Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Σύμη
    Sat 18.5°C
    Clouds

    Σύμη: Το πολύχρωμο κόσμημα των Δωδεκανήσων

    ΣΥΜΗ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Σύμη: Το πολύχρωμο κόσμημα των Δωδεκανήσων

    Μια ώρα μακριά από τη Ρόδο βρίσκεται ένα μικρό και γοητευτικό νησί, ιδανικό για όσους αναζητούν διακοπές με στυλ και χαλαρή ατμόσφαιρα. Η Σύμη θα σας συνεπάρει με τη ρετρό ομορφιά και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της.

    Στα Δωδεκάνησα, μια ανάσα από την πολύβουη Ρόδο, υπάρχει ένα μικρό νησί που μοιάζει σαν ζωγραφιά. Κοσμοπολίτικη αλλά και παραδοσιακή, με μοναδική κομψότητα και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, η Σύμη είναι έρωτας με την πρώτη ματιά. Η ομορφιά της, λιτή και αρχοντική, ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια σας καθώς το πλοίο μπαίνει στο λιμάνι.

    Ο εντυπωσιακός οικισμός με τα πολύχρωμα νεοκλασικά, οι μικροί κολπίσκοι και οι μαγικές παραλίες με τα σμαραγδένια νερά, όπως ο Αϊ-Γιώργης ο Δυσάλωνας, αλλά και το προσκύνημα στο εμβληματικό μοναστήρι του Ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη, είναι μερικά από τα highlights των διακοπών σε ένα από τα ομορφότερα νησιά του Αιγαίου.

    Βόλτες στη Σύμη

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Φτάνοντας στον Γιαλό, το λιμάνι του νησιού, τρίβεις τα μάτια σου αντικρίζοντας τα πολύχρωμα νεοκλασικά σπιτάκια που σκαρφαλώνουν στους γύρω λόφους λουσμένα στο αιγαιοπελαγίτικο φως. Ο αμφιθεατρικά χτισμένος οικισμός είναι σαν ζωγραφιά. Η Σύμη ανακηρύχθηκε νωρίς ως διατηρητέος οικισμός και κατάφερε να διατηρήσει τον κεντρικό χαρακτήρα της αρχιτεκτονικής της. Περιηγηθείτε στο λιμάνι, στον καθεδρικό ναό του Τιμίου Προδρόμου του 1838, στο τελωνείο, στην ψαραγορά, στο πέτρινο γεφύρι, στο άγαλμα του μικρού ψαρά, στο ρολόι του 1881 και στον παλιό ταρσανά στη συνοικία Χαράνι.

    Σύμη: Το πολύχρωμο κόσμημα των Δωδεκανήσων
    Πηγή: Shutterstock

    Στα οπωσδήποτε η βόλτα στην Καλή Στράτα. Αυτός ήταν άλλοτε ο εμπορικός δρόμος της Σύμης και θα σας εντυπωσιάσει με τα αρχοντικά που είναι χτισμένα κατά μήκος του. Πεντακόσια πέτρινα, φαρδιά σκαλοπάτια σας οδηγούν από το Γιαλό στο Χωριό, την Άνω Σύμη. Συνεχίστε το σουλάτσο ψηλά στο Χωριό, μέσα στα στενά σοκάκια με τα πανέμορφα σπίτια.

    Σύμη: Το πολύχρωμο κόσμημα των Δωδεκανήσων
    Πηγή: Shutterstock

    Οι ντόπιοι θα σας δείξουν τη Σπετσαρία, το παλιό δημοτικό φαρμακείο με τα γυάλινα δοχεία και τις χαρακτηριστικές επιγραφές σε κτήριο του 1884, την οικία Χατζηαγαπητού-Χατζηϊωάννου με την εντυπωσιακή σάλα και την οικία Φαρμακίδη που στεγάζει το Αρχαιολογικό-Λαογραφικό Μουσείο. Ανηφορίστε τα λιθόστρωτα καλντερίμια ως το Κάστρο για να θαυμάσετε τη θέα στο Αιγαίο που θα σας γεμίσει με όμορφες εικόνες.

    Σύμη: Το πολύχρωμο κόσμημα των Δωδεκανήσων
    Πηγή: Shutterstock

    Κατά τη διαμονή σας στο νησί θα βολτάρετε και στους γύρω οικισμούς, που είναι εξίσου γραφικοί. Θα πάτε, λοιπόν, στον Εμπορειό (ή Νημπόριο) που είναι το δεύτερο λιμάνι του νησιού, στο Πέδι, ένα γραφικό, μικρό λιμανάκι 2 χλμ. από τη Χώρα, αλλά και στον οικισμό Πανορμίτη, στη νότια άκρη του νησιού.

    Σύμη: Το πολύχρωμο κόσμημα των Δωδεκανήσων
    Πηγή: Shutterstock

    Στον Πανορμίτη βρίσκεται ο Ταξιάρχης Μιχαήλ ο Πανορμίτης, το εμβληματικό μοναστήρι του Αιγαίου όπου οι προσκυνητές κάνουν ουρά. Χτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα στον ομώνυμο όρμο, σε τοποθεσία που συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Το μοναστήρι φιλοξενεί δύο μουσεία, το λαογραφικό και το θρησκευτικό.

    Οι παραλίες της Σύμης

    Σύμη: Το πολύχρωμο κόσμημα των Δωδεκανήσων
    Πηγή: Shutterstock

    Πανέμορφες και ανέγγιχτες, οι παραλίες της Σύμης σας προσκαλούν να τις ανακαλύψετε. Πολλές από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού προσεγγίζονται μόνο με καΐκι ή θαλάσσιο ταξί. Η παραλία του Αγίου Γεωργίου Δυσάλωνα είναι η μεγαλύτερη και η πιο εντυπωσιακή παραλία του νησιού. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, ανάμεσα στο Πέδι και τη Μαραθούντα, και είναι προσβάσιμη μόνο από τη θάλασσα. Θα σας μαγέψει με τη μοναδική φυσική ομορφιά της, τα καταγάλανα πεντακάθαρα νερά της και τον επιβλητικό βράχο 300 μέτρων που ορθώνεται πίσω από αυτήν.

    Σύμη: Το πολύχρωμο κόσμημα των Δωδεκανήσων
    Πηγή: Shutterstock

    Δημοφιλέστερη παραλία του νησιού είναι η Νος, η πιο κοντινή από τον οικισμό της Σύμης και το Πέδι. Είναι οργανωμένη και προσβάσιμη με τα πόδια, με ταξί ή λεωφορείο. Και μετά είναι η Νανού. Έχει μεγάλα βότσαλα και πεντακάθαρα νερά και την προτιμούν οι περισσότεροι επισκέπτες (η πρόσβαση γίνεται μόνο από τη θάλασσα). Επίσης θα κολυμπήσετε στις οργανωμένες Αγία Μαρίνα και Άγιος Νικόλαος και στη Μαραθούντα (από τις λίγες που είναι προσβάσιμες με αυτοκίνητο). Μην παραλείψετε να βάλετε στο πρόγραμμα μια ημερήσια εκδρομή στα νησάκια Νίμος και Σεσκλιά (ή Σέσκλι).

    Τι να δοκιμάσετε

    Σύμη: Το πολύχρωμο κόσμημα των Δωδεκανήσων
    Πηγή: Shutterstock

    Η Σύμη διαθέτει τη δική της σπεσιαλιτέ που δεν είναι άλλη από το πασίγνωστο συμιακό γαριδάκι - μία σπάνια ποικιλία γαρίδας, πολύ μικρού μεγέθους που ζει στη θάλασσα της περιοχής. Μην αγνοήσετε όμως και τα υπόλοιπα εδέσματα κυρίως θαλασσινά και οστρακοειδή που σερβίρουν στα ταβερνάκια του νησιού. Επίσης μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τη γαελόπιτα, γνωστή και ως αθερινόπιτα. Από γλυκά, ξεχωρίζουν τα συμιακά ακούμια, που θυμίζουν πολύ τους λουκουμάδες. Η ταβέρνα Μερακλής, ο Θόλος και η Νεράιδα στον Γιαλό είναι μερικές από τις καλύτερες επιλογές για παραδοσιακό φαγητό.

    Διαμονή

    Cedrus Blue: Συγκρότημα διαμερισμάτων στην Καλή Στράτα. Χωρίζεται σε δύο κτήρια εκπληκτικής αρχιτεκτονικής, στα χρώματα της τερακότας και της ώχρας, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με ένα πανέμορφο πέτρινο lobby.

    Αλίκη: Παλιό νεοκλασικό τριώροφο ξενοδοχείο στο λιμάνι της Σύμης, σε ελάχιστη απόσταση από τη θάλασσα.

    Iapetos Village: Συγκρότημα παραδοσιακών σπιτιών, με όμορφο κήπο και πισίνα, πολύ κοντά στο λιμάνι.

    Taxiarchis: Studios & Apartments παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, 500 μ. από το κέντρο της Σύμης.

    Irene’s Sea View Apartments: Σε ειδυλλιακή τοποθεσία, ακριβώς πάνω στη θάλασσα, σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Σύμης, το Πέδι.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider