Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 15.2°C
    Clear

    4 ελληνικές πόλεις που είναι πιο όμορφες τον χειμώνα

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    4 ελληνικές πόλεις που είναι πιο όμορφες τον χειμώνα

    Ενδιαφέροντα αξιοθέατα, μαγευτικά τοπία, βόλτες σε ατμοσφαιρικά σοκάκια και σε γειτονιές γεμάτες ζωντάνια, εξορμήσεις στη φύση και καλό φαγητό. Όλα αυτά κι άλλα πολλά κάνουν αυτές τις ελληνικές πόλεις ιδανικές για χειμερινές αποδράσεις

    Ο χειμώνας είναι ιδανική εποχή για αναζωογονητικά ταξίδια, ειδικά αν συνδυάζονται με χιονισμένα τοπία. Εκτός όμως από τα ορεινά χωριά, υπάρχουν αρκετές ελληνικές πόλεις που μπορούν να κάνουν τις χειμερινές διακοπές σας πραγματικά αξέχαστες. Ενδιαφέροντα αξιοθέατα, βόλτες σε ατμοσφαιρικά σοκάκια και σε γειτονιές γεμάτες ζωντάνια, εξορμήσεις στη φύση και καλό φαγητό. Διαλέξαμε 4 ελληνικές πόλεις που αξίζει να επισκεφτείτε αυτή την εποχή για να γνωρίσετε τις ομορφιές τους.

    4 όμορφες ελληνικές πόλεις για τον χειμώνα

    Καστοριά

    travelgo.gr
    Λίμνη Ορεστιάδα (πηγή: Shutterstock)

    Από τις πιο όμορφες και γραφικές πόλεις της βόρειας Ελλάδας, η Καστοριά καθρεφτίζεται στα νερά της λίμνης Ορεστιάδας και γοητεύει τους επισκέπτες με την αρχοντιά και τη γαλήνια αύρα της. Η λίμνη που ειδικά παγωμένη το χειμώνα είναι μαγική, οι παραδοσιακές γειτονιές Ντολτσό και Αποζάρι με τα επιβλητικά αρχοντικά, οι βυζαντινές εκκλησίες και οι γαστρονομικές απολαύσεις κάνουν την Καστοριά έναν από τους καλύτερους χειμερινούς προορισμούς στην Ελλάδα.

    Τι να κάνετε

    travelgo.gr
    Αρχοντικά στην παλιά πόλη της Καστοριάς (πηγή: Shutterstock)
    • Η λίμνη Ορεστιάδα είναι ταυτισμένη με τη φυσιογνωμία, την ιστορία και την εξέλιξη της πόλης. Ο μικρός γύρος της λίμνης έχει μήκος περίπου 8 χλμ. και γίνεται ιδανικά με τα πόδια ή με ποδήλατο (υπάρχει και ο μεγάλος, που συνεχίζει προς τα χωριά της λίμνης). Όση ώρα περπατάτε, θα χαζεύετε τους πελεκάνους και τις πάπιες, αλλά και το εντυπωσιακό θέαμα των ψαράδων που κωπηλατούν όρθιοι τα «καράβια» τους.
    • Στο βόρειο τμήμα της λίμνης βρίσκεται το Σπήλαιο του Δράκου με τις δέκα επισκέψιμες αίθουσες και τις επτά υπόγειες λίμνες.
    • Απαραίτητη η βόλτα στις γραφικές γειτονιές Ντολτσό και Απόζαρι, με τα διατηρητέα αρχοντικά εύπορων Καστοριανών, που θα σας ταξιδέψουν στο παρελθόν.
    • Μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε τον προϊστορικό λιμναίο οικισμό στο Δισπηλιό, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1992, ενώ σήμερα στην αναπαράσταση, που αποτελείται από 8 καλύβες, ο επισκέπτης αποκτά την εικόνα ενός προϊστορικού λιμναίου οικισμού, βλέπει τα ευρήματα της εποχής εκείνης και μπορεί να καταλάβει πως ήταν ένα νοικοκυριό πριν από 7.500 χρόνια.
    • Μόλις 22 χλμ. από την Καστοριά βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Βιτσίου, σε υψόμετρο 1.800 μ., πλήρως οργανωμένο και ιδιαίτερα αγαπητό από τους σκιέρ και τους snowboarders.

    Νάουσα

    travelgo.gr
    Η πόλη της Νάουσας προσφέρεται για ατελείωτους περιπάτους (πηγή: Shutterstock)

    Με μεγάλη παράδοση στην οινοποιία, παραδοσιακές γειτονιές με ιδιαίτερο χρώμα, θαυμάσιες εξοχές γύρω από την πόλη, ιστορικά αξιοθέατα και δύο χιονοδρομικά κέντρα σε απόσταση αναπνοής, η Νάουσα προσφέρει μοναδικές εμπειρίες σε όσους αγαπούν τις αποδράσεις με έμφαση στη φύση και τις γεύσεις.

    Τι να κάνετε

    travelgo.gr
    Χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια (πηγή: Shutterstock)
    • Το ποτάμι της Αραπίτσας που διασχίζει την πόλη, δημιουργεί υπέροχα καταπράσινα τοπία, μικρούς καταρράκτες και ιδανικά σκηνικά για ατελείωτους περιπάτους.
    • Μια βόλτα στις γειτονιές Αλώνια, Πουλιάνα και Μπατάνια θα σας ταξιδέψει στο παρελθόν της πόλης, ενώ αξίζει να επισκεφθείτε και το Δημοτικό Πάρκο, κοντά στην πλατεία Καρατάσου, με την άπλετη θέα στον εύφορο κάμπο της Ημαθίας.
    • Σε απόσταση 3 χλμ. από την πόλη, απλώνεται το Άλσος του Αγίου Νικολάου, που έχει ανακηρυχτεί ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Πρόκειται για μια καταπράσινη έκταση που προσφέρει ένα μοναδικό σκηνικό απόδρασης για όλη την οικογένεια.
    • Η σχολή του Αριστοτέλη βρίσκεται στη θέση Ισβόρια, σε ένα ειδυλλιακό τοπίο πολύ κοντά στην πόλη. Πρόκειται για την τοποθεσία που στέγασε λίγο μετά τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. τη Σχολή όπου ο φιλόσοφος Αριστοτέλης δίδαξε τον νεαρό Αλέξανδρο.
    • Σε κοντινή απόσταση από την πόλη, βρίσκονται όμορφα χωριά που αξίζουν μια επίσκεψη: το Αρκοχώρι, το Γιαννακοχώρι και το Ροδοχώρι.
    • Βάλτε στο πρόγραμμά σας και μια επίσκεψη σε κάποιο από το ονομαστά οινοποιεία της Νάουσας για να μάθετε την ιστορία πίσω από τα περίφημα κρασιά της περιοχής.
    • Για τους φίλους των χειμερινών σπορ, δύο μεγάλα χιονοδρομικά κέντρα βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την πόλη της Νάουσας: το Χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια (17 χλμ. από τη Νάουσα) και το Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου (19 χλμ. από Νάουσα).

    Τρίκαλα

    travelgo.gr
    Ο Ληθαίος ποταμός είναι το στολίδι των Τρικάλων (πηγή: Shutterstock)

    Είναι η πόλη του Ασκληπιού και του Ληθαίου ποταμού, η γενέτειρα του Βασίλη Τσιτσάνη, μια ζωντανή και σύγχρονη πόλη που γοητεύει όποιον την επισκεφτεί. Το ποτάμι, η παλιά πόλη, το φρούριο με το ύψους 33 μέτρων ρολόι, οι πλατείες, τα πάρκα, οι πεζόδρομοι και οι ποδηλατόδρομοι καθιστούν την πόλη των Τρικάλων ιδανική για απολαυστικές βόλτες όλες τις εποχές του χρόνου.

    Τι να κάνετε

    travelgo.gr
    Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου (πηγή: Shutterstock)
    • Ο Ληθαίος ποταμός είναι το στολίδι της πόλης. Η βόλτα στις όχθες του, που στολίζονται από πανύψηλα δέντρα, είναι πάντα απολαυστική. Σε όλη την πορεία του ποταμού υπάρχουν 13 γέφυρες, με τις περισσότερες να είναι μόνο για τους πεζούς.
    • Στους πρόποδες του φρουρίου απλώνεται το Βαρούσι, η παλιά συνοικία με τα διάσημα - από το άσμα του Βασίλη Τσιτσάνη - «στενά του Σακαφλιά». Η άλλη συνοικία της παλιάς πόλης που σίγουρα θα επισκεφθείτε είναι τα Μανάβικα, πρώην κακόφημη και για πολλά χρόνια παρατημένη περιοχή που σήμερα φιλοξενεί πολλά μεζεδοπωλεία και cafe bars.
    • Την περίοδο των Χριστουγέννων τις εντυπώσεις κλέβει το παραμυθένιο χωριό του «Μύλου των Ξωτικών» που στήνεται στον παλιό Μύλο Ματσόπουλου, στο ομώνυμο πάρκο της πόλης. Με διάφορες δράσεις και πολλά events, το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο της Ελλάδας εγγυάται μια απολαυστική εμπειρία για όλη την οικογένεια.
    • Με ορμητήριό σας τα Τρίκαλα μπορείτε να επισκεφθείτε την Ελάτη και το Περτούλι (με το χιονοδρομικό κέντρο), ενώ μια ανάσα μακριά βρίσκονται και τα Μετέωρα.

    Ιωάννινα

    travelgo.gr
    Λίμνη Παμβώτιδα (πηγή: Shutterstock)

    Η πόλη των ασηµουργών, των φοιτητών, των θρύλων και των παραδόσεων είναι ένας μοναδικός προορισμός με πολλές επιλογές σε φαγητό, διασκέδαση και εξορμήσεις. Η γλυκά μελαγχολία της βροχής και ο χειμωνιάτικος καιρός ταιριάζουν γάντι στα Ιωάννινα. Αυτή την εποχή, η πρωτεύουσα της Ηπείρου γίνεται ακόμα πιο γοητευτική και μυστηριακή.

    Τι να κάνετε

    travelgo.gr
    Μία βόλτα δίπλα στη λίμνη των Ιωαννίνων είναι must (πηγή: Shutterstock)
    • Η γνωριμία σας με την πόλη δεν θα μπορούσε να αρχίσει με κάτι άλλο παρά με τη λίμνη Παμβώτιδα. Περπάτημα ή ποδήλατο, ό,τι κι αν επιλέξετε για βόλτα, η διαδρομή δίπλα στα γαλήνια νερά θα σας ανταμείψει. Όταν πέφτει ομίχλη, το τοπίο γίνεται ονειρικό. Ιδανική στάση για χαλάρωση προσφέρουν τα καφέ, τα εστιατόρια και τα μπαράκια της παραλίμνιας περιοχής.
    • Περιπλανηθείτε στο ιστορικό κέντρο και στο επιβλητικό Κάστρο και στη συνέχεια πάρτε το καραβάκι για να επισκεφθείτε το νησάκι της λίμνης, να δείτε το Μουσείο Αλή Πασά και να δοκίμασετε βατραχοπόδαρα και χέλι σε κάποιο από τα ταβερνάκια που βρίσκονται εκεί.
    • Στο Πέραμα, 5 χλμ. από τα Γιάννενα, βρίσκεται το πρώτο σπήλαιο στην Ελλάδα που αξιοποιήθηκε τουριστικά, αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα των Βαλκανίων. Το Σπήλαιο Περάματος αποτελείται από πολλές διαδοχικές αίθουσες και διαδρόμους στολισμένους με σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε φανταστικές παραστάσεις.
    • Από την πόλη των Ιωαννίνων μπορείτε να κάνετε και μικρές εκδρομές στα πασίγνωστα πέτρινα χωριά του Ζαγορίου, αλλά και στο αρχοντικό Μέτσοβο.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider