Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Σίφνου
    Thu 14.4°C
    Clear

    Σίφνος: Αυθεντική και γεμάτη εκπλήξεις

    ΣΙΦΝΟΣ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Σίφνος: Αυθεντική και γεμάτη εκπλήξεις

    Πανέμορφα κυκλαδίτικα τοπία, παραδοσιακοί οικισμοί που ξεχωρίζουν για την αρχιτεκτονική τους και υπέροχο φαγητό σας περιμένουν στη Σίφνο, ένα αυθεντικό και ατμοσφαιρικό νησί που έχει να προσφέρει κάτι σε όλους.

    Χαλαρή και έντονη, για ήρεμους αλλά και πιο ανήσυχους ταξιδιώτες, η Σίφνος προσφέρει ένα μοναδικό πακέτο κυκλαδίτικης ομορφιάς και αρμονίας. Σε αυτό το νησί, κάθε επισκέπτης μπορεί να ανακαλύψει κάτι όμορφο, κάτι που να του ταιριάζει και να τον κάνει να περάσει αξέχαστες στιγμές.

    Το νησί έχει πανέμορφους παραδοσιακούς οικισμούς με κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, γραφικά ξωκλήσια, παραλίες με πεντακάθαρα γαλάζια νερά και φυσικά καλό φαγητό – άλλωστε, μιλάμε για την πατρίδα του Νίκου Τσελεμεντέ. Είναι ένα νησί που έχει κυριολεκτικά τα πάντα. Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να δείτε, να κάνετε και να δοκιμάσετε στη Σίφνο.

    Απολλωνία, η κοσμοπολίτικη Χώρα της Σίφνου

    travelgo.gr
    Στενό στην Απολλωνία (πηγή: Shutterstock)

    Η πρωτεύουσα της Σίφνου, η κοσμοπολίτικη Απολλωνία, είναι χτισμένη πάνω σε τρεις λόφους στο κέντρο του νησιού. Όσες βόλτες και να κάνετε, δεν θα τη χορτάσετε. Σε κάθε βήμα σας, θα ανακαλύπτετε κι από ένα γραφικό σπίτι, ένα λευκό εκκλησάκι, μια ξεχωριστή γωνιά. Φυσικά, δεν πρέπει να παραλείψετε να περάσετε από το περίφημο «στενό» της - ένα δρόμο γεμάτο εστιατόρια, μπαρ και μαγαζάκια - όπου χτυπάει η καρδιά της νυχτερινής ζωής της Σίφνου.

    Το Κάστρο που θυμίζει ζωντανό μουσείο

    travelgo.gr
    Το γραφικό Κάστρο (πηγή: Shutterstock)

    Η αρχαία πρωτεύουσα της Σίφνου βρίσκεται στα ανατολικά του νησιού, πάνω σε έναν απότομο βράχο με εξαιρετική θέα προς το πέλαγος. Το Κάστρο είναι χαρακτηρισμένο παραδοσιακός οικισμός και αποτελεί την πιο γραφική περιοχή της Σίφνου. Το χωριό διατηρεί αναλλοίωτη την οχυρωματική μεσαιωνική μορφή του και θυμίζει ζωντανό μουσείο. Έτσι υπάρχει το εξωτερικό τείχος (κάποια τμήματά του σώζονται ακόμα και μπορείτε να τα δείτε) και στο εσωτερικό τα σπίτια είναι χτισμένα το ένα δίπλα και πάνω στο άλλο. Η περιπλάνηση στα στενά σοκάκια του Κάστρου είναι μια εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη.

    Ο αμφιθεατρικός Αρτεμώνας

    travelgo.gr
    Ο Αρτεμώνας (πηγή: Shutterstock)

    Ένας από τους πιο μεγάλους οικισμούς της Σίφνου είναι ο γραφικός Αρτεμώνας. Βρίσκεται βόρεια της Απολλωνίας και είναι χτισμένος αμφιθεατρικά. Θα τον ξεχωρίσετε από τους δύο αναπαλαιωμένους ανεμόμυλους που βρίσκονται στην κορυφή του λόφου του, ένα μέρος όπου μπορείτε να θαυμάσετε όλο το Αιγαίο. Με ένα περπάτημα στον Αρτεμώνα, θα συναντήσετε την Παναγιά την Κόχη, η οποία λέγεται ότι έχει χτιστεί πάνω στα ερείπια αρχαίου κέντρου λατρείας της Εκμβατηρίας Αρτέμιδος. Στο χωριό θα δείτε επίσης μερικά από τα ωραιότερα αρχοντικά της Σίφνου με μεγάλους κήπους αλλά και σοκάκια γεμάτα με εστιατόρια που σερβίρουν παραδοσιακό φαγητό και μικρά εργαστήρια ζαχαροπλαστικής.

    Γραφικά, κυκλαδίτικα εκκλησάκια

    travelgo.gr
    Το εκκλησάκι των Επτά Μαρτύρων (πηγή: Shutterstock)

    Στο ανατολικό άκρο του Κάστρου, αξίζει να επισκεφτείτε το γραφικό εκκλησάκι των Επτά Μαρτύρων, χτισμένο στην κορυφή ενός βράχου που μοιάζει να αναδύεται από τους αφρούς της θάλασσας. Η κατάβαση προς το εκκλησάκι και η άγρια θέα στο δρόμο προς αυτό, θα σας μεταφέρουν σε ένα σκηνικό που θυμίζει ταινία.

    travelgo.gr
    Το μοναστήρι της Παναγιάς της Χρυσοπηγής (πηγή: Shutterstock)

    Από τα ωραιότερα και πιο πολυφωτογραφημένα αξιοθέατα της Σίφνου είναι το ολόλευκο Μοναστήρι της Παναγιάς της Χρυσοπηγής που βρίσκεται πάνω σε ένα βραχώδες ακρωτήρι, περικυκλωμένο από τη θάλασσα. Το μικρό αυτό ακρωτήρι χωρίζει στα δύο τον πανέμορφο όρμο του Φάρου, έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς του νησιού, ο οποίος μέχρι και το 1883 ήταν το κεντρικό λιμάνι της Σίφνου. Επίσης, σε ένα από τα υψηλότερα σημεία του νησιού, με πανοραμική θέα προς τις Καμάρες, θα βρείτε τον Άγιο Συμεών, ένα εκκλησάκι όπου μπορείτε να απολαύσετε το πανέμορφο, κυκλαδίτικο ηλιοβασίλεμα.

    Οι παραλίες της Σίφνου

    travelgo.gr
    Καμάρες (πηγή: Shutterstock)

    Η παραλία που θα αντικρίσετε βγαίνοντας από το καράβι στις Καμάρες, το λιμάνι του νησιού, θα σας κάνει να θέλετε να βουτήξετε αμέσως. Μπορεί να βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι, όμως η οργανωμένη παραλία των Καμαρών διαθέτει πεντακάθαρα και κρυστάλλινα νερά. Η πιο πολυσύχναστη παραλία του νησιού, η οποία επί σειρά ετών βραβεύεται με τη Γαλάζια Σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ο Πλατύς Γιαλός. Στον Πλατύ Γιαλό θα βρείτε beach bar αλλά και εστιατόρια για να απολαύσετε φρέσκο ψάρι.

    travelgo.gr
    Ο οικισμός του Φάρου (πηγή: Shutterstock)

    Στον οικισμό του Φάρου που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού, θα βρείτε τρεις παραλίες, όλες τους με πανέμορφα νερά και μαγευτικά σημεία για χαλάρωση. Η κεντρική παραλία του Φάρου έχει χρυσαφένια αμμουδιά, ενώ η πανέμορφη παραλία της Φασσολού έχει άμμο, λίγα βότσαλα και καθαρά νερά. Δεν είναι οργανωμένη αλλά δημιουργείται στην ακτή έντονος ίσκιος από τα αλμυρίκια που βρίσκονται στην αμμουδιά. Στο Γλυφό θα βρείτε επίσης μαγευτικά νερά, αλλά και πολύ δροσερά. Όλες οι παραλίες έχουν μοναδική θέα στον βράχο της Χρυσοπηγής που βρίσκεται απέναντι.

    Πιο βραχώδης, αλλά με εξίσου μαγευτικό φόντο, είναι η παραλία της Χρυσοπηγής. Πίσω της βρίσκεται ένα μικρό ακρωτήρι με το μοναστήρι της Χρυσοπηγής, της πολιούχου του νησιού, να δεσπόζει επάνω στο σκισμένο βράχο.

    travelgo.gr
    Τα γαλαζοπράσινα νερά κοντά στη Χρυσοπηγή (πηγή: Shutterstock)

    Για οικογένειες που θέλουν μεγάλη σε έκταση χρυσαφένια αμμουδιά και ρηχά, γαλαζοπράσινα νερά, η επιλογή είναι σίγουρα το Βαθύ. Βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού και σε ορισμένα σημεία η παραλία είναι οργανωμένη.

    travelgo.gr

    Στην πιο βόρεια πλευρά της Σίφνου, θα βρείτε μία από τις πιο όμορφες παραλίες, αυτή της Χερρονήσου. Μια παραλία με καθαρή άμμο, λίγες πέτρες και σχεδόν πάντα γαλήνια. Στην ανατολική πλευρά του νησιού από την άλλη, θα βρείτε μια μικρής έκτασης, βραχώδη ακτή, την παραλία Πουλάτη, η οποία πήρε το όνομά από την πανέμορφη εκκλησία της Παναγίας Πουλάτης που βρίσκεται λίγα λεπτά μακριά της. Τα νερά της έχουν χρώμα σμαραγδί και το βάθος είναι αρκετό από την αρχή.

    travelgo.gr
    Λιμάνι Χερρονήσου (πηγή: Shutterstock)

    Αγγειοπλαστική, η τέχνη της Σίφνου

    travelgo.gr
    Θέα προς το λιμάνι της Σίφνου (πηγή: Shutterstock)

    Η τέχνη της αγγειοπλαστικής είναι άρρηκτα δεμένη με το νησί της Σίφνου. Ήδη από την Πρωτοκυκλαδική περίοδο έχουμε τα πρώτα δείγματα αγγειοπλαστικής τέχνης και μέχρι και σήμερα συνεχίζεται η δημιουργία από νέους και παλιούς, Σιφνιούς αγγειοπλάστες. Το νησί είχε τις κατάλληλες πρώτες ύλες (κοιτάσματα αργίλου, δυνατό ήλιο) για να ευδοκιμήσει η τέχνη αυτή, αλλά και ικανούς τεχνίτες που της έδωσαν τεράστια ώθηση. Καταστήματα με κεραμικά θα βρείτε σε όλο το νησί. Από μαγειρικά σκεύη μέχρι διακοσμητικά, η λεπτομέρεια και τα χρώματα που είναι φτιαγμένα, θα σας κάνουν να μην έχετε ποιο να πρωτοδιαλέξετε.

    Η κουζίνα της Σίφνου

    travelgo.gr
    Το φαγητό της Σίφνου θα το λατρέψετε (πηγή: Shutterstock)

    H Σίφνος είναι η γενέτειρα του Νίκου Τσελεμεντέ και αυτό τα λέει όλα! Το φαγητό αυτού του νησιού θα το λατρέψετε σίγουρα. Ένα από τα μυστικά της σιφνέικης κουζίνας είναι το ψήσιμο σε πήλινα σκεύη, στον ξυλόφουρνο. Χαρακτηριστικό πιάτο είναι το μαστέλο, κατσικάκι ή αρνάκι που πλένεται μόνο με κόκκινο ντόπιο κρασί, αρωματίζεται με μπόλικο άνηθο, τοποθετείται πάνω σε κληματόβεργες και ψήνεται στον ξυλόφουρνο, μέσα σε ειδικό κεραμικό σκεύος («μαστέλο»). Η Σίφνος είναι πασίγνωστη και για τη ρεβιθάδα της, ένα παραδοσιακό κυριακάτικο πιάτο που ψήνεται για ώρες στον ξυλόφουρνο, μέσα σε ένα ειδικό σκεύος που ονομάζεται σκεπασταριά. Ιδιαίτερη και έντονη γεύση έχει η καπαροσαλάτα, ένα άλλειμα με κάπαρη και κρεμμύδια που μαγειρεύονται παρέα, δίνοντας ένα πολύ γευστικό αποτέλεσμα. Το γεύμα σας θα συνοδεύσουν τα τοπικά τυριά γυλωμένη μανούρα, ξυνομυζήθρα και χλωρομανούρα.

    ΟΔΗΓΟΣ ΣΙΦΝΟΥ

    ΔΙΑΜΟΝΗ

    Καμάρες

    • Μια μικρή ομάδα καλών φίλων με μεγάλη αγάπη για το νησί δημιούργησε το Sifnos House στις Καμάρες για να προσφέρει φιλοξενία με την άνεση ενός σπιτιού και την πολυτέλεια ενός ξενοδοχείου.
    travelgo.gr
    Sifnos House
    • Το συγκρότημα ενοικιαζόμενων δωματίων-διαμερισμάτων Kamarado Studios αποτελεί ιδανική επιλογή για ζευγάρια, οικογένειες και παρέες που επιθυμούν να μείνουν σε ένα περιβάλλον παραδοσιακής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής.
    • Το Hotel Nymfes στην Αγία Μαρίνα, μόλις 800 μ. από τις Καμάρες και 150 μ. από την παραλία, συνδυάζει την προσιτή πολυτέλεια με την παραδοσιακή γοητεία.

    Απολλωνία

    • Σε μία από τις πιο όμορφες και αρχοντικές συνοικίες της Απολλωνίας, όπως υποδηλώνει και το όνομά της, την Αρχοντού, το NiMa Sifnos Residences σας περιμένει για αξέχαστες και χαλαρές διακοπές με όλο το Αιγαίο απλωμένο μπροστά σας.

    Αρτεμώνας

    • Το Astarte Luxury Apartments, λίγο έξω από το χωριό του Αρτεμώνα, προσφέρει ένα εκλεπτυσμένο και ήρεμο περιβάλλον για τις διακοπές σας. Το συγκρότημα αποτελείται από πολυτελή διαμερίσματα με σύγχρονες ανέσεις και πανοραμική θέα στο Αιγαίο.
    • Πάνω στην πιο παραδοσιακή πλατεία του νησιού, αυτή του Αρτεμώνα και μόλις πέντε λεπτά από την πρωτεύουσα Απολλωνία, βρίσκεται το ξενοδοχείο Σμαράγδι, με δωμάτια εξοπλισμένα όλες τις σύγχρονες ανέσεις.
    • Το Windmill Bella Vista θα σας φιλοξενήσει στα ευρύχωρα και μοντέρνα διαμερίσματά του, στα ξεχωριστά studios και στον μοναδικό παραδοσιακό του ανεμόμυλο.

    Πλατύς Γιαλός

    • Στον Πλατύ Γιαλό, σε μια ήσυχη τοποθεσία μόλις 300 μ. από τη διάσημη αμμουδερή παραλία, η Villa Irini είναι ένα συγκρότημα χτισμένο σε παραδοσιακό κυκλαδίτικο στυλ, που περιλαμβάνει από δίκλινα μέχρι σουίτες και διαμερίσματα.
    • Το Ktima Vrisiana σας περιμένει στον Πλατύ Γιαλό, σε έναν λόφο με πανοραμική θέα, 600 μ. από την παραλία, για να ζήσετε την κυκλαδίτικη φιλοξενία σε ένα περιβάλλον αντιπροσωπευτικό της νησιωτικής παράδοσης.
    • Σε μια από τις ωραιότερες αμμουδερές παραλίες του Αιγαίου, το Μaistros Apartments προσφέρει άνετα και φροντισμένα δωμάτια που βρίσκονται μέσα σε έναν πανέμορφο κήπο.
    • To Almyra Seaside Suites είναι ένα συγκρότημα πλήρως εξοπλισμένων διαμερισμάτων που βρίσκεται κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα. Διαθέτει ένα όμορφο μπαρ πάνω στην παραλία και εστιατόριο.
    • Το Nηρηίδες Hotel είναι ένα μικρό ξενοδοχείο που χτίστηκε με ρομαντικό στυλ, συνδυάζοντας αρμονικά τον παραδοσιακό χαρακτήρα της Σίφνου με τη διακριτική πολυτέλεια.
    • Το Alexandros Hotel διαθέτει μεγάλους κήπους, ευρύχωρα δωμάτια, εξωτερική πισίνα και ένα σκιερό καφέ δίπλα στην πισίνα.

    Βαθύ

    • Το συγκρότημα κατοικιών Mirsini Apartments βρίσκεται λίγο πριν το Βαθύ (3 χλμ.), την καλύτερη για πολλούς παραλία της Σίφνου και 5 χλμ. από την Απολλωνία. Κάθε διαμέρισμα διαθέτει τις ανέσεις και τον εξοπλισμό ενός σπιτιού.

    Φάρος

    • Τα studios Thalatta βρίσκονται σε μια εντυπωσιακή τοποθεσία στο παραδοσιακό ψαροχώρι του Φάρου, λίγα μέτρα μακριά από τις αμμουδερές παραλίες του Γλυφού και του Φάρου, προσφέροντας ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα και το βράχο της Χρυσοπηγής.

      Κάτω Πετάλι

      • Σε μία ήσυχη γωνία της Σίφνου με συγκλονιστική θέα, στη θέση Χρυσόστομος έξω από το Κάτω Πετάλι, το Gerofinikas Boutique Hotel υποδέχεται τους επισκέπτες του σε ένα φιλόξενο, άνετο και σύγχρονο περιβάλλον.

      ΦΑΓΗΤΟ

      Απολλωνία

      • Στον Δρακάκη θα βρείτε νόστιμους μεζέδες και τοπικά φαγητά σερβιρισμένα σε σιφνέικα σκεύη.
      • Στο Cayenne θα απολαύσετε ιδιαίτερους ψαρομεζέδες και δημιουργική ελληνική κουζίνα.
      • Στον Ραμπαγά θα δοκιμάσετε πιάτα βασισμένα στην ελληνική μεσογειακή κουζίνα και την κυκλαδίτικη παραδοσιακή γαστρονομία.

      Πλατύς Γιαλός

      • Το Ω3 είναι ένα υπέροχο fish bar που σερβίρει ψαγμένους και δημιουργικούς ψαρομεζέδες.

      Κάστρο

      • Στα Σεράλια, ένα κολπάκι κάτω από τον οικισμό του Κάστρο, άνοιξε το καλοκαίρι του 2020 η Cantina, ένα ιδιαίτερο εστιατόριο που βασίζεται στις αρχές της βιωσιμότητας, του zero waste και της εποχικότητας.

      Βαθύ

      • Στο Τσικάλι, λίγα μόλις μέτρα από εκεί που σκάει το κύμα, θα δοκιμάσετε τοπικές συνταγές του νησιού, νόστιμα μαγειρευτά και υπέροχα παραδοσιακά τυριά της Σίφνου, δικής τους παραγωγής.
      travelgo.gr
      Πηγή: Το Τσικάλι

      Φάρος

      • Ο Φλάρος προσφέρει μεγάλη γκάμα φαγητού, από παραδοσιακές συνταγές του νησιού μέχρι και γνήσιο, κλασικό μπέργκερ.
      • Στο Λιμανάκι η φιλοσοφία της κουζίνας κινείται ανάμεσα στις μεσογειακές γεύσεις και τις παραδοσιακές σιφνέικες συνταγές.

      Χερρόνησος

      • Στην ψαροταβέρνα Χερρόνησος θα βρείτε ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά - από το καΐκι στο πιάτο σας. Σπεσιαλιτέ τους, η ψαρόσουπα και η αστακομακαρονάδα.

      Διαβάστε Επίσης

      gazzetta
      gazzetta insider reader insider