Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Κιλκίς
    Sat 11.8°C
    Clouds

    Φωτογραφικό ταξίδι σε 10 εντυπωσιακά τοπία της Μακεδονίας

    BEST OF
    Κείμενο: Μίλτος Μιχαλάς
    Φωτογραφικό ταξίδι σε 10 εντυπωσιακά τοπία της Μακεδονίας

    Εκεί που θα θέλαμε να βρισκόμασταν τώρα.

    Επιβλητικά χιονισμένα βουνά, γαλήνιες λίμνες, φαντασμαγορικοί καταρράκτες, πέτρινα τοξωτά γεφύρια, λουτρά στην καρδιά του δάσους και οικισμοί που μοιάζουν με παραμυθένιες ορεινές οάσεις. Ένας προορισμός, χίλια τοπία.

    Ας κάνουμε ένα φωτογραφικό ταξίδι σε μερικά από τα ωραιότερα μέρη της Μακεδονίας, με την ελπίδα σύντομα να μπορέσουμε να τα απολαύσουμε και από κοντά όταν επιστρέψουμε στην καθημερινότητα και στα ταξίδια μας.

    Λίμνη Ορεστιάδα, Καστοριά

    Λίμνη Ορεστιάδα, Καστοριά

    Από τις πιο όμορφες και ατμοσφαιρικές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, η Καστοριά καθρεφτίζεται στα νερά της λίμνης της, η οποία τραβάει τους επισκέπτες σαν μαγνήτης. Η λίμνη Ορεστιάδα είναι ταυτισμένη με τη φυσιογνωμία, την ιστορία και την εξέλιξη της πόλης. Πυκνές οξιές και θεόρατα πλατάνια οριοθετούν τη διαδρομή, δημιουργώντας ένα σχεδόν απόκοσμο σκηνικό. Εδώ οι βόλτες γίνονται όσο νωχελικά χρειάζεται για να απολαύσεις την ομορφιά του τοπίου. Όση ώρα περπατάς, χαζεύεις τους πελεκάνους και τις πάπιες, αλλά και το εντυπωσιακό θέαμα των ψαράδων που κωπηλατούν όρθιοι τα «καράβια» τους.

    Λίμνη Ορεστιάδα, Καστοριά

    Πρέσπες, Φλώρινα

    Πρέσπες, Φλώρινα

    Στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας, η Μικρή και η Μεγάλη Πρέσπα είναι γεμάτες εικόνες που ξεπερνούν κάθε φαντασία: πλάβες που εμφανίζονται ξαφνικά μέσα από την ομίχλη, αποδημητικά πουλιά, ατελείωτοι καλαμιώνες, ψαροχώρια, αρχαίοι οικισμοί και βυζαντινά ασκητήρια. Ένας ολόκληρος κόσμος, ένα ασύλληπτα γοητευτικό τοπίο, ένα σπουδαίο οικοσύστημα. Εδώ κατεβάζεις ρυθμούς, απολαμβάνεις τα τοπία και ξεχνιέσαι. Ίσως η πιο χαρακτηριστική εικόνα από τη Μικρή Πρέσπα είναι ο Άγιος Αχίλλειος, το μικρό νησί μέσα στη λίμνη, το οποίο κατοικείται και διαθέτει αρκετές βυζαντινές εκκλησίες.

    Πρέσπες, Φλώρινα

    Νυμφαίο, Φλώρινα

    Νυμφαίο, Φλώρινα

    Μια παραμυθένια ορεινή όαση είναι το Νυμφαίο, ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, σύμφωνα με την UNESCO.Ο διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός, που απέχει 57 χλμ. από τη Φλώρινα, βρίσκεται μέσα σε ένα υπέροχο αλπικό τοπίο και περικλείεται από δάσος οξιάς. Πετρόχτιστα σπίτια, εντυπωσιακά αρχοντικά και λιθόστρωτα σοκάκια συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό που δύσκολα ξεχνιέται. Το χειμώνα, με το λευκό πέπλο του χιονιού να έχει σκεπάσει τα πάντα, το τοπίο μοιάζει πραγματικά ονειρικό.

    Νυμφαίο, Φλώρινα

    Λουτρά Πόζαρ, Πέλλα

    Λουτρά Πόζαρ, Πέλλα

    Ένας από τους λόγους να επισκεφθεί κανείς την όμορφη Πέλλα είναι τα Λουτρά Πόζαρ που βρίσκονται 30 χλμ. βορειοδυτικά της Έδεσσας και 13 χλμ. δυτικά της Αριδαίας. Τα ιαματικά θερμά νερά, με σταθερή θερμοκρασία 37 βαθμούς Κελσίου, αναβλύζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια από τα βουνό, όπου δημιουργούν ένα εντυπωσιακό τοπίο βουνού και δάσους. Οι πηγές αναβλύζουν σε υψόμετρο 360-390 μέτρων και δημιουργούνται από το νερό της βροχής που εισχωρεί στο έδαφος, φτάνει σε μεγάλο βάθος, κι αφού θερμανθεί ανεβαίνει ψηλότερα εμπλουτισμένο με μέταλλα και άλλα ευεργετικά συστατικά.

    Λουτρά Πόζαρ, Πέλλα

    Καταρράκτες Έδεσσας, Πέλλα

    Καταρράκτες Έδεσσας, Πέλλα

    Η πρωτεύουσα της Πέλλας έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά της με τους καταρράκτες της, οι οποίοι βρίσκονται σε ένα μοναδικό γεωπάρκο με λιθόστρωτα δρομάκια, πέτρινα γεφύρια και υπέροχη θέα, στα βορειοανατολικά της πόλης. Φυσικός δημιουργός ο ποταμός Εδεσσαίος, του οποίου τα νερά διασχίζουν την πόλη προτού χυθούν ορμητικά στους καταρράκτες. Ο μεγαλύτερος και πιο εντυπωσιακός καταρράκτης, ο Κάρανος, ρίχνει τα νερά του από ύψος 70 μέτρων, με δύναμη και ορμή, δημιουργώντας ένα πυκνό σύννεφο από σταγονίδια που δροσίζουν την ατμόσφαιρα.

    Καταρράκτες Έδεσσας, Πέλλα

    Καταρράκτες & Λίμνη Σκρα, Κιλκίς

    Καταρράκτες & Λίμνη Σκρα, Κιλκίς

    Έχει και η Βόρεια Ελλάδα τη… Γαλάζια Λίμνη της. Βρίσκεται στο νομό Κιλκίς, στις πλαγιές του όρους Πάικο, σε υψόμετρο περίπου 500 μέτρων και σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από το ιστορικό χωριό Σκρα (γνωστό για μία από τις σημαντικότερες μάχες του Μακεδονικού Μετώπου κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο). Μέσα στο πυκνό δάσος, ανάμεσα στο χωριό Κούπα και το Σκρά, κρύβεται ένα μικρό θαύμα της φύσης: οι περίφημοι καταρράκτες του Σκρα και η λεγόμενη «Γαλάζια Λίμνη» ή «Σμαραγδένια Λίμνη». Το υπέροχο γαλαζοπράσινο χρώμα των νερών της οφείλεται στους απολιθωμένους μικροοργανισμούς που βρίσκονται στον πυθμένα της.

    Καταρράκτες & Λίμνη Σκρα, Κιλκίς

    Λίμνη Κερκίνη, Σέρρες

    Λίμνη Κερκίνη, Σέρρες

    Η υπέροχη λίμνη Κερκίνη γεννήθηκε από ένα φράγμα που δημιουργήθηκε το 1932 και σήμερα αποτελεί ιδιαίτερα προστατευμένο υδροβιότοπο και τοπίο σπάνιας ομορφιάς με θέα το βουνό Μπέλες και την κοιλάδα Σερρών. Η φύση κάνει το ταξίδι εδώ αξέχαστο. Η παρόχθια βλάστηση με παραποτάμια δάση από άγριες ιτιές, τα τεράστια νούφαρα που επιπλέουν, η μεγάλη ποικιλία ψαριών, τα κοπάδια βουβαλιών που πλατσουρίζουν στις όχθες αλλά και ο υπέροχος ορίζοντας από τα ορεινά συγκροτήματα του όρους Μπέλες και των Κρουσίων, χαρίζουν στον τόπο μια μοναδική γοητεία. Οι επισκέπτες μπορούν να παρατηρήσουν την πλούσια ορνιθοπανίδα (στην περιοχή γύρω από τη λίμνη έχουν καταγραφεί περίπου 300 είδη πουλιών) και κάνουν βαρκάδα με τις παραδοσιακές «πλάβες».

    Λίμνη Κερκίνη, Σέρρες

    Λίμνη & Γέφυρα Πολυφύτου, Κοζάνη

    Λίμνη & Γέφυρα Πολυφύτου, Κοζάνη

    Μοναδική εμπειρία να απολαμβάνεις τη δύση του ηλίου στα νερά της λίμνης του Πολυφύτου. Η τεχνητή αυτή λίμνη που σχηματίστηκε το 1973, μετά την κατασκευή του ομώνυμου φράγματος, βρίσκεται σε απόσταση 20 χλμ. από την πόλη της Κοζάνης και 5 χλμ. από τα Σέρβια. Το τοπίο γύρω της είναι πανέμορφο, ενώ η Υψηλή Γέφυρα Σερβίων που τη διασχίζει είναι μία από τις μακρύτερες (1.372 μ.) της Ελλάδας. Στο βόρειο άκρο της λίμνης βρίσκεται ο οικισμός Νεράιδα, με εκπληκτική θέα στη γέφυρα και τη λίμνη.

    Λίμνη & Γέφυρα Πολυφύτου, Κοζάνη

    Γεφύρια Βενέτικου, Γρεβενά

    Γεφύρια Βενέτικου, Γρεβενά

    Ο Βενέτικος, ένας από τους μεγαλύτερους παραπόταμους του Αλιάκμονα, φημίζεται για τα τοξωτά γεφύρια του. Οι όχθες του γεφυρώνονταν στο παρελθόν από 19 γεφύρια από τα οποία σώζονται τα περισσότερα. Τα πέτρινα γεφύρια των Γρεβενών είναι τα μεγαλύτερα και εντυπωσιακότερα όλης της Μακεδονίας. Σημαντικό για το μέγεθος του τόξου του (το μεγαλύτερο στη Μακεδονία) είναι το γεφύρι του Αζίζ Aγά, ενώ εντυπωσιακό είναι και αυτό της Πορτίτσας που είναι χτισμένο στα ριζά του ομώνυμου φαραγγιού έξω από το χωριό Σπήλαιο.

    Γεφύρια Βενέτικου, Γρεβενά

    Όλυμπος

    Όλυμπος

    Μυθικός, επιβλητικός, μυστηριώδης. Είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της χώρας, Διατηρητέο Οικοσύστημα της UNESCO και κατοικία των δώδεκα θεών. Ο Όλυμπος εξάπτει τη φαντασία των επισκεπτών από κάθε γωνιά του κόσμου και αποτελεί δημοφιλή προορισμό για πεζοπόρους, ορειβάτες και αναρριχητές που θέλουν να απολαύσουν την περιπλάνηση στις πλαγιές του και να κατακτήσουν τις κορυφές του, αλλά και για τους λάτρεις των ορεινών αποδράσεων σε γραφικά χωριά μέσα στην πανέμορφη φύση. Αν είσαι από τους τυχερούς και δεινούς ορειβάτες και δεις από κοντά τον «Θρόνο του Δία» (κορυφή Στεφάνι), η εικόνα θα σου μείνει αξέχαστη.

    Όλυμπος

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider