Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
  sun-solid Αθήνα
  Sun 17.9°C
  Clear

  7 «ψαγμένα» ελληνικά νησιά για διακοπές μακριά από τα πάντα

  BEST OF
  Κείμενο: Travelgo Team
  7 «ψαγμένα» ελληνικά νησιά για διακοπές μακριά από τα πάντα

  Παρθένες παραλίες, χαλαροί ρυθμοί, αυθεντικές εμπειρίες. Σε αυτά τα μικρά νησιά η απόλυτη χαλάρωση είναι εξασφαλισμένη.

  Αν αυτό που αναζητάτε στις διακοπές σας είναι η ηρεμία και η πραγματική χαλάρωση, οι βουτιές σε παρθένες παραλίες και οι βόλτες σε ήσυχους οικισμούς και λιμανάκια, τότε αυτά τα άγνωστα σε πολλούς ελληνικά νησιά είναι ιδανικά καταφύγια για εσάς. Επτά μικροί παράδεισοι σε Ιόνιο και Αιγαίο, μακριά από την πολυκοσμία των δημοφιλών τουριστικών προορισμών, υπόσχονται απολαυστικές και γαλήνιες διακοπές.

  Οθωνοί

  travelgo.gr
  Οι Οθωνοί είναι το μεγαλύτερο από τα Διαπόντια Nησιά και το δυτικότερο άκρο της Ελλάδας (πηγή: Shutterstock)

  Τα Διαπόντια Νησιά (Οθωνοί, Ερείκουσα, Μαθράκι) βρίσκονται στο δυτικότερο σημείο της χώρας, στα βορειοδυτικά της Κέρκυρας, και συγκεντρώνουν όλη την ομορφιά του Ιονίου στα λίγα τετραγωνικά τους. Αυτό το άγνωστο στους περισσότερους νησιωτικό σύμπλεγμα είναι ένας μικρός παράδεισος, όπου ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει και η ζωή κυλάει με αργούς ρυθμούς. Οι Οθωνοί είναι το μεγαλύτερο από τα Διαπόντια Nησιά και το δυτικότερο άκρο της Ελλάδας. Ερείπια βενετσιάνικων κάστρων, μικροί οικισμοί με όμορφα παλιά σπίτια, αρχαία ελαιόδεντρα, πολλά μονοπάτια και ονειρικές ακτές με γαλαζοπράσινα νερά προσφέρουν το ιδανικό σκηνικό για διακοπή από τα πάντα. Το καραβάκι από την Κέρκυρα θα σας σε αφήσει στον Άμμο, ένα μικρό όρμο με ωραία παραλία και λίγα μαγαζιά. Στους Οθωνούς θα κολυμπήσετε οπωσδήποτε στην Άσπρη Άμμο - μία από τις ωραιότερες παραλίες του Ιονίου - και θα επισκεφτείτε με βαρκάκι την εντυπωσιακή σπηλιά της Καλυψούς. Για κολύμπι προσφέρεται επίσης ο μοναδικής ομορφιάς όρμος Φύκι, στη βόρεια ακτογραμμή. Αν πάρετε το δρόμο προς την ανατολική ακτή, μπορείτε να επισκεφτείτε το ακρωτήριο Καστρί και τον φάρο του νησιού, ο οποίος κατασκευάστηκε το 1872.

  Κάλαμος

  travelgo.gr
  Ο Κάλαμος έχει ατμόσφαιρα άλλης εποχής και μικρές παραλίες με διάφανα νερά (πηγή: Shutterstock)

  Ο Κάλαμος είναι ένα μικρό νησί που ανήκει διοικητικά στο Δήμο Λευκάδας και βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το χωριό Μύτικας της Αιτωλοακαρνανίας, απ΄ όπου γίνεται και η προσέγγισή του. Το νησί είναι κυρίως ορεινό (η κορυφή του βουνού που δεσπόζει στο νησί φτάνει τα 745 μ.) και διαθέτει ξεχωριστή φύση, ατμόσφαιρα άλλης εποχής και μικρές παραλίες με λευκά βότσαλα και διάφανα γαλαζοπράσινα νερά. Η μυρωδιά του πεύκου και της αλμύρας είναι παντού στην ατμόσφαιρα. Κάντε μια βόλτα στα στενά σοκάκια και πιάστε κουβέντα με τους ντόπιους για τη ζωή στο νησί. Αξίζει να περπατήσετε μέχρι την Επισκοπή μέσα από ένα ανέγγιχτο τοπίο. Με ποδήλατο μπορείτε να επισκεφτείτε το νότιο άκρο του νησιού, τον εγκαταλελειμμένο οικισμό στο Κεφάλι. Εκεί θα δείτε ερειπωμένα σπίτια, παλιά ελαιοτριβεία, πέτρινα αλώνια και μισογκρεμισμένους ανεμόμυλους που στέκουν ακόμα, σαν ο χρόνος να σταμάτησε ξαφνικά.

  Καστός

  travelgo.gr
  Ο μοναδικός οικισμός στον Καστό είναι χτισμένος γύρω από το λιμάνι (πηγή: Shutterstock)

  Ο Καστός, η μικρότερη κατοικίσιμη νησίδα των Επτανήσων, νότια του Καλάμου, διατηρεί ακόμη τους ρυθμούς προηγούμενων δεκαετιών. Όπως και ο γειτονικός Κάλαμος, το νησί επικοινωνεί με την ακτή της Αιτωλοακαρνανίας με καΐκια, από και προς το απέναντι χωριό Μύτικα. Ο μοναδικός οικισμός με τα πέτρινα σπίτια και τα ταβερνάκια είναι χτισμένος γύρω από το λιμάνι. Στον Καστό θα απολαύσετε φυσιολατρικούς περιπάτους, θα δείτε ωραία εκκλησάκια, παλιά ελαιοτριβεία και ανεμόμυλους και θα βουτήξετε σε ανέγγιχτες παραλίες: Αμπελάκια, Φύκι, Λίμνη, Καμίνι, Βρισίδι και Άγιος Αιμιλιανός είναι μερικές από τις πιο γνωστές. Στην παραλία του Αγίου Αιμιλιανού βρίσκεται ένα από τα βασικά αξιοθέατα του νησιού, η σπηλιά Φωκότρυπα, η οποία στο εσωτερικό της έχει μία μικρή αμμουδένια παραλία.

  Τριζόνια

  travelgo.gr
  Τα Τριζόνια είναι το μοναδικό κατοικημένο νησί του Κορινθιακού (πηγή: Shutterstock)

  Τα Τριζόνια Φωκίδας είναι το μεγαλύτερο και μοναδικό κατοικημένο νησί του Κορινθιακού. Έχει έκταση μόλις 2,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αποτελεί μέρος ενός συμπλέγματος που περιλαμβάνει άλλα τρία μικρότερα ακατοίκητα νησάκια: τον Άγιο Ιωάννη, το Πλανέμι και το Πρασούδι. Για τα Τριζόνια το ταξίδι δεν κρατάει ούτε πέντε λεπτά από τις ακτές της Φωκίδας. Καταπράσινο και άγνωστο σε πολλούς, το νησάκι αυτό αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν την ηρεμία και την απόλυτη χαλάρωση στις διακοπές τους. Στα Τριζόνια έχει διατηρηθεί το παραδοσιακό τοπικό χρώμα, ενώ απαγορεύεται η κυκλοφορία τροχοφόρων (αυτοκίνητα-μηχανάκια). Τα Τριζόνια διαθέτουν τρεις παραλίες. Η μεγαλύτερη, με την κοκκινωπή αμμουδιά της, βρίσκεται στην θέση Πούντα 2 χλμ. νοτιοανατολικά από το λιμάνι. Δύο ακόμα μικρές παραλίες που ονομάζονται Άσπρα Χαλίκια και Καψάλες, βρίσκονται στη νότια και δυτική πλευρά αντίστοιχα του νησιού, απέναντι από την Πελοπόννησο.

  Φούρνοι Κορσεών

  travelgo.gr
  Οι Φούρνοι Κορσεών είναι ένας μικρός παράδεισος ανάμεσα στην Ικαρία και τη Σάμο (πηγή: Shutterstock)

  Φούρνοι, Θύμαινα κι ένα μικρό σύμπλεγμα μικρών ακατοίκητων νησιών και βραχονησίδων μεταξύ Σάμου και Ικαρίας, είναι τα νησιά που αποτελούν τους Φούρνους Κορσεών. Η πρώτη εικόνα που έχει ο επισκέπτης, κατεβαίνοντας από το πλοίο στους Φούρνους και αντικρίζοντας τη Χώρα, είναι το λευκό και το μπλε που αναμειγνύονται με το πράσινο των δέντρων. Κάντε μια βόλτα στα γραφικά στενά για να απολαύσετε την ηρεμία, να πιείτε τον καφέ σας στα παραδοσιακά καφενεία και να δοκιμάσετε φρέσκα θαλασσινά. Η δαντελωτή ακτογραμμή του νησιού δημιουργεί πολλές μαγευτικές παραλίες. Εύκολα προσβάσιμες και με τα πόδια είναι η Ψιλή Άμμος (δίπλα στη Χώρα) και το Καμπί. Με αυτοκίνητο ή καΐκι μπορείτε να πάτε μέχρι τον Άγιο Ιωάννη, ενώ με καΐκι επίσης θα επισκεφθείτε και την παραλία του Πετροκοπιού. Απέναντι από τους Φούρνους, βρίσκεται η Θύμαινα, ένα μικρό νησάκι με λιγοστούς κατοίκους. Αξίζει να το επισκεφθείτε με καΐκι, καθώς και εκείνο κρύβει αρκετούς κολπίσκους για αξέχαστες βουτιές.

  Λειψοί

  travelgo.gr
  Στους Λειψούς οι μέρες κυλάνε ήσυχα, με βουτιές σε υπέροχα νερά (πηγή: Shutterstock)

  Ένα γραφικό, ήσυχο λιμανάκι και μερικές καταπληκτικές παραλίες αρκούν για αξέχαστες διακοπές στο νησί της θεάς Καλυψούς, ένα κρυφό διαμαντάκι του Αιγαίου που προσεγγίζεται εύκολα από την Πάτμο. Οι Λειψοί είναι από εκείνα τα νησιά που μπορείτε να επισκεφθείτε χωρίς αυτοκίνητο. Οι αποστάσεις είναι μικρές και μπορείτε να κινηθείτε εύκολα με τα πόδια. Εδώ οι μέρες κυλάνε ήσυχα, με βουτιές σε υπέροχα νερά και βόλτες στα μονοπάτια του νησιού. Επισκεφθείτε την εκκλησία της Παναγιάς του Χάρου (γιορτάζει στις 23 Αυγούστου) και περιηγηθείτε στην αρχαία ακρόπολη και στον αρχαίο οικισμό στη θέση Κουσέλιο. Οι παραλίες Λιεντού, Κάμπος, Χοχλακούρα, Πλατύς Γιαλός, Μονοδένδρι και Κατσαδιά θα σας προσφέρουν ατέλειωτες ώρες χαλάρωσης.

  Ψέριμος

  travelgo.gr
  Οι παρθένες παραλίες στην Ψέριμο υπόσχονται πραγματική χαλάρωση (πηγή: Shutterstock)

  Ανάμεσα στην Κάλυμνο και την Κω, η μικροσκοπική Ψέριμος των 15 τετραγωνικών χιλιομέτρων είναι ιδανικός προορισμός για μια μονοήμερη εκδρομή από τα γύρω νησιά ή για ήρεμες διακοπές. Οι καλοκαιρινοί επισκέπτες έρχονται για να χαρούν τις παρθένες παραλίες του νησιού και ένα τοπίο που πραγματικά σε γαληνεύει. Τα Αυλάκια είναι το μοναδικό χωριό και το λιμάνι του νησιού. Εκεί θα απολαύσετε το μπάνιο σας σε με μια πολύ ωραία, πεντακάθαρη παραλία με ρηχά νερά. Στην Ψέριμο δεν υπάρχουν δρόμοι και δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα. Αν ακολουθήσετε το μονοπάτι που οδηγεί έξω από τον κεντρικό οικισμό, θα βρείτε τις υπόλοιπες παραλίες του νησιού, μετά από 10 λεπτά έως και μία ώρα περπάτημα.

  Διαβάστε Επίσης

  gazzetta
  gazzetta insider reader insider