Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Ιωάννινα
    Fri 4.8°C
    Clear

    Μαυρονόρος: Το πέτρινο χωριό – φάντασμα των Ιωαννίνων

    ΙΩΑΝΝΙΝΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Μαυρονόρος: Το πέτρινο χωριό – φάντασμα των Ιωαννίνων

    Στην ανατολική πλαγιά του όρους Κασιδιάρης στο νομό Ιωαννίνων βρίσκονται τα ερείπια του χωριού Μαυρονόρος. Τα διώροφα πέτρινα αρχοντόσπιτα παραδοσιακής ηπειρωτικής αρχιτεκτονικής μαρτυρούν πως εκεί κάποτε υπήρχε ζωή

    Η Ήπειρος μπορεί να περηφανεύεται ότι έχει μερικά από τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας. Όποια γωνιά της κι αν εξερευνήσεις, τα πέτρινα ηπειρώτικα χωριά που φωλιάζουν στις πλαγιές των βουνών δεν θα σε απογοητεύσουν. Πέρα όμως από τα διάσημα χωριά που σφύζουν από ζωή, υπάρχουν κι εκείνα που εγκαταλείφθηκαν για διάφορους λόγους και ερήμωσαν. Εκεί ο χρόνος σταμάτησε για πάντα.

    Ένας τέτοιος, ιδιαίτερος οικισμός είναι το Παλαιό Μαυρονόρος, ένα πετρόχτιστο χωριό – φάντασμα στην περιοχή Πωγωνίου Ιωαννίνων. Το 1964, οι τελευταίοι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό για να εγκατασταθούν στο νέο χωριό, πιο χαμηλά. Κι έμειναν όλα εκεί... Τα σπίτια, οι εκκλησίες, το σχολείο.

    Διαβάστε ακόμη:

    Μαυρονόρος Ιωαννίνων: Το πέτρινο χωριό που σταμάτησε στο χρόνο

    travelgo.gr
    Πηγή: Epirustravel eu

    Το παλιό χωριό Μαυρονόρος βρίσκεται στις βορειοανατολικές πλαγιές του όρους Κασιδιάρης, πιο δυτικά από το σημερινό χωριό και αρκετά ψηλά. Η θέση που είχε χτιστεί το χωριό μόνο τυχαία δεν ήταν. Από εκείνη τη θέση οι κάτοικοί του επόπτευαν το γύρω χώρο και μπορούσαν εύκολα να οργανώνουν την άμυνά τους από τις επιθέσεις των Τουρκαλβανών.

    travelgo.gr
    Πηγή: Epirustravel eu

    Το χωριό κατοικήθηκε για πρώτη φορά το 1866 από 40 οικογένειες που μετακινήθηκαν από τις γύρω περιοχές. Έζησαν επιδρομές, κακουχίες και λεηλασίες. Το 1964 το εγκατέλειψαν και δημιούργησαν χαμηλότερα το νέο χωριό. Τα σπίτια του παλιού χωριού είχαν την αρχιτεκτονική των διώροφων πέτρινων αρχοντικών που εξαπλώθηκε αργότερα σε όλα τα χωριά της Ηπείρου και ήταν χτισμένα με πέτρα λαξευμένη από Ηπειρώτες μαστόρους και ξύλα δουλεμένα με το χέρι.

    Σήμερα, τα ερειπωμένα αρχοντόσπιτα, η εκκλησία, μία βρύση κι ένα μισογκρεμισμένο σχολείο, ενσωματωμένα στο γαλήνιο τοπίο, αφηγούνται το καθένα μια διαφορετική ιστορία.

    Δείτε το Μαυρονόρο Ιωαννίνων στο βίντεο του Epirustravel eu - Drone Flights

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider