Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Κοζάνη
    Sat 9.3°C
    Clear

    Ταξίδι στα ψηλότερα χωριά της Ελλάδας

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Ταξίδι στα ψηλότερα χωριά της Ελλάδας

    Χτισμένα σε υψόμετρο άνω των 1.300 μέτρων, τα πιο ψηλά χωριά στην Ελλάδα μοιάζουν να αγγίζουν τα σύννεφα.

    Bουνά παντού γύρω μου, που φτάνουν στα ουράνια. Αυτός ο θρυλικός στίχος των Socrates σε ελεύθερη μετάφραση χαρακτηρίζει τέλεια την ελληνική γεωγραφία, που κρύβει στις πλαγιές, τα φαράγγια, τα οροπέδια και της κορφές της μέρη και τοπία απείρου κάλλους.

    Ακόμα όμως και στην κατ' εξοχήν ορεινή χώρα μας, υπάρχουν κάποια χωριά που ξεχωρίζουν με διαφορά ύψους. Ακολουθήστε μας σε μια βόλτα σε μερικά από τα ψηλότερα χωριά της Ελλάδας.

    Σαμαρίνα Γρεβενών

    Η Σαμαρίνα, το ονομαστό βλαχοχώρι της βόρειας Πίνδου, βρίσκεται κοντά στα σύνορα Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου. Οι ψηλότεροι μαχαλάδες της είναι χτισμένοι σε υψόμετρο 1.600 μέτρων, στις πλαγιές του όρους Σμόλικα (2.637 μέτρα) και είναι το ψηλότερο χωριό, όχι μόνο της χώρας μας αλλά και των Βαλκανίων. Η προνομιακή της θέση ανάμεσα σε πυκνά δάση πεύκου, οξιάς, πυξαριού και ρόμπολου, που διασχίζονται από άφθονα κρύα ποταμάκια και ρυάκια, της έχει δώσει τον τίτλο «Ωραία Σαμαρίνα».

    Καμάρια Ευρυτανίας

    Τα Καμάρια, όπως υπονοεί και το όνομά τους, είναι το ψηλότερο χωριουδάκι των Αγράφων, ανάμεσα στις κορυφές Καρνόπι και Σβόνι. Αυτός ο ποιμενικός οικισμός βρίσκεται σε ύψος 1.480 μέτρα. Πέρα από τα ιδιωτικά σπίτια και τις στάνες όμως, τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να ξεπροβάλλουν εκεί δωμάτια προς ενοικίαση, καθώς νέοι Αγραφιώτες που επιστρέφουν στους τόπους καταγωγής τους ψάχνουν να βρουν ένα μέσο βιοπορισμού.

    Αετομηλίτσα Ιωαννίνων

    Αυτό το καταπράσινο χωριό με το χαριτωμένο όνομα ήταν παλιότερα γνωστό ως Ντένισκο και Γαλαταριά. Δεσπόζει στις πλαγιές του Γράμμου, σε υψόμετρο 1.430 μέτρα, ενώ είναι το βορειότερο χωριό του νομού πριν τα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Το όνομα «Ντένισκο» είναι σλαβικό και σημαίνει «προσήλιο», που υποδηλώνει και το γεωγραφικό προσανατολισμό του χωριού. Το 1928 μετονομάστηκε σε Αετομηλίτσα, ενώ αποτέλεσε έναν από τους θύλακες της ένοπλης αντίστασης κατά τον Μακεδονικό Αγώνα του 1904 με 1908.

    Πισοδέρι Φλώρινας

    Πάμε τώρα λίγο πιο βορειοδυτικά, στο Πισοδέρι, χτισμένο στις πλαγιές του όρους Βαρνούντα σε υψόμετρο περίπου 1.420 μέτρων. Αποτελεί τον ορεινότερο οικισμό σε όλο τον νομό, και ο πληθυσμός του ανέρχεται σε μόλις 7 μόνιμους κατοίκους. Πρωτοαναφέρεται σε ένα οθωμανικό «τεφτέρι» του 1481 με την ονομασία «Ipsoder» και με πληθυσμό 12 οικογένειες. Από το Πισοδέρι καταγόταν η οικογένεια Κασομούλη, μέλη της οποίας μετείχαν στην ελληνική Επανάσταση του 1821, με σημαντικότερο αγωνιστή τον Νικόλαο Κασομούλη, προτομή του οποίου βρίσκεται την πλατεία του χωριού.

    Καταφύγι Κοζάνης

    Το Καταφύγι είναι ορεινό χωριό της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης. Είναι χτισμένο σε μέσο υψόμετρο 1.400 μέτρων στις πλαγιές των Πιερίων και ανταγωνίζεται μερικά ακόμα χωριά της λίστας που βρίσκονται σε ανάλογο ύψος. Σύμφωνα με την παράδοση, οι κάτοικοί του ζούσαν σε ένα εύφορο χωριό, με το όνομα Ποδάρι, στις όχθες του Αλιάκμονα, αλλά επειδή καταπιέζονταν από τους Τούρκους δραπέτευσαν τελικά στις απόκρημνες και δασώδεις πλαγιές του ψηλού οροπέδιου, όπου συντηρούσαν τις στάνες τους.

    Πηγή: Reader.gr

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider