Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 18.7°C
    Clear

    Άγιος Γεώργιος Νηλείας: Το ησυχαστήριο του Πηλίου με τη μαγευτική θέα

    ΠΗΛΙΟ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Άγιος Γεώργιος Νηλείας: Το ησυχαστήριο του Πηλίου με τη μαγευτική θέα

    Ταξιδεύουμε στο Πήλιο και ανακαλύπτουμε ένα ησυχαστήριο με φανταστική θέα στον Παγασητικό και μία από τις πιο όμορφες πλατείες χωριού στην Ελλάδα.

    Είναι μαγευτικός ο χειμώνας στα ορεινά χωριά του Πηλίου. Γειτονιές με πετρόχτιστα αρχοντικά, πλατείες με θέα που σε καθηλώνει, πυκνά δάση για εξερεύνηση, αναμμένα τζάκια και καλό φαγητό. Αν έχετε ήδη επισκεφθεί τα διασημότερα χωριά του μυθικού βουνού και θέλετε να εξερευνήσετε μερικά από τα κρυμμένα «μυστικά» του, τότε αξίζει να ανακαλύψετε τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας.

    Περίπου 20 χλμ. ανατολικά από τον Βόλο, κοντά στη Βυζίτσα και τις Μηλιές, ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας είναι ένα λιγότερο γνωστό αλλά πανέμορφο χωριό, ιδανικό για τους λάτρεις της φύσης και της χαλάρωσης που αναζητούν όλη την αυθεντική εμπειρία του Πηλίου. Απλωμένο αμφιθεατρικά ανάμεσα σε δύο ράχες, σε υψόμετρο 700 μ. περίπου, αποτελεί το ορεινότερο χωριό του Πηλίου και φημίζεται για την υπέροχη πανοραμική θέα του στον Παγασητικό κόλπο.

    travelgo.gr
    Πηγή: Αρχοντικό Βογιατζόπουλου

    Πρόκειται για ένα χωριό που διατηρεί την αυθεντικότητά του και όλα εκείνα τα παραδοσιακά στοιχεία που το κάνουν ξεχωριστό, μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο, πνιγμένο στις οξιές, τις καστανιές, τα πλατάνια και τις μηλιές. Δεν είναι τυχαίο που το CNN το έβαλε στη λίστα με τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας.

    Σύμφωνα με την παράδοση, ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας χτίστηκε περί τον 15ο αιώνα από βοσκούς που βρήκαν σε έναν θάμνο την εικόνα του στρατηλάτη αγίου. Οι δύο βοσκοί έχτισαν εκκλησία προς τιμή του αγίου και γύρω από την εκκλησία χτίστηκε το ομώνυμο χωριό.

    Εδώ, τα παλιά πέτρινα σπίτια στέκουν δίπλα σε νεοκλασικά αρχοντικά του 19ου αιώνα. Τα τελευταία ανήκουν σε εμπόρους που μετανάστευσαν στην Αίγυπτο και έκαναν περιουσίες πριν επιστρέψουν στο χωριό για να χτίσουν εντυπωσιακές εξοχικές κατοικίες. Τα αρχοντικά του Ιωαννίδη, του Δέρελη και του Τζώρτζη είναι μερικά παραδείγματα.

    agios_georgios_nileias
    agios_georgios_nileias
    Πηγή: Η Πλατεία μας

    Η καρδιά του χωριού χτυπάει στη γαλήνια πλατεία του, μία από τις ομορφότερες του Πηλίου. Εκεί θα βρείτε μερικά καφενεία και ταβερνάκια, καθώς και το Δημοτικό Μουσείο Γλύπτη Νικόλα (το χωριό είναι η γενέτειρα του σπουδαίου γλύπτη Νικόλαου Παυλόπουλου). Πέτρινες βρύσες και τρεχούμενα νερά συμπληρώνουν την εικόνα του χωριού, ενώ η υπέροχη φύση τριγύρω σε καλεί για εξορμήσεις στο δάσος, περιπάτους και πεζοπορία στα σηματοδοτημένα μονοπάτια. Η γεωγραφική του θέση κάνει τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας ένα ιδανικό ορμητήριο για να εξερευνήσει κανείς εύκολα όλο το Πήλιο, παραθαλάσσιο και ορεινό.

    travelgo.gr
    Πηγή: Anovolios Boutique Hotel

    Εκτός από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στο χωριό υπάρχει και δεύτερη εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Αθανάσιο, χτισμένη το 1795, η οποία αποτελεί ένα από τα ωραιότερα δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα. Επίσης, σε απόσταση 3 χλμ. έξω από το χωριό, βρίσκεται μοναστήρι των Ταξιαρχών (1309). Στο εσωτερικό του λειτουργεί και εκκλησιαστικό μουσείο με θρησκευτικά κειμήλια, εικόνες λαϊκής τέχνης του 16ου αιώνα και ένα Άγιο Ποτήριο του 1490.

    Διαμονή

    • Στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας θα βρείτε αρκετές επιλογές διαμονής, όπως το Αρχοντικό Βογιατζόπουλου και το Αρχοντικό Σταθόπουλου, που στεγάζονται σε νεοκλασικά, καθώς και το boutique ξενοδοχείο Ανωβολιός.
    • Η Villa Erifili και η Villa Evridiki του Pelion Esties αποτελούν ιδανική επιλογή για εσάς που θέλετε να μείνετε σε ένα πετρόχιστο σπίτι με όλες τις ανέσεις, που θα σας κάνει να νιώσετε σαν στο εξοχικό σας.

    Φαγητό

    • Για φαγητό στο χωριό υπάρχουν αρκετές επιλογές, όπως το Ουζερί του Στεφανή, το Αγιωργίτικο και η Η Πλατεία Μας.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider