Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 14.6°C
    Clouds

    Γνωρίστε τις 10 μίνι «Βενετίες» της Ευρώπης

    BEST OF
    Γνωρίστε τις 10 μίνι «Βενετίες» της Ευρώπης

    Και όμως, υπάρχουν αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις, χτισμένες πάνω στο νερό ή με έντονα βενετσιάνικα στοιχεία στην αρχιτεκτονική τους, που θυμίζουν κάτι από Βενετία. Μία από αυτές μάλιστα βρίσκεται στην Ελλάδα

    Η Βενετία, η ρομαντική πλωτή πόλη της Ιταλίας με τα 118 νησάκια που ενώνονται με περίπου 410 γέφυρες, αποτελεί έναν μοναδικό ταξιδιωτικό προορισμό. Από τα αναρίθμητα κανάλια και τις γέφυρες μέχρι το περίφημο καρναβάλι, η πόλη αυτή είναι πραγματικά σπάνια εμπειρία.

    Ποια άλλη πόλη είναι χτισμένη πάνω στο νερό ή έχει τόσο ιδιαίτερη αρχιτεκτονική; Κι όμως, όπως αναφέρει το CNN Travel, υπάρχουν αρκετές πόλεις στην Ευρώπη που θυμίζουν κάτι από Βενετία. Λόγω της ναυτικής και εμπορικής της δύναμης, η Δημοκρατία της Βενετίας κατέλαβε αρκετές θέσεις στις ανατολικές ακτές της Αδριατικής. Αυτές οι ακτές ήταν κάποτε γεμάτες με «μίνι Βενετίες», πολλές από τις οποίες υπάρχουν μέχρι σήμερα.

    Ταξιδέψτε μαζί μας στις 10 μικρές «Βενετίες» της Ευρώπης, όπως τις παρουσιάζει το CNN Travel. Ανάμεσά τους βρίσκεται και μία ελληνική πόλη!

    Παλιά Πόλη Κέρκυρας, Ελλάδα

    travelgo.gr

    Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, η Παλιά Πόλη της Κέρκυρας είναι γεμάτη με κτήρια σπάνιας ομορφιάς και αρχιτεκτονικής αξίας. Η αρχιτεκτονική της, η γαστρονομία της, η μουσικής της παράδοση και όλα τα άλλα στοιχεία που συνθέτουν την πολιτιστική της ταυτότητα, είναι βαθιά επηρεασμένα από τα 411 χρόνια Ενετοκρατίας. Σπουδαία χαρακτηριστικά της πόλης αυτής της περιόδου είναι το Νέο Φρούριο αλλά και η πλατεία Σπιανάδα, η μεγαλύτερη των Βαλκανίων, με σιντριβάνια στολισμένα με το λιοντάρι της Γαληνοτάτης.

    Λευκωσία, Κύπρος

    travelgo.gr

    Η Δημοκρατία της Βενετίας κυριάρχησε στη Μεσόγειο ως την Κύπρο. Το πιο εντυπωσιακό σημάδι που άφησαν στο νησί οι Ενετοί ήταν τα τείχη της Λευκωσίας. Τα τείχη που έφτιαξαν οι Ενετοί (1567) κατασκευάστηκαν για την προστασία από την επικείμενη πολιορκία των Οθωμανών. Το επιβλητικό κυκλικό οικοδόμημα των τειχών, που σώζεται σήμερα ολόκληρο, έχει περίμετρο 5 χιλιομέτρων και περιλαμβάνει 11 προμαχώνες σε σχήμα καρδιάς, ενώ προστατεύεται από τάφρο πλάτους 80 μέτρων.

    Κόρτσουλα, Κροατία

    travelgo.gr

    Το γραφικό λιμάνι, τα μικρά σοκάκια, τα περίτεχνα παλιά αρχοντικά, τα τείχη και οι πύργοι δημιουργούν ένα υπέροχο σκηνικό σε αυτό το νησί στην Αδριατική. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μεγάλο μέρος της ενετικής κληρονομιάς- όπως τα λιοντάρια του Αγίου Μάρκου που ήταν διάσπαρτα στο νησί - καταστράφηκε. Ωστόσο, η ιταλική επιρροή παραμένει: τα τείχη της πόλης είναι βενετσιάνικα, ενώ ένα λιοντάρι φρουρεί την πύλη εισόδου. Αξίζει να δείτε την εκκλησία του Αγίου Μάρκου, το σπίτι του Μάρκο Πόλο (μερικοί βιογράφοι ισχυρίζονται ότι εξερευνητής γεννήθηκε σε αυτό το νησί), αλλά και το μουσείο της περιοχής το οποίο στεγάζεται σε ένα παλάτι.

    Muggia, Ιταλία

    travelgo.gr

    Δύο ώρες ανατολικά της Βενετίας, στην περιοχή Friuli-Venezia Giulia, στα σύνορα με τη Σλοβενία, η Muggia είναι μια μικρή πόλη με έντονο το ενετικό στοιχείο. Το μεγάλο καμπαναριό κυριαρχεί στην πόλη, η οποία εισήλθε στην Ενετική Δημοκρατία το 1420. Εκτός από την αρχιτεκτονική, η διάλεκτος, οι παραδοσιακές φορεσιές και τα παραδοσιακά πιάτα είναι επίσης ενετικά.

    Ρόβινι, Κροατία

    travelgo.gr

    Χτισμένο στις ανατολικές ακτές της βόρειας Αδριατικής στη χερσόνησο της Ίστρια, το Ρόβινι γοητεύει με τη μεσαιωνική ομορφιά του. Η παλαιά πόλη βρίσκεται πάνω σε μια χερσόνησο που μέχρι το 1763 ήταν νησί και αποτελεί τον αρχικό πυρήνα της πόλης. Κατά τη διάρκεια της ενετοκρατίας, που διήρκησε μέχρι το 1797, το Ρόβινι ήταν μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Δημοκρατίας της Βενετίας. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου η πόλη οχυρώθηκε με δύο σειρές τειχών και κατασκευάστηκαν τρεις πύλες. Τμήμα των οχυρώσεων είναι ορατό μέχρι σήμερα. Ο επισκέπτης θα θαυμάσει τον μπαρόκ ναό της Αγίας Ευθυμίας με το καμπαναριό που είναι χτισμένο στα πρότυπα του καμπαναριού του Αγίου Μάρκου της Βενετίας.

    Κιότζα, Ιταλία

    travelgo.gr

    Παίρνοντας το βαπορέτο από τη Βενετία για το νησί Λίντο κι από εκεί το φέρι νούμερο 11 θα καταλήξετε στην Κιότζα, που βρίσκεται σε ένα μικρό νησί στο νότιο άκρο της λιμνοθάλασσας. Όμορφα κανάλια, αρχαίες γέφυρες, εκκλησίες γεμάτες τέχνη και η λαμπερή θέα στη λιμνοθάλασσα με τους Δολομίτες στο φόντο, συνθέτουν το σκηνικό σε αυτή την πόλη που θεωρείται μικρογραφία της Βενετίας.

    Svetvincenat, Κροατία

    travelgo.gr

    Μισή ώρα βόρεια της Πούλας, βαθιά μέσα στη χερσόνησο της Ίστρια, αυτό το όμορφο χωριό αποπνέει ακόμα βενετσιάνικο στυλ. Εδώ δεσπόζει το τεράστιο κάστρο Morosini-Grimani, το οποίο ξαναχτίστηκε το 1500 από την οικογένεια Grimani (στη Βενετία, μπορείτε να δει κανείς το Palazzo Grimani). Αλλά το θέαμα που θα σας μεταφέρει κατευθείαν στη Βενετία είναι η κεντρική πλατεία, που αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα της αναγεννησιακής πολεοδομίας της Ίστρια. Η εκκλησία και το καμπαναριό της έχουν θέα σε όμορφα σπίτια, μια στοά και ένα βενετσιάνικο πηγάδι.

    Γκράντο, Ιταλία

    travelgo.gr

    Το Γκράντο βρίσκεται σε ένα νησί στην περιοχή Friuli-Venezia Giulia, μεταξύ Βενετίας και Τεργέστης. Ιδρύθηκε στα ρωμαϊκά χρόνια και είναι γνωστό ως η «μητέρα της Βενετίας». Ο επισκέπτης θα δει πολλά σημεία και κτήρια που θυμίζουν τη Βενετία, όπως την Campo dei Patriarchi (όπως και στη Βενετία, η πλατεία εδώ λέγεται campo και όχι piazza) με τις εκκλησίες που μοιάζουν με αυτές του νησιού Τορτσέλλο της Βενετίας, ένα καμπαναριό βενετσιάνικου στυλ και μεγάλα τμήματα άμμου που φέρνουν στο νου το Λίντο.

    Κόπερ, Σλοβενία

    travelgo.gr

    Σχεδόν ακριβώς απέναντι από τη Βενετία, βρίσκεται το Κόπερ, το μοναδικό λιμάνι και η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Σλοβενίας, με την Αδριατική να είναι ανάμεσά τους. Μέχρι το 1954, σε αυτή την πόλη κατοικούσαν ως επί το πλείστον Ιταλοί. Ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του Κόπερ είναι κρήνη Da Ponte, που αποτελεί μια αναπαραγωγή της διάσημης γέφυρας του Ριάλτο, της παλαιότερης από τις τέσσερις γέφυρες που βρίσκονται στο Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας. Επίσης, πολλά κτήρια της πόλης διαθέτουν βενετσιάνικα στοιχεία.

    Πιράν, Σλοβενία

    travelgo.gr

    Με μεσαιωνική αρχιτεκτονική, στενούς δρόμους και μια πολύχρωμη κεντρική πλατεία, το Πιράν είναι μια πόλη-κόσμημα στις ακτές της Αδριατικής. Είναι δύσκολο να μην ερωτευτείς με την πρώτη ματιά την Παλιά Πόλη του, μία από τις καλύτερα διατηρημένες ιστορικές πόλεις της Ευρώπης. Από το 1283 μέχρι το 1797, η πόλη είχε γίνει τμήμα της Δημοκρατίας της Βενετίας. Σε αυτή τη μικρή όαση ηρεμίας στην Αδριατική δεν θα βρείτε κανάλια, αλλά πανέμορφα κτήρια βενετσιάνικου στυλ στην κεντρική πλατεία Tartini.

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider