Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Καβάλα
    Thu 18.2°C
    Clouds

    Μουσθένη: Ανακαλύψτε το «Πήλιο της Καβάλας»

    ΚΑΒΑΛΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Μουσθένη: Ανακαλύψτε το «Πήλιο της Καβάλας»

    Χτισμένη στους πρόποδες του όρους Παγγαίου, η Μουσθένη μαγνητίζει τον επισκέπτη με τα παραδοσιακά αρχοντόσπιτα και τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια της - Γνωρίστε το χωριό που αποκαλείται «Πήλιο της Καβάλας»

    Σε μικρή απόσταση από την Καβάλα και περίπου 130 χλμ. από Θεσσαλονίκη, ο Δήμος Παγγαίου και τα ορεινά χωριά του αποτελούν έναν γοητευτικό - και άγνωστο στους πολλούς - προορισμό για όσους αγαπούν τη φύση, την παράδοση και την περιπέτεια. Με παραδοσιακούς οικισμούς, τρεχούμενα νερά, μονοπάτια μέσα στη φύση και ιστορικά μοναστήρια, το Παγγαίο όρος είναι ένα μέρος για όλες τις εποχές.

    Στους πρόποδες του Παγγαίου, η Μουσθένη είναι ένα από τα ωραιότερα και πιο δημοφιλή χωριά της περιοχής. Θα χρειαστείτε μόλις 40 λεπτά περίπου από το κέντρο της Καβάλας για να βρεθείτε σε αυτό το γραφικό χωριό που μαγνητίζει τους επισκέπτες με τα πολύχρωμα αρχοντικά του και τα πέτρινα γεφύρια του.

    Διαβάστε ακόμη:

    Εκδρομή στη Μουσθένη Καβάλας

    travelgo.gr
    Η Μουσθένη είναι ένα από τα ωραιότερα και πιο δημοφιλή χωριά του Παγγαίου (πηγή: Shutterstock)

    Περιτριγυρισμένη από ένα πανέμορφο τοπίο γεμάτο με πλατάνια, καστανιές και τρεχούμενα νερά, η Μουσθένη διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τον παραδοσιακό της χαρακτήρα. Εκπληκτικά δείγματα αρχιτεκτονικής, έργα Ηπειρωτών μαστόρων που μετανάστευσαν στα χρόνια του Αλή Πασά, τέσσερα τοξωτά γεφύρια που ενώνουν γειτονιές, διάσπαρτες βρύσες με νερό από πηγές του βουνού και παραδοσιακά σπίτια με χαγιάτια και τσατμάδες, καθηλώνουν το βλέμμα.

    travelgo.gr
    Το Μπλε Σπίτι και το πέτρινο γεφύρι στην είσοδο της Μουσθένης (πηγή: Shutterstock)

    Στη Μουσθένη θα σας καλωσορίσει το πολυφωτογραφημένο μπλε σπίτι στην είσοδο του χωριού. Μπροστά από το παλιό μακεδονίτικο αρχοντικό στέκει το τοξωτό γεφύρι που χρονολογείται στο 1870. Οι ντόπιοι το αποκαλούν «Γεφύρι του Βλάχου ή της Εκκλησίας». Τέτοια γεφύρια συναντά κανείς και σε άλλα χωριά του Παγγαίου, όπως η Μεσορόπη, τα Λακκοβίκια, το Ποδοχώρι, το Πυργοχώρι και τα Δωμάτια. Αν και μικρά σε μέγεθος και, στην πλειοψηφία τους, άγνωστα, τα γεφύρια αυτά αποτελούν αξιόλογα δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Σημαντικό αξιοθέατο του χωριού αποτελεί το παλιό τούρκικο σχολείο με την επιγραφή στα αραβικά. Κόσμημα της Μουσθένης είναι και το κτήριο του Λαογραφικού Μουσείου. Κάντε μια βόλτα στα στενά λιθόστρωτα σοκάκια του χωριού και στη συνέχεια καθίστε στη δροσερή πλατεία για να πιείτε τον καφέ σας. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Μποστάνι, μέσα στο όμορφο δασάκι, για να δοκιμάσετε τα πιάτα του συνοδεία τοπικών κρασιών.

    Σε κοντινή απόσταση από τη Μουσθένη βρίσκεται το σπήλαιο «Τρύπες της Παναγίας», καθώς και η περίφημη Μονή της Παναγίας της Εικοσιφόνισσας.

    travelgo.gr
    Θέα από το Παγγαίο (πηγή: Shutterstock)

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider