Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Sat 15°C
    Clouds

    Νυμφαίο Φλώρινας: Το ορεινό στολίδι της Βόρειας Ελλάδας

    ΦΛΩΡΙΝΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Νυμφαίο Φλώρινας: Το ορεινό στολίδι της Βόρειας Ελλάδας

    Με επιβλητικά πέτρινα αρχοντικά και λιθόστρωτα μονοπάτια που περιβάλλονται από ένα παραμυθένιο δάσος οξιάς, το Νυμφαίο Φλώρινας έχει αναδειχθεί διόλου τυχαία ένα από τα 10 ομορφότερα χωριά της Ευρώπης

    Μόλις λίγη ώρα από την πόλη της Φλώρινας, υπάρχει ένα μικρό ορεινό χωριό, χτισμένο στα 1.350 μ. υψόμετρο στις πλαγιές του όρους Βίτσι, που μοιάζει βγαλμένο από πίνακα ζωγραφικής. Το Νυμφαίο, γνωστό και ως το «πέτρινο στολίδι της Μακεδονίας», μαγεύει τον επισκέπτη με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και την τοποθεσία του.

    Έχει χαρακτηριστεί ένα από τα 10 ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, ενώ στον παγκόσμιο διαγωνισμό της UNESCO διεκδίκησε το Διεθνές Βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» για την άριστη διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος.

    Διαβάστε ακόμη:

    Νυμφαίο Φλώρινας: Ένα χωριό - κόσμημα

    travelgo.gr
    Το ξύλινο γεφυράκι στην είσοδο του Νυμφαίου (πηγή: Shutterstock)

    Η είσοδος με το τοξωτό ξύλινο γεφυράκι, που ενώνει δύο εντυπωσιακά αρχοντικά, τα λιθόστρωτα μονοπάτια, τα αψεγάδιαστα καλντερίμια, τα καλοφτιαγμένα πέτρινα σπίτια και τα πανύψηλα δέντρα οξιάς που περιβάλλουν το χωριό δημιουργούν ένα σκηνικό που γοητεύει τον επισκέπτη με την πρώτη ματιά. Ο οικισμός είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός, με την πέτρα και το ξύλο να κυριαρχούν, ενώ οι στέγες των σπιτιών είναι από γαλβανιζέ λαμαρίνα ώστε το χιόνι να γλιστράει εύκολα. Σήμα κατατεθέν του χωριού αποτελεί το παλιό πέτρινο σχολείο, η Νίκειος Σχολή, δωρεά του μεγάλου καπνεμπόρου Ζαν Νίκου το 1928.

    travelgo.gr
    Το Νυμφαίο έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός (πηγή: Shutterstock)

    Το Νυμφαίο (που αρχικά λεγόταν Νιβεάστα και αργότερα Νέβεσκα) πρωτοκατοικήθηκε το 1385 και από τότε κατέχει σημαντική θέση στην ιστορία του τόπου, με κορύφωση τη μεγάλη οικονομική του άνθηση από τον 18ο αιώνα μέχρι τις αρχές του 20ού, όταν οι Νεβεσκιώτες έμποροι εξαπλώθηκαν σε Δύση και Ανατολή και το χωριό αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα αργυροχρυσοχοΐας των Βαλκανίων. Και μπορεί κάποια εποχή οι κάτοικοί του να το εγκατέλειψαν και να στράφηκαν στα μεγάλα αστικά κέντρα, όμως από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 το χωριό αναγεννήθηκε και ζωντάνεψε με τη συμβολή σημαντικών ατόμων που κατάγονται από εκεί.

    travelgo.gr

    Σήμερα, το Νυμφαίο είναι ένας από τους πιο φημισμένους χειμερινούς προορισμούς της Ελλάδας. Φυσικά, το χωριό είναι πανέμορφο όλες τις εποχές του χρόνου. Μπορείτε να περπατήσετε μέσα στα δάση οξιάς που το περιβάλλουν και να αναπνεύσετε τον αναζωογονητικό αέρα του βουνού, να κάνετε βόλτες με άλογα και ποδήλατα, να επισκεφθείτε τη λίμνη Ζάζαρη και να γευτείτε εκλεκτά κρασιά από ονομαστούς αμπελώνες. Το χειμώνα, η εικόνα των επιβλητικών αρχοντικών με τις χιονισμένες στέγες είναι μαγική.

    travelgo.gr
    Το Νυμφαίο χιονισμένο (πηγή: Shutterstock)

    Στο Νυμφαίο έχει την έδρα του ο Αρκτούρος, η μη κερδοσκοπική οργάνωση η οποία είναι γνωστή για την προστασία που προσφέρει στις αρκούδες που ζουν στην Ελλάδα. Μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το Καταφύγιο Αρκούδας, το οποίο βρίσκεται σε μια περιφραγμένη έκταση 50 στρεμμάτων, μέσα σε φυσικό δάσος οξιάς, και φιλοξενεί δέκα πρώην αιχμάλωτες αρκούδες («χορεύτριες»). Στο κέντρο ενημέρωσης για την καφέ αρκούδα, στο ιστορικό κτήριο της Νικείου Σχολής, μπορείτε να ενημερωθείτε για την εξέλιξη της καφέ αρκούδας, τη γεωγραφική κατανομή της, τους κινδύνους που αντιμετωπίζει σαν είδος κ.ά.

    Δείτε το Νυμφαίο στο βίντεο του Travel Inspiration

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider