Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αρκαδία
    Fri 10.9°C
    Clear

    Λεωνίδιο: Ανάμεσα σε βουνό και θάλασσα

    ΑΡΚΑΔΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Λεωνίδιο: Ανάμεσα σε βουνό και θάλασσα

    Ανάμεσα στις πλαγιές του Πάρνωνα και το Μυρτώο Πέλαγος, κάτω από έναν κατακόκκινο βράχο, είναι χτισμένο το γραφικό Λεωνίδιο, η πρωτεύουσα της Τσακωνιάς. Ένας προορισμός που συνδυάζει μοναδικά το βουνό με τη θάλασσα και είναι υπέροχος κάθε εποχή του χρόνου

    «Καούρ Εκοκιάτε», καλώς ορίσατε δηλαδή, θα διαβάσετε σε μια επιγραφή που σας υποδέχεται στο Λεωνίδιο στην τσακώνικη διάλεκτο, που με καμάρι διατηρούν ακόμα στην περιοχή. Η γραφική κωμόπολη, πρωτεύουσα της Νότιας Κυνουρίας, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Αρκαδίας, απέχει περίπου 90 χιλιόμετρα από την Τρίπολη και 200 χλμ. από την Αθήνα.

    Χτισμένο στις ακτές του Μυρτώου Πελάγους, στη σκιά του Πάρνωνα, το Λεωνίδιο είναι ιδανικό μέρος για όσους θέλουν να συνδυάσουν εξορμήσεις στο βουνό και βόλτες δίπλα στη θάλασσα. Είναι ένας προορισμός παντός καιρού, ενώ φημίζεται για το ιδιαίτερο Πάσχα του και το φαντασμαγορικό έθιμο με τα φωτεινά αερόστατα που απελευθερώνονται στον ουρανό το βράδυ της Ανάστασης.

    Διαβάστε ακόμη:

    Λεωνίδιο: H παραδοσιακή πρωτεύουσα της Τσακωνιάς

    travelgo.gr
    Ο εμβληματικός Κοκκινόβραχος υψώνεται πάνω από το Λεωνίδιο (πηγή: Shutterstock)

    Η πιο χαρακτηριστική εικόνα στο Λεωνίδιο είναι ο κατακόκκινος απότομος βράχος (Κοκκινόβραχος) που υψώνεται πάνω από την κωμόπόλη. Η βόλτα μέσα στον καλοδιατηρημένο παραδοσιακό οικισμό με την ξεχωριστή αρχιτεκτονική θα σας φέρει μπροστά σε επιβλητικά πυργόσπιτα και αρχοντικά με βοτσαλωτές ή πλακόστρωτες αυλές, σκαλιστά και ζωγραφισμένα ταβάνια, κεραμοσκέπαστα χαγιάτια, τουφεκίστρες και θυρίδες. Ανάμεσα στα αρχοντικά, ξεχωρίζει ο Πύργος του Τσικαλιώτη. Χτισμένο το 1808 από τον έμπορο ξυλείας στην Τεργέστη και μέλος της Φιλικής Εταιρείας Κωνσταντίνο Τσικαλιώτη, το αρχοντικό αναπαλαιώθηκε υποδειγματικά και πλέον λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος.

    travelgo.gr
    Ο αναπαλαιωμένος Πύργος Τσικαλιώτη (πηγή: Shutterstock)

    Το κτήριο της Φάμπρικας Πολιτισμού, από την άλλη, έχει πολύχρονη ιστορία που συνδέεται με την οικονομική και την κοινωνική ζωή του τόπου. Κάνοντας μια βόλτα στον εκθεσιακό χώρο θα μάθετε ενδιαφέροντα πράγματα για την ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα της ευρύτερης περιοχής της Τσακωνιάς και της Κυνουρίας.

    Τσακώνικο Πάσχα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Αυτό που κάνει ξεχωριστό το Πάσχα στο Λεωνίδιο είναι ένα μοναδικό πασχαλινό έθιμο που ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα. Το βράδυ της Ανάστασης, μόλις ακουστεί το «Χριστός Ανέστη», δεκάδες αυτοσχέδια, πολύχρωμα «αερόστατα» ελευθερώνονται και φωτίζουν τον ουρανό δημιουργώντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα. Οι κάτοικοι ακολουθούν το ίδιο τελετουργικό κατασκευής εδώ και χρόνια, ενώ το έθιμο ορίζει το κάθε σπίτι να φτιάχνει το δικό του αερόστατο. Κύριο συστατικό της επιτυχίας είναι η «κολλημάρα», δηλαδή ένα πανί βουτηγμένο στο λάδι και το πετρέλαιο, στο οποίο βάζουν φωτιά για να αρχίσει το «πέταγμα».

    Την Κυριακή του Πάσχα, ο Δήμος στήνει στον κήπο του Δημαρχείου σούβλες με αρνιά και κοκορέτσια και προσφέρει στους επισκέπτες κρασί, πασχαλινούς μεζέδες και κόκκινα αυγά. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, λαμβάνει χώρα η Γιορτή της Αγάπης, κατά τη διάρκεια της οποίας το Ευαγγέλιο διαβάζεται στην τσακώνικη διάλεκτο, ενώ αργότερα ακολουθεί γλέντι με τσακώνικους χορούς.

    Προορισμός για όλες τις εποχές

    travelgo.gr
    Συνέχεια του Λεωνιδίου αποτελεί το λιμανάκι της Πλάκας (πηγή: Shutterstock)

    Μπορεί το Λεωνίδιο να θεωρείται για πολλούς πασχαλινός προορισμός, ωστόσο είναι υπέροχο όλες τις εποχές του χρόνου. Το Λεωνίδιο και οι γύρω περιοχές αποτελούν πόλο έλξης ταξιδιωτών εναλλακτικού τουρισμού, προσφέροντας μια ποικιλία από δραστηριότητες στη φύση, όπως αναρρίχηση, πεζοπορία, rafting, καταδύσεις και καγιάκ θαλάσσης.

    travelgo.gr
    Αναρρίχηση στο Λεωνίδιο (πηγή: Shutterstock)

    Χαρακτηριστικό προϊόν της περιοχής είναι η τσακώνικη μελιτζάνα, προϊόν ΠΟΠ. Εκτός από νόστιμα πιάτα με βάση την τσακώνικη μελιτζάνα που μπορείτε να γευτείτε στα εστιατόρια και τις ταβέρνες της πόλης (το Μητρόπολις και το Εν Λεωνιδίω 1904 είναι δύο από τις καλύτερες επιλογές για φαγητό), μην παραλείψετε να δοκιμάσετε μελιτζανάκι γλυκό και τουρσί. Μάλιστα, το καλοκαίρι υπάρχει και φεστιβάλ για τη μελιτζάνα, το Μελιτζαζζ, όπου η γαστρονομία και η μουσική έχουν την τιμητική τους.

    travelgo.gr
    Η Μονή Έλωνας κρέμεται επιβλητική πάνω στα βράχια (πηγή: Shutterstock)

    Το μεγαλοπρεπές Μοναστήρι της Παναγίας της Έλωνας του 17ου αιώνα που είναι χτισμένο στη σχισμή ενός βράχου, απέχει μόλις 17 χλμ. από το Λεωνίδιο και αξίζει να μπει στη λίστα των περιηγήσεων σας. Οδηγήστε προς τον Κοσμά, ένα από τα ομορφότερα χωριά του Πάρνωνα (υψόμετρο 1.150 μ.), γνωστό και ως το «μπαλκόνι της Κυνουρίας». Εάν πάλι έχετε όρεξη για ουζάκι και θάλασσα, επισκεφθείτε την Πλάκα, το λιμανάκι του Λεωνιδίου, το παραθαλάσσιο χωριό Πούλιθρα, αλλά και τον Τυρό. Το καλοκαίρι αξίζει να βάλετε στο πρόγραμμα και μια εκδρομή μέχρι την εντυπωσιακή παραλία του Φωκιανού (30 χλμ. νοτιοανατολικά του Λεωνιδίου), μία από τις ωραιότερες της Πελοποννήσου.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider