Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Πιερία
    Thu 13.9°C
    Clouds

    Παλαιός Παντελεήμονας: Ένα χωριό - όνειρο στον Όλυμπο

    ΠΙΕΡΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Παλαιός Παντελεήμονας: Ένα χωριό - όνειρο στον Όλυμπο

    Χτισμένος στις πλαγιές του Κάτω Ολύμπου, σε υψόμετρο 500 μέτρων και με μοναδική θέα προς τον Θερμαϊκό κόλπο και τις ακτές της Πιερίας, ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι ένα χωριό που θα σας γοητεύσει από την πρώτη στιγμή

    Φωλιασμένος στις πλαγιές του Κάτω Ολύμπου, σε υψόμετρο περίπου 500 μέτρων, ο Παλαιός Παντελεήμονας Πιερίας είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας. Το χωριό είναι χαρακτηρισμένο παραδοσιακός οικισμός καθώς αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ προσφέρει εκπληκτική θέα από τον Θερμαϊκό κόλπο έως τις κορυφές του «βουνού των θεών».

    Μια πλατεία με αιωνόβια πλατάνια, πέτρινα σπίτια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, λιθόκτιστα καλντερίμια και ένα μοναδικής ομορφιάς φυσικό τοπίο δημιουργούν ένα μοναδικό σκηνικό σαν από ταινία.

    Διαβάστε ακόμη:

    Απόδραση στον Παλαιό Παντελεήμονα Πιερίας

    travelgo.gr
    Ο Παλαιός Παντελεήμονας αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής (πηγή: Shutterstock)

    Ο οικισμός κατάφερε να διατηρήσει το τοπικό του χρώμα καθώς είχε σχεδόν ερημώσει από την δεκαετία του 1950, όταν οι κάτοικοι του μετακόμιζαν μαζικά στον παραθαλάσσιο οικισμό του Νέου Παντελεήμονα. Τη δεκαετία του 1980, όμως, αναπαλαιώθηκε και το χωριό άρχισε να παίρνει και πάλι ζωή και να αναπτύσσεται τουριστικά.

    travelgo.gr
    Λιθόστρωτο καλντερίμι στον οικισμό (πηγή: Shutterstock)

    Στις αρχές του 1980, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος πραγματοποίησε εκεί γυρίσματα για την ταινία «Μεγαλέξαντρος». Αρκετά χρόνια αργότερα, το 2008, ο Κώστας Κουτσομύτης βρήκε στον Παλαιό Παντελεήμονα το ιδανικό σκηνικό για την τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος της Διδούς Σωτηρίου «Ματωμένα Χώματα».

    Σήμερα, ο Παλαιός Παντελεήμονας αποτελεί δημοφιλή προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου, αφού το χειμώνα το τοπίο είναι μαγευτικό, ενώ το καλοκαίρι προσφέρει δροσιά και απέχει μόνο λίγα χιλιόμετρα από τα παράλια της Πιερίας.

    travelgo.gr
    Το χωριό χιονισμένο (πηγή: Shutterstock)

    Περίπου 100 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 400 χλμ. από την Αθήνα θα χρειαστεί να διανύσετε για να φτάσετε στον Παλαιό Παντελεήμονα και να περπατήσετε στα καλντερίμια του, ανάμεσα στα όμορφα πέτρινα σπίτια.

    travelgo.gr
    Η πλατεία του χωριού με την ομώνυμη εκκλησία (πηγή: Shutterstock)

    Στην κεντρική πλατεία δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα που έδωσε στο χωριό το όνομά του και το αναπαλαιωμένο παλιό σχολείο. Εδώ θα βρείτε πολλές παραδοσιακές ταβέρνες για να απολαύσετε την εξαιρετική τοπική κουζίνα μαζί με ντόπιο κρασί και τσίπουρο, καθώς και καταστήματα με σουβενίρ και είδη λαϊκής τέχνης.

    travelgo.gr
    Ο Παλαιός Παντελεήμονας προσφέρει υπέροχη θέα στον Θερμαϊκό (πηγή: Shutterstock)

    Το πυκνό δάσος από καστανιές, κουμαριές και οξιές που αγκαλιάζει το χωριό προσφέρεται για πεζοπορικές διαδρομές, ποδήλατο βουνού, διαδρομές 4×4 και άλλες υπαίθριες δραστηριότητες. Πολύ κοντά στο χωριό βρίσκεται το εντυπωσιακό Κάστρο του Πλαταμώνα, ενώ μια άλλη επιβεβλημένη εξόρμηση είναι το Λιτόχωρο και το Φαράγγι του Ενιπέα με τους περίφημους καταρράκτες.

    Διαμονή

    • Το Feggaropetra Inn Magic Mountain House, μόλις 100 μ. από την κεντρική πλατεία, είναι ένας παραδοσιακός ξενώνας πνιγμένος στο πράσινο, με έξι ευρύχωρα δωμάτια και ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα.
    • Το Πλειάδες είναι ένα αρχοντικό που διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά της μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, αλλά με όλες τις σύγχρονες ανέσεις.
    • Μια καλή επιλογή είναι και ο Ξενώνας το Χάνι, κοντά στην πλατεία του χωριού.

    Φαγητό

    • Στην πλατεία του οικισμού, στην ταβέρνα Όλυμπος θα βρείτε μεγάλη ποικιλία μαγειρευτών, καθώς και κρέατα σούβλας και σχάρας.
    • Στο παραδοσιακό οινομαγειρείο του ξενώνα To Χάνι χρησιμοποιούν φρέσκα υλικά ντόπιας παραγωγής και μαγειρεύουν σε παραδοσιακό φούρνο με ξύλα. Μην χάσετε τις χυλοπίτες του κυρίου Θόδωρου.
    • Να καθίσετε και στο Παλιό Καφενείο για να απολαύσετε τον καφέ και το γλυκό σας με καταπληκτική θέα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider