Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Σκιάθος
    Sat 21°C
    Clouds

    10 υπέροχοι προορισμοί για διακοπές τον Σεπτέμβριο

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    10 υπέροχοι προορισμοί για διακοπές τον Σεπτέμβριο

    Για εσάς που προτιμάτε να φεύγετε όταν όλοι γυρνάνε πίσω, ετοιμάσαμε μια λίστα με 10 προορισμούς που είναι ιδανικοί για διακοπές τον Σεπτέμβριο.

    Ο Σεπτέμβριος είναι ιδανικός μήνας για διακοπές ή για σύντομες αποδράσεις, οι οποίες μπορούν να κάνουν το καλοκαίρι να διαρκέσει λίγο περισσότερο. Ο καιρός είναι ακόμα καλός, η θάλασσα παραμένει ζεστή, και τώρα που όλοι είναι πίσω στις δουλειές τους, μπορείτε να απολαύσετε σε πιο χαλαρούς ρυθμούς το μέρος που θα επιλέξετε. Αν έχετε άδεια τον Σεπτέμβριο και δεν έχετε αποφασίσει ακόμα πού θα πάτε ή αν θέλετε απλά να αλλάξετε παραστάσεις τα επόμενα Σαββατοκύριακά σας, έχουμε να σας προτείνουμε 10 θαυμάσιους προορισμούς της Ελλάδας που είναι ιδανικοί για αποδράσεις αυτό το μήνα.

    Μάνη

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Εντυπωσιακά πυργόσπιτα, τοπία άγριας ομορφιάς και παραδοσιακοί οικισμοί απίστευτης γοητείας. Ήλιος, πέτρα, θάλασσα... Το Γύθειο, μια παραθαλάσσια κωμόπολη με πολύχρωμα νεοκλασικά που καθρεφτίζονται στη θάλασσα, είναι η πύλη της Λακωνικής Μάνης. Συνεχίστε για την ιστορική Αρεόπολη, την πιο ζωντανή κωμόπολη της Μάνης. Κατηφορίζοντας από την Αρεόπολη προς τη θάλασσα, ξεπροβάλει το μαγευτικό Λιμένι, ένας από τους πιο γραφικούς οικισμούς της Ελλάδας, όπου τα διάφανα νερά φτάνουν ως τα πέτρινα σπίτια. Το Οίτυλο είναι ακόμα ένας όμορφος παραδοσιακός οικισμός με πέτρινα πυργόσπιτα, που συνδυάζει αρμονικά βουνό και θάλασσα. Αφού κάνετε μια στάση στα περίφημα Σπήλαια Διρού, συνεχίστε νοτιότερα για τον παραθαλάσσιο Γερολιμένα με τα γαλαζοπράσινα νερά. Στο νότιο άκρο της μανιάτικης χερσονήσου, βρίσκεται η επιβλητική Βάθεια. Χτισμένη μέσα σε ένα άγριο τοπίο, με τα πέτρινα πυργόσπιτά της σκαρφαλωμένα πάνω σε πλαγιά, είναι ίσως το πιο πολυφωτογραφημένο χωριό της Μάνης. Τελευταίος σταθμός της περιήγησής σας, το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης: το ακρωτήριο Ταίναρο, όπου βρισκόταν, σύμφωνα με τη μυθολογία, η πύλη του Άδη.

    Πρέβεζα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στο νοτιότερο άκρο της Ηπείρου, στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου, βρίσκεται η Πρέβεζα, μια πόλη με ατμόσφαιρα νησιού και πλούσια ιστορία, που θα σας δελεάσει με τις δαντελωτές ακτές της, τα τοπία της και τους γαστρονομικούς θησαυρούς της. Aπέχει από την Αθήνα περίπου τέσσερις ώρες και άλλες τόσες από τη Θεσσαλονίκη, γεγονός που την κάνει ιδανικό προορισμό ακόμα και για Σαββατοκύριακο. Αφού κάνετε τις βόλτες σας στον πεζόδρομο της παραλίας και στο ιστορικό κέντρο της πόλης, πιάστε τραπέζι σε ένα από τα ουζερί και μεζεδοπωλεία για να δοκιμάσετε γαρίδες Αμβρακικού, σαρδέλες, κουτσομούρες και αυγοτάραχο, μαζί με τοπικό ούζο και τσίπουρο. Στην Πρέβεζα θα βρείτε όλων των ειδών τις παραλίες, όλες μέσα στο πράσινο. Η πιο διάσημη παραλία είναι το Μονολίθι. Η χρυσαφένια αμμουδιά της εκτείνεται σε μήκος 22 χλμ! Η Κυανή Ακτή, το Αλωνάκι, το Κανάλι, η Καστροσυκιά, η Λυγιά, ο Βράχος και η Λούτσα είναι μερικές ακόμη από τις υπέροχες παραλίες της περιοχής. Εάν σας ενδιαφέρει η ιστορία, επισκεφθείτε την Αρχαία Νικόπολη, 7 χλμ. βόρεια από την Πρέβεζα. Αυτός ο απέραντος αρχαιολογικός χώρος είναι το σπουδαιότερο αξιοθέατο της περιοχής. Αξίζει να βάλετε στο πρόγραμμά σας και μια επίσκεψη στο σπουδαιότερο νεκρομαντείο της αρχαιότητας, το Νεκρομαντείο του Αχέροντα, που απέχει 42 χλμ. από την πόλη.

    Βόλος

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Αν ανήκετε σε εκείνους που δεν μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα σε βουνό και θάλασσα, τότε ο Βόλος είναι ο προορισμός σας. Πόλη εμπορική, φιλόξενη και πολύ ζωντανή, με βιομηχανικό παρελθόν και σπουδαίο λιμάνι, o Βόλος έχει τον «μυστικό» συνδυασμό που γοητεύει κάθε επισκέπτη. H πεζοδρομημένη παραλιακή λεωφόρος Αργοναυτών σφύζει από ζωή. Η περατζάδα απλώνεται σε τρία χιλιόμετρα χωρίς αυτοκίνητα, με τους ντόπιους και τους επισκέπτες να απολαμβάνουν τις βόλτες τους με τα πόδια ή με ποδήλατο. Κάντε μια βόλτα και στην περιοχή της Νέας Ιωνίας, δημιούργημα του προσφυγικού πληθυσμού από τη Μικρά Ασία, για να απολαύσετε το περίφημο τσίπουρο μαζί με παραδοσιακούς μεζέδες εκεί όπου γεννήθηκε η φημισμένη συνήθεια ντόπιων και επισκεπτών. Προς τα βόρεια και ανατολικά, αναπτύσσεται ο επιβλητικός ορεινός όγκος του Πηλίου με τα πανέμορφα χωριά του. Για τις βουτιές σας, υπάρχουν δεκάδες υπέροχες παραλίες στον Παγασητικό Κόλπο (από τα Καλά Νερά και την Άφησσο μέχρι τη Μηλίνα και το Τρίκερι) ή προς την πλευρά του Αιγαίου (Μυλοπόταμος, Φακίστρα, Παπά Νερό, Νταμούχαρη κ.ά.). Επίσης, με ορμητήριο το Βόλο μπορείτε να αποδράσετε στα νησιά των Σποράδων, με τα οποία το λιμάνι του, συνδέεται καθημερινά με πλοία και ιπτάμενα δελφίνια.

    Σκιάθος

    Η πόλη της Σκιάθου από ψηλά / Πηγή: Shutterstock
    Πηγή: Shutterstock

    Αν οι διακοπές σας θέλετε να περιλαμβάνουν βουτιές σε υπέροχες παραλίες, βόλτες σε γραφικά σοκάκια αλλά και έντονη νυχτερινή ζωή συνδυάζοντας έτσι ηρεμία, γαλήνη και διασκέδαση, τότε η Σκιάθος είναι ο προορισμός που ψάχνατε. Η πόλη της Σκιάθου είναι η πρωτεύουσα και ο μοναδικός οικισμός του νησιού. Εδώ θα βρείτε ό,τι θέλετε για διαμονή, φαγητό, διασκέδαση και ψώνια. Το νησί στολίζουν πάνω από 60 εξαίσιες καταγάλανες παραλίες. Η παραλία Κουκουναριές είναι η πιο διάσημη. Αν θέλετε όμως να κολυμπήσετε στην πιο εξωτική παραλία της Σκιάθου, τότε πρέπει να επισκεφτείτε τα διάσημα Λαλάρια στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού. Οι λάτρεις της φύσης και της πεζοπορίας μπορούν μέσα από 25 πεζοπορικές διαδρομές συνολικού μήκους 197 χλμ. να ανακαλύψουν το παρθένο φυσικό περιβάλλον του νησιού και ειδυλλιακά σημεία που προσφέρουν υπέροχη πανοραμική θέα.

    Βόρεια Εύβοια

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Προορισμός προσιτός και κοντινός, τουλάχιστον στην Αθήνα, η Βόρεια Εύβοια συνδυάζει τα πάντα και έχει προσφέρει πολλά στον ταξιδιώτη. Αφού κάνετε έναν περίπατο στην παραλία της Χαλκίδας, θαυμάζοντας τα «τρελά» νερά του Ευρίπου, παίρνετε τον ανήφορο... Πρώτη στάση σας η Λίμνη. Η «ναυτοπολιτεία» με τον αιγαιοπελαγίτικο αέρα έχει αμφιθεατρικό σχέδιο με αποτέλεσμα όλα τα σπίτια να έχουν θέα στη θάλασσα. Στη συνέχεια θα συναντήσετε τις Ροβιές, χτισμένες μέσα σε έναν ελαιώνα. Οι εναλλαγές βουνού και θάλασσας είναι μοναδικές. Εδώ θα χαλαρώσετε σε μία μεγάλη παραλία µε ψιλό βότσαλο και άμμο και βαθυγάλανα νερά. Επόμενη στάση, η Αιδηψός. Η μεγαλύτερη λουτρόπολη της Ελλάδας, με παράδοση αιώνων χάρη στις φημισμένες ιαματικές πηγές, αποτελεί προορισμό όλο τον χρόνο. Ιαματικές πηγές αναβλύζουν από τη θάλασσα ή χύνονται από ψηλά, έτσι ώστε να συνδυάσει ο επισκέπτης το θαλασσινό μπάνιο με τη λουτροθεραπεία. Φτάνοντας στη βορειοδυτική άκρη της Εύβοιας, στη χερσόνησο της Λιχάδας θα βρείτε μερικές από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού: Γιάλτρα, Γρεγολίμανο, Άγιος Γεώργιος και φυσικά τα περίφημα Λιχαδονήσια - ή αλλιώς τις «Σεϋχέλλες της Ελλάδας» – στα οποία μπορείτε να πάτε με καραβάκι από τον Κάβο.

    Κέρκυρα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Για όσους προτιμούν το Ιόνιο, η Κέρκυρα αποτελεί έναν κλασικό και αγαπημένο προορισμό για διακοπές. Με έντονη ζωή όλο τον χρόνο, καταπράσινη φύση, παραδοσιακά χωριά, υπέροχες παραλίες, καλό φαγητό και μία από τις ομορφότερες παλιές πόλεις της Ελλάδας, η Κέρκυρα αποτελεί έναν καλοκαιρινό και όχι μόνο παράδεισο. Είναι το νησί που έχει τον τρόπο να κάνει οποιονδήποτε να περνάει καλά: αυτόν που αναζητά κοσμπολίτικη ατμόσφαιρα, αυτόν που θέλει να ζήσει την περιπέτεια, αλλά κι εκείνον που επιθυμεί να περάσει ήρεμες οικογενειακές διακοπές. Η Παλιά Πόλη της Κέρκυρας, που ανακηρύχθηκε από την UNESCO παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, είναι προορισμός από μόνη της. Ο Σεπτέμβριος είναι ίσως η καλύτερη εποχή για την εξερευνήσετε, να δείτε τα σπουδαία αξιοθέατά της και να χαθείτε στα καντούνια της. Το νησί είναι μεγάλο και έχει αμέτρητες παραλίες. Μη χάσετε την ευκαιρία να κολυμπήσετε στις πανέμορφες παραλίες της Παλαιοκαστρίτσας, να απολαύσετε τον ήλιο στην πολυσύχναστη αμμουδιά της Γλυφάδας και να βουτήξετε στο πολυφωτογραφημένο Canal d’ Amour με τα γλυπτά δαντελωτά βράχια. Αν έχετε διάθεση για μια απόδραση σε ένα ακόμη νησί, από την Κέρκυρα μπορείτε να μεταβείτε στους γειτονικούς Παξούς.

    Λευκάδα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Είναι νησί, αλλά φτάνεις με αυτοκίνητο (σε περίπου 4 ώρες από την Αθήνα). Και αυτό είναι ένα από τα μεγάλα αβαντάζ της Λευκάδας. Το «στεριανό» νησί του Ιονίου είναι προικισμένο με εντυπωσιακά τοπία και μερικές από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας. Η πόλη της Λευκάδας έχει ιδιαίτερο χρώμα και τα σοκάκια του ιστορικού κέντρου κρύβουν εκπλήξεις. Η ανατολική πλευρά του νησιού, με θάλασσα ήρεμη και ρηχή, προσφέρεται για οικογενειακές διακοπές, ενώ η δυτική είναι γεμάτη με εντυπωσιακές και άγριας ομορφιάς παραλίες με απότομα βράχια, λευκή άμμο και τιρκουάζ νερά. Οι πιο διάσημες παραλίες του νησιού είναι το Πόρτο Κατσίκι και οι Εγκρεμνοί, που αποτελούν πόλο έλξης πολλών εκατομμυρίων τουριστών από όλο τον κόσμο. Φησισμένες παραλίες είναι επίσης το κοσμοπολίτικο Κάθισμα, τα Πευκούλια, ο Μύλος, οι παραλίες κάτω από το Καλαμίτσι (Καβαλικευτά, Αβαλί, Μεγάλη Πέτρα), καθώς και η Βασιλική, ο Άη Γιάννης και οι Μύλοι που προτιμούν κυρίως οι windsurfers και kitesurfers. Για τους φυσιολάτρες, υπάρχουν οι καταρράκτες στο Δημοσάρι, λίγο έξω από το Νυδρί, καθώς και το Φαράγγι της Μέλισσας. Για ένα διάλειμμα από τις παραλίες, αναζητήστε την ορεινή δροσιά στις πλατείες των ορεινών χωριών Καρυά και Εγκλουβή, αλλά και στην Εξάνθεια, το όμορφο κεφαλοχώρι της Λευκάδας, που αγναντεύει το Ιόνιο από υψόμετρο 600 μέτρων.

    Σπέτσες

    10 υπέροχοι προορισμοί για διακοπές τον Σεπτέμβριο
    Πηγή: Shutterstock

    Με μεγάλο ατού την εύκολη πρόσβαση (δύο ώρες με δελφίνι από Πειραιά, 15 λεπτά από το Πορτοχέλι και με ferry boat, καΐκι ή θαλάσσιο ταξί από την Κόστα), οι Σπέτσες είναι πάντα το σταθερό καταφύγιο για μια απόδραση με νησιώτικο αέρα. Το «νησί των αρωμάτων», όπως το ονόμασαν οι Ενετοί, ισορροπεί με επιτυχία ανάμεσα στον παραδοσιακό χαρακτήρα του και την κοσμοπολίτικη διάθεσή του. Το σκηνικό των διακοπών περιλαμβάνει ρομαντικές βόλτες με άμαξες, πεύκα που κατεβαίνουν μέχρι τα γαλαζοπράσινα νερά, αρχοντικά με ιστορία, μνημεία που μαρτυρούν τη μεγάλη ναυτική παράδοση και την ταυτισμένη με την Επανάσταση του ’21 ιστορία, κοσμική ζωή και συναρπαστικές δραστηριότητες που δεν τελειώνουν ποτέ. Τον Σεπτέμβριο λαμβάνει χώρα η μεγαλύτερη γιορτή των Σπετσών που δεν είναι άλλη από την Αρμάτα. Η αναπαράσταση της Ναυμαχίας των Σπετσών που έγινε τον Σεπτέμβριο του 1822 είναι το γνωστότερο από όλα τα παραδοσιακά έθιμα του νησιού. Οι εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στις αρχές Σεπτεμβρίου και διαρκούν μία εβδομάδα, με αποκορύφωμα την αναπαράσταση της πυρπόλησης ομοιώματος της τουρκικής ναυαρχίδας.

    Άνδρος

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Θέλετε να απολαύσετε παραλίες με καθαρά νερά, βόλτες στη φύση, γραφικά χωριά και καλό φαγητό; Η λύση βρίσκεται σε απόσταση μόλις δύο ωρών από το λιμάνι της Ραφήνας. Στην Άνδρο σας περιμένουν αμέτρητες εκπλήξεις και κρυμμένοι θησαυροί. Η πλούσια βλάστηση και τα άφθονα νερά συμβιώνουν αρμονικά με το ξερό κυκλαδίτικο τοπίο. Επιβλητικά σπίτια εφοπλιστών και καπεταναίων, ενετικά κάστρα, παλιά μοναστήρια, καταρράκτες, σπήλαια, μονοπάτια για πεζοπορία και αμμουδερές παραλίες θα σας πείσουν πως έχετε βρει έναν μικρό παράδεισο. Οι βόλτες στην αριστοκρατική Χώρα της Άνδρου είναι από από εκείνες που σου μένουν αξέχαστες. Αξίζει επίσης να δείτε το χωριό Στενιές, να βολτάρετε στο Μπατσί (ειδικά μετά τη δύση του ηλίου) και να επισκεφθείτε το Κόρθι που αποτελεί ένα ολόκληρο νησί από μόνο του! Το Πήδημα της Γριάς (η διασημότερη παραλία του νησιού), τα Άχλα (για πολλούς η ωραιότερη παραλία της Άνδρου), η Χρυσή Άμμος, το Κυπρί και ο Ζόρκος είναι μερικές μόνο από τις πανέμορφες παραλίες που σας περιμένουν για απολαυστικές βουτιές. Αν αγαπάτε την πεζοπορία, θα ενθουσιαστείτε με τα πολλά αρχαία μονοπάτια του νησιού.

    Νάξος

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Πλούσια σε όλα της, η Νάξος είναι ένα νησί για όλους, συνδυάζοντας εντυπωσιακά τοπία, ατελείωτες αμμώδεις παραλίες, μοναδικά αιγαιοπελαγίτικα μνημεία, πανέμορφα χωριά και εκλεκτή γαστρονομική παράδοση. Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων προσφέρει αμέτρητες επιλογές. Εδώ θα βρείτε παραλίες για καθέ γούστο: οργανωμένες ή παρθένες, παραλίες για ανακάλυψη, για σπορ ή για οικογενειακή διασκέδαση. Ιδανικές για οικογένειες είναι η παραλία του Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται κοντά στη Χώρα και οι οργανωμένες παραλίες Αγία Άννα και Άγιος Προκόπιος με τη χρυσή αμμουδιά και τα πεντακάθαρα νερά. Αν επισκεφθείτε τη Νάξο, πέρα από τη γραφική Χώρα, που σίγουρα θα δείτε, πρέπει οπωσδήποτε να περιηγηθείτε στην ενδοχώρα και στα ορεινά χωριά της, όπως την Απείρανθο, το Φιλώτι και το Χαλκί. Όσο για την τοπική κουζίνα, τα ποιοτικά και νόστιμα προϊόντα του νησιού θα σας αφήσουν τις καλύτερες εντυπώσεις.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider