Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 15.6°C
    Clear

    5 μαγευτικές λίμνες της Ελλάδας για φθινοπωρινά ταξίδια

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    5 μαγευτικές λίμνες της Ελλάδας για φθινοπωρινά ταξίδια

    Από τα Ιωάννινα μέχρι την Ορεινή Κορινθία, κάνουμε μια βόλτα σε πέντε ελληνικές λίμνες με ειδυλλιακά τοπία και γραφικά χωριά γύρω τους, που προσφέρονται για αξέχαστα φθινοπωρινά – και όχι μόνο - ταξίδια

    Το σκηνικό του καιρού σταδιακά αλλάζει και η ηπειρωτική Ελλάδα μάς καλεί να ανακαλύψουμε τις αμέτρητες ομορφιές της. Το φθινόπωρο ταιριάζει γάντι στις λίμνες που καθρεφτίζουν τη μαγεία της φύσης στα γαλήνια νερά τους. Έχουν πανέμορφα τοπία και αποπνέουν μια ηρεμία που σίγουρα τη χρειαζόμαστε.

    Από τη Μακεδονία και την Ήπειρο μέχρι την Πελοπόνησσο, σας δίνουμε ιδέες για μικρές και μεγάλες εκδρομές που θα σας δώσουν την ευκαιρία να χαλαρώσετε στις όχθες πανέμορφων λιμνών, να απολαύσετε διαδρομές μέσα στη φθινοπωρινή φύση και να επισκεφθείτε γραφικά χωριά και αρχαιολογικούς χώρους.

    Διαβάστε ακόμη:

    Φθινοπωρινή απόδραση σε 5 λίμνες της Ελλάδας

    Λίμνη Παμβώτιδα, Ιωάννινα

    travelgo.gr
    Η λίμνη Παμβώτιδα είναι το στολίδι των Ιωαννίνων (πηγή: Shutterstock)

    Η θρυλική Παμβώτιδα, το στολίδι των Ιωαννίνων, η λίμνη των θρύλων και των παραδόσεων, προσφέρει το ιδανικό σκηνικό για αξέχαστες φθινοπωρινές βόλτες στην πρωτεύουσα της Ηπείρου. Η Παμβώτιδα βρίσκεται σε υψόμετρο 470 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και έχει σχήμα τριγωνικό με μήκος 7,5 περίπου χιλιόμετρα. Στα βόρεια της απλώνεται σαν κάθετο τείχος το Μιτσικέλι και στα νότια της καταλήγουν οι ανατολικές πλαγιές του Τόμαρου. H ζωή της πόλης περιστρέφεται γύρω της. Ο παραλιακός δρόμος είναι στολισμένος με πανύψηλα δέντρα που στρώνουν με τα φύλλα τους τις όχθες της λίμνης. Περπάτημα ή ποδήλατο, ό,τι κι αν επιλέξετε για βόλτα, η διαδρομή δίπλα στα γαλήνια νερά θα σας ανταμείψει. Ιδανική στάση για χαλάρωση προσφέρουν τα καφέ, τα εστιατόρια και τα μπαράκια της παραλίμνιας περιοχής.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Δέκα λεπτά διαδρομής με το καραβάκι στη λίμνη και φτάνετε στο Νησί. Το Νησάκι Ιωαννίνων έχει περίπου 250 κατοίκους και είναι ένα από τα ελάχιστα νησιά λιμνών στον κόσμο που κατοικούνται (το άλλο νησί ελληνικής λίμνης που κατοικείται είναι ο Άγιος Αχίλλειος Πρεσπών). Η βόλτα στα σοκάκια ανάμεσα στα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια ηπειρώτικης κατασκευής, τα μαγαζάκια λαϊκής τέχνης και τις ταβέρνες που σερβίρουν τοπικές σπεσιαλιτέ (δοκιμάστε βατραχοπόδαρα και χέλι), θα σας μεταφέρει σε άλλες εποχές.

    Λίμνη Ορεστιάδα, Καστοριά

    travelgo.gr
    Η Καστοριά καθρεφτίζεται στα γαλήνια νερά της λίμνης Ορεστιάδας (πηγή: Shutterstock)

    Από τις πιο όμορφες και ατμοσφαιρικές πόλεις της βόρειας Ελλάδας, η Καστοριά καθρεφτίζεται στα νερά της λίμνης Ορεστιάδας και γοητεύει τους επισκέπτες της με την αρχοντιά και τη γαλήνια αύρα της. Κάντε το γύρο της λίμνης με το πάσο σας, για να απολαύσετε την ομορφιά του τοπίου. Ο μικρός γύρος της λίμνης έχει μήκος περίπου 8 χλμ. και γίνεται ιδανικά με τα πόδια ή με ποδήλατο (υπάρχει και ο μεγάλος, που συνεχίζει προς τα χωριά της λίμνης).

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Όση ώρα περπατάτε, θα χαζεύετε τους πελεκάνους και τις πάπιες, αλλά και το εντυπωσιακό θέαμα των ψαράδων που κωπηλατούν όρθιοι τα «καράβια» τους. Στη διαδρομή υπάρχουν κιόσκια ιδανικά για πικνίκ, ενώ στο πλάτωμα μπροστά στη Μονή της Παναγιάς Μαυριώτισσας στέκεται ένας πλάτανος 900 περίπου ετών. Στο βόρειο τμήμα της λίμνης βρίσκεται το Σπήλαιο του Δράκου με τις δέκα επισκέψιμες αίθουσες και τις επτά υπόγειες λίμνες που αξίζει να δείτε. Σειρά έχουν οι βόλτες στις γραφικές γειτονιές Ντολτσό και Απόζαρι, με τα εντυπωσιακά αρχοντικά. Για πανοραμική άποψη της Καστοριάς και της λίμνης ανεβείτε στο λόφο του Προφήτη Ηλία. Μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε και τον προϊστορικό λιμναίο οικισμό στο Δισπηλιό, 8 χλμ. από την πόλη, στη νότια όχθη της λίμνης.


    Λίμνη Πλαστήρα, Καρδίτσα

    travelgo.gr
    Ο γύρος της λίμνης Πλαστήρα είναι μια εμπειρία που αξίζει να ζήσετε (πηγή: Shutterstock)

    Δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι αυτή η λίμνη, τόσο αρμονικά δεμένη με το περιβάλλον, αποτελεί πρόσφατη προσθήκη στο τοπίο, αποτέλεσμα της ανθρώπινης παρέμβασης. Με όνομα δανεισμένο από τον οραματιστή της, Νικόλαο Πλαστήρα, η πανέμορφη τεχνητή λίμνη Πλαστήρα που σχηματίστηκε το 1959 και βρίσκεται 25 χλμ. δυτικά από την πόλη της Καρδίτσας, έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς όλο τον χρόνο. Η εικόνα είναι μαγευτική, καθώς η λίμνη συναντιέται με υπεραιωνόβια έλατα που στολίζουν τις όχθες της και προσφέρει ένα μοναδικό παράδεισο για όσους αναζητούν περιπέτεια (ποδηλασία, ιππασία, κανό-καγιάκ, τοξοβολία, υδροποδήλατο κ.ά.) αλλά και χαλάρωση στη φύση.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Τα πολλά χωριά που πλαισιώνουν τη λίμνη αποτελούν ορμητήριο εκδρομών και ανακαλύψεων. Κάντε μια στάση στο Μορφοβούνι, την πατρίδα του μαύρου καβαλάρη, του Νικόλαου Πλαστήρα, περάστε από το Μεσενικόλα, που είναι γνωστός για το φημισμένο κρασί του, επισκεφθείτε το Νεοχώρι για να απολαύσετε την πανοραμική θέα στη λίμνη, δείτε την ανατολή από τη Νεράιδα και κατεβείτε στα Καλύβια Πεζούλας για καφέ και φαγητό σε απόσταση αναπνοής από τη λίμνη. Αξίζει να κάνετε και μια βόλτα στον Βοτανικό Κήπο, κοντά στο Νεοχώρι, μια έκταση 10 στρεμμάτων που θα σας αποκαλύψει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για τη χλωρίδα της περιοχής. Αν θέλετε να δείτε την πιο γοητευτική εικόνα της λίμνης, οδηγήστε μέχρι το Παρατηρητήριο. Με φόντο τα Άγραφα και τη λίμνη σε πρώτο πλάνο, θα βγάλετε τις ωραιότερες φωτογραφίες.

    Λίμνη Κερκίνη, Σέρρες

    travelgo.gr
    Η φύση κάνει το ταξίδι στη λίμνη Κερκίνη αξέχαστο (πηγή: Shutterstock)

    Σε απόσταση 40 χλμ. από την πόλη των Σερρών και περίπου 100 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, θα συναντήσετε την υπέροχη λίμνη Κερκίνη, ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας. Η συγκεκριμένη λίμνη γεννήθηκε από ένα φράγμα που δημιουργήθηκε το 1932 και σήμερα αποτελεί ιδιαίτερα προστατευμένο υδροβιότοπο και τοπίο σπάνιας ομορφιάς με θέα το βουνό Μπέλες και την κοιλάδα Σερρών. Έχει ανακηρυχθεί Εθνικό Πάρκο και σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση Ραμσάρ είναι ένας από τους 10 υγρότοπους Διεθνούς Σημασίας της Ελλάδας.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η παρόχθια βλάστηση με παραποτάμια δάση από άγριες ιτιές, τα τεράστια νούφαρα που επιπλέουν, η μεγάλη ποικιλία ψαριών, τα κοπάδια βουβαλιών που πλατσουρίζουν στις όχθες αλλά και ο υπέροχος ορίζοντας από τα ορεινά συγκροτήματα του όρους Μπέλες και των Κρουσίων, χαρίζουν στον τόπο μια μοναδική γοητεία. Παρατηρήστε την πλούσια ορνιθοπανίδα (στην περιοχή γύρω από τη λίμνη έχουν καταγραφεί περίπου 300 είδη πουλιών) και κάντε βαρκάδα με τις παραδοσιακές «πλάβες» για να δείτε τις ομορφιές της λίμνης από κοντά. Μπορείτε επίσης να κάνετε ιππασία, ποδηλασία με mountain bikes, πεζοπορία και διαδρομές με τζιπ. Σε κοντινή απόσταση σας περιμένουν τα Άνω Πορόια, ένα τα πιο ζωντανά χωριά της περιοχής, με μοναδική θέα στη λίμνη Κερκίνη, ωραίους ξενώνες και καλό φαγητό.

    Λίμνη Δόξα, Κορινθία

    travelgo.gr
    Το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου στο κέντρο της λίμνης Δόξα (πηγή: Shutterstock)

    Θα μπορούσε να είναι μία λίμνη στις Άλπεις, αλλά βρίσκεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην ορεινή Κορινθία. Κοντά στο χωριό Φενεός, στα 900 μέτρα υψόμετρο, η τεχνητή Λίμνη Δόξα είναι μία από τις ωραιότερες λίμνες της Πελοποννήσου. Στα γαλαζοπράσινα νερά της καθρεφτίζονται τα χιονισμένα βουνά και τα πολύχρωμα μεικτά δάση της Ορεινής Κορινθίας. Τίποτα δεν φανερώνει ότι βρίσκεστε μόλις δύο ώρες μακριά από την Αθήνα. Στο κέντρο της λίμνης απλώνεται μία στενή χερσόνησος, όπου υπάρχει το μικρό, γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου, ενώ πιο ψηλά, σε μια πλαγιά σε απόσταση περίπου 2 χλμ., βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Φενεού του 15ου αιώνα μέσα στην πανέμορφη φύση. Εκεί, θα δοκιμάσετε το φημισμένο γλυκό τριαντάφυλλο των μοναχών και να απολαύσετε από τον ξύλινο σκεπαστό εξώστη τη μοναδική θέα στη λίμνη.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η ευρύτερη περιοχή της Δόξας και του Φενεού προσφέρεται για μια φυσιολατρική απόδραση με στάσεις σε πετρόχτιστα ορεινά χωριά και άφθονες υπαίθριες δραστηριότητες (πεζοπορία, ποδηλασία βουνού, 4×4 κ.ά). Αξίζει να επισκεφθείτε το κεφαλοχώρι Γκούρα με τα παλιά πετρόχτιστα σπίτια και την πανέμορφη πλατεία, καθώς και τα χωριά Φενεός, Καλύβια (Αρχαία Φενεός), Στενό και Πανόραμα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider