Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Μεσσηνία
    Tue 15.9°C
    Clear

    Μεσσηνία: 3 άγνωστα νησάκια για τους λάτρεις των εξερευνήσεων

    ΜΕΣΣΗΝΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Μεσσηνία: 3 άγνωστα νησάκια για τους λάτρεις των εξερευνήσεων

    Απέναντι από τις ακτές της Μεσσηνίας και πολύ κοντά σε αυτές βρίσκονται μικρά και ακατοίκητα νησιά που διατηρούν μια ομορφιά εξωτική και κρύβουν «θησαυρούς» για τους λάτρεις των εξερευνήσεων

    Φυσικές ομορφιές, ιστορία, πολιτισμός, παράδοση και γαστρονομία συνδυάζονται αρμονικά στο νομό Μεσσηνίας, που ικανοποιεί απόλυτα την προσδοκία για αξέχαστες διακοπές. Δεν είναι τυχαίο το ότι η Μεσσηνία έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Ελλάδας, προσελκύοντας ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο.

    Τα νησάκια της Μεσσηνίας, μικρά, κρυμμένα σημεία πάνω στον χάρτη, συμπληρώνουν την ομορφιά των ακτών της. Αυτά τα άγνωστα σε πολλούς και ακατοίκητα νησιά διατηρούν μια ομορφιά εξωτική. Όπως όλη η περιοχή, διαθέτουν υπέροχες παραλίες με τιρκουάζ νερά δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αυτές των εξωτικών νησιών, αλλά και «κρυμμένους θησαυρούς» για τους λάτρεις των εξερευνήσεων. Ιδού 3 νησάκια της Μεσσηνίας που αξίζει να επισκεφθείτε είτε με δικό σας σκάφος είτε με καραβάκι από τις απέναντι ακτές.

    Διαβάστε ακόμη

    Τα άγνωστα νησάκια της Μεσσηνίας που αξίζει να ανακαλύψετε

    Σφακτηρία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Αν βρεθείτε στην Πύλο, αξίζει να επισκεφτείτε με καραβάκι τη Σφακτηρία, ένα μακρόστενο νησάκι με μεγάλη ιστορία, που βρίσκεται μπροστά στο φυσικό λιμάνι της Πύλου και λειτουργεί ως κυματοθραύστης. Το όνομά του παραπέμπει στις αποτρόπαιες σφαγές και μάχες που διεξήχθησαν στο έδαφός του από την αρχαιότητα. Κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο, η Σφακτηρία έγινε θέατρο αιματηρού αγώνα ανάμεσα στους Σπαρτιάτες και στους Αθηναίους, με τους πρώτους να χάνουν ολοκληρωτικά. Στη Σφακτηρία έγινε επίσης μάχη κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821, μεταξύ των Ελλήνων και των Φιλελλήνων από τη μία μεριά και των Τουρκοαιγυπτίων από την άλλη. Σήμερα στο νησί υπάρχουν πολλά μνημεία που θυμίζουν το παρελθόν, ένα μικρό εκκλησάκι, η Παναγούλα και μια ξύλινη ρώσικη εκκλησία. Στη Σφακτηρία βρίσκεται και ο τάφος του Παύλου Bοναπάρτη, ανιψιού του Mεγάλου Nαπολέοντα, που υπήρξε θερμός φιλέλληνας και έλαβε μέρος στον πόλεμο της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Στα νότια της Σφακτηρίας υπάρχει η βραχονησίδα Τσιχλί Μπαμπά (Φανάρι) με τη χαρακτηριστική κάθετη τρύπα στη μέση της και το μνημείο της Γαλλικής Κυβέρνησης (1890) που είναι αφιερωμένο στους Γάλλους νεκρούς της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου. Η Σφακτηρία διαθέτει υπέροχες παραλίες με τιρκουάζ νερά και συνορεύει με τη Χρυσή Ακτή (Διβάρι) και τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας. Όλη η περιοχή εντάσσεται στο δίκτυο Natura 2000.

    Σαπιέντζα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στα ανοιχτά των νοτιοδυτικών ακτών της Μεσσηνίας, απέναντι από τη Μεθώνη, βρίσκεται ένα νησί εξωτικό και μοναδικό από πολλές απόψεις. Ο λόγος για τη Σαπιέντζα, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Μεσσηνιακών Οινουσσών μετά τη Σχίζα. Κατάφυτη και με σπάνια χλωρίδα, η Σαπιέντζα αποτελεί έναν πραγματικό παράδεισο για φυσιολάτρες. Εδώ βρίσκεται μία πανέμορφη παραλία, η Άμμος, καθώς κι ένα μοναδικό στη Μεσόγειο δάσος από κουμαριές. Στο νότιο σημείο του νησιού υπάρχει ένας ιστορικός φάρος, κατασκευασμένος το 1885. Ακριβώς μπροστά από τον φάρο, θα δείτε δύο μικρές βραχονησίδες. Η μία από αυτές έχει σχήμα καρδιάς! Στις ακτές του νησιού έχουν σημειωθεί αρκετά ναυάγια, ορισμένα από τα οποία μετέφεραν ιδιαίτερα σημαντικό φορτίο, με μεγάλη αξία σήμερα για την αρχαιολογία. Ένα από τα ναυάγια περιείχε τις κολόνες από το μεγάλο περιστύλιο που είχε χτίσει ο Ηρώδης στην Καισάρεια της Παλαιστίνης τον 1ο μ.Χ. αιώνα, ενώ ένα άλλο περιείχε σημαντικές ρωμαϊκές σαρκοφάγους. Νοτιοδυτικά της Σαπιέντζας βρίσκεται το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, γνωστό ως τάφρος ή φρέαρ των Οινουσσών, με βάθος 5.121μ. Η πρόσβαση στο νησί πραγματοποιείται με τουριστικά πλοιάρια που αναχωρούν από τη Μεθώνη.

    Πρώτη

    travelgo.gr
    Πηγή: Travel Inspiration

    Η Πρώτη Μεσσηνίας είναι ένα παραδεισένιο νησάκι με μεγάλη ιστορική σημασία, μια ανάσα από το λιμάνι της Μαραθόπολης. Το μήκος του είναι περί τα 3 τ. χλμ. και το σχήμα του θυμίζει μισοβυθισμένο κροκόδειλο ή γενικά ερπετό. Κατά το παρελθόν, το νησί χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο για τους ναυτικούς, αλλά και ως κρησφύγετο για τους πειρατές και τους κουρσάρους που συχνά έκρυβαν τους θησαυρούς τους εκεί. Η Πρώτη έχει μόνο μία παραλία, τη Βουρλιά, η οποία βρίσκεται μέσα σε έναν ήσυχο όρμο με πεντακάθαρα, τιρκουάζ νερά. Στην είσοδο του όρμου, λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας βρίσκεται το ναυάγιο του πλοίου Ανουάρ, μήκους 40 μέτρων, το οποίο βομβαρδίστηκε κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το νησί διαθέτει ένα μόνιμο κάτοικο, τον μοναχό του Μοναστηριού της Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου της Γοργοπηγής, που αποτελεί το μοναδικό κτίσμα που υπάρχει στο νησί. Στην Πρώτη μπορείτε επίσης να δείτε μισογκρεμισμένα σήμερα ασκητάρια, επιγραφές ναυτικών σε βράχια και ερείπια αρχαίας ακρόπολης. Μπορείτε να επισκεφθείτε το νησί είτε με δικό σας σκάφος είτε με ημερήσια εκδρομή από τη Μαραθόπολη.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider