Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αρκαδία
    Fri 6.4°C
    Clear

    Πάρνωνας: 5 υπέροχα χωριά που αξίζει να ανακαλύψετε

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Πάρνωνας: 5 υπέροχα χωριά που αξίζει να ανακαλύψετε

    Το βουνό που χωρίζει την Αρκαδία από τη Λακωνία, ο Πάρνωνας, κρύβει υπέροχα παραδοσιακά χωριά και ειδυλλιακά μονοπάτια μέσα στην πληθωρική φύση για τους λάτρεις των εξερευνήσεων

    Στα ανατολικά της Σπάρτης βρίσκεται ο Πάρνωνας, το βουνό που χωρίζει την Αρκαδία από τη Λακωνία. Με πετρόχτιστα χωριά ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, άλλα ήσυχα και ξεχασμένα στο χρόνο και άλλα πιο ζωντανά και τουριστικά αναπτυγμένα, αποτελεί έναν μοναδικό προορισμό για τους λάτρεις των «ήρεμων» ορεινών αποδράσεων.

    Το σκηνικό συμπληρώνουν καταπράσινα δάση, καστανιές, καρυδιές, κερασιές, έλατα και πλατάνια, εντυπωσιακά φαράγγια, σηματοδοτημένα μονοπάτια και βυζαντινά εκκλησάκια. Μόλις 2,5 με 3 ώρες μακριά από την Αθήνα, ο Πάρνωνας και τα γραφικά χωριά του θα σας χαρίσουν στιγμές απόλυτης βουνίσιας ηρεμίας.

    Διαβάστε ακόμη:

    Απόδραση στα γραφικά χωριά του Πάρνωνα

    Καστάνιτσα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Πετρόκτιστα σπίτια ασπρισμένα με ασβέστη, ξύλινα μπαλκόνια και στέγες από τοπικό σχιστόλιθο δίνουν σε συνδυασμό με τους ασβεστωμένους πλακόστρωτους δρόμους μια ειδυλλιακή και ταυτόχρονα αιγαιοπελαγίτικη όψη σε τούτο το χωριό που είναι σκαρφαλωμένο σε μια από τις πιο απότομες πλαγιές του Πάρνωνα. Κοντά στα σύνορα των νομών Αρκαδίας και Λακωνίας (72 χλμ. από την Τρίπολη και 65 χλμ. από τη Σπάρτη), η Καστάνιτσα είναι ένας από τους ομορφότερους παραδοσιακούς διατηρητέους οικισμούς της Πελοποννήσου.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Εδώ, οι παλιότεροι μιλούν ακόμη την τσακώνικη διάλεκτο. Περπατήστε στα στενά σοκάκια για να θαυμάσετε την αυθεντική αρχιτεκτονική των σπιτιών που μετρούν έως και τρεις αιώνες ζωής. Γύρω από το χωριό απλώνεται πυκνό δάσος από έλατα και καστανιές. Στο βόρειο τμήμα ξεχωρίζουν τα ερείπια του βυζαντινού πύργου που δεσπόζει από τον λόφο με πανοραμική θέα στο χωριό αλλά και μακριά μέχρι τις κορυφές του Πάρνωνα και τον Αργολικό Κόλπο.

    Τσίντζινα

    travelgo.gr
    Πηγή: Drone Hellas

    Κρυμμένο μες στα έλατα, στην καρδιά του Πάρνωνα, με παραδοσιακά πέτρινα σπίτια αμφιθεατρικά χτισμένα σε τρεις πλαγιές, το χωριό Τσίντζινα (γνωστό και ως Πολύδροσο) δίνει μια αίσθηση καταφυγίου και προσφέρεται για αποδράσεις όλες τις εποχές. Ο οικισμός είναι ιδανικός για όσους αναζητούν χαλάρωση και ηρεμία, ενώ χάρη στα εννέα σηματοδοτημένα μονοπάτια διαφόρων βαθμών δυσκολίας αποτελεί δημοφιλέστατο ορμητήριο για πεζοπορίες στον Πάρνωνα και φυσιολατρικές εξορμήσεις γενικότερα.

    Αν έχετε διάθεση για εξερευνήσεις, γύρω από τα Τσίντζινα θα ανακαλύψετε σπήλαια, πηγές και γραφικά εκκλησάκια. Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του χωριού, το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων και η εκκλησία του Αϊ-Βλάση με τις αγιογραφίες του Φώτη Κόντογλου.

    Κοσμάς

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ο Κοσμάς, γνωστός ως το «μπαλκόνι της Κυνουρίας», είναι ένας ήσυχος παραδοσιακός οικισμός κρυμμένος στις νοτιοανατολικές παρυφές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 1.150 μ., σε ένα καταπράσινο τοπίο με άφθονα νερά και υπέροχα ελατοδάση. Προσεγγίζεται είτε μέσω Λεωνιδίου είτε μέσω Σπάρτης. Έχει πετρόχτιστα σπίτια και μια πανέμορφη πλατεία με τεράστια πλατάνια, στο κέντρο της οποίας δεσπόζει η επιβλητική εκκλησία των Αγίων Αναργύρων- το ιδανικό σκηνικό για να χαλαρώσετε απολαμβάνοντας καφεδάκι, μεζεδάκια, αλλά και παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στα πόδια του χωριού, το υπέροχο καστανοδάσος προσφέρει ευκαιρίες για εξερεύνηση όλο τον χρόνο. Με αφετηρία τον Κοσμά μπορείτε να πραγματοποιήσετε μίνι εκδρομές στο Λεωνίδιο και στο Γεράκι με τη βυζαντινή καστροπολιτεία, καθώς και μονοήμερες σε Μυστρά, Γύθειο, Μονεμβασιά κ.ά. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την εντυπωσιακή Μονή της Έλωνας, που είναι σφηνωμένη σε ένα θεόρατο απόκρημνο βράχο, μεταξύ Κοσμά και Λεωνιδίου.

    Πραστός

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ο Πραστός, η πάλαι ποτέ αρχοντική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς, είναι ένα γραφικότατο χωριό που θα σας γοητεύσει με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, τα ψηλά πέτρινα πυργόσπιτα με τις πολεμίστρες και τις τοξωτές εξώπορτες και τις εκκλησίες του. Από τα σπουδαία πυργόσπιτα του χωριού σώζονται αυτά του Σαραντάρη, του Καλημέρη, του Μερίκα, του Καραμάνου και του Γούνελου, ενώ υπάρχουν υπολείμματα βυζαντινών ναών όπως των Ταξιαρχών, του Αγίου Δημητρίου και της Παναγίας.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 750 μ. και έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός. Στο δρόμο προς το χωριό από τον Άγιο Ανδρέα θα συναντήσετε το μοναστήρι της Αρτοκωστάς, ενώ κοντά είναι και το φαράγγι της Μαζιάς όπου υπάρχουν οκτώ νερόμυλοι και μια νεροτριβή.

    Καρυές

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στους πρόποδες του Πάρνωνα, στη βορειοανατολική πλευρά του νομού Λακωνίας, θα συναντήσετε ένα παραδοσιακό χωριό με μεγάλη ιστορία. Οι Καρυές βρίσκονται στη θέση της ομώνυμης αρχαίας πόλης στην οποία οφείλουν το όνομά τους οι Καρυάτιδες του Ερεχθείου. Αυτό το κεφαλοχώρι, που απέχει 35 χλμ. από τη Σπάρτη, αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για δραστηριότητες στον Πάρνωνα και περιηγήσεις στα χωριά του, ακόμη και αποδράσεις μέχρι τον Μυστρά και το Γεράκι. Το πιστό αντίγραφο των Καρυάτιδων του Ερεχθείου που δεσπόζει σε ψηλό βράχο, στην είσοδο του οικισμού, αποτελεί το σύμβολο του χωριού. Άλλα αξιοθέατα είναι το Ρολόι σε ύψωμα στα δυτικά του οικισμού, η τοξωτή γέφυρα του ποταμού Δειρού και η κεντρική πλατεία του χωριού με την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα. Από το χωριό διέρχεται το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 που ξεκινά από τα Πυρηναία Όρη, εισέρχεται βόρεια στην Ελλάδα από τη Φλώρινα και τερματίζει στο Ζάκρο της Κρήτης.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider