Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Tue 25.7°C
    Clouds

    5 χωριά για τις πρώτες αποδράσεις του φθινοπώρου

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    5 χωριά για τις πρώτες αποδράσεις του φθινοπώρου

    Από τα Ζαγοροχώρια μέχρι την Ορεινή Αρκαδία, το Travelgo.gr σας προτείνει 5 γραφικά χωριά που είναι ιδανικά για τα πρώτα φθινοπωρινά Σαββατοκύριακα - Μαγευτικά τοπία, φυσιολατρικές δραστηριότητες και παραδοσιακό φαγητό.

    Το φθινόπωρο είναι μια ανάσα μακριά και τα Σαββατοκύριακα που έρχονται είναι ό,τι πρέπει για αναζωογονητικές αποδράσεις στη φύση. Για τους λάτρεις των ορεινών εξορμήσεων, διαλέξαμε 5 υπέροχα χωριά, από τα Ζαγοροχώρια μέχρι την Ορεινή Αρκαδία, που είναι ιδανικά για εκδρομές αυτή την εποχή. Πλατανοσκέπαστες πλατείες, πέτρινα καλντερίμια, δάση, λίμνες και παραδοσιακά ταβερνάκια φτιάχνουν το ιδανικό σκηνικό για χαλάρωση και ηρεμία.

    Ελληνικό, Αρκαδία

    travelgo.gr
    Το Ελληνικό Γορτυνίας θα σας μυήσει στην αυθεντική ομορφιά της Ορεινής Αρκαδίας (πηγή: Shutterstock)

    Λιγότερο γνωστό χωριό, ανάμεσα στη Στεμνίτσα και την Καρύταινα, το Ελληνικό, χτισμένο πάνω σε τρεις λόφους στα 700 μ. υψόμετρο, στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Μαινάλου, αποτελεί ιδανικό προορισμό για αποδράσεις στην αγκαλιά της φύσης. Τα σπίτια διατηρούν την παραδοσιακή τους μορφή και η βόλτα στα δρομάκια σε ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή. Στην κεντρική πλατεία της Αγίας Τριάδας θα σας εντυπωσιάσει το μεγαλοπρεπές διώροφο διδακτήριο που κάποτε φιλοξενούσε το δημοτικό σχολείο του χωριού. Απολαύστε έναν ελληνικό καφέ ή ένα τσίπουρο στα παραδοσιακά καφενεία της πλατείας και επισκεφθείτε το Εκκλησιαστικό Μουσείο του χωριού με τους δύο εντυπωσιακούς πολυέλαιους.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Με όμορφους ξενώνες και δύο ταβερνάκια, το Ελληνικό διαθέτει όλα όσα χρειάζεστε για να περάσετε ένα ήρεμο Σαββατοκύριακο στο βουνό, ενώ αποτελεί και μια καλή βάση για να ανακαλύψετε μερικά από τα ομορφότερα αξιοθέατα της περιοχής. Οι φυσιολάτρες θα βρουν τον παράδεισό σους στο μαγευτικό φαράγγι του Λούσιου με τα πολλά μονοπάτια και τα υπέροχα μοναστήρια, απολαμβάνοντας δραστηριότητες όπως ποδηλασία, πεζοπορία αλλά και rafting στο ποτάμι. Αξίζει οπωσδήποτε να δείτε και την Αρχαία Γόρτυνα, το φημισμένο στην αρχαιότητα ιερό του Ασκληπιού. Τα ερείπια της βρίσκονται δίπλα από το Λούσιο ποταμό, σε υψόμετρο περίπου 350 μ.

    Ζαρούχλα, Αχαΐα

    travelgo.gr
    Η Ζαρούχλα είναι ένα ομορφότερα χωριά της Αχαΐας (πηγή: Shutterstock)

    Σε περίπου δυόμισι ώρες από την Αθήνα, μπορείτε να βρεθείτε σε ένα γραφικό μέρος που παντρεύει φυσικό τοπίο απαράμιλλου κάλλους, ηρεμία και φυσιολατρικές δραστηριότητες. Χτισμένη σε υψόμετρο 1.100 μέτρων στις πλαγιές του Χελμού, μέσα σε έλατες και καστανιές, η Ζαρούχλα είναι αναμφίβολα ένα από τα ομορφότερα χωριά της Αχαΐας. Στον οικισμό θα βρείτε όμορφους ξενώνες και ζεστά ταβερνάκια για να απολαύσετε τοπικές γεύσεις, ενώ το βλέμμα σας θα τραβήξουν τα επιβλητικά πυργόσπιτα, μερικά από τα οποία έχουν συντηρηθεί.

    travelgo.gr
    Λίμνη Τσιβλού (πηγή: Shutterstock)

    Φυσικά, δεν θα παραλείψετε μια εκδρομή στη μαγευτική Λίμνη Τσιβλού (μισή ώρα από τη Ζαρούχλα), η οποία αποτελεί σημαντικό υγροβιότοπο με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 700 μέτρων, δημιουργήθηκε το 1913, όταν από μια μεγάλη κατολίσθηση που προκλήθηκε στην περιοχή φράχτηκε η κοίτη του ποταμού Κράθη. Η περιοχή προσφέρεται για πλήθος δραστηριοτήτων, από πεζοπορία μέχρι ιππασία, mountain bike, ακόμη και διαδρομές με 4x4 που θα ενθουσιάσουν τους πιο περιπετειώδεις της παρέας.

    Χρισσό, Φωκίδα

    travelgo.gr
    Η πλατεία στο Χρισσό Φωκίδας (πηγή: Shutterstock)

    Χτισμένο στους πρόποδες του Παρνασσού, μόλις 8χλμ. από τους Δελφούς, το Χρισσό είναι ένα από τα ομορφότερα παραδοσιακά χωριά της Φωκίδας. Αναπαλαιωμένα σπίτια που περιβάλλονται από καταπράσινους κήπους, δύο πλατείες, πολλές πέτρινες εκκλησίες, παραδοσιακά καφενεία και ταβερνάκια όπου θα γευτείτε νόστιμο κρέας από ντόπιους παραγωγούς, φτιάχνουν το ιδανικό σκηνικό για χαλάρωση και ηρεμία. Η θέα είναι μαγευτική, καθώς απλώνονται μπροστά σας οι ελαιώνες της Άμφισσας, η παραλία της Ιτέας και το Γαλαξίδι. Από το Χρισσό, μπορείς να εξορμήσετε στους Δελφούς, να ανέβειτε στην Αράχωβα ή να κατηφορίσετε για βόλτες δίπλα στη θάλασσα.

    Βουργαρέλι, Τζουμέρκα

    travelgo.gr
    Το Βουργαρέλι είναι κυκλωμένο από ένα πυκνό ελατόδασος (πηγή: Shutterstock)

    Χτισμένο στις παρυφές των Τζουμέρκων, ανάμεσα σε δύο ελατοσκέπαστες λοφοσειρές που το προστατεύουν σαν φυσική αγκαλιά με πλούσια βλάστηση και τρεχούμενα νερά, το Βουργαρέλι είναι ιδανικό για αποδράσεις στη φύση. Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 750 μ. και κυκλωμένο από ένα πυκνό ελατόδασος. Απέχει 58 χλμ. από την Άρτα και η διαδρομή είναι μαγευτική. Η πρώτη στάση στο Βουργαρέλι περιλαμβάνει καφέ στην κεντρική πλακόστρωτη πλατεία με τα τεράστια πλατάνια. Από εδώ η θέα στα βουνά είναι μαγευτική, σαν να βρίσκεσαι σε ένα μεγάλο μπαλκόνι.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Πάνω από το χωριό θα δείτε το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, όπου οι οπλαρχηγοί Ρούμελης και Ηπείρου κήρυξαν την επανάσταση στα Τζουμέρκα. Σημαντικό αξιοθέατο είναι και η Κόκκινη Εκκλησία του 13ου αιώνα με τις περίφημες τοιχογραφίες, που βρίσκεται σε ένα καταπράσινο ειδυλλιακό τοπίο στον οικισμό Παλαιοχώρι, 3 χλμ. νότια του χωριού. Η ονομασία της οφείλεται προφανώς στο ερυθρό χρώμα των πλίνθων, από τις οποίες αποτελείται η τοιχοποιία του ναού.

    Άνω Πεδινά, Ζαγοροχώρια

    travelgo.gr
    Τα Άνω Πεδινά είναι από τα πιο γραφικά χωριά του Ζαγορίου (πηγή: Shutterstock)

    Με ένα μικρό οροπέδιο στα πόδια του, καλοδιατηρημένα πέτρινα σπίτια, νοικοκυρεμένα καλντερίμια και ποιοτικούς ξενώνες, αυτό το γραφικό και γαλήνιο χωριό του Κεντρικού Ζαγορίου αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους αναζητούν μια καλή βάση για να εξερευνήσουν την περιοχή. Τα Άνω Πεδινά είναι χτισμένα σε υψόμετρο 960 μέτρων στις νότιες πλαγιές της Τύμφης και σε απόσταση 35 περίπου χιλιομέτρων από την πόλη των Ιωαννίνων. Το χωριό είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός, καθώς διατηρεί τη χαρακτηριστική ζαγορίτικη αρχιτεκτονική. Παντού βλέπεις καλοδιατηρημένα σπίτια και αρχοντικά, εναρμονισμένα πλήρως με το υπέροχο φυσικό περιβάλλον. Σημαντικό αξιοθέατο είναι η Μονή Ευαγγελίστριας, στην είσοδο του χωριού. Άλλα μνημεία είναι η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου (1793) και το παλιό σχολείο όπου στεγάζεται η βιβλιοθήκη του Νεόφυτου Δούκα με σπάνια συγγράμματα.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η τοποθεσία των Άνω Πεδινών είναι ιδανική για να γνωρίσετε την περιοχή, να διασχίσετε το φαράγγι του Βίκου και να κάνετε ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη. Αξίζει να κάνετε μια βόλτα και στα Κάτω Πεδινά, καθώς και στον γειτονικό οικισμό του Ελαφότοπου, ενώ σε κοντινή θα βρείτε πολλά ενδιαφέροντα χωριά (Βίτσα, Μονοδένδρι, Αρίστη, Πάπιγκο κ.ά.), παλιές εκκλησίες και πέτρινα γεφύρια.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider