Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Κοζάνη
    Sat 6.3°C
    Clouds

    Γνωρίστε τη «μικρή Καππαδοκία» της Βόρειας Ελλάδας

    ΚΟΖΑΝΗ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Γνωρίστε τη «μικρή Καππαδοκία» της Βόρειας Ελλάδας

    Οι ιδιαίτερες γεωμορφές (μπουχάρια) στη θέση Μικροβάλτου Κοζάνης και πώς δημιουργήθηκαν.

    Μέσα στις τόσες ομορφιές της Ελλάδας, υπάρχουν και κάποια μέρη που μοιάζουν από άλλο πλανήτη. Μέρη με μια απόκοσμη ομορφιά, γεμάτα χρώματα και περίεργους σχηματισμούς που εξάπτουν τη φαντασία.

    Ένα από αυτά μπορεί να δει κάνεις στο Γεωπάρκο του Μικρόβαλτου Κοζάνης, στο δρόμο μεταξύ Μικρόβαλτου και Λιβαδερού, σε 40 χλμ. νότια της Κοζάνης (δείτε το σημείο στο χάρτη). Οι εικόνες που θα αντικρίσει εκεί είναι άκρως εντυπωσιακές.

    Γεωπάρκο Μπουχάρια, Κοζάνη

    Τα «μπουχάρια» και τα «νοχτάρια» συνθέτουν ένα μοναδικό φυσικό τοπίο που καθηλώνει τους επισκέπτες. Ένα ιδιαίτερο γεωλογικό φαινόμενο, μοναδικό σε όλη την Ελλάδα, που αξίζει να δει κανείς από κοντά αν βρεθεί στην περιοχή. Πρόκειται για φυσικές γεωμορφές που προήλθαν από τη διάβρωση του εδάφους σε διάστημα χιλιάδων χρόνων. Έχουν το σχήμα χωμάτινης κολόνας και αποτελούνται από άμμους, κροκάλες, μάργες και αργίλους, με πιθανή «συγκολλητική» ύλη οξείδια του σιδήρου και διοξείδιο του πυριτίου. Την κορυφή των κολόνων αυτών καλύπτει μια σχιστολιθική πλάκα που έπαιξε το ρόλο της ομπρέλας στην εξέλιξη του σχηματισμού Ο αριθμός τους φτάνει τα 20 και το ύψος τους ποικίλει από 2 μέχρι 6 μέτρα.

    Γεωπάρκο Μπουχάρια, Κοζάνη

    Το όνομα της τοποθεσίας «Μπουχάρια» προέρχεται από το σχήμα των σχηματισμών που θυμίζουν καμινάδες, καθότι «μπουχάρι» στην τοπική διάλεκτο λένε την καμινάδα. Τα «νοχτάρια» είναι κωνικοί εντυπωσιακοί σχηματισμοί, ίδιας προέλευσης και σύστασης με τα «μπουχάρια», χωρίς όμως το σχιστολιθικό «καπέλο», που επεκτείνονται σε μήκος 2 χλμ. στο ρέμα της Ποταμιάς.

    Δείτε ένα βίντεο drone από το Γεωπάρκο Μπουχάρια

    Με πληροφορίες από mikrovalto.gr

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider