Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Βόλος
    Tue 29.4°C
    Clouds

    5 παραθαλάσσιες πόλεις της Ελλάδας για καλοκαιρινές αποδράσεις

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    5 παραθαλάσσιες πόλεις της Ελλάδας για καλοκαιρινές αποδράσεις

    Ιστορία, πολιτισμός, γαστρονομία, μαγευτικά τοπία και υπέροχες παραλίες συνδυάζονται αρμονικά σε αυτές τις παραθαλάσσιες πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας για να σας προσφέρουν αξέχαστες καλοκαιρινές διακοπές.

    Μπορεί τα νησιά να έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο το καλοκαίρι, αλλά υπάρχουν αρκετές πόλεις στην ηπειρωτική Ελλάδα που μπορούν να κάνουν τις διακοπές σας πραγματικά αξέχαστες. Εδώ, οι βουτιές συνδυάζονται με τα ενδιαφέροντα αξιοθέατα, τα μουσεία, τις γεμάτες ζωντάνια γειτονιές και πλατείες και τα ωραία στέκια για φαγητό και διασκέδαση. Διαλέξαμε πέντε παραθαλάσσιες πόλεις που αξίζει να επισκεφθείτε το καλοκαίρι για να ανακαλύψετε τις ομορφιές τους.

    Καλαμάτα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Με τη θάλασσα να λαμπυρίζει στα πόδια της και τον Ταΰγετο να υψώνεται επιβλητικός από πάνω της, η πρωτεύουσα της Μεσσηνίας είναι μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας. Παραδοσιακή αλλά και κοσμοπολίτισσα, διάσημη για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και με ανανεωμένο ταξιδιωτικό προφίλ τα τελευταία χρόνια, η Καλαμάτα έχει κάτι για όλους: μια υπέροχη παραλιακή ζώνη, καλοδιατηρημένα νεοκλασικά, πλατείες και πεζόδρομους που σφύζουν από ζωή, ποδηλατόδρομους, σημαντικά μουσεία, πολυτελή ξενοδοχεία, πλούσια αγορά, εξαιρετικές γεύσεις και αρκετή νυχτερινή ζωή. Όλα αυτά μόλις 2,5 ώρες από την Αθήνα.

    Must do

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    • Σημείο αναφοράς της μεσσηνιακής πρωτεύουσας είναι το κάστρο του 13ου αιώνα, το οποίο προσφέρει μοναδική θέα στην πόλη.
    • Επισκεφθείτε κάποια από τα σημαντικά μουσεία της πόλης: το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας, τη Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας, την Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, αλλά και το Πάρκο Σιδηροδρόμων, ένα μοναδικό στο είδος του υπαίθριο μουσείο όπου εκτίθενται παλιές μηχανές και σιδηροδρομικά βαγόνια.
    • Ένα από τα χαρίσματα της Καλαμάτας είναι η τεράστια παραλία της με τα πεντακάθαρα νερά. Το παραλιακό μέτωπο εκτείνεται κατά μήκος της λεωφόρου Ναυαρίνου και αποτελεί ένα από τα ομορφότερα σημεία για βόλτα, ποδηλατάδα και εύκολες βουτιές το καλοκαίρι.
    • Αν θέλετε beach bars, κατευθυνθείτε προς την παραλία της Βέργας, τη Μικρή Μαντίνεια και τη Σάντοβα.
    • H Καλαμάτα μπορεί να γίνει το ορμητήριό σας για θαυμάσιες καλοκαιρινές εκδρομές. Οι δαντελωτές ακρογιαλιές και τα γραφικά χωριά της Μεσσηνιακής Μάνης (Κιτριές, Καρδαμύλη, Στούπα κ.ά.), η Πύλος, η Μεθώνη και η Κορώνη με τα ξακουστά κάστρα τους, η πολυφωτογραφημένη παραλία Βοϊδοκοιλιά και το φαράγγι του Πολυλιμνίου, είναι μερικές από τις επιλογές που έχετε.

    Βόλος

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Χτισμένη στο μυχό του Παγασητικού κόλπου, στη σκιά του βουνού των Κενταύρων, η πρωτεύουσα της Μαγνησίας είναι γεμάτη επιλογές για όλες τις διαθέσεις και για κάθε εποχή του χρόνου. Πόλη εμπορική, φιλόξενη και πολύ ζωντανή, με βιομηχανικό παρελθόν και σπουδαίο λιμάνι, o Βόλος έχει τον «μυστικό» συνδυασμό που γοητεύει κάθε επισκέπτη. Αν ανήκετε σε εκείνους που δεν μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα σε βουνό και θάλασσα, τότε ο Βόλος είναι ο προορισμός σας.

    Must do

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    • H πεζοδρομημένη παραλιακή λεωφόρος Αργοναυτών σφύζει από ζωή. Η περατζάδα απλώνεται σε τρία χιλιόμετρα χωρίς αυτοκίνητα, με τους ντόπιους και τους επισκέπτες να απολαμβάνουν τις βόλτες τους με τα πόδια ή με ποδήλατο.
    • Οι βόλτες συνεχίζονται στον κεντρικό εμπορικό πεζόδρομο, αλλά και στη συνοικία των Παλαιών με τα νεοκλασικά κτήρια και το κάστρο που χτίστηκε στα μέσα του 6ου μ.Χ. αιώνα. Στα ανατολικά της πόλης βρίσκεται ο κατάφυτος λόφος της Γορίτσας που προσφέρει πανοραμική προς την πόλη και το λιμάνι.
    • Αξίζει να επισκεφτείτε το πολύ ενδιαφέρον Μουσείο της Πόλης του Βόλου, που στεγάζεται στο κτήριο της πρώην καπναποθήκης Παπάντου στα Παλιά, το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο, καθώς και το παλιό Εργοστάσιο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, το οποίο έχει μετατραπεί σε χώρο πολιτισμού και ψυχαγωγίας σε ένα καταπράσινο περιβάλλον.
    • Βόλος χωρίς τσίπουρο δεν γίνεται. Κάντε μια βόλτα στην περιοχή της Νέας Ιωνίας, δημιούργημα του προσφυγικού πληθυσμού από τη Μικρά Ασία, για να απολαύσετε το περίφημο τσίπουρο μαζί με παραδοσιακούς μεζέδες εκεί όπου γεννήθηκε η φημισμένη συνήθεια ντόπιων και επισκεπτών.
    • Προς τα βόρεια και ανατολικά, αναπτύσσεται ο επιβλητικός ορεινός όγκος του Πηλίου, με τα χωριά του να προσφέρουν ένα παραμυθένιο σκηνικό για τους λάτρεις της φύσης και της παράδοσης.
    • Το καλοκαίρι θα σας κερδίσουν οι δεκάδες υπέροχες παραλίες στον Παγασητικό Κόλπο (από τα Καλά Νερά και την Άφησσο μέχρι τη Μηλίνα και το Τρίκερι) ή προς την πλευρά του Αιγαίου (Μυλοπόταμος, Φακίστρα, Παπά Νερό, Νταμούχαρη κ.ά.). Επίσης, με ορμητήριο το Βόλο μπορείτε να αποδράσετε στα νησιά των Σποράδων, με τα οποία το λιμάνι του, συνδέεται καθημερινά με πλοία και ιπτάμενα δελφίνια.

    Ναύπλιο

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Διαχρονικής αξίας επιλογή για Σαββατοκύριακο ή ακόμα και για μονοήμερη εκδρομή, το Ναύπλιο αποτελεί μία από τις ωραιότερες και πιο ρομαντικές πόλεις της Ελλάδας, συνδυάζοντας την ομορφιά της θάλασσας με τα μονοπάτια πολιτισμού και ιστορίας που διαθέτει σχεδόν σε κάθε του γωνιά. Σε απόσταση μόλις 138 χλμ. (ούτε δύο ώρες) από την Αθήνα, αυτή η πόλη θα σας χαλαρώσει, θα σας ταξιδέψει στο χρόνο και θα σας κάνει να επιστρέψετε πολλές φορές.

    Must do

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    • Στο Ναύπλιο δεν γίνεται παρά να ξεκινήσετε με βόλτες στην υπέροχη παλιά πόλη, μία από τις ωραιότερες και πιο ρομαντικές της Ελλάδας. Απολαύστε τη βόλτα σας στη λιθόστρωτη πλατεία Συντάγματος, στον κεντρικό πεζόδρομο της Βασιλέως Κωνσταντίνου, στην οδό Σταϊκοπούλου με τα πολλά ταβερνάκια, στην παραλιακή περατζάδα της Μπουμπουλίνας, αλλά και στον Ψαρομαχαλά, την πιο παλιά συνοικία της πόλης.
    • Για να θαυμάσετε την πόλη από ψηλά, θα πρέπει να ανεβείτε τα 999 σκαλοπάτια (στην πραγματικότητα είναι λίγο λιγότερα) μέχρι το Παλαμήδι που ορθώνεται πάνω σε έναν τεράστιο γκρίζο βράχο.
    • Αν ακολουθήσετε τον πλακόστρωτο πεζόδρομο της Αρβανιτιάς γύρω από την Ακροναυπλία, θα απολαύσετε μια ειδυλλιακή βόλτα με θέα τα νερά του Αργολικού Κόλπου.
    • Αν σας αρέσει η ιστορία, αξίζει να επισκεφτείτε το σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Πλατεία Συντάγματος, αλλά και το βραβευμένο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα με τις μοναδικές συλλογές από το λαϊκό και το νεότερο πολιτισμό της περιοχής. Μοναδικό στο είδος του είναι το Μουσείο Κομπολογιού με μια συλλογή που περιλαμβάνει περίπου 1.000 κομπολόγια από όλο τον κόσμο.
    • Το καλοκαίρι, η μικρή παραλία της Αρβανιτιάς με τα άσπρα βότσαλα είναι θαυμάσια για μια βουτιά μετά τη βόλτα στην Ακροναυπλία. Αν έχετε διάθεση να οδηγήσετε λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη, θα βρείτε την παραλία του Καραθώνα. Με μεγάλη αμμουδιά και ρηχά νερά, είναι ιδανική για οικογένειες με παιδιά. Επίσης, οργανωμένη μεγάλη παραλία υπάρχει στο Τολό, 10 χλμ. από το Ναύπλιο.

    Ναύπακτος

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Χτισμένη ανάμεσα στο Αντίρριο και τις εκβολές του ποταμού Μόρνου, στην είσοδο του Κορινθιακού Κόλπου, η Ναύπακτος, η γραφική παραθαλάσσια πόλη της Αιτωλοακαρνανίας, στέκει με το ένα πόδι στο βουνό και με το άλλο στη θάλασσα, διατηρώντας αναλλοίωτο το παραδοσιακό χρώμα της. Έχει το ενετικό λιμάνι και το καλοδιατηρημένο κάστρο της, που θα σας ταξιδέψουν στο χρόνο, έχει τις παραλίες της για το καλοκαίρι, έχει και την ορεινή Ναυπακτία με τα παραδοσιακά χωριά της για τους λάτρεις του βουνού.

    Must do

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    • Το ενετικό λιμάνι, με τους δύο πύργους που κλείνουν την είσοδο του, αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης. Αποτελούσε τμήμα της οχύρωσης της μεσαιωνικής Ναυπάκτου, ενώ σήμερα αποτελεί σημείο συνάντησης για τους κατοίκους της καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
    • Συνέχεια του λιμανιού είναι το Στενοπάζαρο, η παλιά αγορά της πόλης, με τα διώροφα παραδοσιακά κτήρια. Το πλακόστρωτο σοκάκι σφύζει από χρώμα και ζωή, με όμορφα cafes και καταστήματα.
    • Το βενετσιάνικο κάστρο, το καμάρι της πόλης, στην κορυφή του λόφου, σαγηνεύει με την εντυπωσιακή θέα που χαρίζει. Πρόκειται για ένα από τα πλέον καλοδιατηρημένα παραδείγματα φρουριακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα.
    • Το καλοκαίρι, πέρα από τις δύο πεντακάθαρες παραλίες της Ναυπάκτου, το Γρίμποβο ανατολικά και την Ψανή δυτικά, οι οποίες ξεχωρίζουν για τα αιωνόβια πλατάνια τους, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το μπάνιο του και σε άλλες κοντινές παραλίες και να εξερευνήσει τα γύρω μέρη: Χιλιαδού, Μοναστηράκι, Σκάλωμα, Μαραθιάς, Γλυφάδα, Σπηλιές και το μικρό νησάκι απέναντι, τα Τριζόνια.

    Καβάλα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Χτισμένη αμφιθεατρικά δίπλα στη θάλασσα η Καβάλα είναι μια πόλη για διακοπές όλο το χρόνο. Μια πόλη που έχει αμέτρητες ιστορίες να σας διηγηθεί. Μια υπέροχη Παλιά Πόλη, κτήρια με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, παραθαλάσσιες βόλτες, γευστικές απολαύσεις, κοντινές αποδράσεις σε νησιά, γραφικά χωριά και βουνά. Η «Γαλάζια Πόλη» της Μακεδονίας κρύβει αμέτρητους θησαυρούς και, χωρίς αμφιβολία, ξέρει πώς να μαγεύει τους επισκέπτες της.

    Must do

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    • H Παλιά Πόλη της Καβάλας και η συνοικία της Παναγίας είναι μια βόλτα που πρέπει να κάνετε. Περπατήστε μέχρι το άκρο της χερσονήσου για να φτάσετε στον Φάρο με την πανοραμική θέα της θάλασσας. Στην κορυφή της παλιάς πόλης στέκει επιβλητικό το Φρούριο της Καβάλας, ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά μνημεία της πόλης. Ολοκληρώστε τη βόλτα σας στις εντυπωσιακές Καμάρες, το παλιό Υδραγωγείο, σήμα κατατεθέν της πόλης.
    • Διάσπαρτες σε όλη την πόλη, οι καπναποθήκες είναι επιβλητικά βιομηχανικά μνημεία. Κάνε μια στάση στο εξαιρετικό Μουσείο Καπνού για να μάθεις την ιστορία πίσω από την καπνοπαραγωγή της Καβάλας.
    • Για ένα μεγαλύτερο ταξίδι στο χρόνο, κατευθυνθείτε βόρεια, 25 λεπτά από την Καβάλα, στον Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλίππων, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
    • Σε κοντινή απόσταση από την Καβάλα, το Παγγαίο και τα ορεινά χωριά του (Μουσθένη, Μεσορόπη, Παλαιοχώρι κ.ά.) αποτελούν έναν θαυμάσιο προορισμό για όσους αγαπούν τη φύση και την παράδοση, αλλά και για τους οινόφιλους.
    • Στην Καβάλα θα βρείτε υπέροχες οργανωμένες παραλίες σε απόσταση 5-6 χλμ. από την πόλη, όπως τον Μπάτη, το Περιγιάλι, τη Ραψάνη, την Τόσκα, την Καλαμίτσα κ.ά. Επισκεφθείτε επίσης τη Νέα Πέραμο, μια πολυσύχναστη αμμώδη παραλία με μεγάλη ποικιλία σε ταβέρνες, καφέ και ξενοδοχεία. Σε κοντινή απόσταση, οι παραδεισένιοι Αμμόλοφοι θα σας δώσουν την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε κάποιο εξωτικό νησί.
    • Στην αντίθετη κατεύθυνση, 45 λεπτά ανατολικά από την Καβάλα, βρίσκεται η Αμμόγλωσσα Κεραμωτής, κοντά στο σημείο απ’ όπου αναχωρούν τα καραβάκια για τη Θάσο. Με εντυπωσιακό σχήμα που θυμίζει γλώσσα, η χρυσαφένια αμμουδιά στην Κεραμωτή αποτελεί μία από τις πιο ιδιαίτερες παραλίες του νομού.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider