Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Thu 16.8°C
    Clouds

    Τρεις μονοήμερες εκδρομές κοντά στην Αθήνα για καλοφαγάδες

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Τρεις μονοήμερες εκδρομές κοντά στην Αθήνα για καλοφαγάδες

    Μια απόδραση στη φύση είναι πάντα αναζωογονητική, ειδικά αν συνδάζεται με καλό φαγητό. Επιλέξαμε και σας προτείνουμε τρεις προορισμούς που προσφέρουν το ιδανικό σκηνικό για μια «νόστιμη» μονοήμερη εκδρομή, σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα

    Αν σας αρέσουν οι μονοήμερες αποδράσεις από την Αθήνα, για να αλλάξετε σκηνικό, να χαλαρώσετε στη φύση και να φάτε νόστιμα, τότε τα χωριά που ακολουθούν είναι ιδανικά για εσάς. «Φορτώστε» την παρέα στο αυτοκίνητο και απολαύστε μια αναζωογονητική ημερήσια εξόρμηση σε προορισμούς που συνδυάζουν βόλτες σε γραφικά τοπία και καλό παραδοσιακό φαγητό, μόλις μία με μιάμιση ώρα μακριά από την πολύβουη Αθήνα.

    Στενή Ευβοίας

    Στενή Εύβοιας
    Στενή Εύβοιας
    Η Στενή είναι ένα από τα γραφικότερα χωριά της Εύβοιας (πηγή: Shutterstock)

    Χτισμένη στους πρόποδες του όρους Δίρφυς, σε υψόμετρο 400 μ. και σε απόσταση 30 χλμ. από τη Χαλκίδα, η Στενή είναι ένα από τα γραφικότερα χωριά της Εύβοιας. Ξεκινώντας πρωί από την Αθήνα, σε λιγότερο από μιάμιση ώρα θα βρεθείτε σε ένα φιλόξενο, πνιγμένο στο πράσινο και «νόστιμο» χωριό, που αποτελεί ιδανικό προορισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τα σοκάκια και η πλατεία του χωριού σφύζουν από ζωή από νωρίς το πρωί ως αργά το βράδυ. Το χωριό αποτελείται από τρεις οικισμούς: την Πάνω και την Κάτω Στενή και τον σχεδόν εγκαταλειμμένο οικισμό του Πύργου, γνωστό και ως Σκουντέρι. Κέντρο του χωριού είναι η πλακόστρωτη πλατεία απ’ όπου ξεκινούν στενά μονοπάτια και διακλαδίζονται ως την τελευταία άκρη του χωριού. Μέσα στην πλατεία υπάρχουν γραφικές βρύσες με τρεχούμενα νερά, ενώ μεγάλα πλατάνια απλώνουν τη σκιά τους πάνω από τα γραφικά καφενεδάκια και τις περίφημες κρεατοταβέρνες. Αν σας αρέσουν οι βόλτες στη φύση, το καλύτερο σημείο για πεζοπορία είναι το Αισθητικό Δάσος της Στενής, ένα από τα 19 αισθητικά δάση της Ελλάδας, το οποίο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura.

    Κισσός Στενή
    Κισσός Στενή
    Ταβέρνα Κισσός

    Φαγητό: Ο Κισσός είναι μία από τις κλασικές ταβέρνες σε κεντρικό σημείο της Στενής. Πολύ καλή επιλογή ο Θανάσης των Ορέων, όπου εκτός από καλοψημένα κρέατα, θα βρείτε και ιδιαίτερες γεύσεις που παντρεύουν την παραδοσιακή με τη σύγχρονη κουζίνα. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε την ταβέρνα Νερόμυλος στα πλατάνια της Αγίας Κυριακής.

    Δερβενοχώρια

    travelgo.gr
    Το Φρούριο της Φυλής (πηγή: Shutterstock)

    Ένα ακόμη μέρος που συνδυάζει ωραίες ορεινές βόλτες και καλό φαγητό (ειδικά αν είστε λάτρεις του κρέατος) είναι τα Δερβενοχώρια, ένα σύνολο πέντε χωριών δυτικά της Πάρνηθας, στα όρια Αττικής και Βοιωτίας (περίπου 45 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας). Τα χωριά Πύλη, Σκούρτα, Στεφάνη, Πάνακτο, Πράσινο, μαζί με τη Δάφνη και τη Δαφνούλα, απλώνονται σε ένα όμορφο και γεμάτο έντονα χρώματα οροπέδιο, σε υψόμετρο περίπου 550 μ. To οροπέδιο των Δερβενοχωρίων ήταν το σημαντικότερο και μοναδικό πέρασμα κατά τους πανάρχαιους και προεπαναστατικούς χρόνους από την Πελοπόννησο και την Αττική στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στα Δερβενοχώρια υπάρχουν πολλά ιστορικά μνημεία, εκκλησίες και μοναστήρια για να δείτε, αλλά και όμορφες διαδρομές μέσα στη φύση που μπορείτε να απολαύσετε με τα πόδια ή με το αυτοκίνητο. Η ιστορική Μονή Κλειστών, φωλιασμένη μέσα στο άγριο και επιβλητικό τοπίο, το Κάστρο της Φυλής με την υπέροχη θέα, καθώς το μονότοξο πέτρινο γεφύρι του Ασωπού που θα σας θυμίσει Ζαγοροχώρια, είναι μερικά από τα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε.

    Ταβέρνα Στέλιου Κόλλια
    Ταβέρνα Στέλιου Κόλλια
    Ταβέρνα Στέλιος Κόλλιας

    Φαγητό: Η περιοχή είναι διάσημη για τις κρεατοταβέρνες της. Η ταβέρνα του Άρη στην Πύλη μετράει έναν αιώνα ζωής. Δοκιμάστε τηγανόψωμο με τυρί, αρνί σούβλας, παϊδάκια, προβατίνα, ζυγούρι και χειροποίητα λουκάνικα - όλα είναι πεντανόστιμα. Φημισμένη είναι και η ταβέρνα του Στέλιου Κόλλια. Εκτός από κοκορέτσι και κοντοσούβλι, προσθέστε στην παραγγελία σας χόρτα του βουνού και χειροποίητα τζόλια (μακαρόνια) με ξερή μυζήθρα. Πολύ καλή επιλογή για κρεατοφαγία είναι και ο Κωτσούλης στα Σκούρτα.

    Λεβίδι Αρκαδίας

    travelgo.gr
    Το Λεβίδι από ψηλά (πηγή: Shutterstock)

    Η απόσταση από Αθήνα είναι περίπου δύο ώρες (160 χλμ.), όμως όσοι έχετε διάθεση για μια σύντομη εκδρομή στην oρεινή Αρκαδία και εκτιμάτε το καλό, παραδοσιακό φαγητό, αξίζει να επιχειρήσετε την εξόρμηση. Το Λεβίδι, κεφαλοχώρι χτισμένο στις ανατολικές πλαγιές του Μαινάλου, σε υψόμετρο 860 μ., 25 χλμ. βόρεια από την Τρίπολη, θα σας εντυπωσιάσει με τα πετρόχτιστα σπίτια του και τη γεμάτη ζωή πλατεία του. Με ορμητήριο το χωριό αξίζει να επισκεφθείτε το αρχαίο θέατρο του Ορχομενού, καθώς και το μοναδικό σπήλαιο Κάψια που κατατάσσεται στα δέκα πιο αξιόλογα σπήλαια της Ελλάδας. Αν έχετε περισσότερο χρόνο, μπορείτε να κάνετε και μια βόλτα στη Βυτίνα, τη Δημητσάνα, τη Στεμνίτσα και σε άλλα χωριά του Μαινάλου.

    Κουμπούρης Λεβίδι
    Κουμπούρης Λεβίδι
    O Κουμπούρης

    Φαγητό: Must στάση η φημισμένη ταβέρνα-ψησταριά του Κουμπούρη, για γουρνοπούλα με τραγανή πέτσα, κοκορέτσι και κοντοσούβλι. Στην ταβέρνα Σκούρκος, εκτός από παραδοσιακά ψητά, θα βρείτε και πολλές επιλογές για μη κρεατοφάγους. Στο δρόμο από Λεβίδι προς Κανδήλα, μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό τοπίο, το Χάνι της Κανδύλας σερβίρει ωραιότατο κοκκινιστό κατσικάκι με χυλοπίττες, αρνάκι γκιούλαμπασι κι άλλα πεντανόστιμα πιάτα.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider