Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Mon 17.9°C
    Clear

    Μονεμβασιά: Απόδραση στη μαγευτική καστροπολιτεία

    ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Μονεμβασιά: Απόδραση στη μαγευτική καστροπολιτεία

    Μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας και ένας από τους κορυφαίους προορισμούς της Ελλάδας, η Μονεμβασιά, στο νοτιοανατολικό άκρο της Λακωνίας, μοιάζει βγαλμένη από τη φαντασία. Η ζωντανή καστροπολιτεία με τις 40 βυζαντινές εκκλησίες και τα δαιδαλώδη καλντερίμια της, προσφέρει στους επισκέπτες ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο

    Προστατευμένη από το «Μικρό Γιβραλτάρ της Μεσογείου», όπως αποκαλούν τον επιβλητικό βράχο στο νοτιοανατολικό άκρο της Λακωνίας, η μεσαιωνική καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς, με τις 40 βυζαντινές εκκλησίες και τα δαιδαλώδη καλντερίμια της, απλώνεται νωχελικά προς το Μυρτώο πέλαγος. Εδώ νιώθεις ότι ο χρόνος είναι σταματημένος σε άλλες εποχές. Η ατμόσφαιρα είναι μαγική, γεμάτη ρομαντισμό και Ιστορία.

    Μονεμβασία η επίσημη ονομασία, Μονεμβασιά στην ποιητική εκδοχή της, Μονεμβάσια ή Μονοβάσια για τους ντόπιους, Μαλβουαζί για τους Φράγκους και Μαλμζύ κατά τους Άγγλους, όπως κι αν την πείτε, η ονομασία της περιοχής προέρχεται από τα συνθετικά «μόνη» και «έμβαση», τη μία και μόνη είσοδο της καστροπολιτείας.

    Διαβάστε ακόμη:

    Μονεμβασιά: Μια ζωντανή καστροπολιτεία

    travelgo.gr
    Η καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς απλώνεται νωχελικά προς το Μυρτώο πέλαγος (πηγή: Shutterstock)

    Μέσα στα μεσαιωνικά τείχη της Μονεμβασιάς βρίσκεται μία από τις πιο καλοδιατηρημένες και ζωντανές καστροπολιτείες της Ελλάδας. Στον βράχο της Μονεμβασιάς φτάνετε διασχίζοντας μια γέφυρα. Αφήνετε το αυτοκίνητο μπροστά στην κεντρική πύλη και αρχίζετε το σεργιάνι στον άψογα διατηρημένο μεσαιωνικό οικισμό. Κάστρα και τείχη, παλιά αρχοντικά, στενά λιθόστρωτα δρομάκια, εκκλησίες, παλιές χαμηλές καμάρες, αψίδες, οικόσημα, μαρμάρινοι αυτοκρατορικοί θρόνοι, βυζαντινές εικόνες δίνουν την εντύπωση μιας πόλης φανταστικής, που δεν την άγγιξε το πέρασμα του χρόνου. Δεν θα σταματήσετε να φωτογραφίζετε ούτε λεπτό.

    travelgo.gr
    Η θέα στη θάλασσα είναι μαγευτική (πηγή: Shutterstock)

    Στην περιήγησή σας κοντά στην είσοδο της καστροπολιτείας θα συναντήσετε το σπίτι του Γιάννη Ρίτσου. Η Μονεμβασιά ήταν η πατρίδα του μεγάλου ποιητή. Το κεντρικό καλντερίμι, η οδός Γιάννη Ρίτσου, είναι γεμάτο με ταβερνάκια, καφέ και μικρά μάγαζα με σουβενίρ και παραδοσιακά προϊόντα. Στην κεντρική πλατεία με το φημισμένο κανόνι που σημαδεύει προς τη θάλασσα, βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ θα δείτε και τον περίφημο ναό του Ελκόμενου Χριστού, με σπάνιες εικόνες, από τις οποίες ξεχωρίζει εκείνη της Σταύρωσης. Περπατήστε κατά μήκος του θαλασσινού τείχους, για να απολαύσετε τη θέα στο Μυρτώο πέλαγος. Κοντοσταθείτε στην πλατεία Χρυσαφίτισσας και βγείτε πλάι στη θάλασσα από τη θαλασσινή πύλη, το αποκαλούμενο Πορτέλο.

    travelgo.gr
    O ναός του Ελκόμενου Χριστού (πηγή: Shutterstock)

    Μετά από μία ανηφορική διαδρομή 15 λεπτών, θα φτάσετε στην επάνω πόλη. Εδώ η σιωπή της ερειπωμένης πολιτείας ενώνεται με τις μυρωδιές από τα άγρια βότανα. Στην άκρη ενός γκρεμού, 300 μέτρα πάνω από το Μυρτώο πέλαγος, δεσπόζει ο ναός της Αγίας Σοφίας που χτίστηκε τον 12ο αιώνα. Από εδώ η θέα της Μονεμβασιάς και της θάλασσας που απλώνεται στα «πόδια» της είναι καθηλωτική.

    travelgo.gr
    Θέα στον οικισμό της Κάτω Πόλης και στο Μυρτώο πέλαγος (πηγή: Shutterstock)

    Αξίζει να σημιεωθεί ότι στο Κάστρο υπάρχουν 40 εκκλησίες, μεταξύ των οποίων της Παναγίας της Χρυσαφίτισσας, της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, της Παναγίας της Κρητικιάς, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Στεφάνου, του Αγίου Παύλου, της Αγίας Άννας, καθώς και το εργαστήριο και μουσείο αργυροχρυσοχοΐας.

    travelgo.gr
    Η εντυπωσιακή καστροπολιτεία από ψηλά (πηγή: Shutterstock)

    Ακριβώς πριν από τη γέφυρα, που ενώνει τον βράχο με τη λακωνική ακτή, απλώνεται η νέα πόλη της Μονεμβασιάς: ένας ζωντανός τουριστικός οικισμός με μεγάλη ποικιλία σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφέ με θέα τον βράχο. Έχοντας ως ορμητήριο τη Μονεμβασιά, μπορείτε να ανακαλύψετε υπέροχα αξιοθέατα και γραφικές τοποθεσίες όπως το Κυπαρίσσι, το Γεράκι, την Ελαφόνησο, το Απολιθωμένο Δάσος, τον Μυστρά και τα Σπήλαια Διρού.

    ΔΙΑΜΟΝΗ

    • Εξαιρετική επιλογή, εκτός κάστρου, είναι το διεθνώς βραβευμένο Kinsterna Hotel, που βρίσκεται στον οικισμό του Αγίου Στεφάνου, 7 χλμ. νοτιοδυτικά της Μονεμβασιάς. Το βυζαντινό αρχοντικό αποκαταστάθηκε με απόλυτο σεβασμό στη μακρά ιστορική του διαδρομή για να μετατραπεί σήμερα σε ένα μοναδικό κατάλυμα.
    • Χτισμένες στην καρδιά του κάστρου της Μονεμβασιάς, οι σουίτες του Moni Emvasis Luxury Suites σας προσκαλούν να ζήσετε μια πραγματικά ονειρεμένη διαμονή μέσα στην παραμυθένια καστροπολιτεία με θέα τα καταγάλανα νερά του Μυρτώου Πελάγους.
    • Ο υπέροχος ξενώνας Καλντερίμι Θέα στην καρδιά της κεντρικής αγοράς, κοντά στην πύλη του Kάστρου, προσφέρει διαμονή υψηλής ποιότητας με αίσθηση πολυτέλειας.
    • Το Bastione Malvasia Hotel, σε απόσταση 300 μ. από την πύλη, συνδυάζει μοντέρνα και παραδοσιακά στοιχεία και προσφέρει δωμάτια με θέα στο πέλαγος.
    • Μια ιδιαίτερη πρόταση διαμονής είναι το Casa Felicia, ένα τριώροφο αρχοντικό διακοσμημένο με σπάνιες αντίκες.
    • Εκτός κάστρου, σας προτείνουμε επίσης το ξενοδοχείο Pramataris δίπλα στη θάλασσα και το Panorama πάνω σε έναν λόφο με θέα στο Κάστρο.

    ΦΑΓΗΤΟ

    • Στο βραβευμένο εστιατόριο Sterna του Kinsterna Hotel, η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα συνεργάζεται άψογα με τις μοντέρνες τεχνικές.
    • Σε προνομιακό σημείο στην είσοδο του Κάστρου, το Χρυσόβουλο σερβίρει σύγχρονη ελληνική κουζίνα με τη δημιουργική μαεστρία του διεθνώς αναγνωρισμένου σεφ του ξενοδοχείου Moni Emvasis Luxrury Suites.
    • Δοκιμάστε την κουζίνα της φημισμένης Ματούλας που αποτελεί σταθερή αξία από το 1950.
    • Εξίσου φημισμένο το Κανόνι, που απλώνει τα τραπέζια του σε μια βεράντα με υπέροχη θέα και σερβίρει νόστιμες σπεσιαλιτέ όπως παραδοσιακά σαΐτια (χορτόπιτα με λεπτό φύλλο) και μελιτζάνα «κανόνι».

    ΑΓΟΡΕΣ

    • Κάντε μια στάση στο Εδωδιμοπωλείο για να προμηθευτείτε ιδιαίτερα και ποιοτικά της λακωνικής γης: έξτρα ελαιόλαδο δικής τους παραγωγής (Μπενιός), το τοπικό ηδύποτο μελιτόκρασο (ή υδρόμελο), εξαιρετικά κρασιά, αμυγδαλωτά, σπιτικά ζυμαρικά κ.ά.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider