Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Thu 17.4°C
    Clear

    National Geographic: Αυτά είναι τα πιο εντυπωσιακά μουσεία στον κόσμο

    ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
    Κείμενο: Travelgo Team
    National Geographic: Αυτά είναι τα πιο εντυπωσιακά μουσεία στον κόσμο

    Από τη Σαγκάη μέχρι το Βερολίνο, αυτά τα μουσεία προκαλούν τον θαυμασμό τόσο για τον σχεδιασμό τους όσο και για τα εκθέματα που φιλοξενούν. Δείτε 10 από τα πιο εντυπωσιακά μουσεία του κόσμου, όπως τα επέλεξε το National Geographic

    Κάποια από τα πιο εντυπωσιακά κτήρια στον κόσμο στεγάζουν παγκόσμιους πολιτιστικούς θησαυρούς, όμως είναι και από μόνα τους έργα τέχνης. Ορόσημα των πόλεων που τα φιλοξενούν αλλά και διάσημα αξιοθέατα, που προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, αυτά τα μουσεία προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες τους, αποδεικνύοντας πως η αρχιτεκτονική μπορεί να ενισχύσει ή ακόμα και να εντυπωσιάσει εξίσου με την τέχνη.

    Από τη Σαγκάη και το Ντουμπάι μέχρι το Βερολίνο, το National Geographic ξεχώρισε τα πιο εντυπωσιακά μουσεία στον κόσμο - αληθινά κοσμήματα της αρχιτεκτονικής και του design - που αξίζει να επισκεφθεί κανείς έστω και μία φορά στη ζωή του για να θαυμάσει τον σχεδιασμό τους, αλλά και για να ανακαλύψει τους «θησαυρούς» που φιλοξενούν.

    Διαβάστε ακόμη

    10 μουσεία - θαύματα αρχιτεκτονικής

    Μουσείο Αστρονομίας, Σαγκάη, Κίνα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το μεγαλύτερο μουσείο αστρονομίας στον κόσμο άνοιξε τις πύλες τον Ιούλιο στη Σαγκάη. Το άκρως εντυπωσιακό Shanghai Astronomy Museum είναι σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο Ennead Architects χωρίς ευθείες γραμμές ή ορθές γωνίες, απηχώντας τη γεωμετρία του σύμπαντος και τη δυναμική ενέργεια των ουράνιων σωμάτων.

    Zeitz MOCAA, Νότια Αφρική

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ο αρχιτέκτονας Thomas Heatherwick σχεδίασε το πρώτο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Νότιας Αφρικής. Το Zeitz MOCAA (Zeitz Museum of Contemporary Art Africa) δημιουργήθηκε μέσα σε ένα τεράστιο σιλό σιτηρών στην προκυμαία του Κέιπ Τάουν που είχε χτιστεί το 1920. Μεγάλα τμήματα των εσωτερικών σωληνωτών χώρων έχουν σκαλιστεί για να δημιουργήσουν 80 αίθουσες, οι οποίες φιλοξενούν τη σημαντικότερη αφρικανική συλλογή έργων τέχνης παγκοσμίως.
     

    Luma Foundation, Γαλλία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ο γεωμετρικός πύργος που σχεδίασε ο διάσημος αρχιτέκτονας Frank Gehry για το μουσείο του ιδρύματος Luma στη γαλλική πόλη Arles στην Προβηγκία, συντίθεται από 11.000 πάνελ από ανοξείδωτο ατσάλι και έχει ως πηγή έμπνευσης, όπως εξηγεί ο αρχιτέκτονας, το έργο «Έναστρη Νύχτα» του Van Gogh.

    V&A Dundee, Σκωτία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το V&A Dundee είναι το πρώτο μουσείο Design της Σκωτίας και το μοναδικό μουσείο V&A στον κόσμο εκτός Λονδίνου. Το κτήριο, το οποίο σχεδιάστηκε από τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Κengo Κuma, είναι εμπνευσμένο από την άγρια όψη των βράχων κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Σκωτίας, στην περιοχή του λιμανιού της πόλης.

    Μουσείο του Μέλλοντος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ένα ακόμη φουτουριστικό και άκρως εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό δημιούργημα, σαν να έχει βγει από ταινία επιστημονικής φαντασίας, θα προσθέσει το Ντουμπάι στη «συλλογή» του. Το Museum of the Future (Μουσείο του Μέλλοντος) θα φιλοξενεί οτιδήποτε εντυπωσιακό σχετίζεται με το μέλλον και την τεχνολογία και αναμένεται να ανοίξει στο τέλος του 2021. Οι προσόψεις του κτηρίου καλύπτονται από ανοξείδωτο χάλυβα και ένα περίπλοκο γυαλί, του οποίου το μοτίβο θυμίζει αραβική καλλιγραφία.
     

    Εθνικό Μουσείο Αφροαμερικανικής Ιστορίας και Πολιτισμού, ΗΠΑ

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Εθνικό Μουσείο Αφροαμερικανικής Ιστορίας και Πολιτισμού του Smithsonian άνοιξε το 2016 στο Εθνικό Εμπορικό Κέντρο της Ουάσιγκτον και περιέχει πάνω από 37.000 εκθέματα, από τα απομεινάρια ενός δουλεμπορικού πλοίου, μέχρι το φόρεμα της Ρόζα Παρκς και τα παπούτσια του Σακίλ Ο' Νιλ.

    Μουσείο Guggenheim Bilbao, Ισπανία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το πιο διάσημο δημιούργημα του Frank Gehry άνοιξε τις πύλες του στο κοινό μόλις το 1997, αλλά γρήγορα αναγνωρίστηκε ως ένα από τα σπουδαιότερα κτήρια του 20ου αιώνα. Χάρη σε αυτό το εντυπωσιακό κτήριο, που είναι φτιαγμένο από τιτάνιο, ασβεστόλιθο και γυαλί, το Mπιλμπάο, από μια άσημη βιομηχανική πόλη, μετατράπηκε σε προορισμό για τους φιλότεχνους από όλο τον κόσμο.

    Heydar Aliyev Center, Αζερμπαϊτζάν

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Heydar Aliyev Center χτίστηκε το 2013 και είναι ένα σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο, ενώ αποτελεί ένα νέο σύμβολο του Αζερμπαϊτζάν και της πρωτεύουσάς του, του Μπακού. Η Ζάχα Χαντίντ κέρδισε το βραβείο Design of the Year αρχιτεκτονικής 2014 για το έργο αυτό.

    Εβραϊκό Μουσείο Βερολίνου, Γερμανία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Αυτό το μουσειακό συγκρότημα το οποίο εγκαινιάστηκε το 2001, βρίσκεται στην περιοχή Lindenstrasse του Βερολίνου και αποτελείται από ένα παλιό μπαρόκ κτήριο και μια νεότερη προσθήκη που φέρει τη σφραγίδα της μοναδικής ευρηματικής αρχιτεκτονικής αφήγησης του Daniel Libeskind.

    Μουσείο Μνήμης Ανδαλουσίας, Ισπανία

    travelgo.gr
    Πηγή: www.campobaeza.com

    Ο αρχιτέκτονας Alberto Campo Baeza σχεδίασε το Μουσείο της Μνήμης της Ανδαλουσίας στη Γρανάδα, κεντράροντας ένα απλό, τριώροφο κτήριο γύρω από μια παιχνιδιάρικη κυκλική αυλή. Οι ελλειπτικές ράμπες ανεβαίνουν για να συνδέσουν τα διαφορετικά επίπεδα.

    Διαβάστε ακόμη

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider