Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Tue 20.8°C
    Clouds

    Lonely Planet: 12 μουσεία της Ευρώπης που πρέπει να επισκεφθείτε

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Lonely Planet: 12 μουσεία της Ευρώπης που πρέπει να επισκεφθείτε

    Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, που γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο στις 18 Μαΐου, το Lonely Planet ξεχώρισε και παρουσιάζει μερικά από τα καλύτερα αλλά και πιο περίεργα μουσεία της Ευρώπης που αξίζει να επισκεφθεί κανείς - Από το Μουσείο της Ακρόπολης μέχρι το «Μουσείο των Διαλυμένων Σχέσεων»

    Τα μουσεία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ταξιδιωτικής εμπειρίας που προσφέρουν οι ευρωπαϊκές πόλεις. Ανάμεσα στα χιλιάδες μουσεία της Ευρώπης, υπάρχουν αυτά που προκαλούν τον θαυμασμό τόσο για τον σχεδιασμό τους όσο και για τους θησαυρούς που φιλοξενούν, αλλά κι εκείνα που ξεχωρίζουν χάρη στην αρκετά παράξενη θεματολογία τους.

    Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, που γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο στις 18 Μαΐου, το Lonely Planet ξεχώρισε και παρουσιάζει μερικά από τα καλύτερα, διασημότερα αλλά και πιο περίεργα μουσεία της Ευρώπης που αξίζει να επισκεφθεί κανείς. Η λίστα του ταξιδιωτικού οδηγού περιλαμβάνει από διάσημα μουσεία ιστορίας, τέχνης και πολιτισμού μέχρι άγνωστα «διαμαντάκια» με πρωτότυπα εκθέματα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Μουσεία Ιστορίας

    Μουσείο Ακρόπολης

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Πρώτο στη λίστα του Lonely Planet είναι ένα από τα σπουδαιότερα του κόσμου, το Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο φιλοξενεί ευρήματα προερχόμενα αποκλειστικά από την αθηναϊκή Ακρόπολη και τις πλαγιές της. Η έκθεση του μουσείου κορυφώνεται στον τρίτο όροφο, όπου εκτίθενται τα γλυπτά του Παρθενώνα. Η έκθεση συνδυάζει τα αυθεντικά μαρμάρινα γλυπτά με τα γύψινα αντίγραφα αυτών που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο ή σε άλλα μουσεία του εξωτερικού.

    Μουσείο Βάσα, Στοκχόλμη

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το σουηδικό πλοίο Βάσα βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι στις 10 Αυγούστου 1628. Μετά από 333 χρόνια στον βυθό της θάλασσας, το τρομερό πολεμικό πλοίο ανασύρθηκε και σήμερα το ταξίδι του συνεχίζεται στο ειδικά διαμορφωμένο Vasa Museum στη Στοκχόλμη όπου εκτίθεται. Αν βρεθείτε στη σουηδική πρωτεύουσα, μην χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το πιο δημοφιλές μουσείο της Σκανδιναβίας για να θαυμάσετε από κοντά το πιο όμορφα διατηρημένο πλοίο του 17ου αιώνα στον κόσμο. Το 95% των αρχικών τμημάτων του διατηρείται μέχρι και σήμερα και είναι στολισμένο με εκατοντάδες σκαλιστά γλυπτά.

    The Old Operating Theatre Museum and Herb Garret, Λονδίνο

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Old Operating Theatre Museum and Herb Garret είναι ένα μοναδικό και ατμοσφαιρικό μουσείο που φιλοξενείται στη σοφίτα παλιάς εκκλησίας κοντά στο Νοσοκομείο St Thomas' του Λονδίνου, που προσφέρει στους επισκέπτες μια ματιά στην ιστορία της ιατρικής και της χειρουργικής. Η σοφίτα αυτή χρησιμοποιήθηκε τον 19ο αιώνα για την αποθήκευση φαρμακευτικών βοτάνων και φιλοξενεί το παλαιότερο σωζόμενο χειρουργείο της Βρετανίας, που χρονολογείται από το 1822.

    Μουσεία τέχνης και πολιτισμού

    Με τέτοιο πλούτο πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι δύσκολο να φτιάξει κανείς μια μικρή λίστα με τα καλύτερα μουσεία τέχνης και πολιτισμού της Ευρώπης. Η Φλωρεντία, η πόλη της Αναγέννησης, έχει εκθαμβωτικές συλλογές σε πολλές διαφορετικές τοποθεσίες. Τα Μουσεία Βατικανού στη Ρώμη διαθέτουν πληθώρα θησαυρών. To Νησί των Μουσείων στο Βερολίνο, το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, το Mουσείο Πικάσο της Βαρκελώνης και τα μουσεία στο «Χρυσό Τρίγωνο» της Μαδρίτης είναι μερικοί μόνο από τους διασημότερους προορισμούς. Ωστόσο, το Lonely Planet ξεχώρισε και προτείνει δύο λιγότερα γνωστά μουσεία που αξίζει να ανακαλύψετε:

    Green Vault, Δρέσδη

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το ιστορικό «Πράσινο Θησαυροφυλάκιο» της Δρέσδης φιλοξενεί μια συλλογή από 3.000 πολύτιμα κοσμήματα και διακοσμητικά αντικείμενα που χρονολογούνται από τον 17ο και τον 18ο αιώνα. Στο Green Vault, μικρές ομάδες επισκεπτών ακολουθούν τον ηχητικό οδηγό μέσα σε οκτώ δωμάτια όπου οι θησαυροί εκτίθενται σε πολυτελώς διακοσμημένα σκηνικά.

    Μουσείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, Όντενσε, Δανία

    travelgo.gr

    Μόλις 90 λεπτά με το τρένο από την Κοπεγχάγη βρίσκεται η πόλη Odense, η γενέτειρα του διάσημου παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Ο λόγος για να βρεθεί κανείς εδώ είναι το ολοκαίνουργιο και υπερσύγχρονο μουσείο H.C. Andersens Hus που είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του. Οι εικόνες που λαμβάνει ο επισκέπτης θα τον παραπέμπουν στις σελίδες των παραμυθιών που ξεφυλλίζει αλλά με μια πιο σύγχρονη ματιά, λένε οι δημιουργοί του μουσείου.

    Μουσεία Φυσικής Ιστορίας

    Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βιέννης

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια φυσικής ιστορίας καλύπτονται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βιέννης, το οποίο στεγάζει μία από τις πιο πλούσιες συλλογές του κόσμου. Οι εντυπωσιακοί εκθεσιακοί του χώροι καλύπτουν μια έκταση 8.700 τ.μ. με εκθέματα από τους τομείς της φυσικής ιστορίας, γεωλογίας, παλαιοανθρωπολογίας και προϊστορίας. Το μουσείο έχει την ίδια πρόσοψη με το Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης που βρίσκεται ακριβώς απέναντί του.

    Messner Mountain Museum, Ιταλικές Άλπεις

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Messner Mountain Museum είναι ένα δίκτυο έξι μουσείων στις ιταλικές Άλπεις, αφιερωμένο στη σχέση του ανθρώπου με τα βουνά, που δημιουργήθηκε από τον θρυλικό ορειβάτη και εξερευνητή Reinhold Messner. Το Μουσείο στα Σύννεφα στους Δολομίτες εξετάζει την τοπική γεωλογία μέσα από τα τεχνουργήματα των πρώτων ορειβατών και φυσικών επιστημόνων που εξερεύνησαν τα κρυφά σημεία της περιοχής. Το Μουσείο Ortles είναι αφιερωμένο στον πάγο και τους παγετώνες. To Μουσείο Corones, στην κορυφή του όρους Kronplatz, είναι σχεδιασμένο από τη Zaha Hadid και προσφέρει εντυπωσιακή πανοραμική θέα στους Δολομίτες.

    Επιστήμη, τεχνολογία και μεταφορές

    Μουσείο Επιστήμης NEMO, Άμστερνταμ

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Σκοπός του NEMO στο Άμστερνταμ είναι να φέρει την επιστήμη και την τεχνολογία πιο κοντά στο κοινό με έναν διαδραστικό και προσιτό τρόπο. Το μουσείο διαθέτει πέντε ορόφους εκθεμάτων και στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό κτήριο που θυμίζει πλοίο.
     

    Ελβετικό Μουσείο Μεταφορών, Λουκέρνη

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Μουσείο Μεταφορών (Verkehrshaus) στη Λουκέρνη είναι το πιο δημοφιλές μουσείο της Ελβετίας και ένας αγαπημένος προορισμός για οικογένειες. Σε αυτό το διαδραστικό μουσείο θα δείτε κάθε μεταφορικό μέσο που υπάρχει στον κόσμο. Πολύ δημοφιλές είναι και το πλανητάριο που στεγάζεται στο συγκεκριμένο μουσείο.

    Μουσείο Υπονόμων, Παρίσι

    travelgo.gr

    Το Musée des Egouts (Μουσείο Υπονόμων) προσκαλεί τους επισκέπτες να μπουν στις σήραγγες των υπονόμων κάτω από το Παρίσι και να μάθουν την ιστορία και τη λειτουργία του αποχετευτικού συστήματος της πόλης. Μετά από μια εκτεταμένη ανακαίνιση, το μουσείο άνοιξε ξανά το 2021 με ένα νέο κτήριο εισόδου, βελτιωμένες εκθέσεις και έναν πλήρως προσβάσιμο χώρο.

    Τα περίεργα

    Μουσείο Διαλυμένων Σχέσεων, Ζάγκρεμπ, Κροατία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Εσείς γνωρίζατε ότι υπάρχει μουσείο αφιερωμένο στις αποτυχημένες ερωτικές σχέσεις; Το Μουσείο Διαλυμένων Σχέσεων στο Ζάγκρεμπ έχει σαν εκθέματα προσωπικά αντικείμενα που απέμειναν από σχέσεις που τελείωσαν. Φωτογραφίες, ποιήματα, λούτρινα κουκλάκια, οδοντόβουρτσες, οικιακές συσκευές και άλλα αντικείμενα, δωρεές από όλο τον κόσμο, παρουσιάζονται σε ολόλευκα δωμάτια, συνοδευόμενα από ιστορίες που αφορούσαν είτε οικογενειακές σχέσεις είτε ερωτικές σχέσεις. Το 2011 το συγκεκριμένο μουσείο κέρδισε το βραβείο Kenneth Hudson ως το πιο καινοτόμο μουσείο της Ευρώπης.

    Μουσείο Γυναικείου Κόλπου, Λονδίνο

    travelgo.gr

    Το Μουσείο Γυναικείου Κόλπου στο Λονδίνο ξεκίνησε το 2017 ως μια επιτυχημένη περιοδεύουσα έκθεση, η οποία πλέον φιλοξενείται σε έναν χώρο στο Benthal Green. Στόχος των ανθρώπων πίσω από τη δημιουργία του μουσείου είναι η εκπαίδευση για τη γυναικολογική ανατομία και η απενοχοποίηση του γυναικείου σώματος.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider