Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 22.7°C
    Clear

    5 εναλλακτικά χωριά για χειμερινές αποδράσεις

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    5 εναλλακτικά χωριά για χειμερινές αποδράσεις

    Αν ονειρεύεστε μια απόδραση με μόνο σκοπό να χαλαρώσετε κοντά στη φύση, ακολουθήστε μας σε 5 υπέροχα και χαμηλών τόνων ορεινά χωριά που είναι ιδανικά για ήρεμα χειμωνιάτικα Σαββατοκύριακα μακριά από την πολυκοσμία

    Ήσυχες γειτονιές με πετρόχτιστα αρχοντικά, γαλήνιες πλατείες με θέα που σε καθηλώνει, πυκνά δάση για εξερεύνηση, αναμμένα τζάκια και καλό φαγητό. Από την Ήπειρο μέχρι την Πελοπόννησο, συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε 5 γραφικά χωριά που αξίζει να ανακαλύψετε.

    Αυτές οι ορεινές γωνιές που διατηρούν την αυθεντικότητά τους και επιμένουν σε χαμηλούς τόνους είναι ιδανικές για χειμερινές αποδράσεις που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα.

    Διαβάστε ακόμη:

    5 εναλλακτικά χωριά που αξίζει να ανακαλύψετε

    Πυρσόγιαννη, Ιωάννινα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Τα Μαστοροχώρια, μια ομάδα ορεινών οικισμών στο βορειοανατολικό άκρο του νομού Ιωαννίνων, ανάμεσα στο Γράμμο και το Σμόλικα, είναι ο τόπος των ξακουστών μαστόρων της πέτρας, που ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο αφήνοντας πίσω τους πέτρινα αριστουργήματα. Το πιο ξακουστό χωριό της περιοχής, η Πυρσόγιαννη είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε πλαγιά του Γράμμου, σε απόσταση 27 χλμ. από την Κόνιτσα. Το χωριό διατηρεί στοιχεία της αίγλης του παρελθόντος που καθρεφτίζονται στα μνημεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, στα λιθόστρωτα καλντερίμια που οδηγούν στις γειτονιές με τα πετρόχτιστα αρχοντικά και τις επιδέξια πελεκημένες εκκλησίες (ξεχωρίζουν αυτές του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Γεωργίου), όλα έργα των ντόπιων μαστόρων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Εθνολογικό Μουσείο Ηπειρωτών Μαστόρων, που φιλοξενείται στο πέτρινο κτήριο του σχολείου. Με αφετηρία την Πυρσόγιαννη μπορείτε να πραγματοποιήσετε σύντομες εκδρομές στα υπόλοιπα Μαστοροχώρια, όπως τη Βούρπιανη, τους Χιονάδες, το Πληκάτι, την  Καστάνιανη, τη Μόλιστα και το Γαναδιό.

    Φιδάκια, Ευρυτανία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Από τα ομορφότερα χωριά της Ευρυτανίας, σε απόσταση 25 χλμ. από το Καρπενήσι, τα Φιδάκια απλώνουν τα πέτρινα σπίτια τους στις πλαγιές του όρους Χελιδόνα και ξεχωρίζουν για την υπέροχη θέα που προσφέρουν στη λίμνη Κρεμαστών από υψόμετρο 960 μ. Αυτό το μικρό χωριό που έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, είναι ό,τι πρέπει για μια χαλαρωτική απόδραση. Ο γαλάζιος τρούλος του ναού της Γέννησης της Θεοτόκου στην κεντρική πλατεία ξεχωρίζει από μακριά. Πλακόστρωτα σοκάκια, παλιά αρχοντικά, καλοδιατηρημένα σπίτια και ανθισμένες αυλές συνθέτουν το σκηνικό σε αυτή την πανέμορφη γωνιά της Ευρυτανίας. Μόλις 3 χλμ. από το χωριό, θα βρεθείτε στη θέση Τσαγκαράλωνα για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα και τη μαγευτική θέα στη λίμνη Κρεμαστών, που είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας.

    Άγιος Γεώργιος Νηλείας, Πήλιο

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Περίπου 20 χλμ. ανατολικά από τον Βόλο, κοντά στη Βυζίτσα και τις Μηλιές, ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας είναι ένα λιγότερο γνωστό αλλά πανέμορφο χωριό του Πηλίου. Απλωμένο αμφιθεατρικά ανάμεσα σε δύο ράχες, σε υψόμετρο 700 μ. περίπου, αποτελεί το ορεινότερο χωριό του Πηλίου και φημίζεται για την υπέροχη θέα του στον Παγασητικό κόλπο. Η καρδιά του χωριού χτυπάει στη γαλήνια πλατεία του, μία από τις ομορφότερες του Πηλίου. Εδώ, τα παλιά πέτρινα σπίτια στέκουν δίπλα σε νεοκλασικά αρχοντικά του 19ου αιώνα. Τα τελευταία ανήκουν σε εμπόρους που μετανάστευσαν στην Αίγυπτο και έκαναν περιουσίες πριν επιστρέψουν στο χωριό για να χτίσουν εντυπωσιακές εξοχικές κατοικίες. Πέτρινες βρύσες και τρεχούμενα νερά συμπληρώνουν την εικόνα του χωριού. Η φύση τριγύρω σε καλεί για εξορμήσεις στο δάσος, περιπάτους και πεζοπορία.

    Μεταξοχώρι, Κίσσαβος

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Σε απόσταση περίπου μισής ώρας οδικώς από τη Λάρισα, το Μεταξοχώρι αποτελεί ιδανική βάση για περιηγήσεις στον Κίσσαβο που θα σας δώσουν την ευκαιρία να γνωρίσετε την κρυμμένη ομορφιά της Θεσσαλίας. Είναι ένα ωραιότατο χωριουδάκι που διατηρεί χαμηλούς τόνους και αποτελεί αγαπημένη επιλογή όσων αγαπούν την ηρεμία της φύσης. Πολλοί καλλιτέχνες, ποιητές και συγγραφείς βρήκαν σε αυτό το μέρος το καταφύγιό τους, γι' αυτό και αποκαλείται και «χωριό των καλλιτεχνών». Όμορφα αρχοντικά- μάρτυρες της εποχής που άκμαζε το χωριό χάρη στην εκτροφή μεταξοσκώληκα-, πλούσια βλάστηση και τρεχούμενα νερά συνθέτουν το σκηνικό. Στο Μεταξοχώρι ρέει ο ποταμός Άμυρος, ενώ ένα μικρό ρέμα το χωρίζει σε δύο τμήματα τα οποία ενώνονται με ένα μικρό γεφυράκι στο ύψος της πλατείας. Σε απόσταση αναπνοής, βρίσκεται η Αγιά, με αξιόλογα αρχοντικά και σημαντικά θρησκευτικά μνημεία. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε τον παραδοσιακό οικισμό της Ανατολής, τη Μελιβοία με την υπέροχη θέα και τη γραφική Άνω Σωτηρίτσα.

    Καστάνιτσα, Ορεινή Αρκαδία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Πετρόκτιστα σπίτια ασπρισμένα με ασβέστη, ξύλινα μπαλκόνια και στέγες από τοπικό σχιστόλιθο δίνουν σε συνδυασμό με τους ασβεστωμένους πλακόστρωτους δρόμους μια ειδυλλιακή και ταυτόχρονα αιγαιοπελαγίτικη όψη σε τούτο το χωριό που είναι σκαρφαλωμένο σε μια από τις πιο απότομες πλαγιές του Πάρνωνα. Κοντά στα σύνορα των νομών Αρκαδίας και Λακωνίας (72 χλμ. από την Τρίπολη και 65 χλμ. από τη Σπάρτη), η Καστάνιτσα είναι ένας από τους ομορφότερους παραδοσιακούς διατηρητέους οικισμούς της Πελοποννήσου. Εδώ, οι παλιότεροι μιλούν ακόμη την τσακώνικη διάλεκτο. Περπατήστε στα στενά σοκάκια για να θαυμάσετε την αυθεντική αρχιτεκτονική των σπιτιών που μετρούν έως και τρεις αιώνες ζωής. Γύρω από το χωριό απλώνεται πυκνό δάσος από έλατα και καστανιές. Στο βόρειο τμήμα ξεχωρίζουν τα ερείπια του βυζαντινού πύργου που δεσπόζει από τον λόφο με πανοραμική θέα στο χωριό αλλά και μακριά μέχρι τις κορυφές του Πάρνωνα και τον Αργολικό Κόλπο.

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider