Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Thu 23.4°C
    Clouds

    5+1 μικροσκοπικές χώρες της Ευρώπης που αξίζει να ανακαλύψετε

    ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
    Κείμενο: Travelgo Team
    5+1 μικροσκοπικές χώρες της Ευρώπης που αξίζει να ανακαλύψετε

    Από ιστορικά μνημεία και εντυπωσιακά ορεινά τοπία μέχρι ηλιόλουστες παραλίες και γραφικά ψαροχώρια, υπάρχει κάτι για όλους σε αυτές τις μικροσκοπικές χώρες της Ευρώπης που αξίζουν την προσοχή σας

    Πώς θα σας φαινόταν ένα ταξίδι σε μια χώρα που θα μπορούσατε να τη γυρίσετε και ανακαλύψετε τις ομορφιές της μέσα σε μία μόλις μέρα; Οι παρακάτω 6 χώρες της Ευρώπης, αν και μικρές σε έκταση, μπορούν να εκπλήξουν τους επισκέπτες με τα αξιοθέατα, τα φυσικά τοπία και τους πολιτιστικούς θησαυρούς τους.

    Άλλες αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, ενώ κάποιες συγκεντρώνουν πολύ μικρό αριθμό επισκεπτών. Από τα γραφικά ψαροχώρια και τα νησάκια της Μάλτας μέχρι τα εντυπωσιακά ορεινά τοπία του Λίχτενσταϊν, αυτές οι χώρες έχουν αρκετούς λόγους για να γίνουν ο επόμενος προορισμός σας.

    Διαβάστε ακόμη:

    Γνωρίστε τις μικρότερες χώρες της Ευρώπης

    Ανδόρρα

    • Έκταση: 468 τ.χλμ.
    • Πληθυσμός: 78.015
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Πριγκιπάτο της Ανδόρρας είναι ένα μικροσκοπικό κράτος στα Πυρηναία, μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας (περίπου 3,5 ώρες μακριά από τη Βαρκελώνη). Έχει έκταση 468 τ.χλμ. και μετρά μόλις 76.000 κατοίκους. Η πρωτεύουσα Ανδόρρα λα Βέλια βρίσκεται σε υψόμετρο 1.023 μ., γεγονός που την κάνει την υψηλότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Χιονοσκέπαστες βουνοκορφές, πυκνά δάση, λίμνες, ιαματικά λουτρά και γραφικοί οικισμοί που θυμίζουν ελβετικά χωριά στις Άλπεις περιμένουν τον επισκέπτη να τα εξερευνήσει.

    Μάλτα

    • Έκταση: 316 τ.χλμ.
    • Πληθυσμός: 516.100
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η Μάλτα, επίσημα η Δημοκρατία της Μάλτας, είναι ένα μικρό και πυκνοκατοικημένο νησιωτικό κράτος που αποτελείται από ένα αρχιπέλαγος επτά νησιών στο μέσο της Μεσογείου. Η πρωτεύουσα, η πανέμορφη Βαλέτα, αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η πόλη χτίστηκε από το Τάγμα των Ιωαννιτών Ιπποτών της Ιερουσαλήμ και είναι κυρίως μπαρόκ αρχιτεκτονικού ρυθμού, με στοιχεία αναγεννησιακού, νεοκλασικού και σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Η παλιά πρωτεύουσα της Μάλτας, η Μdina, είναι χτισμένη πάνω σε ένα λόφο στο κέντρο του νησιού (περίπου μισή ώρα από τη Βαλέτα) και έχει μεσαιωνικό χαρακτήρα οχυρωμένης μεντίνας με στενά δρομάκια. Το δεύτερο φυσικό λιμάνι της Μάλτας, το ψαροχώρι Marsaxlokk βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νησιού. Εδώ θα φάτε φρέσκο ψάρι στις ψαροταβέρνες του λιμανιού και θα δείτε τις χρωματιστές βάρκες «Luzzu».

    Λίχτενσταϊν

    • Έκταση: 160 τ.χλμ.
    • Πληθυσμός: 39.062
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το μικροσκοπικό αυτό κράτος, ανάμεσα στην Ελβετία και την Αυστρία, έχει έκταση 160  τ.χλμ. και ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 38.000 κατοίκους. Το Λίχτενσταϊν έχει εντυπωσιακά ορεινά τοπία που προσφέρονται για χειμερινά σπορ, ενώ φημίζεται για τα κρασιά του. Σημαντικό αξιοθέατο είναι το Κάστρο της Βαντούζ (12ος αιώνας). Στην πρωτεύουσα Βαντούζ υπάρχουν το Μουσείο Τέχνης, ένα μουσείο γραμματοσήμων και ένα μουσείο σκι.

    Σαν Μαρίνο

    • Έκταση: 61 τ.χλμ.
    • Πληθυσμός: 33.615
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το περίκλειστο κράτος του Σαν Μαρίνο, το οποίο περιβάλλεται από την Ιταλία, είναι το πέμπτο μικρότερο κράτος του κόσμου, με έκταση μόλις 61 τ.χλμ. και 33.000 κατοίκους. Ό,τι του λείπει σε μέγεθος το κερδίζει σε φυσική ομορφιά. Το ιστορικό κέντρο της πόλης του Αγίου Μαρίνου έχει ενταχθεί στον κατάλογο των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Μεταξύ των πιο γνωστών αξιοθέατων είναι οι τρεις πύργοι -Guaita, Cesta και Montale- χτισμένοι μεταξύ του 11ου και του 14ου αιώνα πάνω στις τρεις κορυφές του Μόντε Τιτάνο.

    Μονακό

    • Έκταση: 1.95 τ.χλμ.
    • Πληθυσμός: 38.350
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το μικρό πριγκιπάτο της Κυανής Ακτής αποτελεί το δεύτερο μικρότερο ανεξάρτητο κράτος του κόσμου, καθώς και το πιο πυκνοκατοικημένο. Επίσης, είναι ένα από τα πιο πλούσια, με το ένα τρίτο των κατοίκων του να είναι εκατομμυριούχοι. Εκτός από το εντυπωσιακό λιμάνι που γεμίζει με γιοτ και το θρυλικό καζίνο του Μόντε Κάρλο, το Μονακό διαθέτει επίσης ένα παγκοσμίου φήμης Ωκεανογραφικό Μουσείο, διευθυντής του οποίου υπήρξε ο Ζακ Υβ Κουστώ. Φυσικά, το πιο διάσημο αθλητικό γεγονός είναι το Grand Prix της Φόρμουλα 1, που γίνεται κάθε χρόνο, από το 1929.

    Βατικανό

    • Έκταση: 0.44 τ.χλμ.
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Είναι το μικρότερο κρατίδιο στον κόσμο, με έκταση λιγότερο από μισό τετραγωνικό χιλιόμετρο. Κι όμως, το Βατικανό, ως «Αγία Έδρα» της Καθολικής εκκλησίας, ασκεί σήμερα μεγαλύτερη επιρροή ακόμη και από ολόκληρη την Ιταλία. Δεν γίνεται να επισκεφθείτε τη Ρώμη και να μην δείτε από κοντά τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου και την Καπέλα Σιξτίνα. Φροντίστε μόνο να πάτε προετοιμασμένοι και να αγοράσετε από πριν τα εισιτήρια για τα αξιοθέατα για να αποφύγετε τις μεγάλες ουρές.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider