Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Πρέβεζα
    Tue 17.9°C
    Clouds

    Πρέβεζα: Μια πόλη με ατμόσφαιρα νησιού

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Πρέβεζα: Μια πόλη με ατμόσφαιρα νησιού

    Σαν ένα νησί που βρέχεται από τη μια από τον Αμβρακικό κόλπο και από την άλλη από το Ιόνιο πέλαγος, η Πρέβεζα συνδυάζει πλούσια ιστορία, θάλασσα και φυσικές ομορφιές. Σε αυτή τη γωνιά της Ηπείρου, οι εκπλήξεις διαδέχονται η μια την άλλη

    Στο νοτιότερο άκρο της Ηπείρου, εκεί όπου το Ιόνιο συναντά τον Αμβρακικό κόλπο και όπου η Ιστορία συνυπάρχει με το απέραντο γαλάζιο, είναι χτισμένη η Πρέβεζα, μια πόλη με ατμόσφαιρα νησιού που έχει πολλά για να σας δελεάσει για μια απόδραση.

    Χάρη στην Ιόνια Οδό, η διαδρομή με το αυτοκίνητο από την Αθήνα διαρκεί περίπου 4 ώρες, γεγονός που την κάνει ιδανικό προορισμό για ένα απολαυστικό Σαββατοκύριακο που τα έχει όλα: βόλτες δίπλα στη θάλασσα και σε στενά σοκάκια, βουτιές σε υπέροχες παραλίες που φλερτάρουν με το Ιόνιο, εξαιρετικά θαλασσινά εδέσματα, σπάνια αξιοθέατα, φυσικές ομορφιές και σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους σε κοντινή απόσταση για τους λάτρεις των εξερευνήσεων. Ναι, η Πρέβεζα θα σας εκπλήξει.

    Διαβάστε ακόμη

    Βόλτα στην πόλη της Πρέβεζας

    travelgo.gr
    Ο πεζόδρομος της παραλίας της Πρέβεζας (πηγή: Shutterstock)

    Ξεκινήστε τη μέρα σας με μια βόλτα στον υπέροχο πεζόδρομο της παραλίας που σφύζει από ζωή. Τα ιστιοπλοϊκά σκάφη λικνίζονται στη μαρίνα, ενώ τα όμορφα μαγαζιά διαδέχονται το ένα το άλλο. Περπατήστε στο ιστορικό κέντρο της Πρέβεζας είναι γεμάτο με παλιά σπίτια με λουλουδιασμένες αυλές, πεζόδρομους και γοητευτικά κτήρια. Θα δείτε τον ενετικό πύργο με το ρολόι που χρονολογείται από το 1752, τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Χαραλάμπους με το ξυλόγλυπτο τέμπλο και τον Άγιο Αθανάσιο που είναι γεμάτος με τοιχογραφίες του 18ου αιώνα. Το ωραιότερο τμήμα της παλιάς πόλης είναι το περίφημο Σεϊτάν (ή Σαϊτάν) Παζάρ (Παζάρι του Διαβόλου) με τα πλακόστρωτα σοκάκια και τα ατμοσφαιρικά μικρά μαγαζιά. Στην οδό Δαρδανελίων θα δείτε και το σπίτι όπου έζησε ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης τις τελευταίες 32 ημέρες της ζωής του, ενώ ακριβώς δίπλα, στην ομώνυμη πλατεία βρίσκεται η προτομή του.

    Η Αρχαία Νικόπολη

    travelgo.gr
    Το Ρωμαϊκό Ωδείο στην Αρχαία Νικόπολη (πηγή: Shutterstock)

    Σε απόσταση 7 χλμ. βόρεια από την Πρέβεζα βρίσκεται η Αρχαία Νικόπολη, η οποία ιδρύθηκε από τον Οκταβιανό Αύγουστο σε ανάμνηση της νίκης του επί του Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας στη Ναυμαχία του Ακτίου, στις 2 Σεπτεμβρίου του 31 π.Χ. Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός ενίσχυσε την αμυντική της δύναμη ανακατασκευάζοντας τα τείχη, που ορθώνονται ακόμα και σήμερα. Ο απέραντος αρχαιολογικός χώρος της Νικόπολης είναι το σπουδαιότερο αξιοθέατο της περιοχής. Μπορείτε να περιηγηθείτε ανάμεσα σε εντυπωσιακά ψηφιδωτά ευρήματα και να δείτε από κοντά τα ρωμαϊκά τείχη, το ρωμαϊκό θέατρο, το εντυπωσιακό ωδείο, το νυμφαίο, τις ρωμαϊκές θέρμες της Αρχαίας Νικόπολης, ρωμαϊκές οικίες, καθώς και το σημείο όπου είχε τοποθετηθεί το περιβόητο Μνημείο της νίκης του Αυγούστου στη ναυμαχία του Ακτίου. Στην είσοδο της πόλης της Πρέβεζας θα βρείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νικόπολης που φιλοξενεί ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου.

    Παραλίες για όλα τα γούστα

    travelgo.gr
    Η παραλία Μονολίθι (πηγή: Shutterstock)

    Η ακτογραμμή του νομού Πρέβεζας έχει μήκος πάνω από 50 χλμ. προσφέροντας μεγάλη ποικιλία σε παραλίες που ικανοποιούν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς. Η πιο διάσημη παραλία είναι το Μονολίθι, η οποία μάλιστα κατέκτησε μία θέση ανάμεσα στις ασφαλέστερες παραλίες στην Ευρώπη για το 2020 και το 2021, σύμφωνα με τον ταξιδιωτικό οργανισμό European Best Destinations. Η χρυσαφένια αμμουδιά της εκτείνεται σε μήκος 22 χλμ! Η Κυανή Ακτή, το Αλωνάκι, το Κανάλι, η Καστροσυκιά, η Λυγιά, ο Βράχος και η Λούτσα είναι μερικές ακόμη από τις υπέροχες παραλίες της περιοχής που δεν πρέπει να χάσετε. Μία όχι και τόσο γνωστή παραλία της Πρέβεζας είναι τα Αρτολίθια, που βρίσκονται στο ύψος του Ζαλόγγου, κοντά στην Εθνική Οδό που συνδέει την Πρέβεζα με την Ηγουμενίτσα. Πρόκειται για πανέμορφη παραλία με ήρεμα, γαλαζοπράσινα νερά και μια σειρά από μεγάλους βράχους μέσα στη θάλασσα που λειτουργούν σαν φυσικοί κυματοθραύστες.

    Οι γεύσεις της Πρέβεζας

    travelgo.gr
    H Πρέβεζα είναι ένας προορισμός απόλυτα ταυτισμένος με την ψαροφαγία (πηγή: Shutterstock)

    Η Πρέβεζα φημίζεται για τα πολυάριθμα ουζερί και μεζεδοπωλεία της. Τα τραπέζια τους γεμίζουν με γαρίδες Αμβρακικού, σαρδέλες, κουτσομούρες, αυγοτάραχο, τοπικό ούζο και ηπειρώτικο τσίπουρο. Ιδιαίτερα δημοφιλείς επιλογές για φαγητό είναι η Τρελή Γαρίδα, ο Αμβρόσιος, η Ψάθα, το Alati Seafood & More, καθώς και η ταβέρνα Σκάλωμα στο μικρό λιμανάκι της Λυγιάς.


    Αξίζει επίσης να δείτε

    travelgo.gr
    Το κάστρο του Παντοκράτορα (πηγή: Shutterstock)
    • Αφιερώστε χρόνο για να δείτε τα τρία κάστρα της περιοχής. Το Κάστρο του Παντοκράτορα, ή Ουτς Καλέ, το καλοδιατηρημένο κάστρο του Αγίου Ανδρέα, ή Ιτς Καλέ, που είναι και το παλαιότερο της πόλης, και εκείνο του Αγίου Γεωργίου, ή Γενί Καλέ, χτισμένο από τον Αλή Πασά στις αρχές του 19ου αιώνα.
    • Το Μνημείο Ζαλόγγου στέκει στην κορυφή του ομώνυμου όρους σε υψόμετρο 765 μ., σε απόσταση 29 χλμ. από την πόλη της Πρέβεζας. Έργο του διάσημου γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου, εικονίζει επάνω σε μία λιθόχτιστη βάση, 4 γιγαντόσωμες αφαιρετικές μορφές των Σουλιωτισσών και έχει αναφορά στη θυσία του Ζαλόγγου.
    • Αξίζει να βάλετε στο πρόγραμμά σας και μια επίσκεψη στο σπουδαιότερο νεκρομαντείο της αρχαιότητας, το Νεκρομαντείο του Αχέροντα, που απέχει 42 χλμ. από την πόλη της Πρέβεζας, μέσω της Ε.Ο. Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας (θέση Μεσοπόταμος).
    • Ο Αχέροντας, ο μυθικός και μαγευτικός ποταμός της Ηπείρου, μήκους περίπου 50 χλμ., που διασχίζει τους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα ομορφότερα μέρη που μπορεί να βρεθεί κάποιος που αγαπά τη φύση. Δημιουργώντας στο πέρασμά του τοπία απέραντης γαλήνης και μοναδικής φυσικής ομορφιάς, ο μυθικός ποταμός εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος, στο χωριό Αμμουδιά της Πρέβεζας. Εκεί θα βρείτε μια καταγάλανη αμμουδερή παραλία, δίπλα στις εκβολές του ποταμού.

    Η Πρέβεζα από ψηλά

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider