Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Τρίκαλα
    Sat 15°C
    Clouds

    Ροπωτό Τρικάλων: Δείτε το χωριό - φάντασμα που βουλιάζει από τις κατολισθήσεις

    ΤΡΙΚΑΛΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Ροπωτό Τρικάλων: Δείτε το χωριό - φάντασμα που βουλιάζει από τις κατολισθήσεις

    Το Ροπωτό Τρικάλων είναι γνωστό ως το χωριό - φάντασμα που δεν σταματάει να βουλιάζει λόγω των κατολισθήσεων. Το γεωλογικό φαινόμενο της καθίζησης ξεκίνησε πριν από περίπου 60 χρόνια και συνεχίζεται μέχρι σήμερα

    Υπάρχουν πολλά χωριά στην Ελλάδα που εγκαταλείφθηκαν και ερήμωσαν για διάφορους και διαφορετικούς λόγους το καθένα. Σήμερα είναι χωριά - φαντάσματα που έχουν τις δικές τους παράξενες ιστορίες να διηγηθούν. Το χωριό Ροπωτό στα Τρίκαλα είναι μία από τις πιο ιδιαίτερες και σπάνιες περιπτώσεις.

    Πρόκειται για ένα μικρό χωριό χτισμένο στις πλαγιές της Καραβούλας, σε υψόμετρο 750 μέτρων. Κάποτε εκεί ζούσαν περίπου 800 άνθρωποι, αλλά από το 2012 και μετά, οπότε και έγινε μια μεγάλη καθίζηση, το Ροπωτό έχει μετατραπεί σε χωριό – φάντασμα, καθώς μέρα με τη μέρα το καταπίνει η γη.

    Διαβάστε ακόμη:

    Η ιστορία του Ροπωτού Τρικάλων

    travelgo.gr
    Η εκκλησία του Ροπωτού (πηγή: Travel Inspiration)

    Η σημερινή εικόνα του Ροπωτού με τα μισογκρεμισμένα σπίτια που γέρνουν και μοιάζουν να βουλιάζουν ολοένα και περισσότερο μέσα στο έδαφος, οφείλεται στο γεωλογικό φαινόμενο της καθίζησης που ξεκίνησε εκεί πριν από περίπου 60 χρόνια. Το σαθρό έδαφος υποχωρεί «ρουφώντας» κυριολεκτικά τον οικισμό.

    Μία από τις πιο καταστροφικές κατολισθήσεις σημειώθηκε στις 12 Απριλίου του 2012. Τότε αρκετά σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς, κάποια κόπηκαν στη μέση, ενώ όσα έμειναν όρθια κύλησαν και στέκονται μέχρι σήμερα γερμένα στην πλαγιά. Οι περισσότεροι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το χωριό, το οποίο πλέον έχει ερημώσει.

    Σήμα κατατεθέν του χωριού είναι η εκκλησία της Παναγίας της Θεοτόκου. Ο μεγάλος ναός στέκεται επιβλητικός παρά τη μεγάλη κλήση που προκάλεσε φθορές στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο. Η εικόνα του, έτσι όπως γέρνει στην πλαγιά, αποτελεί ένα ασυνήθιστο θέαμα.

    Δείτε το Ροπωτό στο drone video του Travel Inspiration

    Διαβάστε ακόμη

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider