνικά χωριά (pics)

    Από τη Βόρεια Ελλάδα μέχρι την Κρήτη

    Αφιέρωμα στα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας έκανε πρόσφατα το CNN Travel, εξυμνώντας τη μοναδικότητά τους. «Η Ελλάδα μπορεί να έχει πολλά ειδυλλιακά νησιά, αλλά η χώρα της Μεσογείου έχει και πολλά γοητευτικά χωριά», σημειώνει το άρθρο. Στη λίστα του CNN συμπεριλαμβάνονται 17 πανέμορφοι ορεινοί αλλά και παραθαλάσσιοι οικισμοί από κάθε γωνιά της χώρας. Ας δούμε τις επιλογές του.

    Αρχάνες, Κρήτη

    Αρχάνες, Κρήτη

    Σε απόσταση περίπου 16 χλμ. νότια του Ηρακλείου, οι Αρχάνες θεωρούνται ένα από τα καλύτερα αναπαλαιωμένα χωριά της Ελλάδας. Το ανοιχτό γκριζοπράσινο χρώμα των γύρω ελαιώνων κάνει μια υπέροχη αντίθεση με τα σπίτια του χωριού που είναι βαμμένα σε ζωηρά χρώματα. Σε αυτό το γοητευτικό και πολύχρωμο χωριό θα βρείτε εργαστήρια γλυπτικής και ενδιαφέροντα μουσεία (Λαογραφικό, Αρχαιολογικό, Κρητικής Ιστορίας και Παράδοσης).

    Κάστρο, Σίφνος

    Κάστρο, Σίφνος

    Το χωριό Κάστρο, η αρχαία πρωτεύουσα της Σίφνου, βρίσκεται στα ανατολικά του νησιού, πάνω σε έναν απότομο βράχο με εξαιρετική θέα προς το πέλαγος. Είναι χαρακτηρισμένο παραδοσιακός οικισμός και έχει φρουριακή αρχιτεκτονική. Έτσι υπάρχει το εξωτερικό τείχος (κάποια τμήματά του σώζωνται ακόμα και μπορείτε να τα δείτε) και στο εσωτερικό τα σπίτια είναι χτισμένα το ένα δίπλα και πάνω στο άλλο. Η περιπλάνηση στα στενά σοκάκια του Κάστρου είναι μια εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη.

    Καταστάρι, Ζάκυθνος

    Καταστάρι, Ζάκυθνος

    Χτισμένο ανάμεσα σε ελαιώνες και αμπελώνες, περίπου 17 χιλιόμετρα από την πόλη της Ζακύνθου, το Καταστάρι αξίζει μια επίσκεψη αν θέλεις να παρατηρήσεις την καθημερινή ζωή σε ένα χωριό του Ιονίου που δεν έχει επηρεαστεί από τον έντονο τουρισμό. Η πελώρια εκκλησία της Παναγίας και η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου με την όμορφη θέα στο πέλαγος, είναι δύο ξεχωριστά αξιοθέατα.

    Γύθειο, Λακωνία

    Γύθειο, Λακωνία

    Το Γύθειο είναι μια όμορφη παραθαλάσσια κωμόπολη, χτισμένη αμφιθεατρικά, με πολύχρωμα νεοκλασικά που καθρεφτίζονται στη θάλασσα, στενά σοκάκια και χαρακτηριστική νησιωτική φυσιογνωμία. Η νότια άκρη του Γυθείου ενώνεται μέσω μικρού προβλήτα με το νησάκι Κρανάη ή Μαραθονήσι, όπου σύμφωνα με την παράδοση πέρασαν τη νύχτα τους ο Πάρις και η Ελένη πριν φύγουν για την Τροία.

    Καλαρρύτες, Τζουμέρκα

    Καλαρρύτες, Τζουμέρκα

    Οι Καλαρρύτες βρίσκονται στο νοτιοανατολικό άκρο του νομού Ιωαννίνων στην περιοχή των Τζουμέρκων και είναι χτισμένοι σε υψόμετρο 1.200 μ., στο χείλος μιας απότομης χαράδρας. Πρόκειται για ένα διατηρητέο παραδοσιακό χωριό, όπου πρωταγωνιστούν τα επιβλητικά πέτρινα αρχοντικά, τα άφθονα νερά και τα παραδοσιακά καλντερίμια. Οι Καλαρρύτες ήταν ένα από τα σπουδαία κέντρα αργυροχρυσοχοΐας. Εδώ γεννήθηκε o Σωτήριος Βούλγαρης, που ίδρυσε τον διάσημο οίκο Bvlgari.

    Πάπιγκο, Ζαγοροχώρια

    Πάπιγκο, Ζαγοροχώρια

    Δεν γίνεται να ταξιδέψεις στα Ζαγοροχώρια και να μην επισκεφθείς το Πάπιγκο. Η βόλτα στα πλακόστρωτα καλντερίμια αποκαλύπτει καλοδιατηρημένα σπίτια παραδοσιακής ζαγορίσιας αρχιτεκτονικής, εκκλησίες και πέτρινες κρήνες, ενώ οι επιβλητικοί «πύργοι» της Αστράκας καθηλώνουν το βλέμμα. Λίγο έξω από το χωριό βρίσκονται οι φυσικές «κολυμπήθρες» που το καλοκαίρι μεταμορφώνονται σε πισίνες για βουτιές. Πολύ κοντά στο Πάπιγκο είναι και το φαράγγι του Βίκου.

    Απείρανθος, Νάξος

    Απείρανθος, Νάξος

    Η Νάξος, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, δεν διαθέτει μόνο υπέροχες παραλίες αλλά και εξαιρετικά ορεινά χωριά, όπως η Απείρανθος. Το παραδοσιακό πετρόχτιστο χωριό, χτισμένο σε υψόμετρο 600 περίπου μέτρων, στους πρόποδες του όρους Φανάρι, περηφανεύεται για την αρχιτεκτονική, τις παραδόσεις και τα έθιμα του. Μαρμάρινα στενά καλντερίμια με αψιδωτές καμάρες, πανέμορφα πέτρινα σπίτια, πύργοι και μικρές πλατείες δημιουργούν ένα πολύ ιδιαίτερο σκηνικό. Η Απείρανθος διαθέτει πέντε μουσεία: Αρχαιολογικό, Λαογραφικό, Γεωλογικό, Φυσικής Ιστορίας και Εικαστικών Τεχνών.

    Άσσος, Κεφαλονιά

    Άσσος, Κεφαλονιά

    Χτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από την ομώνυμη χερσόνησο, ανάμεσα σε πεύκα και κυπαρίσσια, η απομονωμένη Άσσος γοητεύει κάθε επισκέπτη. Τα βαμμένα σε ζωηρά χρώματα σπίτια, το καταπράσινο τοπίο και τα κρυστάλλινα νερά δημιουργούν ένα μαγευτικό σκηνικό. Ανεβείτε μέχρι το βενετσιάνικο κάστρο που προσφέρει εκπληκτική θέα στο ηλιοβασίλεμα. Στα συν του χωριού το ότι βρίσκεται κοντά στην πανέμορφη παραλία του Μύρτου.

    Χώρα, Φολέγανδρος

    Χώρα, Φολέγανδρος

    Η Χώρα της Φολεγάνδρου είναι μία από τις πιο πολυφωτογραφημένες γωνιές του Αιγαίου. Χτισμένη στα 200 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, απλώνεται μέσα και γύρω από το μεσαιωνικό κάστρο που δεσπόζει στο χείλος του γκρεμού. Τα σπίτια με τις μικρές ασπρισμένες αυλές, τα γραφικά δρομάκια, η θεά προς το Αιγαίο, οι πολλές πλατείες και η εκκλησία της Παναγίας, που δεσπόζει πάνω στον βράχο, εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες.

    Λίνδος, Ρόδος

    Λίνδος, Ρόδος

    Με δρόμους χωρίς αυτοκίνητα, γραφικά στενά σοκάκια που θυμίζουν κυκλαδίτικο οικισμό, αμμώδεις παραλίες με σμαραγδένια νερά και στολίδι την αρχαία ακρόπολη που δεσπόζει πάνω από τον οικισμό, η Λίνδος είναι ένα από τα πιο ειδυλλιακά μέρη στην Ελλάδα. Το καλοκαίρι σφύζει από ζωή. Ακολουθήστε την πλακόστρωτη ανηφόρα για τον αρχαιολογικό χώρο για να δείτε τα ερείπια και να απολαύσετε την εξαίσια θέα στο πέλαγος.

    Λιτόχωρο, Πιερία

    Λιτόχωρο, Πιερία

    Με σπίτια μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, λιθόστρωτα σοκάκια και εκπληκτική θέα στον Όλυμπο, το Λιτόχωρο αποτελεί δημοφιλή προορισμό όλες τις εποχές συνδυάζοντας βουνό και θάλασσα. Η γραφική κωμόπολη είναι ιδανική βάση για εκείνους που επιθυμούν να ξεκινήσουν αναρρίχηση στον Όλυμπο, καθώς από εκεί ξεκινούν όλες οι προσπάθειες για την κατάκτηση της κορυφής του μυθικού βουνού των Θεών.

    Οία, Σαντορίνη

    Οία, Σαντορίνη

    Η Οία είναι αναμφισβήτητα το πιο γνωστό σημείο στη Σαντορίνη και ένας από τους πλέον φωτογραφισμένους τόπους της Ελλάδας. Ένας διατηρητέος οικισμός με ακαταμάχητη γοητεία. Τα γραφικά καλντερίμια, τα λιτά υπόσκαφα σπιτάκια, η θέα της καλντέρας και το παγκοσμίου φήμης ηλιοβασίλεμά της, λειτουργούν σαν μαγνήτες για χιλιάδες επισκέπτες.

    Πυργί, Χίος

    Πυργί, Χίος

    Περίπου 25 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου, το Πυργί, γνωστό και ως το «ζωγραφιστό χωριό», είναι ένα από τα Μαστιχοχώρια, τα 24 μεσαιωνικά χωριά στα νότια του νησιού όπου παράγεται η μαστίχα Χίου. Αυτό που το κάνει μοναδικό είναι η ασπρόμαυρη γεωμετρική διακόσμηση των εξωτερικών τοίχων των σπιτιών- τα λεγόμενα «ξυστά». Πρόκειται για μια τεχνική σκαλίσματος με το χέρι γεωμετρικών μοτίβων σε άσπρο και μαύρο.

    Άνω Σύρος, Σύρος

    Άνω Σύρος, Σύρος

    Χτισμένη σε λόφο πάνω από την Ερμούπολη, η Άνω Σύρος είναι ο παλαιότερος οικισμός του νησιού. Ιδρύθηκε το 1200 από τους Ενετούς και συνέχισε να κατοικείται καθ’ όλη την πορεία της ιστορίας της, διατηρώντας την καθολική της ταυτότητα και το μεσαιωνικό της χαρακτήρα. Γραφικά στενά, μπαλκόνια με μπουκαμβίλιες, παλιές εκκλησίες, παραδοσιακά ταβερνάκα και υπέροχη θέα στο Αιγαίο συνθέτουν μια εικόνα που μένει χαραγμένη στη μνήμη των ταξιδιωτών.

    Αρναία, Χαλκιδική

    Αρναία, Χαλκιδική

    Η ωραία της Ορεινής Χαλκιδικής. Η Αρναία είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 600 μέτρων, στους βόρειους πρόποδες του βουνού Χολομώντα, μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο με πλούσια δάση και άφθονα τρεχούμενα νερά. Το χωριό είναι γεμάτο με όμορφα σπίτια και κτίσματα που αποτελούν εξαιρετικά δείγματα μακεδονικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

    Άγιος Γεώργιος Νηλείας, Πήλιο

    Άγιος Γεώργιος Νηλείας, Πήλιο

    Σε αυτό το πανέμορφο παραδοσιακό χωριό του Πηλίου, τα παλιά πέτρινα σπίτια στέκουν δίπλα σε νεοκλασικά αρχοντικά του 19ου αιώνα. Τα τελευταία ανήκουν σε εμπόρους που μετανάστευσαν στην Αίγυπτο και έκαναν περιουσίες πριν επιστρέψουν στο χωριό για να χτίσουν εντυπωσιακές εξοχικές κατοικίες. Η καρδιά του χωριού χτυπάει στη γαλήνια πλατεία με την υπέροχη θέα στον Παγασητικό κόλπο.

    Στεμνίτσα, Αρκαδία

    Στεμνίτσα, Αρκαδία

    Χτισμένη αμφιθεατρικά στις δυτικές πλαγιές του Mαινάλου και κηρυγμένη ως ιστορικός διατηρητέος οικισμός από το 1985, η Στεμνίτσα είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της ορεινής Αρκαδίας. Τα λιθόστρωτα καλντερίμια, τα πέτρινα αρχοντικά, οι ωραίες εκκλησίες, αλλά και η φημισμένη Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας που διατηρεί μια παράδοση αιώνων, κάνουν αυτό το χωριό να ξεχωρίζει.

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider