Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Λάρισα
    Thu 23.9°C
    Clear

    Μεταξοχώρι Λάρισας: Απόδραση στο χωριό των καλλιτεχνών

    ΛΑΡΙΣΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Μεταξοχώρι Λάρισας: Απόδραση στο χωριό των καλλιτεχνών

    Πολλοί καλλιτέχνες, ποιητές και συγγραφείς βρήκαν το καταφύγιό τους στο Μεταξοχώρι, ένα γαλήνιο χωριό με αρχοντική ομορφιά στις πλαγιές του Κισσάβου.

    Στα βορειοανατολικά του νομού Λάρισας και νότια της κοιλάδας των Τεμπών, ακριβώς απέναντι από τον Όλυμπο, υψώνεται ο Κίσσαβος (γνωστός και ως Όσσα), ένα καταπράσινο και πανέμορφο βουνό που κρύβει στον όγκο του γραφικά χωριά που προσφέρονται για αποδράσεις όλες τις εποχές του χρόνου.

    Σε απόσταση περίπου μισής ώρας οδικώς από τη Λάρισα, το Μεταξοχώρι αποτελεί την ήρεμη δύναμη του Κισσάβου. Είναι ένα ωραιότατο χωριουδάκι που διατηρεί χαμηλούς τόνους και αποτελεί ιδανική βάση για περιηγήσεις που θα σας δώσουν την ευκαιρία να γνωρίσετε τους κρυμμένους θησαυρούς της Θεσσαλίας.

    Μεταξοχώρι: Ένα υπέροχο χωριό στον Κίσσαβο

    travelgo.gr
    Η γραφική πλατεία στο Μεταξοχώρι (πηγή: Shutterstock)

    Το Μεταξοχώρι είναι χτισμένο σε υψόμετρο 300 μ. και σε απόσταση 36 χλμ. από τη Λάρισα. Η σημερινή του ονομασία του χωριού – παλαιότερα λεγόταν Ρέτσιανη – προέρχεται από την σχέση του με την παραγωγή μεταξιού. Όμορφα αρχοντικά, μάρτυρες της εποχής που άκμαζε το χωριό χάρη στην εκτροφή μεταξοσκώληκα, πλούσια βλάστηση και τρεχούμενα νερά συνθέτουν το σκηνικό.

    travelgo.gr
    Άποψη του χωριού (πηγή: Αρχοντικό Σουλιώτη)

    Πολλοί καλλιτέχνες, ποιητές και συγγραφείς βρήκαν εδώ το καταφύγιό τους, γι' αυτό και αποκαλείται και «χωριό των καλλιτεχνών». Οι ντόπιοι θα σας δείξουν τα σπίτια του σκιτσογράφου και θεατρικού συγγραφέα Μποστ, της Αλίκης Γεωργούλη, του Λουκιανού Κηλαηδόνη και της Άννας Βαγενά.

    Στο Μεταξοχώρι ρέει ο ποταμός Άμυρος, ενώ ένα μικρό ρέμα το χωρίζει σε δύο τμήματα τα οποία ενώνονται με ένα μικρό γεφυράκι στο ύψος της πλατείας. Τον παραδοσιακό οικισμό στολίζουν οι εκκλησίες του Αγίου Νικολάου, της Παναγίας, του Προφήτη Ηλία και του Αγίου Γεωργίου.

    travelgo.gr
    Τα αρχοντικά αναδεικνύουν τον πλούτου του χωριού που προήλθε από την εμπορία μεταξιού (πηγή: Shutterstock)

    Στο χωριό υπάρχει ο ξενώνας Αρχοντικό Σουλιώτη, ένα όμορφο κτίσμα του 19ου αιώνα που αναπαλαιώθηκε με μεράκι, καθώς και η ταβέρνα Κεραμίδι που σερβίρει καλή παραδοσιακή κουζίνα.

    Σε απόσταση αναπνοής, βρίσκεται η Αγιά, μια γραφική κωμόπολη χτισμένη στους πρόποδες του Κισσάβου, με αξιόλογα αρχοντικά και σημαντικά θρησκευτικά μνημεία. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε τον παραδοσιακό οικισμό της Ανατολής, τη Μελιβοία με την υπέροχη θέα και τη γραφική Άνω Σωτηρίτσα.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider