Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Πρέβεζα
    Thu 15.9°C
    Clouds

    7+1 εμπειρίες που πρέπει να ζήσεις το καλοκαίρι στην Ήπειρο

    BEST OF
    7+1 εμπειρίες που πρέπει να ζήσεις το καλοκαίρι στην Ήπειρο

    Από εξωτικές παραλίες μέχρι πανέμορφα ορεινά χωριά και μυθικά ποτάμια, η Ήπειρος έχει πολλά για να σε δελεάσει αυτή την εποχή.

    Κάθε φορά που ταξιδεύουμε στην Ήπειρο, επιβεβαιώνουμε ότι πρόκειται για μία από τις πιο ξεχωριστές περιοχές της Ελλάδας. Εδώ μπορεί κανείς να χαρεί τις ομορφιές του βουνού, να απολαύσει μαγευτικές διαδρομές στη φύση, να βουτήξει σε φυσικές πισίνες και ποτάμια, αλλά και μέσα σε λίγη ώρα να βρεθεί στις εξωτικές παραλίες της ηπειρωτικής ακτογραμμής που φλερτάρουν με το Ιόνιο. Παρακάτω, συγκεντρώσαμε τις πιο δυνατές εμπειρίες που θα σας κάνουν να... απιστήσετε στα νησιά και να ανακαλύψετε την καλοκαιρινή γοητεία της Ηπείρου.

    Η διακριτική γοητεία της Πρέβεζας

    Η διακριτική γοητεία της Πρέβεζας

    Η Πρέβεζα, στο νοτιότερο άκρο της Ηπείρου, στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου, είναι μια πόλη με ατμόσφαιρα νησιού και πλούσια ιστορία, που θα σας κρατήσει με τον πεζοδρομημένο παραλιακό δρόμο της και τα πολυάριθμα ουζερί και μεζεδοπωλεία της. Το Μονολίθι, λίγο έξω από την Πρέβεζα, είναι μια χρυσαφένια αμμουδιά που εκτείνεται σε μήκος περίπου 25 χλμ! Η Κυανή Ακτή, το Αλωνάκι, το Κανάλι, η Καστροσυκιά, η Λυγιά, ο Βράχος και η Λούτσα είναι μερικές ακόμη από τις υπέροχες παραλίες της περιοχής που δεν πρέπει να χάσετε. Σε απόσταση 7 χλμ. βόρεια από την Πρέβεζα βρίσκεται η Αρχαία Νικόπολη, όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει ερείπια βασιλικών εκκλησιών, το θέατρο και το ωδείο.

    Πάργα, το «νησί» της Ηπείρου

    Πάργα, το «νησί» της Ηπείρου

    Σε απόσταση 60 χλμ. από την Πρέβεζα, η Πάργα είναι μία πανέμορφη χρωματιστή πόλη, που δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από ένα νησί. Χτισμένη αμφιθεατρικά στο μυχό γραφικού όρμου, όπου κουρνιάζει το κατάφυτο νησάκι της Παναγιάς, προστατευμένη κάτω από τη σκιά του ενετικού της κάστρου, η φημισμένη ναυτική πολιτεία θα σας κλέψει σίγουρα την καρδιά. Κάντε μια βόλτα στην παλιά πόλη με την ξεχωριστή αρχιτεκτονική και ανηφορίστε στο ενετικό κάστρο για να απολαύσετε την υπέροχη θέα στο Ιόνιο. Δυνατό χαρτί της Πάργας είναι οι εντυπωσιακές παραλίες της. Ο Βάλτος, ο Λύχνος και το Σαρακήνικο, σας περιμένουν για δροσιστικές βουτιές. Αξίζει να βάλετε στο πρόγραμμά σας μια επίσκεψη στο σπουδαιότερο νεκρομαντείο της αρχαιότητας, το Νεκρομαντείο του Αχέροντα, που βρίσκεται περίπου 20 χλμ. από την Πάργα.

    Εξωτικές βουτιές στα Σύβοτα

    Εξωτικές βουτιές στα Σύβοτα

    Επόμενη στάση τα εξωτικά Σύβοτα. Με βασικό ατού μια θαλασσινή δαντέλα από κατάφυτες νησίδες, απλωτές παραλίες με τροπικά νερά, αλλά και κρυφούς κολπίσκους, θυμίζουν κάτι από… Καραϊβική. Παραλία-σταρ της περιοχής η παραδεισένια Μπέλα Βράκα, που ενώνει τα Σύβοτα με το νησάκι Μουρτεμένο. Ο επισκέπτης μπορεί να περάσει στο νησί διασχίζοντας τη θάλασσα με τα πόδια, καθώς το νερό δεν ξεπερνά σε βάθος τους 40 πόντους. Ή άλλη διάσημη παραλία που δεν πρέπει να χάσετε είναι η Πισίνα που βρίσκεται στο νησάκι του Μούρτου (η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με καΐκι ή σκάφος). Ανάμεσα από τα Σύβοτα και την Πέρδικα σάς περιμένουν δύο ακόμη υπέροχες παραλίες: η Μικρή και η Μέγα Άμμος.

    Στα ποτάμια της Ηπείρου

    Στα ποτάμια της Ηπείρου

    Για τους περιπετειώδεις υπάρχει και η επιλογή για πιο… δροσερές βουτιές ή δραστηριότητες όπως rafting και canoe kayak στα ποτάμια. Στις Πηγές του μυθικού Αχέροντα, κοντά στο χωριό Γλυκή, θα κάνετε μπάνιο σε πεντακάθαρα, παγωμένα νερά μέσα σε ένα μοναδικό τοπίο άγριας φύσης. Ο Βοϊδομάτης με τα κρυστάλλινα νερά, που έχουν σταθερή θερμοκρασία 4 C°, θεωρείται ένας από τους καθαρότερους ποταμούς της Ευρώπης και είναι ιδανικός για αρχάριους που θέλουν να γνωρίσουν το rafting. Η διαδρομή από τη γέφυρα της Αρίστης μέχρι το πέτρινο γεφύρι της Κλειδωνιάς είναι μαγευτική. Η κατάβαση γίνεται σε καταπράσινο περιβάλλον ανάμεσα από αιωνόβια πλατάνια και πέτρινα τοξωτά γεφύρια. Ανεπανάληπτες διαδρομές στη φύση προσφέρουν και οι ποταμοί Άραχθος και Αώος.

    Καλοκαίρι στη λίμνη Παμβώτιδα

    Καλοκαίρι στη λίμνη Παμβώτιδα

    Γιάννενα. Μια πόλη γεμάτη ιστορία. Στολίδι της πόλης η Παμβώτιδα, η λίμνη των θρύλων και των παραδόσεων. Αφού κάνετε τη βόλτα σας στον παραλιακό δρόμο δίπλα στα γαλήνια νερά, θα πάρετε το καραβάκι για το γραφικό νησάκι της λίμνης. Η απόσταση είναι μικρή, αλλά χορτάσετε από όμορφες εικόνες. Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα νησιά λιμνών στον κόσμο που κατοικούνται. Εκεί θα δοκιμάσετε τοπικές σπεσιαλιτέ (βατραχοπόδαρα και χέλι) σε κάποιο από τα ταβερνάκια, θα αγοράσετε αναμνηστικά από τα παραδοσιακά μαγαζιά και θα επισκεφθείτε μοναστήρια με εξαιρετικό ενδιαφέρον, όπως τη Μονή Αγίου Νικολάου Φιλανθρωπηνών και τη Μονή Αγίου Παντελεήμονα, όπου στεγάζεται το Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου.

    Ανάβαση στη μυθική Δρακόλιμνη της Γκαμήλας

    Ανάβαση στη μυθική Δρακόλιμνη της Γκαμήλας

    Το καλοκαίρι είναι η πιο ασφαλής εποχή για να οργανώσετε μία πεζοπορία μέχρι τη Δρακόλιμνη της Γκαμήλας, την αλπική λίμνη που βρίσκεται σε υψόμετρο 2.050 μ. Πρόκειται για μοναδική εμπειρία. Μπορείτε να πάτε μόνο με τα πόδια από το μονοπάτι που ξεκινάει από το Μικρό Πάπιγκο. Θα χρειαστείτε περίπου 2,5 με 3 ώρες μέχρι το καταφύγιο της Αστράκας (1950 µ.) και από εκεί περίπου άλλη 1,5 ώρα για να φτάσετε στη µυθική δρακόλιµνη. Τα νερά της είναι κρυστάλλινα και φτάνουν σε βάθος 5 μέτρων, ενώ η θέα στις γύρω βουνοκορφές είναι εξαιρετική.

    Πεζοπορία στο φαράγγι του Βίκου

    Πεζοπορία στο φαράγγι του Βίκου

    Το φαράγγι του Βίκου είναι η απόλυτη ατραξιόν στο Ζαγόρι. Πρόκειται για μια μαγευτική τοποθεσία με μεγάλη οικολογική αξία, ενώ κατέχει μία θέση στο βιβλίο Guinness ως το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα στον κόσμο. Καλύτερη εποχή για τη διάσχιση του Βίκου είναι το καλοκαίρι - πάντα, βέβαια, με τη συντροφιά έμπειρου συνοδού. Θα κοπιάσετε (η διάρκεια της διαδρομής είναι τουλάχιστον 5 ώρες), αλλά θα ανταμειφθείτε με εικόνες απίστευτης ομορφιάς. Εμπειρία που αξίζει να τη ζήσεις και να την ξαναζήσεις!

    Μπάνιο σε φυσικές κολυμπήθρες στα Ζαγοροχώρια

    Μπάνιο σε φυσικές κολυμπήθρες στα Ζαγοροχώρια

    Στο δρόμο από το Μεγάλο προς το Μικρό Πάπιγκο επιβάλλεται μια στάση στο ρέμα του Ρογκοβού και στις μικρές φυσικές πισίνες που ονομάζονται Κολυμπήθρες (οι ντόπιοι τις λένε «οβίρες»). Πρόκειται για κοιλώματα που σχηματίστηκαν από τη φυσική ροή τού νερού του ρέματος και μοιάζουν με μικρές λιμνούλες. Είναι ένα από τα αξιοθέατα που αξίζει να δείτε στην περιοχή, αφού το τοπίο είναι υπέροχο όλες τις εποχές του χρόνου. Το καλοκαίρι προσφέρονται για δροσιστικές βουτιές και ηλιοθεραπεία στις λείες σχιστολιθικές πλάκες!

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider