Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Sat 20.1°C
    Clouds

    10 παλιές πόλεις της Ελλάδας για αξέχαστες αποδράσεις

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    10 παλιές πόλεις της Ελλάδας για αξέχαστες αποδράσεις

    Ατμοσφαιρικές καστροπολιτείες, λαβύρινθοι από λιθόστρωτα καλντερίμια, επιβλητικά φρούρια και παλάτια. Από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη, οι παλιές πόλεις της Ελλάδας έχουν έναν μοναδικό τρόπο να σε ταξιδεύουν στο χρόνο.

    Το ταξίδι στις παλιές πόλεις της Ελλάδας είναι μια μοναδική εμπειρία όλες τις εποχές του χρόνου. Περπατώντας στους δρόμους τους, νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε ένα απέραντο υπαίθριο μουσείο. Είναι σαν να μπαίνεις μέσα σε μια χρονομηχανή και να χάνεσαι στην ιστορία του τόπου. Κάστρα και τείχη, λαβύρινθοι από λιθόστρωτα καλντερίμια, κτήρια σπάνιας ομορφιάς και αρχιτεκτονικής αξίας, επιβλητικά φρούρια και παλάτια, ξεχωριστές γωνιές γεμάτες ζωή, χρώματα και αρώματα, σε παρασύρουν σε ένα διαφορετικό ταξίδι. Από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη, ακολουθήστε μας σε μια βόλτα στις ομορφότερες παλιές πόλεις της Ελλάδας.

    Κάστρο Μονεμβασιάς: Το «Γιβραλτάρ της Ανατολής»

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας και ένας από τους κορυφαίους προορισμούς της Ελλάδας, η Μονεμβασιά, στο νοτιοανατολικό άκρο της Λακωνίας, μοιάζει βγαλμένη από τη φαντασία. Η ζωντανή καστροπολιτεία με τις 40 βυζαντινές εκκλησίες και τα δαιδαλώδη καλντερίμια της, απλώνεται νωχελικά προς το Μυρτώο πέλαγος. Εδώ νιώθεις ότι ο χρόνος είναι σταματημένος σε άλλες εποχές. Η ατμόσφαιρα είναι μαγική, γεμάτη ρομαντισμό και Ιστορία. Στον βράχο της Μονεμβασιάς φτάνετε διασχίζοντας μια γέφυρα. Αφήνετε το αυτοκίνητο μπροστά στην κεντρική πύλη και αρχίζετε το σεργιάνι στον άψογα διατηρημένο μεσαιωνικό οικισμό. Λιθόστρωτα καλντερίμια, παλιά αρχοντικά και βυζαντινές εκκλησίες συνυπάρχουν αρμονικά με παραδοσιακούς ξενώνες, δεκάδες καταστήματα, εστιατόρια και καφέ. Στην κεντρική πλατεία με το φημισμένο κανόνι που σημαδεύει προς τη θάλασσα, βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ θα δείτε και τον περίφημο ναό του Ελκόμενου Χριστού, με σπάνιες εικόνες, από τις οποίες ξεχωρίζει εκείνη της Σταύρωσης. Στην Πάνω Πόλη, η σιωπή της ερειπωμένης πολιτείας ενώνεται με τις μυρωδιές από τα άγρια βότανα. Στην άκρη ενός γκρεμού, 300 μέτρα πάνω από το Μυρτώο πέλαγος, δεσπόζει ο ναός της Αγίας Σοφίας που χτίστηκε το 12ο αιώνα. Από εδώ η θέα της Μονεμβασιάς και της θάλασσας που απλώνεται στα «πόδια» της είναι καθηλωτική.

    Παλιά Πόλη Ναυπλίου: Ραντεβού με την Ιστορία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η «Νάπολη της Ανατολής» των Ενετών, η πρώτη επίσημη πρωτεύουσα της Ελλάδας, παραμένει αρχοντική. Ενετικά κάστρα, πανέμορφα νεοκλασικά, βενετσιάνικη αρχιτεκτονική, πλακόστρωτα στενά και λουλουδιασμένα μπαλκόνια φτιάχνουν ένα ρομαντικό σκηνικό στην Παλιά Πόλη του Ναυπλίου - μία από τις ωραιότερες της Ελλάδας. Η λιθόστρωτη πλατεία Συντάγματος περιτριγυρίζεται από ιστορικά κτήρια, όπως την ενετική Αποθήκη του Στόλου, όπου στεγάζεται σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βουλευτικό, πρώην τζαμί του Αγά-πασά, και το άλλοτε Αλληλοδιδακτικό σχολείο, γνωστό στα νεότερα χρόνια ως Τριανόν. Άλλα σημαντικά αξιοθέατα είναι η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα (όπου δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας), ο ναός του Αγίου Γεωργίου (με σημαντικές εικόνες και τοιχογραφίες, όπως το αντίγραφο του Μυστικού Δείπνου του Ντα Βίντσι), η Πλατεία Τριών Ναυάρχων με το Δημαρχείο, το Κυβερνείο ή Παλατάκι, καθώς και η Πλατεία Φιλελλήνων. Για να θαυμάσετε την πόλη από ψηλά, ανεβείτε τα σκαλοπάτια μέχρι το Παλαμήδι που ορθώνεται πάνω σε έναν τεράστιο γκρίζο βράχο. Από την Παλιά Πόλη μπορείτε να περάσετε απέναντι στο Μπούρτζι, ενώ οι πιο ρομαντικοί θα ενθουσιαστούν με τον περίπατο στο μονοπάτι της Ακροναυπλίας.

    Παλιά Πόλη Κέρκυρας: Βενετσιάνικη αύρα και καντούνια

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, η ατμοσφαιρική Παλιά Πόλη της Κέρκυρας είναι το μέρος όπου η νοσταλγική ατμόσφαιρα συναντά την ενέργεια του νησιού. Μια βόλτα αποκαλύπτει κτήρια σπάνιας ομορφιάς και αρχιτεκτονικής αξίας, με βενετσιάνικες, βρετανικές και γαλλικές επιρροές, γραφικές πλατείες, εκκλησίες με περίτεχνα καμπαναριά και αρκετά ενδιαφέροντα μουσεία. Περιπλανηθείτε στην Σπιανάδα, τη μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων, πιείτε καφέ κάτω από τις πέτρινες καμάρες (τα «βόλτα», όπως τις λένε οι ντόπιοι) στο Λιστόν, επισκεφτείτε το - μοναδικό στην Ελλάδα - Μουσείο Ασιατικής Τέχνης και κάντε μια στάση στον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα με το πανύψηλο καμπαναριό. Στο Καμπιέλο, την παλαιότερη και πιο γοητευτική συνοικία της Παλιάς Πόλης, θα χαθείτε στα στενά καντούνια με τα ψηλά κτήρια και τις απλωμένες από τα παράθυρα μπουγάδες. Μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα στα δύο καλοδιατηρημένα φρούρια, το Παλαιό και το Νέο, για να απολαύσετε την πανοραμική θέα στην πόλη.

    Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου: Στα χνάρια των ιπποτών

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η πανέμορφη Παλιά Πόλη της Ρόδου είναι το κύριο αξιοθέατο του νησιού. Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, είναι μία από τις μεγαλύτερες και καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης. Μια βόλτα εδώ αρκεί για να δει κανείς το πολύχρωμο ψηφιδωτό από τα σημάδια που άφησαν πίσω τους οι διαδοχικοί κατακτητές του νησιού. Από τη στιγμή που θα διασχίσετε μια από τις πύλες της, θα αισθανθείτε ότι βαδίζετε σε ένα κινηματογραφικό σκηνικό που εξάπτει τη φαντασία. Το επιβλητικότερο κτήριο του κάστρου είναι το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου- το σπουδαιότερο μνημείο από την εποχή της κυριαρχίας του τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη στο νησί. Περπατήστε στην οδό των Ιπποτών, που είναι χτισμένη πάνω σε δρόμο της αρχαίας πόλης, στη Σωκράτους με τα εμπορικά καταστήματα αλλά και σε όλα τα στενά της παλιάς πόλης που καταλήγουν σε κάποιο αξιοθέατο. Πρόκειται για μια ολοζώντανη πόλη, γεμάτη με ατμοσφαιρικά εστιατόρια, καφέ, μπαρ και εμπορικά καταστήματα, που συνδυάζει με μοναδικό τρόπο το χθες με το σήμερα.

    Παλιά Πόλη Χανίων: Χωνευτήρι πολιτισμών

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η Παλιά Πόλη των Χανίων είναι αναμφίβολα μια από τις ομορφότερες της Ελλάδας. Από το ενετικό λιμάνι με τον Αιγυπτιακό Φάρο- το στολίδι και σήμα κατατεθέν της πόλης- αρχίζει το ταξίδι πίσω στο χρόνο και στην Ιστορία. Άραβες, Ενετοί, Τούρκοι και Αιγύπτιοι έβαλαν τη σφραγίδα τους σε αυτό το μέρος. Βενετσιάνικα αρχοντικά, ναοί που έχουν καμπαναριό αλλά και μιναρέ, ορθόδοξες εκκλησίες δίπλα σε ανατολίτικα χαμάμ, παραδοσιακές εμπορικές πιάτσες και μουσεία με πλούσιες συλλογές θα τραβήξουν την προσοχή σας. Νιώστε τη μοναδική ατμόσφαιρα της πόλης σεργιανίζοντας στα γραφικά δρομάκια και κάνοντας στάσεις στην πλατεία Συντριβανίου, στην Σπλάντζια (παλιά τουρκική γειτονιά), στην Εβραϊκή συνοικία και στη χριστιανική συνοικία Τοπανά.

    Παλιά Πόλη Ρεθύμνου: Γοητεία άλλης εποχής

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου είναι ένας λαβύρινθος γεμάτος εκπλήξεις. Χαίρεσαι να περπατάς και να ρουφάς κάθε ανάσα αυτής της πόλης. Οι βόλτες ξεκινούν από το γραφικότατο ενετικό λιμάνι με το διάσημο φάρο και συνεχίζονται στα σοκάκια με τα θαυμαστά αρχοντικά μιας άλλης εποχής, τις κρυφές ολάνθιστες αυλές και τα πολλά ενετικά και τουρκικά μνημεία. Κατά τη βόλτα σας θα δείτε την Ενετική Λότζια, την κρήνη Ριμόντι (με το οικόσημο του Βενετού κυβερνήτη Ριμόντι), τον μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Φραγκίσκου, που φιλοξενεί το Αρχαιολογικό Μουσείου Ρεθύμνου, το Τζαμί Νερατζέ, το οποίο στεγάζει το Ωδείο της πόλης, την εντυπωσιακή Κυρία των Αγγέλων, τη Μεγάλη Πόρτα του Ρεθύμνου (Porta Guora), το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο σε βενετσιάνικο αρχοντικό του 17ου αιώνα κι άλλα σημαντικά αξιοθέατα.

    Άνω Πόλη, Θεσσαλονίκη: Βόλτα στα Κάστρα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Δεν γίνεται να επισκεφτείτε τη Θεσσαλονίκη και να μην κάνετε μια βόλτα στην Άνω Πόλη, την πιο παραμυθένια γειτονιά του κέντρου της. Το ιδιαίτερο αυτό κομμάτι της Θεσσαλονίκης αρχίζει από τη βόρεια πλευρά της οδού Αγίου Δημητρίου φτάνοντας βόρεια ως τα τείχη της Ακρόπολης, δυτικά και ανατολικά ως τα αντίστοιχα Βυζαντινά Τείχη, που σώζονται σχεδόν ολόκληρα στην περιοχή. Εδώ θα ανακαλύψετε μια άλλη Θεσσαλονίκη, βγαλμένη από το παρελθόν, με στενά λιθόστρωτα δρομάκια, παραδοσιακά σπίτια μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, αλλά και με στοιχεία που μαρτυρούν τις οθωμανικές επιρροές, γραφικές πλατείες, ταβερνάκια και σημαντικά μνημεία. Κάντε μια στάση στο εντυπωσιακό Γεντί Κουλέ ή αλλιώς Επταπύργιο και στον Πύργο Τριγωνίου από όπου η θέα σε όλη την πόλη και τον κόλπο του Θερμαϊκού θα σας μείνει αξέχαστη. Κάθε βόλτα εδώ ολοκληρώνεται με τσίπουρα και μεζέδες σε κάποιο από τα μεζεδοπωλεία που διατηρούν την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής.

    Ντολτσό Καστοριάς: Σαν σκηνικό ταινίας

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η βόλτα στο Ντολτσό, την παλιά πόλη της Καστοριάς είναι μία από τις εμπειρίες που δεν πρέπει να χάσετε αν βρεθείτε στην όμορφη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας. Με αφετηρία την κεντρική πλατεία, ελάχιστα μέτρα από τη λίµνη, η περιπλάνηση στα ατμοσφαιρικά πέτρινα καλντερίμια της γειτονιάς θα σας ταξιδέψει σε μιαν άλλη εποχή. Tα επιβλητικά και μεγαλοπρεπή αρχοντικά, διώροφα και τα τριώροφα κτίσματα του 18ου και του 19ου αιώνα, στέκουν αδιάψευστοι μάρτυρες μιας οικονομίας που άνθισε χάρη στην έντονη εμπορική και βιοτεχνική δραστηριότητα των Καστοριανών γουνοποιών. Άλλα ερειπωμένα και άλλα εντυπωσιακά αποκατεστημένα, τα αρχοντικά της Καστοριάς παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για την τοιχοδομία, την αρχιτεκτονική και τη ζωγραφική τους.

    Παλιά Πόλη Καβάλας: Στη συνοικία της Παναγίας

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ένας περίπατος στην Παλιά Πόλη της Καβάλας και συγκεκριμένα στην περιοχή της Παναγίας είναι σαν μια βόλτα στην ιστορία 2.500 ετών της Καβάλας. Ήσυχα καλντερίμια και πολύχρωμα αρχοντικά με ξύλινα μπαλκόνια και αυλές γεμάτες λουλούδια σε ταξιδεύουν σε μιαν άλλη εποχή. Ξεκινώντας από την πλατεία Καραολή, μπορείτε να ανεβείτε την οδό Θεοδώρου Πουλίδου και να δείτε το Ιμαρέτ – ένα υπέροχο μνημείο, κλασικό δείγμα ισλαμικής αρχιτεκτονικής. Χτισμένο στις αρχές του 19ου αιώνα από τον Μεχμέτ Αλή (ιδρυτή της τελευταίας Αιγυπτιακής Δυναστείας), έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί σαν ξενοδοχείο. Καθώς κατευθύνεστε προς το άκρο της Χερσονήσου της Παναγίας, θα βρείτε την πλατεία Μωχάμετ Άλη, όπου βρίσκεται το «κονάκι» του Μωχάμετ Άλη και το άγαλμά του. Στο άκρο της χερσονήσου της Παλιάς Πόλης, μπορείτε να περπατήσετε ως τον Φάρο με την πανοραμική θέα της θάλασσας. Στην κορυφή της Παλιάς Πόλης στέκεται επιβλητικό το Φρούριο της Καβάλας, ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά μνημεία της πόλης, που έχει διοικηθεί κατά καιρούς από Λομβαρδούς, Φράγκους, Βυζαντινούς και Οθωμανούς. Από εκεί θα απολαύσετε μια μοναδική θέα προς το Βόρειο Αιγαίο. Ολοκληρώστε τη βόλτα σας στις εντυπωσιακές Καμάρες, το παλιό Υδραγωγείο, σήμα κατατεθέν της πόλης και έργο των αρχών του 16ου αιώνα.

    Παλιά Πόλη Ξάνθης: Ένα ανοιχτό μουσείο

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η παλιά πόλη της Ξάνθης είναι ένα ανοιχτό μουσείο, ένα πραγματικό στολίδι για όλο το Νομό. Χαρακτηρίστηκε παραδοσιακός οικισμός το 1976 και αποτελεί ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχιτεκτονικά σύνολα σε όλη την Ελλάδα. Η παλιά πόλη της Ξάνθης κρύβει συγκινήσεις και εκπλήξεις σε κάθε γωνιά της. Γεμάτη από δαιδαλώδη λιθόστρωτα καλντερίμια και καλοδιατηρημένα αρχοντικά, αυτά που κάποτε έχτισαν οι πλούσιοι καπνοπαραγωγοί της περιοχής, σου δίνει την αίσθηση μιας εντελώς άλλης εποχής που σε μαγεύει. Το Λαογραφικό Μουσείο, η Πινακοθήκη της Ξάνθης και το Αρχοντικό Δανιέλ, όπου γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις, είναι μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα που θα τραβήξουν την προσοχή σας. Αν βρεθείτε στην πόλη πρωί Σαββάτου, μην παραλείψετε να περάσετε από το φημισμένο παζάρι που γεμίζει τον δρόμο με χρώματα και αρώματα από πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider