Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αίγινα
    Thu 18.7°C
    Clouds

    Πώς να περάσετε ένα αξέχαστο Σαββατοκύριακο στην Αίγινα

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Πώς να περάσετε ένα αξέχαστο Σαββατοκύριακο στην Αίγινα

    Όλα όσα μπορείτε να δείτε και να κάνετε σε ένα Σαββατοκύριακο στην Αίγινα, το αγαπημένο νησί του Αργοσαρωνικού που αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για μια γρήγορη απόδραση από την πόλη

    Είναι η πρώτη πρωτεύουσα της νεότερης Ελλάδας, η πατρίδα του πασίγνωστου και πεντανόστιμου φιστικιού, το νησί που αγαπούν οι καλλιτέχνες και οι διανοούμενοι. Βρίσκεται μια ανάσα από την Αθήνα (μόλις 35 λεπτά με το ιπτάμενο δελφίνι και περίπου μία ώρα με το συμβατικό καράβι από τον Πειραιά) κι όμως σου δίνει την αίσθηση ότι είσαι τόσο μακριά... Η Αίγινα αποτελεί μία από τις πιο κλασικές επιλογές για αποδράσεις όταν θέλουμε να αλλάξουμε τον αέρα μας εύκολα και γρήγορα. Και αυτή η εποχή είναι ιδανική για να την εξερευνήσουμε.

    Με ρομαντική ατμόσφαιρα που σε ταξιδεύει σε άλλη εποχή, γραφικά ψαροχώρια, αρχαιολογικά μνημεία αλλά και μια πευκόφυτη ενδοχώρα ιδανική για πεζοπορία, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του Αργοσαρωνικού προσφέρει πολλές επιλογές και κρύβει ομορφιές που μπορούν να κερδίσουν κάθε επισκέπτη. Παρακάτω, έχουμε συγκεντρώσει όλα όσα μπορείτε να δείτε και να κάνετε σε ένα Σαββατοκύριακο στο αγαπημένο νησί «της διπλανής πόρτας».

    Διαβάστε ακόμη

    Βόλτα στην πόλη της Αίγινας

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στην είσοδο του λιμανιού το κάτασπρο εκκλησάκι του Αϊ-Νικόλα καλωσορίζει τον επισκέπτη. Τα πολύχρωμα νεοκλασικά του λιμανιού, οι άμαξες, οι αυλές που μυρίζουν γιασεμί, τα μαγαζιά που πωλούν φρεσκότατα φιστίκια, τα παραδοσιακά καΐκια και τα μοναδικά«πλωτά» μανάβικα δημιουργούν ένα νοσταλγικό σκηνικό που έχει κάτι από παλιά ελληνική ταινία. Μια βόλτα στα σοκάκια αποκαλύπτει υπέροχα νεοκλασικά και επιβλητικά δημόσια κτήρια της εποχής του Καποδίστρια. Το βλέμμα σας θα τραβήξει ο ενετικός Πύργος του Μαρκέλλου, που χτίστηκε το 1802 και σήμερα φιλοξενεί περιστασιακά εκθέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μην παραλείψετε να περάσετε και από την ψαραγορά για να γευτείτε ολόφρεσκους θαλασσινούς μεζέδες με ούζο. Σε μικρή απόσταση από το λιμάνι, θα συναντήσετε τον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας. Από το άλλοτε θρησκευτικό και πολιτικό κέντρο του νησιού, σήμερα μεταξύ άλλων διασώζεται μία κολώνα, απομεινάρι του δωρικού ναού του Απόλλωνα που δέσποζε στο λόφο.

    Τι να δείτε στην Αίγινα

    Ναός της Αφαίας

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στέκει επιβλητικός σε μια μοναδική τοποθεσία, στην κορυφή ενός λόφου, μέσα στα πεύκα, στον δρόμο που οδηγεί προς την Αγία Μαρίνα, μαγνητίζοντας με τη μοναδική ενέργεια του χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Ο ναός της Αφαίας χρονολογείται στο 500 π.Χ., σώζεται σε καλή κατάσταση στο μεγαλύτερο μέρος του και θεωρείται ως κορυφαία δημιουργία της αρχαϊκής αρχιτεκτονικής. Λέγεται, μάλιστα, ότι ο Ικτίνος και ο Καλλικράτης στηρίχθηκαν σε αυτό το πρότυπο ναού, προκειμένου να σχεδιάσουν αργότερα τον Παρθενώνα. Ακόμα κι αν δεν σας ενδιαφέρουν τα αρχαία, αξίζει οπωσδήποτε να βρεθείτε εδώ για να απολαύσετε τη μαγική θέα στη θάλασσα. Αν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, μπορείτε να διακρίνετε την Ακρόπολη και τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Λένε ότι οι τρεις ναοί σχηματίζουν ένα νοητό ισοσκελές τρίγωνο (το ιερό τρίγωνο της αρχαιότητας).

    Παλιαχώρα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Σκαρφαλωμένη σε έναν πευκόφυτο λόφο απέναντι από το ναό του Αγίου Νεκταρίου, βρίσκεται η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού, ο «νησιώτικος Μυστράς», όπως την αποκαλούν. Χτίστηκε περίπου το 896 μ.Χ. και αποτέλεσε το καταφύγιο των κατοίκων από τους πειρατές. Λέγεται πως κάποτε υπήρχαν 365 εκκλησάκια, όσες και οι ημέρες του χρόνου. Η Παλιαχώρα είναι μια μοναδική ευκαιρία για ανάβαση και πεζοπορία. Περπατήστε ανάμεσα στα πέτρινα εκκλησάκια για να φτάσετε στην κορυφή και να απολαύσετε την εντυπωσιακή θέα.

    Μοναστήρι Αγίου Νεκταρίου

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Είναι ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της ορθοδοξίας, με πλήθος πιστών να το επισκέπτεται κάθε χρόνο. Το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου, πολιούχου του νησιού, βρίσκεται κοντά στο χωριό Κοντός, 6 χλμ. μακριά από την πόλη της Αίγινας. Πρόκειται για γυναικεία μονή, στην οποία ζουν 14 μοναχές. Το μοναστήρι γιορτάζει 9 Νοεμβρίου (Κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου) και 3 Σεπτεμβρίου (ανακομιδή λειψάνων).

    Εκδρομή στην Πέρδικα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Σε απόσταση 10 χλμ. από το λιμάνι της Αίγινας, βρίσκεται το γραφικότερο ψαροχώρι του νησιού, η Πέρδικα. Τα στενά γραφικά δρομάκια και τα κατάλευκα σπίτια με τις λουλουδιασμένες αυλές δημιουργούν ένα γοητευτικό σκηνικό, ενώ οι ψαροταβέρνες και τα ουζερί προσφέρονται για γευστικές απολαύσεις πάνω στο κύμα. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε την Πέρδικα για καφέ ή ποτό την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Σας προτείνουμε να κάνετε μια βόλτα μέχρι την άκρη της χερσονήσου, προς την εκκλησία του Άγιου Σώστη, για να χαζέψετε τη θέα στο γαλάζιο.

    Οι καλύτερες παραλίες στην Αίγινα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η παραλία Κλήμα (ή Κλειδί) είναι κατά πολλούς η πιο ξεχωριστή της Αίγινας. Για να φτάσετε εκεί θα πάρετε τον δρόμο προς το ψαροχώρι της Πέρδικας και στη διασταύρωση πριν την Πέρδικα θα κάνετε αριστερά προς Σφεντούρι. Στη συνέχεια θα στρίψετε δεξιά και μετά από λίγα χιλιόμετρα θα βρεθείτε μπροστά σε έναν πανέμορφο κόλπο με άμμο, βότσαλα και διάφανα νερά. Η παραλία είναι οργανωμένη, με ξαπλώστρες, ομπρέλες και καντίνα. Οργανωμένες πλαζ με beach bar και αμμουδιά θα βρείτε στην Αγία Μαρίνα, τον Μαραθώνα και την Αιγινήτισσα.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Αν επισκεφθείτε την Πέρδικα αξίζει να περάσετε απέναντι με ένα από τα καραβάκια για να βρεθείτε μέσα σε 10 λεπτά στο καταπράσινο νησάκι της Μονής, έναν μικρό παράδεισο με καταγάλανες, τιρκουάζ σχεδόν, παραλίες, με πεύκα που κατρακυλούν μέχρι την ακρογιαλιά. Η κεντρική αμμουδερή παραλία είναι οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες και ένα beach bar-εστιατόριο. Υπάρχει όμως άλλη μια παραλία στην πίσω πλευρά του, βραχώδης, χωρίς ξαπλώστρες και ομπρέλες για όσους προτιμούν πιο ήσυχες βουτιές. Οι μοναδικοί... μόνιμοι κάτοικοι του νησιού είναι τα παγώνια, τα ελάφια και τα αγριοκάτσικα που ζουν εκεί ελεύθερα. Είναι εξοικειωμένα με τους ανθρώπους κι έτσι μπορείτε να φωτογραφηθείτε μαζί τους.


    Το μοναδικό φιστίκι Αιγίνης

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το πιο διάσημο προϊόν του νησιού είναι, βέβαια, το φιστίκι Αιγίνης. Το 1896 ο ιατρός Νικόλαος Περόγλου ξεκίνησε τη συστηματική καλλιέργεια φιστικιού, η οποία σύντομα άρχισε να γίνεται δημοφιλής στους κατοίκους του νησιού. Η ποιότητα του φιστικιού Αιγίνης, ονομασία που κατοχυρώθηκε ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) το 1996, θεωρείται διεθνώς εξαιρετική και υπερτερεί σε σχέση με αρκετές ξένες ποικιλίες. Στο κατάστημα του Μούρτζη στο κέντρο της Αίγινας θα βρείτε ζεστό φιστίκι που ψήνεται καθημερινά και σε όλες του τις μορφές, καθώς και λαχταριστά γλυκίσματα με φιστίκι.

    Τον Σεπτέμβριο διοργανώνεται στο νησί το Φεστιβάλ Φιστικιού (Aegina Fistiki Fest), ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά και γαστρονομικά φεστιβάλ της χώρας. Φέτος, το 12o Fistiki Fest θα διαρκέσει από τις 16 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου και θα είναι πλούσιο σε εκδηλώσεις πολιτισμού, γαστρονομίας και ψυχαγωγίας (δείτε περισσότερα εδώ).

    Πού να φάτε

    • Στην πόλη της Αίγινας, σταθερή αξία για ψάρι και θαλασσινά αποτελεί ο Σκοτάδης.
    • Για ψαροµεζέδες και άλλα μεζεδάκια μπορείτε να επισκεφθείτε και την Αγορά μέσα στην κεντρική ψαραγορά.
    • Για μαγειρευτά θα πάτε στο Δρομάκι, που στρώνει τα τραπέζια του σε ωραία τοποθεσία δίπλα στο κύμα.
    • Για ελληνική δημιουργική κουζίνα σας προτείνουμε το Κάππος 'Ετσι.
    • Μεγάλη ποικιλία θαλασσινών αλλά και μαγειρευτά θα βρείτε στον Μπάμπη.
    • Στον παραλιακό δρόμο ανάμεσα στην Αίγινα και τη Σουβάλα, θα βρείτε την Καβουρόπετρα, μια οικογενειακή ταβέρνα που σερβίρει καλό φαγητό με θέα σε ένα γραφικό λιμανάκι.
    • Κλασική αξία στην Πέρδικα είναι η Ψαροταβέρνα του Νώντα που λειτουργεί από το 1936. Σε ένα μπαλκόνι αγναντεύει τη θάλασσα, σερβίρει ολόφρεσκο ψάρι και θαλασσινά μαγειρεμένα με μαεστρία.
    • Αξίζει επίσης να απομακρυνθείτε για λίγο από τη θάλασσα και να επισκεφθείτε τον ορεινό οικισμό του Ανιτσαίου για να δοκιμάσετε την παραδοσιακή κουζίνα στο Στέκι του Κυνηγού.

    Πού να πάτε για καφέ, γλυκό & ποτό

    • Στην παραλιακή οδό, το Αιάκειον λειτουργεί από το 1958 και αποτελεί απαραίτητη στάση για καφέ, γλυκό και παγωτό.
    • Στο all day bar restaurant Αυλή μπορείτε να πάτε από νωρίς για καφέ και brunch μέχρι το βράδυ για φαγητό και ποτό.
    • Τα Περδικιώτικα είναι ένα υπέροχο μπαρ σε ένα πανέμορφο διατηρητέο καποδιστριακό κτήριο (εδώ στεγάστηκε η πρώτη τράπεζα της χώρας, στην πραγματικότητα ανταλλακτήριο προϊόντων).
    • Το ιστορικό καφενείο του Μοίρα αξίζει επίσης μια επίσκεψη.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider