Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Καστοριά
    Tue 18.2°C
    Clouds

    Απόδραση στην Καστοριά: Όλα όσα αξίζει να δείτε και να κάνετε

    ΚΑΣΤΟΡΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Απόδραση στην Καστοριά: Όλα όσα αξίζει να δείτε και να κάνετε

    Ταξίδι σε μια πόλη με πλούσια ιστορία και απέραντη φυσική ομορφιά.

    Κάθε φορά που βρισκόμαστε στην Καστοριά επιβεβαιώνουμε ότι πρόκειται για μία από τις πιο γοητευτικές πόλεις της Ελλάδας. Η περίφημη λίμνη της Καστοριάς, το στολίδι της πόλης, τραβάει τους επισκέπτες σαν μαγνήτης με την ομορφιά και τη γαλήνια αύρα της. Εκτός όμως από τη λίμνη της, η Καστοριά έχει να υπερηφανεύεται για τις βυζαντινές εκκλησίες της και για τα επιβλητικά αρχοντικά της, τα οποία χτίστηκαν την περίοδο που η περιοχή γνώρισε οικονομική άνθηση χάρη στις δραστηριότητες που ανέπτυξαν ντόπιοι έμποροι έξω από τα σύνορα της χώρας. Οι τοπικές γεύσεις και παραδόσεις συνοδεύουν και εμπλουτίζουν το ταξίδι στην αρχοντική πόλη της Δυτικής Μακεδονίας.

    Η μαγευτική λίμνη Ορεστιάδα

    travelgo.gr
    Η λίμνη Ορεστιάδα είναι το στολίδι της πόλης (πηγή: Shutterstock)

    Η λίμνη Ορεστιάδα είναι ταυτισμένη με τη φυσιογνωμία, την ιστορία και την εξέλιξη της πόλης. Έχει χαρακτηριστεί ως τόπος ιδιαίτερου κάλλους από το Υπουργείο Πολιτισμού και έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο «NATURA 2000». Η λίμνη της Καστοριάς βρίσκεται σε υψόμετρο 630 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, έχει έκταση 28 τετ. χλμ. και είναι η ενδεκάτη σε μέγεθος λίμνη στην Ελλάδα. Στα νερά της φιλοξενούνται πολλά είδη ψαριών, καθώς και περισσότερα από 200 είδη πουλιών (εκ των οποίων τα 16 είναι σπάνια και απειλούμενα), καθιστώντας την έναν από τους σημαντικότερους υγρότοπους στη χώρα.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Εδώ οι βόλτες γίνονται όσο νωχελικά χρειάζεται για να απολαύσεις την ομορφιά του τοπίου. Ο μικρός γύρος της λίμνης έχει μήκος περίπου 8 χλμ. και γίνεται ιδανικά με τα πόδια ή με ποδήλατο (υπάρχει και ο μεγάλος, που συνεχίζει προς τα χωριά της λίμνης). Όση ώρα περπατάτε, θα χαζεύετε τους πελεκάνους και τις πάπιες, αλλά και το εντυπωσιακό θέαμα των ψαράδων που κωπηλατούν όρθιοι τα «καράβια» τους. Στη διαδρομή υπάρχουν κιόσκια ιδανικά για πικνίκ, ενώ στο πλάτωμα μπροστά στη Μονή της Παναγιάς Μαυριώτισσας στέκεται ένας πλάτανος 900 περίπου ετών. Στο βόρειο τμήμα της λίμνης βρίσκεται το Σπήλαιο του Δράκου με τις δέκα επισκέψιμες αίθουσες και τις επτά υπόγειες λίμνες που αξίζει να δείτε. Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε τυχαία από ντόπιους τη δεκαετία του 1940 και μόλις το 2009 άνοιξε τις πύλες του για το κοινό.

    Βόλτες στην Ιστορία

    travelgo.gr
    Το Ντολτσό είναι η πιο παλιά και γραφική συνοικία στη Καστοριά (πηγή: Shutterstock)

    Η βόλτα στο Ντολτσό, την παλιά πόλη της Καστοριάς είναι μία από τις εμπειρίες που δεν πρέπει να χάσετε. Με αφετηρία την κεντρική πλατεία, ελάχιστα μέτρα από τη λίµνη, η περιπλάνηση στα ατμοσφαιρικά πέτρινα καλντερίμια της γειτονιάς θα σας ταξιδέψει σε μιαν άλλη εποχή. Tα επιβλητικά και μεγαλοπρεπή αρχοντικά, διώροφα και τα τριώροφα κτίσματα του 18ου και του 19ου αιώνα, στέκουν αδιάψευστοι μάρτυρες μιας οικονομίας που άνθισε χάρη στην έντονη εμπορική και βιοτεχνική δραστηριότητα των Καστοριανών γουνοποιών.

    travelgo.gr
    Το αρχοντικό Νεραντζή Αϊβάζη στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης (πηγή: Shutterstock)

    Άλλα ερειπωμένα και άλλα εντυπωσιακά αποκατεστημένα, τα αρχοντικά της Καστοριάς παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για την τοιχοδομία, την αρχιτεκτονική και τη ζωγραφική τους. Μερικά αρχοντικά, μετά την ανακαίνισή τους, λειτουργούν σήμερα ως ξενοδοχεία (Αρχοντικό Ωρολογόπουλου, Doltso κ.ά.), ενώ άλλα έχουν μετατραπεί σε μουσεία, όπως το αρχοντικό Νεράτζη Αϊβάζη που στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο και το αρχοντικό Εμμανουήλ που στεγάζει το Μουσείο Ενδυματολογίας.

    Ο αρχαιότερος λιμναίος οικισμός της Ελλάδας

    travelgo.gr
    Ο προϊστορικός οικισμός στο Δισπηλιό ανακαλύφθηκε τυχαία το 1932 (πηγή: Shutterstock)

    Μετά τις βόλτες σας στην πόλη της Καστοριάς, αξίζει να επισκεφθείτε και ένα ιδιαίτερο αξιοθέατο της περιοχής: τον προϊστορικό λιμναίο οικισμό στο Δισπηλιό, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη, στη νότια όχθη της λίμνης. Στο Δισπηλιό ανακαλύφθηκε το 1932 ένας από τους παλαιότερους και πιο σημαντικούς λιμναίους οικισμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η αναπαράσταση του προϊστορικού οικισμού, με τις καλύβες πάνω σε ξύλινες πλατφόρμες μέσα στη λίμνη, θα σας ταξιδέψει στον χρόνο και θα σας δώσει μια ιδέα για το πώς έμοιαζε ένα «νοικοκυριό» περίπου 7.500 χρόνια πριν.

    Αξίζει ακόμα να δείτε

    travelgo.gr
    Στα Κορέστεια Καστοριάς, η εικόνα των ερειπωμένων πλινθόκτιστων σπιτιών θυμίζει κινηματογραφικό σκηνικό (πηγή: Shutterstock)
    • Λίγα χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Καστοριάς, βρίσκονται τα Κορέστεια ή «πλίνθινα χωριά», ένα ιστορικό σύμπλεγμα χωριών που παρουσιάζουν εξαιρετικό αρχιτεκτονικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον χάρη στα πλινθόκτιστα σπίτια τους με το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα. Τα σπίτια κατασκευάζονταν από μάστορες στο πρώτο μισό του περασμένου αιώνα με λάσπη από κοκκινόχωμα, νερό και άχυρο και αποτελούν μοναδικά δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Σήμερα, τα περισσότερα χωριά είναι εγκαταλελειμμένα και μισογκρεμισμένα, ενώ μερικά από αυτά κρατούν ακόμα λίγους κατοίκους.
    • Μόλις 22 χλμ. από την Καστοριά βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Βιτσίου, σε υψόμετρο 1.800 μ., πλήρως οργανωμένο και ιδιαίτερα αγαπητό από τους σκιέρ και τους snowboarders.
    • Αξίζει να κάνετε ένα πέρασμα από το χωριό Νόστιμο, εκεί που βρίσκεται το Απολιθωμένο Δάσος, που πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια ήταν κατάφυτο με τροπικά και υποτροπικά φυτά.
    • Σε απόσταση 25 χλμ. νοτιοδυτικά από την Καστοριά, θα συναντήσετε το χωριό Νεστόριο, όπου κάθε καλοκαίρι στις όχθες του Αλιάκμονα ποταμού διοργανώνεται το διάσημο River Party με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών.

    ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

    Διαμονή

    • Σε μια υπέροχη τοποθεσία της Καστοριάς, στην περιοχή Αποσκέπου, με πανοραμική θέα της πόλης και της λίμνης Ορεστιάδας, το Enastron View Hotel προσφέρει στους επισκέπτες του μια μοναδική εμπειρία χαλάρωσης, διακριτικής πολυτέλειας και αυθεντικής φιλοξενίας.
    • Μόλις λίγα λεπτά από το κέντρο της Καστοριάς, στα βόρεια προάστια, στην περιοχή Χλόη, το Kyknos De Luxe προσφέρει ποικιλία δωματίων - από άνετα δίκλινα μέχρι σουίτες 100 τετραγωνικών μέτρων ιδανικές για οικογένειες ή παρέες.
    • Το παραδοσιακά χτισμένο Hotel Doltso βρίσκεται σε βολική τοποθεσία, στην παλιά πόλη της Καστοριάς, σε απόσταση μόλις 50 μ. από τη λίμνη.
    • Στην καρδιά του Ντολτσού, το Αρχοντικό Ωρολογόπουλου είναι ένα πανέμορφο boutique hotel με εννέα ξεχωριστά διακοσμημένα δωμάτια.
    • Το Andromeda Boutique Hotel στεγάζεται σε ένα διατηρητέο κτήριο στο κέντρο της Καστοριάς και προσφέρει 10 καλαίσθητα δωμάτια.
    • Λίγα λεπτά από το κέντρο της Καστοριάς, το Esperos Palace Luxury & Spa Hotel συνδυάζει την άνεση με το εκλεπτυσμένο στυλ και την πολυτέλεια.
    • Στις νότιες όχθες της λίμνης, δίπλα στην παλιά πόλη, ο Ξενώνας Κωνσταντίνος Μπάκαρης διαθέτει ζεστά και προσεγμένα δωμάτια με όμορφη θέα.
    • Λίγο έξω από το κέντρο της Καστοριάς (4 χλμ.), δίπλα στο χωριό Απόσκεπος, ο ξενώνας Βυσσινόκηπος έχει 10 δωμάτια με διαφορετικό στυλ διακόσμησης το καθένα, όμορφους κοινόχρηστους χώρους και κήπο 6 στρεμμάτων.

    Φαγητό

    • Κλασική αξία για παραδοσιακή τοπική κουζίνα αποτελεί το εστιατόριο Ντολτσό στην Παλιά Πόλη. Δοκιμάστε τους υπέροχους σαρμάδες με λάχανο ωριμασμένο στην άλμη, ταλτσένο (κοπανισμένη φρέσκια πιπεριά Φλωρίνης με φρέσκια μελιτζάνα) και κεφτεδάκια με σάλτσα μακάλο.
    • Στέκι των ντόπιων εδώ και τέσσερις δεκαετίες, το Στέκι της Παρέας σερβίρει παραδοσιακά πιάτα, μαγειρευτά και ωραία ψητά.
    • Το εστιατόριο Παλιά Πόλη στεγάζεται σε ένα παλιό πέτρινο σπίτι στο Ντολτσό, απένταντι ακριβώς από τη λίμνη. Εδώ θα απολαύσετε νόστιμη σπιτική κουζίνα και πολλές καστοριανές συνταγές.

    Δείτε περισσότερα εστιατόρια στην Καστοριά

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider