Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Thu 19.7°C
    Clouds

    Άνω Χώρα Ναυπακτίας: Απόδραση σε έναν ορεινό παράδεισο

    ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Άνω Χώρα Ναυπακτίας: Απόδραση σε έναν ορεινό παράδεισο

    Στην Άνω Χώρα, το πιο αναπτυγμένο τουριστικά χωριό της Ορεινής Ναυπακτίας, θα βρείτε το ιδανικό σκηνικό για επαφή με τη φύση, χαλάρωση και ηρεμία.

    Λίγο βορειότερα από την πόλη της Ναυπάκτου, η Ορεινή Ναυπακτία με την υπέροχη φύση και τα γραφικά χωριά της, είναι ένας από τους ομορφότερους προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας για φθινοπωρινές και χειμερινές αποδράσεις. Το σκηνικό περιλαμβάνει αλπικά τοπία, διαδρομές μέσα σε έλατα και καστανιές, βόλτες σε ποτάμια, πετρόχτιστους ξενώνες και ταβερνάκια που σερβίρουν τοπικές γεύσεις.

    Με αφετηρία την ιστορική καστροπολιτεία της Αιτωλοακαρνανίας, οι φιδίσιοι, ανηφορικοί δρόμοι αποκαλύπτουν τα κρυμμένα διαμάντια της περιοχής. Η Άνω Χώρα είναι το πιο γνωστό και αναπτυγμένο τουριστικά χωριό της περιοχής. Βρίσκεται στη μέση ενός καταπληκτικού δάσους με έλατα και καστανιές που εισχωρούν μέχρι το χωριό.

    Άνω Χώρα Ναυπακτίας: Εκεί όπου η φύση πρωταγωνιστεί

    travelgo.gr
    Η Άνω Χώρα Ναυπακτίας ξεχωρίζει για το υπέροχο φυσικό τοπίο της (πηγή: Shutterstock)

    Μετά από περίπου 60 χλμ. από την πόλη της Ναυπάκτου, στα 1.050 μ. υψόμετρο, θα συναντήσετε την Άνω Χώρα μέσα στην υπέροχη φύση της περιοχής. Είναι χτισμένη στις δυτικές απολήξεις των Βαρδουσίων, στις πλαγιές του υψώματος που ονομάζεται Κερασοβούνι, και είναι ένα από τα ορεινότερα χωριά της Αιτωλοακαρνανίας. Το χωριό έχει φροντισμένα πέτρινα σπίτια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, καλντερίμια και παραδοσιακούς ξενώνες με θέα όλο το βουνό. Πρόκειται για έναν από τους πλέον αγηπημένους προορισμούς στην Ορεινή Ναυπακτία, έναν παράδεισο για όσους αγαπούν τη φύση και τον καθαρό αέρα του βουνού.

    travelgo.gr
    Στα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας ο χρόνος κυλάει διαφορετικά (πηγή: Shutterstock)

    Η καρδιά του χωριού χτυπάει στην κεντρική πλατεία, εκεί όπου βρίσκεται ο επιβλητικός ναός της Αγίας Παρασκευής. Λίγο πιο κάτω, θα δείτε ένα ιδιαίτερο αξιοθέατο του χωριού: τον «Καρνάβαλο», ένα λεωφορείο-αντίκα του ’40, που μέχρι τη δεκαετία του ’80 εκτελούσε το δρομολόγιο Ναύπακτος-Ανω Χώρα-Κάτω Χώρα.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Για διαμονή στην Άνω Χώρα θα βρείτε το ξενοδοχείο Crystal Mountain, τα Πέτρινα, το Κανναβέικο και το Xenios Chalets. Οι μυρωδιές από τα αναμμένα τζάκια και τα ψητά θα σας οδηγήσουν σε μία από τις ταβέρνες του χωριού για να απολαύσετε τις παραδοσιακές πίτες και τα ντόπια κρέατα. Το Πλατάνι και η Μοσχούλα είναι από τις καλύτερες επιλογές για φαγητό. Στο δρόμο προς την Άνω Χώρα κάντε μια στάση και στον Λώλο για μαγειρευτά πλάι στο τζάκι.

    Στην Άνω Χώρα, στα μέσα Οκτωβρίου, διοργανώνεται η Γιορτή Κάστανου και Τσίπουρου όπου γίνεται απόσταξη του τσίπουρου, ψήνονται κάστανα, σερβίρονται γλυκά, πίτες και γίδα βραστή. Τον Φεβρουάριο γίνεται η Γιορτή Τσιγαρίθρας (χοιρινό κρέας). Στήνονται ψησταριές και προσφέρονται στους επισκέπτες δωρεάν τσιγαρίθρες με πατάτες και κρασί ή τσίπουρο.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Οι βόλτες στην Άνω Χώρα θα σας οδηγήσουν μέχρι την άλλη «γειτονιά» του χωριού, τη Κάτω Χώρα, που βρίσκεται λίγο χαμηλότερα. Εκτός από το μονοπάτι που συνδέει την Άνω με την Κάτω Χώρα, υπάρχει και το μονοπάτι του Ηρακλή που ενώνει την Άνω Χώρα με την Αμπελακιώτισσα περνώντας μέσα από το φαράγγι του Κάκαβου.

    Εξορμήσεις στη γύρω περιοχή

    travelgo.gr
    Το Μοναστήρι της Παναγίας της Αμπελακιώτισσας (πηγή: Shutterstock)

    Βορειοδυτικά από την Άνω Χώρα, η Αμπελακιώτισσα προσφέρει μοναδική θέα στο ειδυλλιακό τοπίο γύρω της. Το χωριό πήρε το όνομά του από το ομώνυμο μοναστήρι που βρίσκεται στην περιοχή και χρονολογείται από το 1455. Άλλα χωριά της περιοχής με ενδιαφέρον είναι η Ελατού, ένα χωριό «όνομα και πράμα», χωμένο μέσα στα έλατα στην πλαγιά ενός βουνού, και ο Πλάτανος με τα πανέμορφα καλντερίμια και τα πέτρινα σπίτια. Κοντά στην Άνω Χώρα βρίσκεται και η εντυπωσιακή τεχνητή λίμνη του Ευήνου. Όλη η περιοχή προσφέρεται για δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία και διαδρομές με οχήματα 4Χ4.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider