Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Πιερία
    Fri 10.3°C
    Clouds

    Λιτόχωρο Πιερίας: Απόδραση στη σκιά του Ολύμπου

    ΠΙΕΡΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Λιτόχωρο Πιερίας: Απόδραση στη σκιά του Ολύμπου

    Το γραφικό Λιτόχωρο είναι συνυφασμένο με τις εξερευνήσεις του μυθικού βουνού του Ολύμπου, όμως απέχει ελάχιστα χιλιόμετρα από τη θάλασσα, αποτελώντας έτσι ένα προορισμό ιδανικό για όλες τις εποχές.

    Όλυμπος. Μυθικός, επιβλητικός, μυστηριώδης. Είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της χώρας, Διατηρητέο Οικοσύστημα της UNESCO και κατοικία των δώδεκα θεών. Το εντυπωσιακό υψόμετρο (2.918 μ.), τα μοναδικά φυσικά τοπία και η μυθική γοητεία του το καθιστούν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου.

    Κλασική βάση για την εξερεύνηση του μυθικού βουνού αποτελεί το γραφικό Λιτόχωρο, στους πρόποδες της ανατολικής πλευράς του. Είναι είναι η πύλη του Ολύμπου, όμως απέχει ελάχιστα χιλιόμετρα από τη θάλασσα. Ένας προορισμός ιδανικός για τους λάτρεις των αποδράσεων μέσα στην πανέμορφη φύση, για πεζοπόρους, ορειβάτες και αναρριχητές που θέλουν να απολαύσουν την περιπλάνηση στις πλαγιές του βουνού και να κατακτήσουν τις κορυφές του.

    Λιτόχωρο: Ανάμεσα σε βουνό και θάλασσα

    travelgo.gr
    Το Λιτόχωρο στη σκιά του Ολύμπου (πηγή: Shutterstock)

    Το Λιτόχωρο είναι χτισμένο στις ανατολικές απολήξεις του μυθικού βουνού, σε απόσταση 25 χλμ. από την Κατερίνη και 90 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Η γραφική κωμόπολη της Πιερίας αποτελεί την κεντρική πύλη εισόδου στον Όλυμπο, αφού από τις θέσεις «Πριόνια» και «Γκορτσιά» ξεκινούν οι αναβάσεις για τα καταφύγιά του και την κορυφή, τον Μύτικα (2.918 μ.). Απέχει, όμως ελάχιστα χιλιόμετρα από τη θάλασσα, αποτελώντας έτσι ιδανικό προορισμό για να απολαύσετε τη βουνίσια φύση αλλά και να κάνετε και τις βουτιές σας τους καλοκαιρινούς μήνες.

    travelgo.gr
    Η πλατεία στο Λιτόχωρο (πηγή: Shutterstock)

    Από την κεντρική πλατεία του Λιτόχωρου ξεκινά ο λαβύρινθος με τα στενά δρομάκια, ενώ στην κορυφή του οικισμού βρίσκεται το παλιό χωριό. Σπίτια μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, νεοκλασικά καπετανόσπιτα, μικρές συνοικιακές πλατείες, πέτρινες βρύσες και εκκλησίες συνθέτουν την εικόνα των οικισμών. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Ναυτικό Μουσείο με τα εκθέματα που φανερώνουν την πλούσια ναυτική κληρονομιά της μακεδονικής κωμόπολης.

    Επίσης, το Λιτόχωρο αποτελεί ιδανική βάση για να εξερευνήσετε τους παραδοσιακούς οικισμούς του Παλαιού Παντελεήμονα και της Σκοτίνας. Όσο για παραλίες, σε κοντινή απόταση σας περιμένουν το Βαρικό, η Γρίτσα και η Πλάκα (το επίνειο του Λιτόχωρου) με θέα από τη μια μεριά την ατέλειωτη θάλασσα του Θερμαϊκού και από την άλλη μεριά τον Όλυμπο.

    Μη χάσετε

    Το Φαράγγι του Ενιπέα

    travelgo.gr
    Στο φαράγγι του Ενιπέα (πηγή: Shutterstock)

    Επισκεφθείτε το μαγευτικό φαράγγι του ποταμού Ενιπέα, μέσα από μία εντυπωσιακή διαδρομή με αφετηρία τους Μύλους, σε υψόμετρο 400 μ. Το μονοπάτι με την πυκνή βλάστηση (αποτελεί τμήμα της ευρωπαϊκής πεζοπορικής διαδρομής Ε4) οδηγεί σε ξύλινα γεφυράκια που συνδέουν τμήματα του φαραγγιού, ενώ περνά από το Άγιο Σπήλαιο (εδώ έζησε ο Άγιος Διονύσιος ως ασκητής), το μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου (15ος αιώνας) και πανέμορφους καταρράκτες με φυσικές πισίνες λίγο πριν τα Πριόνια (1.100μ.).

    Στην κορυφή του Ολύμπου

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Λίγα χιλιόμετρα πριν από τα Πριόνια (στη θέση Γκορτσιά), ξεκινά η διαδρομή για το Οροπέδιο των Μουσών (2.600 μ.) όπου υπάρχουν δύο καταφύγια (Αποστολίδης και Κάκαλος) και από εκεί για τις ψηλότερες κορυφές του βουνού. Η εικόνα του εντυπωσιακού «θρόνου του Δία» (Στεφάνι) θα σας μείνει αξέχαστη. Αν είστε αρχάριοι, θα πρέπει να περιοριστείτε στους θερινούς μήνες, όταν λειτουργούν και τα καταφύγια.

    Κάστρο Πλαταμώνα

    travelgo.gr
    Το Κάστρο του Πλαταμώνα (πηγή: Shutterstock)

    Σε στρατηγική θέση, που ελέγχει τη διάβαση της κοιλάδας των Τεμπών και τον δρόμο Μακεδονίας-Θεσσαλίας-Νότιας Ελλάδας, νοτιοανατολικά του βουνού των θεών, το κάστρο του Πλαταμώνα χρονολογείται από τη Φραγκοκρατία και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη σημερινή κωμόπολη του Πλαταμώνα. Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα και καλύτερα διατηρημένα κάστρα της Ελλάδας. Από εδώ θα απολαύσετε μια υπέροχη θέα στον Θερμαϊκό.

    Αρχαιολογικός Χώρος Δίου

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στους πρόποδες του βουνού των θεών, 5 χλμ. από τις ακτές της Πιερίας, βρίσκεται ο φημισμένος αρχαιολογικός χώρος του Δίου. Το Δίον ήταν μια αρχαιότατη πόλη στρατηγικής σημασίας και μια από τις πιο φημισμένες μακεδονικές πολιτείες. Ο περίπατος ανάμεσα στα μνημεία, μέσα σε ένα δάσος με δέντρα και τρεχούμενα νερά, είναι απολαυστικός.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider