Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Σίφνου
    Thu 16.4°C
    Clear

    Σίφνος: Οι καλύτερες γευστικές εμπειρίες στο νησί του Τσελεμεντέ

    ΓΕΥΣΗ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Σίφνος: Οι καλύτερες γευστικές εμπειρίες στο νησί του Τσελεμεντέ

    Η πατρίδα του Νικόλαου Τσελεμεντέ αποτελεί κορυφαίο προορισμό στις Κυκλάδες για τους λάτρεις του καλού φαγητού. Ταξιδεύουμε στη Σίφνο και δοκιμάζουμε τις καλύτερες τοπικές σπεσιαλιτέ αλλά και πιάτα εμπνευσμένων σεφ στα εστιατόρια του νησιού

    Η Σίφνος ξεχωρίζει για την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική της, τους παραδοσιακούς οικισμούς και τις αμέτρητες εκκλησίες, αλλά και για τη σπουδαία γαστρονομία και τις υπέροχες τοπικές γεύσεις της. Είναι η πατρίδα του διάσημου αρχιμάγειρα Νικόλαου Τσελεμεντέ και αυτό τα λέει όλα!

    Αυτό το νησί έχει μεγάλη γαστρονομική παράδοση και αποτελεί τον ιδανικό προορισμό στις Κυκλάδες για τους λάτρεις του καλού φαγητού. Παρακάτω συγκεντρώσαμε όσα πρέπει να δοκιμάσετε στη Σίφνο.

    Διαβάστε ακόμη:

    Το νησί των γεύσεων

    Σίφνος: Οι καλύτερες γευστικές εμπειρίες στο νησί του Τσελεμεντέ
    Πηγή: Shutterstock

    Ένα από τα μυστικά της σιφνέικης κουζίνας είναι το ψήσιμο σε πήλινα σκεύη, στον ξυλόφουρνο. Χαρακτηριστικό πιάτο είναι το μαστέλο, κατσικάκι ή αρνάκι που πλένεται μόνο με κόκκινο ντόπιο κρασί, αρωματίζεται με μπόλικο άνηθο, τοποθετείται πάνω σε κληματόβεργες και ψήνεται στον ξυλόφουρνο, μέσα σε ειδικό κεραμικό σκεύος («μαστέλο»). Η Σίφνος είναι πασίγνωστη και για τη ρεβιθάδα της, ένα παραδοσιακό κυριακάτικο πιάτο που ψήνεται για ώρες στον ξυλόφουρνο, μέσα σε ένα ειδικό σκεύος που ονομάζεται σκεπασταριά. Ιδιαίτερη και έντονη γεύση έχει η καπαροσαλάτα, ένα άλλειμα με κάπαρη και κρεμμύδια που μαγειρεύονται παρέα, δίνοντας ένα πολύ γευστικό αποτέλεσμα. Το γεύμα σας θα συνοδεύσουν τα τοπικά τυριά γυλωμένη μανούρα, ξυνομυζήθρα και χλωρομανούρα.

    Οι παραδοσιακές γεύσεις της Σίφνου έχουν την τιμητική τους στο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές», μια γιορτή που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο νησί, με ελεύθερη είσοδο και κερασμένα εδέσματα. Φέτος θα πραγματοποιηθεί από 22 έως 24 Σεπτεμβρίου, στον παραδοσιακό οικισμό του Αρτεμώνα. Αντιπροσωπείες από τα νησιά των Κυκλάδων ανταμώνουν στη Σίφνο και παρουσιάζουν την ιδιαίτερη γαστρονομική και πολιτιστική τους παράδοση.

    Προτάσεις για καλό φαγητό στη Σίφνο

    Το Τσικάλι

    Σίφνος: Οι καλύτερες γευστικές εμπειρίες στο νησί του Τσελεμεντέ
    Πηγή: Το Τσικάλι

    Το Τσικάλι, πάνω στη μικρή παραλία του οικισμού Βαθύ, φημίζεται για το καλό φαγητό του. Λίγα μόλις μέτρα από εκεί που σκάει το κύμα, θα δοκιμάσετε τοπικές συνταγές του νησιού, φτιαγμένες με παραδοσιακό τρόπο, νόστιμα μαγειρευτά και υπέροχα παραδοσιακά τυριά της Σίφνου δικής τους παραγωγής.

    Δρακάκης

    Σίφνος: Οι καλύτερες γευστικές εμπειρίες στο νησί του Τσελεμεντέ
    Πηγή: Δρακάκης

    Το καφενείο-μεζεδοπωλείο του Δρακάκη, που βρίσκεται στην ίδια ακριβώς τοποθεσία από το 1887 στο κέντρο της Απολλωνίας, είναι must γευστική στάση. Εδώ συναντιούνται όλες οι ηλικίες, ντόπιοι και επισκέπτες για νόστιμους μεζέδες με θέα την περατζάδα του στενού.

    Ραμπαγάς

    A post shared by RABAGAS (@rabagas_sifnos)

    Μέσα στον πολυχώρο που είναι γνωστός και με την ονομασία Κυκλάδων Χώρος, λειτουργεί το φημισμένο εστιατόριο Ραμπαγάς. Το μενού περιλαμβάνει πιάτα βασισμένα στην ελληνική μεσογειακή κουζίνα και την κυκλαδίτικη παραδοσιακή γαστρονομία.

    Cayenne

    Σίφνος: Οι καλύτερες γευστικές εμπειρίες στο νησί του Τσελεμεντέ
    Πηγή: Cayenne

    Είναι εστιατόριο αλλά και art gallery. Στη μέση του Στενού της Απολλωνίας, το Cayenne σερβίρει ιδιαίτερους ψαρομεζέδες και δημιουργική ελληνική κουζίνα σε ένα ολόλευκο κτήριο κυκλαδίτικου στυλ με υπέροχη αυλή.

    Cantina

    A post shared by @cantina_sifnos

    Στα Σεράλια, ένα κολπάκι κάτω από τον μεσαιωνικό οικισμό του Κάστρο, άνοιξε το καλοκαίρι του 2020 η Cantina, ένα ιδιαίτερο εστιατόριο που βασίζεται στις αρχές της βιωσιμότητας, του zero waste και της εποχικότητας. Η ομάδα του Cantina, με επικεφαλής τον σεφ Γιώργο Σαμοΐλη, προμηθεύεται τις περισσότερες πρώτες ύλες από το νησί. Στην κουζίνα μπαίνουν βιολογικά λαχανικά, κρέατα ελευθέρας βοσκής, ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά.

    Omega3

    Σίφνος: Οι καλύτερες γευστικές εμπειρίες στο νησί του Τσελεμεντέ
    Πηγή: Omega3

    Το Ω3 στην παραλία του Πλατύ Γιαλού είναι η χαρά των ψαροφαγάδων. Αυτό το υπέροχο fish bar σερβίρει ψαγμένους, δημιουργικούς ψαρομεζέδες, φτιαγμένους με μεράκι και εξαιρετικές πρώτες ύλες. Αξίζει να το επισκεφτείτε και να δοκιμάσετε διάφορα ιδιαίτερα πιάτα όπως ταρτάρ και σεβίτσε ψαριών και θαλασσινών. Φροντίστε όμως να κάνετε κράτηση προηγουμένως καθώς ο χώρος είναι πολύ μικρός.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider