Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Κοζάνη
    Thu 10.3°C
    Clouds

    Νεράιδα Κοζάνης: Το χωριό «μπαλκόνι» με τη μαγευτική θέα στη γέφυρα Σερβίων

    ΚΟΖΑΝΗ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Νεράιδα Κοζάνης: Το χωριό «μπαλκόνι» με τη μαγευτική θέα στη γέφυρα Σερβίων

    Χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου με υπέροχη θέα στη γέφυρα Σερβίων και τη λίμνη Πολυφύτου, το χωριό Νεράιδα και το τοπίο ολόγυρά του είναι ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Δυτικής Μακεδονίας

    Όσοι έχουν επισκεφθεί τη Νεράιδα κάνουν λόγο για μία από τις πιο όμορφες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, με μια θέα που κόβει την ανάσα. Πρόκειται για ένα έναν μικρό και γραφικό οικισμό, χτισμένο στην κορυφή του λόφου πάνω από την Υψηλή Γέφυρα των Σερβίων στη λίμνη Πολυφύτου, μόλις 20 χλμ. από την πόλη της Κοζάνης.

    Το μαγευτικό τοπίο της περιοχής συνθέτουν τα Πιέρια Όρη, η λίμνη του Πολυφύτου, η εντυπωσιακή γέφυρα αλλά και το υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Μπορεί η Νεράιδα να είναι ένα πολύ νέο χωριό, όμως αποτελεί ένα από τα πιο τουριστικά σημεία του νομού Κοζάνης και πόλο έλξης πολλών επισκεπτών όλες τις εποχές του χρόνου.

    Διαβάστε ακόμη:

    Η ιστορία της Νεράιδας Κοζάνης

    travelgo.gr
    Πηγή: Travel Inspiration

    Το χωριό της Νεράιδας δεν ήταν πάντοτε έτσι, ούτε είχε χτιστεί αρχικά σε αυτό το σημείο. Οι κάτοικοί του είναι πρόσφυγες του Νοτιοανατολικού Πόντου, όπου με την ανταλλαγή του 1922 άφησαν όλα τους τα υπάρχοντα και εγκαταστάθηκαν κοντά στα Λεύκαρα Κοζάνης. Το 1929 αποφάσισαν να κατέβουν το λόφο και να στήσουν το σπιτικό τους από την αρχή, κοντά στον ποταμό Αλιάκμονα, εκμεταλλευόμενοι την ευφορία που τους προσέφερε το υγρό στοιχείο του ποταμού. Στις παρυφές του λόφου είχε άφθονες πηγές με πεντακάθαρο νερό, εξού και το όνομα Νεράιδα που έδωσε στα εγκαίνια του χωριού ο τότε Δεσπότης Κοζάνης Ιωακείμ εντυπωσιασμένος από το μέρος και τα πολλά νερά.

    travelgo.gr
    Πηγή: Travel Inspiration

    Το 1974, η ΔΕΗ λόγω του Υδροηλεκτρικού ΥΗΣ Πολυφύτου εξανάγκασε τους κατοίκους του οικισμού της Νεράιδας να μεταγκατασταθούν για τρίτη φορά. Πολλοί κάτοικοι ξενιτεύτηκαν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Μεγάλος αριθμός των κατοίκων όμως εγκαταστάθηκε στον σημερινό λόφο όπου δημιούργησαν έναν πανέμορφο οικισμό με μια εξαιρετική θέα, όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο.

    Δείτε το βίντεο του Travel Inspiration

    Η Υψηλή Γέφυρα Σερβίων

    Ήταν Νοέμβρης του 1976 όταν έγιναν τα εγκαίνια της μεγαλύτερης για την εποχή σε μήκος γέφυρας στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια, με το συνολικό της μήκος να φτάνει τα 1372 μέτρα και το πλάτος της τα 13 μέτρα.

    travelgo.gr
    Πηγή: Travel Inspiration

    Η Υψηλή Γέφυρα Σερβίων έγινε για να ενώσει τις δύο όχθες της νεοδημιούργητης τότε λίμνης Πολυφύτου, μιας μακρόστενης τεχνητής λίμνης στην κοιλάδα του ποταμού Αλιάκμονα, αλλάζοντας για μια ακόμα φορά τον γεωμορφολογικό χάρτη της χώρας. Μάλιστα, για πολλά χρόνια μετά την κατασκευή της, θεωρούνταν μία από τις μεγαλύτερες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σήμερα, η εντυπωσιακή γέφυρα αποτελεί τμήμα της Εθνικής Οδού Κοζάνης - Λάρισας και μια εκ των δύο γεφυρών που περνούν πάνω από τα νερά της λίμνης Πολυφύτου.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider