Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Ιωάννινα
    Fri 15.8°C
    Clouds

    Ποταμός Αχέροντας: Οι μυθικές πύλες του Άδη από ψηλά

    ΙΩΑΝΝΙΝΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Ποταμός Αχέροντας: Οι μυθικές πύλες του Άδη από ψηλά

    Κοντά στο χωριό Σερζιανά, στο νοτιότερο κομμάτι του νομού Ιωαννίνων, θρυλείται πως βρίσκονταν οι «πύλες του Άδη» στον ποταμό Αχέροντα - Δείτε εντυπωσιακά drone πλάνα από το σημείο όπου κατά τη μυθολογία βρισκόταν ο Κέρβερος

    Ο Αχέροντας, ο μυθικός και μαγευτικός ποταμός της Ηπείρου, μήκους 52 χλμ., που διασχίζει τους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα ομορφότερα μέρη που μπορεί να βρεθεί κάποιος που αγαπά τη φύση. Φαράγγια, λίμνες και καταρράκτες μαγεύουν τους επισκέπτες. Είναι να απορεί κανείς πώς ένα τόσο όμορφο τοπίο, γεμάτο ζωή, συνδέθηκε στην αρχαιότητα με τον θάνατο.

    Το κανάλι n.p. production μας ταξιδεύει με ένα όμορφο βίντεο στον ποταμό Αχέροντα και σε μια τοποθεσία που παραμένει άγνωστη στο ευρύ κοινό: τις «Πύλες του Άδη», εκεί όπου κατά τη μυθολογία βρισκόταν ο Κέρβερος. Ένα σημείο απόμακρο και γαλήνιο μέσα στην ομορφιά της φύσης.

    Διαβάστε ακόμη:

    Αχέροντας: Ο μυθικός ποταμός που οδηγούσε στον Άδη

    travelgo.gr
    Οι «Πύλες του Άδη» στον Αχέροντα (πηγή: n.p. production)

    Κοντά στο χωριό Σερζιανά, στο νοτιότερο κομμάτι του νομού Ιωαννίνων, θρυλείται πως βρίσκονταν οι «Πύλες του Άδη». Η τοποθεσία παραμένει άγνωστη στο ευρύ κοινό μιας και η διαδρομή έως εκεί είναι αρκετά περίπλοκη. Ακολουθώντας ένα πετρόχτιστο καλντερίμι οι επισκέπτες φτάνουν ακριβώς στο σημείο που δύο βουνά σχηματίζουν ένα είδος καμάρας. Ο ήχος από τα νερά του ποταμού, το κελάηδημα των πουλιών και η απομόνωση του σημείου δημιουργούν μια απόκοσμη αλλά ταυτόχρονα παραμυθένια ατμόσφαιρα. Κατά τη μυθολογία, εκεί βρισκόταν ο Κέρβερος, το μυθικό τέρας με τα τρία κεφάλια, την ουρά δράκου και τη φιδίσια χαίτη, που υπήρξε φύλακας στις πύλες του Άδη.

    Μια πτήση με drone πάνω από τις «Πύλες του Άδη»

    Ο μύθος που συνοδεύει το ποτάμι

    Σύμφωνα με μία εκδοχή, η ονομασία του ποταμού Αχέροντα προέρχεται από τη λέξη «άχος» που σημαίνει θλίψη, στεναχώρια, θρήνος. Σύμφωνα με τη μυθολογία, στην παγωμένη και έρημη Αχερουσία κατέληγε ο μυθικός ποταμός Αχέρων, ο γιος της Γης, που έκανε το λάθος να προσφέρει νερό στους Τιτάνες για να ξεδιψάσουν, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή του Δία. Έτσι, ο αρχηγός των Θεών, μαύρισε τα νερά του ποταμού και τον καταδίκασε να γίνει για πάντα το όριο που θα χωρίζει τον κόσμο των ζωντανών από τον κόσμο των νεκρών.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ο «ψυχοπομπός» Ερμής παρέδιδε τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα για να καταλήξουν στο βασίλειο του Άδη. Η κάθε ψυχή, περνώντας από το πορθμείο του Χάροντα, έπρεπε να δώσει από έναν οβολό για τη μεταφορά. Στον δρόμο του ο ποταμός Αχέρων διασταυρωνόταν με τους ποταμούς Πυριφλεγέθοντα και Κωκυτό, στο σημερινό χωριό Μεσοπόταμος, όπου βρίσκεται το αρχαίο Νεκρομαντείο του Αχέροντα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider