Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Βόλος
    Fri 12.2°C
    Clouds

    Βόλος: Μια πόλη για διακοπές όλο τον χρόνο

    ΒΟΛΟΣ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Βόλος: Μια πόλη για διακοπές όλο τον χρόνο

    Ανάμεσα στη θάλασσα του Παγασητικού και το επιβλητικό Πήλιο, ο Βόλος είναι ένας προορισμός παντός καιρού. Ανακαλύψτε την ξεχωριστή γοητεία και την πλούσια ιστορία μιας πόλης που έχει να προσφέρει πολλές εμπειρίες στον επισκέπτη

    Χτισμένη στο μυχό του Παγασητικού κόλπου, στη σκιά του βουνού των Κενταύρων, η πρωτεύουσα της Μαγνησίας είναι γεμάτη επιλογές για όλες τις διαθέσεις και για κάθε εποχή του χρόνου. Πόλη εμπορική, φιλόξενη και πολύ ζωντανή, με βιομηχανικό παρελθόν και σπουδαίο λιμάνι, o Βόλος έχει τον «μυστικό» συνδυασμό που γοητεύει κάθε επισκέπτη.

    Η πεζοδρομημένη παραλιακή λεωφόρος, τα ενδιαφέροντα κτήρια, οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις των αρχών του 20ου αιώνα και τα ξακουστά τσιπουράδικα κάνουν την περιήγηση στην πόλη του Βόλου απολαυστική, ενώ λίγο πιο πάνω, τα χωριά του Πηλίου προσφέρουν ένα παραμυθένιο σκηνικό για τους λάτρεις της φύσης και της παράδοσης. Αν ανήκετε σε εκείνους που δεν μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα σε βουνό και θάλασσα, τότε ο Βόλος είναι ο προορισμός σας.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ταξίδι στο Βόλο: Τι να δείτε και να κάνετε

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    H πεζοδρομημένη παραλιακή λεωφόρος Αργοναυτών σφύζει από ζωή. Η περατζάδα απλώνεται σε τρία χιλιόμετρα χωρίς αυτοκίνητα, με τους ντόπιους και τους επισκέπτες να απολαμβάνουν τις βόλτες τους με τα πόδια ή με ποδήλατο. Εδώ θα δείτε και το σύμβολο της πόλης, την «Αργώ». Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό μεταλλικό ομοίωμα του πλοίου στο οποίο επιβιβάστηκαν οι Αργοναύτες, με κατεύθυνση την Κολχίδα και στόχο να πάρουν το χρυσόμαλλο δέρας, κατά την ελληνική μυθολογία. Περίπου στα μισά του πεζόδρομου δεσπόζει το επιβλητικό κτήριο Παπαστράτου, το οποίο κάποτε στέγαζε τις καπναποθήκες της ιστορικής καπνοβιομηχανίας (σήμερα ανήκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας).

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Οι βόλτες συνεχίζονται στον κεντρικό εμπορικό πεζόδρομο, αλλά και στη συνοικία των Παλαιών με τα νεοκλασικά κτήρια και το κάστρο που χτίστηκε στα μέσα του 6ου μ.Χ. αιώνα. Στα ανατολικά της πόλης βρίσκεται ο κατάφυτος λόφος της Γορίτσας, ένα φυσικό μικρό ύψωμα περίπου 200 μέτρων που προσφέρει πανοραμική προς την πόλη και το λιμάνι. Στην κορυφή του βρίσκεται και η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Αξίζει να επισκεφτείτε το πολύ ενδιαφέρον Μουσείο της Πόλης του Βόλου, που στεγάζεται στο κτήριο της πρώην καπναποθήκης Παπάντου στα Παλιά, το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο, καθώς και το παλιό Εργοστάσιο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, το οποίο έχει μετατραπεί σε χώρο πολιτισμού και ψυχαγωγίας σε ένα καταπράσινο περιβάλλον με φόντο το παλιό κάστρο της πόλης. Εκεί θα βρείτε και το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, το οποίο προσφέρει μία θαυμάσια ευκαιρία για να γνωρίσετε τη σημαντική βιομηχανική ιστορία της πόλης.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το κτήριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού αποτελεί ένα πραγματικό αρχιτεκτονικό κόσμημα για την πόλη. Χτίστηκε το 1884 σε σχέδια του Εβαρίστο Ντε Κίρικο (πατέρα του Τζόρτζιο) ως μέρος του έργου του Θεσσαλικού Σιδηροδρόμου που θα συνέδεε το λιμάνι του Βόλου με τον θεσσαλικό κάμπο και την πόλη της Λάρισας. Τον εξωτερικό χώρο στολίζει το μνημειακό άγαλμα της θεάς Αθηνάς, έργο του διάσημου Ιταλού γλύπτη Ι. Previsa.

    Τα τσιπουράδικα του Βόλου

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Βόλος χωρίς τσίπουρο δεν γίνεται. Μέρος της ζωντανής παράδοσης της πόλης, τα τσιπουράδικα του Βόλου είναι από μόνα τους ξεχωριστή εμπειρία. Η παράδοση αυτή «μετράει» περίπου 100 χρόνια, όταν περίπου 13.000 Μικρασιάτες εγκαταστάθηκαν εκεί, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, τον Σεπτέμβριο του 1922. Κάντε μια βόλτα στην περιοχή της Νέας Ιωνίας, δημιούργημα του προσφυγικού πληθυσμού από τη Μικρά Ασία, για να απολαύσετε το περίφημο τσίπουρο μαζί με παραδοσιακούς μεζέδες εκεί όπου γεννήθηκε η φημισμένη συνήθεια ντόπιων και επισκεπτών.

    Απόδραση στο Πήλιο

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Προς τα βόρεια και ανατολικά, αναπτύσσεται ο επιβλητικός ορεινός όγκος του Πηλίου, του μυθικού βουνού των Κενταύρων. Με περισσότερα από 30 χωριά, το Πήλιο μοιάζει ανεξάντλητο. Η Πορταριά και η Μακρινίτσα είναι τα πρώτα χωριά που συναντά κάποιος ανηφορίζοντας από τον Βόλο. Μεγάλα και γεμάτα επιλογές, με ωραία αρχοντικά, περίτεχνες λιθόκτιστες βρύσες, καλοφτιαγμένους ξενώνες, παραδοσιακές ταβέρνες και αρκετά καταστήματα, απολαμβάνουν πανέμορφη θέα στον Βόλο και στον Παγασητικό κόλπο. Αξέχαστη εμπειρία αποτελεί η διαδρομή με τον θρυλικό «Μουτζούρη», το τρενάκι του Πηλίου, το οποίο συνδέει το χωριό Λεχώνια, κοντά στη θάλασσα, με τις Μηλιές, σε υψόμετρο 400 μ. Η πανέμορφη διαδρομή θα σας δώσει την ευκαιρία να απολαύσετε το εντυπωσιακό τοπίο του βουνού και τη θέα στη θάλασσα.

    Θαλασσινές αποδράσεις

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Τους καλοκαιρινούς μήνες θα σας κερδίσουν οι δεκάδες υπέροχες παραλίες στον Παγασητικό Κόλπο (από τα Καλά Νερά και την Άφησσο μέχρι τη Μηλίνα και το Τρίκερι) ή προς την πλευρά του Αιγαίου (Μυλοπόταμος, Φακίστρα, Παπά Νερό, Νταμούχαρη κ.ά.). Επίσης, με ορμητήριο το Βόλο μπορείτε να αποδράσετε στα νησιά των Σποράδων, με τα οποία το λιμάνι του, συνδέεται καθημερινά με πλοία και ιπτάμενα δελφίνια.

    ΟΔΗΓΟΣ ΒΟΛΟΥ

    • Διαμονή: Το Domotel Xenia Volos είναι ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων στην παραλία του Βόλου, ένα πολυτελές ορμητήριο για περίπατο στην πόλη και εκδρομές στο βουνό. Το ιστορικό ξενοδοχείο Αίγλη μπροστά στην παραλία, αποτελεί μία διαχρονική πρόταση διαμονής στo Βόλο. Προτείνουμε επίσης το πολυτελές city hotel Volos Palace και το Ξενοδοχείο Νεφέλη, λίγα μόλις μέτρα από την πανέμορφη παραλία της πόλης.
    • Φαγητό: Γραφικά και αυθεντικά στέκια για τσιπουροποσία είναι ο Δεμίρης και ο Κάβουρας. Σταθερές αξίες η Γιώτα και το Γιάννα-Νίκος στα Παλιά. Από τις πιο ιδιαίτερες προτάσεις είναι το Με Ζεν, ένα τσιπουράδικο νέας εποχής, που παντρεύει την παράδοση με τις σύγχρονες μαγειρικές τεχνικές.
    • Καφές & ποτό: Ωραία μαγαζιά για καφέ είναι το Αχίλλειον Φουαγιέ, που σερβίρει και νόστιμο brunch και ο Αλχημιστής. Για μοναδικά cocktails θα πάτε στο Grooοve, που είναι βραβευμένο ως ένα από τα καλύτερα cocktail bar της Ελλάδας. Το πολύχρωμο bar του στεγάζει 500 φιάλες από αποστάγματα όπως ρούμι, ουίσκι και άλλα spirits.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider