Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 16.2°C
    Clear

    Χριστούγεννα σε τρεις υπέροχες καστροπολιτείες της Ελλάδας

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Χριστούγεννα σε τρεις υπέροχες καστροπολιτείες της Ελλάδας

    Μονεμβασιά, Ναύπακτος και Ιωάννινα μάς παρασύρουν σε ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα στα εντυπωσιακά κάστρα τους και μας εμπνέουν για χριστουγεννιάτικες απόδρασεις

    Μια υπέροχη ιδέα για χριστουγεννιάτικες αποδράσεις αποτελούν και οι καστροπολιτείες της χώρας μας. Εντυπωσιακά κάστρα και τείχη, λαβύρινθοι από λιθόστρωτα καλντερίμια, παλάτια, αρχοντικά και εκκλησίες προσφέρουν ένα ατμοσφαιρικό και ρομαντικό σκηνικό για να ζήσουμε τη μαγεία των Χριστουγέννων. Αυτή τη φορά περιηγούμαστε σε τρεις καστροπολιτείες της ηπειρωτικής Ελλάδας που ξεχωρίζουν για την ομορφιά και τη μεγαλοπρέπεια τους. Μονεμβασιά, Ναύπακτος και Ιωάννινα μάς προσκαλούν για μια βόλτα στη δική τους εποχή και μας εμπνέουν για γιορτινές αποδράσεις.

    Μονεμβασιά

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μέσα στα μεσαιωνικά τείχη της Μονεμβασιάς βρίσκεται μία από τις πιο καλοδιατηρημένες και ζωντανές καστροπολιτείες της Ελλάδας. Το κάστρο της Μονεμβασιάς μαγεύει τους επισκέπτες με την πρώτη ματιά. Κι αυτή την εποχή, έχει μια ιδιαίτερη γοητεία. Τα ατμοσφαιρικά πλακόστρωτα καλντερίμια, οι καμπάνες των εκκλησιών και οι μυρωδιές από τα τοπικά αμυγδαλωτά, συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό για γιορτινές αποδράσεις. Περνώντας την κεντρική πύλη αρχίζει το σεργιάνι σε έναν άψογα διατηρημένο μεσαιωνικό οικισμό με παλιά αρχοντικά και βυζαντινές εκκλησίες που συνυπάρχουν αρμονικά με παραδοσιακούς ξενώνες, δεκάδες καταστήματα, εστιατόρια και καφέ.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στην κεντρική πλατεία με το φημισμένο κανόνι που σημαδεύει προς τη θάλασσα, βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ θα δείτε και τον περίφημο ναό του Ελκόμενου Χριστού, με σπάνιες εικόνες, από τις οποίες ξεχωρίζει εκείνη της Σταύρωσης. Στην Πάνω Πόλη, στην άκρη ενός γκρεμού, 300 μέτρα πάνω από το Μυρτώο πέλαγος, δεσπόζει ο ναός της Αγίας Σοφίας που χτίστηκε τον 12ο αιώνα. Από εδώ η θέα της Μονεμβασιάς και της θάλασσας που απλώνεται στα «πόδια» της είναι καθηλωτική.

    Ναύπακτος

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Χτισμένη ανάμεσα στο Αντίρριο και τις εκβολές του ποταμού Μόρνου, στην είσοδο του Κορινθιακού κόλπου, η Ναύπακτος διατηρεί αναλλοίωτο το παραδοσιακό χρώμα της και ταξιδεύει τον επισκέπτη στο χρόνο με το ενετικό λιμάνι και το καλοδιατηρημένο κάστρο της. Το ενετικό λιμάνι, με τους δύο πύργους που κλείνουν την είσοδο του, αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης. Αποτελούσε τμήμα της οχύρωσης της μεσαιωνικής Ναυπάκτου, ενώ σήμερα αποτελεί σημείο συνάντησης για τους κατοίκους της καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το βενετσιάνικο κάστρο στην κορυφή του λόφου, σαγηνεύει με την εντυπωσιακή θέα που χαρίζει. Το θέαμα, μάλιστα, το βράδυ, με τη φωτισμένη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου στο φόντο, γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό. Το κάστρο της Ναυπάκτου είναι ένα από τα πλέον καλοδιατηρημένα παραδείγματα φρουριακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Τη σημερινή του μορφή την οφείλει στους Ενετούς που έχτισαν πάνω στην αρχαία οχύρωση, ενώ οι υπόλοιποι «ιδιοκτήτες» πρόσθεσαν τη δική τους σφραγίδα.

    Ιωάννινα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η μακραίωνη ιστορία, ο πολιτιστικός πλούτος, η μαγευτική φύση, οι γαστρονομικές απολαύσεις και η νεανική ενέργεια συνδυάζονται μοναδικά στην πρωτεύουσα της Ηπείρου. Τα Γιάννενα είναι ιδανικά για χειμωνιάτικες και γιορτινές αποδράσεις. Η οδός Αβέρωφ θα σας οδηγήσει στο επιβλητικό Κάστρο, που είναι χτισμένο στη μικρή βραχώδη χερσόνησο που εισχωρεί στη λίμνη Παμβώτιδα. Στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το κάστρο της πόλης των Ιωαννίνων αποτελούσε το μεγαλύτερο διοικητικό κέντρο ολόκληρης της Ελλάδας.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Σήμερα, μέσα στα τείχη ανασαίνει μια πόλη μέσα στην πόλη: μια μαγευτική γειτονιά με λαβυρινθώδη σοκάκια, παλιά σπίτια και ατμόσφαιρα άλλης εποχής. Το κάστρο χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα: τον εξωτερικό περίβολο, τη ΒΔ ακρόπολη, όπου δεσπόζει το Ασλάν Τζαμί, τη ΝΑ ακρόπολη με το περίφημο Ιτς Καλέ και, τέλος, την Καστροπολιτεία. Σε αυτή τη βόλτα θα δείτε μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης: το Τζαμί του Ασλάν Πασά, που σήμερα στεγάζει το Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο, το Φετιχέ Τζαμί και τον τάφο του Αλή Πασά, το εξαιρετικό Μουσείο Αργυροτεχνίας και το Βυζαντινό Μουσείο.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider