Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αίγινα
    Wed 20.8°C
    Clear

    Μονή Αίγινας: Το παραδεισένιο νησάκι με τα ελάφια και το μυστικό τούνελ

    ΑΙΓΙΝΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Μονή Αίγινας: Το παραδεισένιο νησάκι με τα ελάφια και το μυστικό τούνελ

    Ένας μικρός παράδεισος είναι η Μονή, το καταπράσινο νησάκι που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Πέρδικα της Αίγινας και κατοικείται από ελάφια, παγώνια και αγριοκάτσικα – Δείτε πλάνα από ψηλά

    Σε πολύ μικρή απόσταση από την Πέρδικα της Αίγινας, υπάρχει ένα καταπράσινο νησάκι με καταγάλανες, τιρκουάζ σχεδόν, παραλίες και πεύκα που κατρακυλούν μέχρι την ακρογιαλιά. Οι μοναδικοί... μόνιμοι κάτοικοι του νησιού είναι τα παγώνια, τα ελάφια και τα αγριοκάτσικα που ζουν εκεί ελεύθερα. Ο λόγος για τη Μονή.

    Το κανάλι Travel Inspiration μάς ταξιδεύει με ένα όμορφο και χαλαρωτικό βίντεο σε αυτό τον μικρό παράδεισο του Αργοσαρωνικού και μας βάζει σε καλοκαιρινό κλίμα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Μονή: Το εξωτικό νησάκι του Αργοσαρωνικού με τους ξεχωριστούς «κατοίκους»

    travelgo.gr
    Η Μονή βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Πέρδικα της Αίγινας (πηγή: Shutterstock)

    Το νησάκι της Μονής αποτελεί ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσολεόντισσας της Αίγινας. Από το 1960 έως και το 1990, η Μονή ανήκε στην Ελληνική Περιηγητική Λέσχη, στα μέλη της οποίας και οφείλει τον σημαντικό αριθμό άγριων ζώων που αποτελούν πλέον το οικοσύστημα του νησιού, ενώ από το 1962 έχει ανακηρυχθεί σε πάρκο φυσικής εκτροφής θηραμάτων.

    travelgo.gr
    Ελάφια, παγώνια και αγριοκάτσικα ζουν ελεύθερα στη Μονή (πηγή: Travel Inspiration)

    Στη Μονή ζουν ελεύθερα στο δάσος ελάφια ροδίτικου είδους, σκίουροι αλλά και πολλά παγώνια, τα οποία είναι αρκετά εξοικειωμένα με τους ανθρώπους. Επίσης στα βραχώδη σημεία του νησιού σκαρφαλώνουν ανενόχλητα αγριοκάτσικα τύπου κρι – κρι, τα οποία ξεδιψούν πολλές φορές με το θαλασσινό νερό. Κατά το παρελθόν υπήρχαν και άλλα είδη όπως λαγοί και αλογάκια πόνυ, τα οποία όμως δυστυχώς δεν επιβίωσαν. Μέσα σε αυτές τις τρεις δεκαετίες, στο νησί λειτουργούσε οργανωμένο κάμπινγκ, απομεινάρια του οποίου μπορεί να συναντήσετε κατά την περιήγησή σας εκεί.

    Δείτε το βίντεο του Travel Inspiration

    Τι να κάνετε στη Μονή

    Αν σας αρέσει η πεζοπορία, στο ψηλότερο σημείο του νησιού, μέσα από μια διαδρομή στα χαμηλά της οποίας θα περπατήσετε ανάμεσα σε αγριελιές, σχίνα και κέδρους, θα βρεθείτε στο παρατηρητήριο, κατάλοιπο των Γερμανών, με την απίστευτη θέα στον Σαρωνικό κόλπο και στα γύρω νησιά. Και μπορεί η οροφή του παρατηρητηρίου να είναι πεσμένη με τα χρόνια, εντούτοις η κάλυψη που προσφέρουν τα βραχώδη ψηλότερα περάσματα είναι σίγουρη. Αυτοί ήταν και οι λόγοι άλλωστε που επιλέχθηκε αυτό το σημείο για να χτιστεί εξ αρχής εκεί το παρατηρητήριο.

    travelgo.gr
    Στο ψηλότερο σημείο του νησιού βρίσκεται το παρατηρητήριο που χτίστηκε από τους Γερμανούς (πηγή: Travel Inspiration)

    Αξίζει να σημειωθεί ότι από το μικρό λιμανάκι στα βόρεια του νησιού, κάπου ανάμεσα στα βράχια, ξεκινάει ένα υπόγειο τούνελ, το οποίο μετά από αρκετές εκατοντάδες μέτρα φτάνει στο παρατηρητήριο. Στις μέρες μας, είναι κλειστό για λόγους ασφαλείας.

    travelgo.gr
    Όταν καλoκαιριάσει μια βουτιά στα γαλαζοπράσινα νερά επιβάλλεται (πηγή: Travel Inspiration)

    Στο σημείο αυτό, τους καλοκαιρινούς μήνες, λειτουργεί οργανωμένη αμμουδερή παραλία με ξαπλώστρες και beach bar. Στη Μονή υπάρχουν δύο πανέμορφες καταγάλανες παραλίες. Η πρόσβαση στο νησί γίνεται με μικρά πλοία από το λιμάνι της Αίγινας (υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια ανά μία ώρα και τα Σαββατοκύριακα ανά μισή ώρα), αλλά και από την Πέρδικα με βάρκες.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider