Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 22°C
    Clouds

    Πορταριά - Μακρινίτσα: Η κλασική γοητεία του Πηλίου

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Πορταριά - Μακρινίτσα: Η κλασική γοητεία του Πηλίου

    Ταξιδεύουμε στο Βουνό των Κενταύρων και απολαμβάνουμε διαδρομές στη φύση, ζεστή φιλοξενία και καλό φαγητό στην Πορταριά και τη Μακρινίτσα. Δύο υπέροχα χωριά που αποτελούν σταθερή αξία για αποδράσεις στο Πήλιο

    Με περισσότερα από 30 χωριά, το Πήλιο μοιάζει ανεξάντλητο. Η Πορταριά και η Μακρινίτσα, τα πρώτα χωριά που συναντά κάποιος ανηφορίζοντας από τον Βόλο, είναι από τα δημοφιλέστερα χωριά του Πηλίου αλλά και ολόκληρης της χώρας. Μεγάλα και γεμάτα επιλογές, με ωραία αρχοντικά, περίτεχνες λιθόκτιστες βρύσες, καλοφτιαγμένους ξενώνες, παραδοσιακές ταβέρνες και αρκετά καταστήματα, απολαμβάνουν πανέμορφη θέα στον Βόλο και στον Παγασητικό κόλπο.

    Η Πορταριά και η Μακρινίτσα είναι από τα μέρη στα οποία θες να επιστρέψεις με τα πρώτα κρύα του χειμώνα, αν σου αρέσουν οι κλασικές αξίες. Να περπατήσεις στα λιθόστρωτα καλντερίμια τους, να δοκιμάσεις νόστιμους πηλιορείτικους μεζέδες και τσίπουρο απολαμβάνοντας τη θέα στον Παγασητικό και να κάνεις αναζωογονητικούς περιπάτους στα υγρά δάση με τις οξιές και τις καστανιές.

    Διαβάστε ακόμη:

    Η αρχοντική Πορταριά

    travelgo.gr
    Πηλιορείτικη αρχιτεκτονική στην Πορταριά (πηγή: Shutterstock)

    Τρεχούμενα νερά, περίτεχνες κρήνες, πέτρινα αρχοντικά και υπέροχη θέα στο Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο από ύψος 650 μέτρων. Η ομορφιά στην Πορταριά είναι παντού και κερδίζει τον επισκέπτη από την πρώτη στιγμή. Μπορεί να είναι από τα πιο ανεπτυγμένα τουριστικά χωριά του Πηλίου, σε απόσταση μόλις 12 χλμ. από το Βόλο, ωστόσο η Πορταριά διατηρεί αναλλοίωτη την πηλιορείτικη ταυτότητά της.

    travelgo.gr
    Η κεντρική πλατεία της Πορταριάς (πηγή: Shutterstock)

    Ξεχωριστό χρώμα δίνουν στο χωριό τα αποκατεστημένα αρχοντικά (στο διώροφο Αρχοντικό Ζούλια του 1864 στεγάζεται το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο), η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (με χρυσοποίκιλτο τέμπλο και ωραίο καμπαναριό), το εκκλησάκι της Παναγίας Πορταρέας (σε αυτό οφείλεται το όνομα του χωριού) και οι τρεις όμορφες πλατείες (Μελίνας Μερκούρη, Αδάμενας, Ταξιαρχών). Τους φυσιολάτρες προσελκύει το Μονοπάτι των Κενταύρων, μια σηματοδοτημένη διαδρομή 3 χλμ. που κάνει το γύρο του οικισμού: ξεκινάει από το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, περνάει από ρεματιές, παλιές εκκλησίες και αρχοντικά και καταλήγει στην πηγή Μάνα.

    Μακρινίτσα: Το «μπαλκόνι» του Πηλίου

    travelgo.gr
    Η πλατεία της Μακρινίτσας με τα υπεραιωνόβια πλατάνια (πηγή: Shutterstock)

    Κάτι λιγότερο από 3 χιλιόμετρα θα χρειαστεί να οδηγήσετε από την Πορταριά για να φτάσετε στη Μακρινίτσα, την οποία πολλοί αποκαλούν «μπαλκόνι του Πηλίου» λόγω της εξαιρετικής θέας που προσφέρει στον Παγασητικό κόλπο. Η Μακρινίτσα είναι ένας μοναδικός διατηρητέος οικισμός, ένα χωριό - κόσμημα, από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα της πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής. Η κεντρική πλατεία του χωριού, με τα αιωνόβια πλατάνια, τον ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και τη μαρμάρινη κρήνη με τις τέσσερις χάλκινες λεοντοκεφαλές, είναι μία από τις ωραιότερες πλατείες της ορεινής Ελλάδας. Εδώ, το βλέμμα δεν χορταίνει την πανοραμική θέα.

    travelgo.gr
    Η Μακρινίτσα χαρακτηρίζεται και όχι άδικα ως το μπαλκόνι του Πηλίου (πηγή: Shutterstock)

    Αξίζει να επισκεφτείτε το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου, που στεγάζεται στο Αρχοντικό Τοπάλη, με πλήθος λαογραφικών εκθεμάτων από ολόκληρο το Πήλιο, αλλά και το Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας, που είναι μοναδικό στο είδος του για την ευρύτερη περιοχή. Μην παραλείψετε να κάνετε και μια στάση στο καφενείο «Θεόφιλος» για να πιείτε ένα τσιπουράκι θαυμάζοντας τη μεγάλη τοιχογραφία του φημισμένου λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ.


    Πηλιορείτικες νοστιμιές

    Στο Πήλιο ξέρεις ότι κάθε εποχή σε περιμένει μια θέση σε ένα τραπέζι από το οποίο δεν θα λείπουν ποτέ το σπετζοφάι και το ντόπιο τσίπουρο. Οι άνθρωποι εδώ μαγειρεύουν με μεράκι και μαεστρία, αντλώντας πρώτες ύλες από τον μεγάλο πλούτο του βουνού.

    travelgo.gr

    Στην κεντρική πλατεία της Πορταριάς, το πολύ καλό εστιατόριο Kritsa του ομώνυμου ξενώνα σερβίρει πιάτα μοναδικής νοστιμιάς που αποθεώνουν την τοπική κουζίνα. Στο εστιατόριο Γευσοκράτορας, που στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό κτήριο του 1900, ο σεφ Αντώνης Τσολακούδης προτείνει μια δημιουργική κουζίνα, διαφορετική από αυτή που δεσπόζει στην περιοχή. Τρία χιλιόμετρα από την Πορταριά, στο Κάτω Κατηχώρι, οι Ορτανσίες είναι μια οικογενειακή ταβέρνα που σερβίρει απλό και νόστιμο σπιτικό φαγητό. Μην παραλείψετε να προμηθευτείτε γλυκά του κουταλιού με φρούτα κι άλλα καλούδια από τον Γυναικείο Συνεταιρισμό Πορταριάς. Στη Μακρινίτσα, θα φάτε πολύ νόστιμα πιάτα στο Οινομαγειρείον Κάρδαμο και στην ταβέρνα Απόλαυση.

    Σκι με θέα θάλασσα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Σχεδόν 12 χλμ. μετά την Πορταριά θα φτάσετε στα Χάνια, έναν αγαπημένο προορισμό για όσους αναζητούν την περιπέτεια στο χιόνι το χειμώνα, αφού απέχει μόλις 2 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου Αγριόλευκες αναπτύσσεται στο βουνό σε υψόμετρο 1.471 μ. Η κατάβαση γίνεται σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο, ανάμεσα σε οξιές, αγριόλευκες, καστανιές και θέα στο Αιγαίο. Υπάρχουν 5 πίστες συνολικού μήκους 15 χλμ., καταφύγιο, αναψυκτήριο, εστιατόριο, ενοικιάσεις- πωλήσεις εξοπλισμού ειδών ski & snowboard και ιατρείο.

    ΔΙΑΜΟΝΗ

    Πορταριά

    • Το Αρχοντικό Ναουμίδη είναι ένα σπάνιο δείγμα αριστοκρατικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα. Χτίστηκε το 1893 από εύπορη οικογένεια της Αιγύπτου και ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του μιας και είναι χτισμένο σε αιγυπτιακό στυλ.
    • Το Althea Mansion Hotel βρίσκεται σε κεντρική τοποθεσία στην Πορταριά και προσφέρει κομψά δωμάτια με θέα στο χωριό. Οι χώροι είναι πολύ όμορφα διακοσμημένοι, αποπνέοντας αυθεντική πηλιορείτικη ατμόσφαιρα.
    • Το Αρχοντικό Κανταρτζή είναι ένα πλήρως ανακαινισμένο αρχοντικό του 19ου αιώνα. Χτίστηκε το 1859, ενώ από το 1984, μετά την ανακαίνιση που έδωσε στο αρχοντικό το πρότερο μεγαλείο του, λειτουργεί ως παραδοσιακό κατάλυμα.
    • Το Ξενοδοχείο Κάραβος είναι ένα πλήρως ανακαινισμένο ξενοδοχείο κοντά στην κεντρική πλατεία της Πορταριάς. Τα δωμάτια είναι ευρύχωρα και πλήρως εξοπλισμένα με όλες τις ανέσεις για μια απόλυτα ευχάριστη διαμονή.
    • Το Pelion Resort, χτισμένο με το ύφος ενός παραδοσιακού πηλιορείτικου «χωριού», αποτελεί μια θαυμάσια πρόταση διαμονής στο βορειοανατολικό άκρο της Πορταριάς.
    • Στην κεντρική πλατεία της Πορταριάς, το Maritsa's Hotel & Suites διαθέτει 18 δωμάτια με κομψή διακόσμηση και μια ευρεία γκάμα παροχών για την απόλυτη άνεσή σας.
    • Στο Palladio Hotel σάς περιμένει ένας οικισμός με ξεχωριστά πέτρινα και νεοκλασικά κτίσματα του 1800, όλα αναπαλαιωμένα, κρυμμένα σε ένα πανέμορφο, πανοραμικό σημείο στο κέντρο της Πορταριάς.

    Μακρινίτσα

    • Στην είσοδο της Μακρινίτσας, το Selina Centavrus Pelion είναι ένα συγκρότημα παραδοσιακών αρχοντικών του 19ου αιώνα, το οποίο διαθέτει καφέ, κέντρο ευεξίας, αίθουσα κινηματογράφου, εστιατόριο μεσογειακής κουζίνας και βεράντα με υπέροχη θέα.
    • Το Archontiko Xanthi αποτελείται απο δύο ανεξάρτητες μεζονέτες, με καταπληκτική θέα στον Παγασητικό κόλπο και το Βόλο, οι οποίες συνδυάζουν την πηλιορείτικη παράδοση με το μοντέρνο στυλ.
    • Στο κεντρικό πλακόστρωτο σοκάκι του χωριού, το Αρχοντικό Μελάνθη σάς περιμένει για να σας προσφέρει μια μοναδική εμπειρία φιλοξενίας με θέα στον Παγασητικό Κόλπο και το Βόλο.
    • Το Αρχοντικό Αργυρώ, στις παρυφές της Μακρινίτσας, στη θέση Κουκουράβα, προσφέρει διαμονή με όλες τις ανέσεις σε κτήριο που χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider