Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Wed 17.5°C
    Clouds

    Μηλιές Πηλίου: Ιστορία και ομορφιά στον απόλυτο συνδυασμό

    ΠΗΛΙΟ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Μηλιές Πηλίου: Ιστορία και ομορφιά στον απόλυτο συνδυασμό

    Σε απόσταση 30 χλμ. από τον Βόλο, οι Μηλιές είναι ένα από τα ομορφότερα και πιο ιστορικά χωριά του Πηλίου. Η υπέροχη φύση, η αυθεντική πηλιορείτικη αρχιτεκτονική και το θρυλικό τρενάκι του Μουτζούρη δημιουργούν ιδανικό σκηνικό χαλάρωσης

    Ακολουθώντας την παραλιακή διαδρομή από τον Βόλο και περνώντας κατά σειρά την Αγριά, τα Λεχώνια, τη Γατζέα και τα Καλά Νερά, θα στρίψετε αριστερά για να βρεθείτε μετά από περίπου 30 χλμ. στις Μηλιές, ένα από τα ομορφότερα χωριά του Πηλίου. Ένα χωριό που τα συνδυάζει όλα και αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να απολαύσουν την ομορφιά του Πηλίου σε όλο της το μεγαλείο.

    Παλιό κεφαλοχώρι με πλούσια ιστορία, οι Μηλιές θα σας μαγέψουν με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τη φύση που τις περιβάλλει και τα ιδιαίτερα αξιοθέατά τους, όπως ο παλιός σταθμός του θρυλικού τρένου «Μουτζούρη». Αν γνωρίσετε αυτό το χωριό, το σίγουρο είναι ότι θα θέλετε να επιστρέψετε σύντομα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Μηλιές: Ένα πανέμορφο χωριό με πλούσια ιστορία

    travelgo.gr
    Οι Μηλιές είναι ένα από τα γραφικότερα χωριά του βουνού των Κενταύρων (πηγή: Shutterstock)

    Σε απόσταση 28 χλμ. από τον Βόλο και σε υψόμετρο 400 μ., μέσα από πλούσιους ελαιώνες, πλατάνια και καστανιές, ξεφυτρώνουν τα πανέμορφα αρχοντικά των Μηλεών. Ο οικισμός είναι πολύ καλά διατηρημένος, γεμάτος με πλακόστρωτα καλντερίμια, αρκετές βρύσες και καλόγουστα μικρά καφέ και καταστήματα. Λέγεται ότι το χωριό ιδρύθηκε από κατοίκους του χωριού Μηλιές Ευβοίας, οι οποίοι έφυγαν από εκεί για να γλιτώσουν από επιθέσεις πειρατών.

    travelgo.gr
    Στο κέντρο του χωριού (πηγή: Shutterstock)

    Οι Μηλιές πρωτοστάτησαν στο Πήλιο κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821. Η ονομαστή Σχολή των Μηλεών, που ίδρυσαν οι Γαζής, Κωνσταντάς και Φιλιππίδης, αποτέλεσε σημαντική πνευματική εστία της εποχής και κέντρο του απελευθερωτικού αγώνα του 1821. Απόρροια του διαφωτιστικού έργου της ξακουστής σχολής υπήρξε η ίδρυση της σπουδαίας Βιβλιοθήκης Μηλεών «Ψυχής Άκος», που λειτουργεί μέχρι σήμερα προικισμένη με σπάνια βιβλία και ιστορικά κειμήλια. Αξίζει να κάνετε μια στάση και στο Λαογραφικό Μουσείο, λίγα μέτρα από την κεντρική πλατεία του χωριού, το οποίο φιλοξενεί μια ωραία συλλογή τοπικών φορεσιών και ειδών καθημερινής χρήσης.

    travelgo.gr
    Ο σταθμός του περίφημου Μουτζούρη στις Μηλιές (πηγή: Shutterstock)

    Αναπόσπαστο κομμάτι της αρχιτεκτονικής του χωριού αποτελεί και η εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, μία από τις πιο ξεχωριστές του Πηλίου. Ο ναός είναι χτισμένος με τέτοιο τρόπο ώστε το εξωτερικό του να μην προδίδει την αληθινή φύση του κτηρίου, ενώ φημίζεται για την καταπληκτική ακουστική του, η οποία οφείλεται σε 48 αναποδογυρισμένα πιθάρια που κρύβονται στην οροφή και σε ένα πηγάδι στο κέντρο του ναού!

    travelgo.gr
    Η μεταλλική γέφυρα του Ντε Κίρικο, από το όνομα του σχεδιαστή και πατέρα του μεγάλου ζωγράφου (πηγή: Shutterstock)

    Το πιο διάσημο όμως αξιοθέατο όμως, είναι ο παλιός σταθμός του θρυλικού τρένου «Μουτζούρη» και η εντυπωσιακή γέφυρά του, έργα και τα δύο του Εβαρίστο Ντε Κίρικο, πατέρα του γνωστού ζωγράφου. Η διαδρομή με το τρενάκι Άνω Λεχώνια-Μηλιές είναι μια ξεχωριστή εμπειρία που αξίζει να ζήσει κάθε επισκέπτης του Πηλίου (λειτουργεί από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο).

    Το τρενάκι του Πηλίου: Μια μυθική διαδρομή

    travelgo.gr
    Η διαδρομή Άνω Λεχώνια-Μηλιές με τον Μουτζούρη είναι μια ξεχωριστή εμπειρία (πηγή: Shutterstock)

    Μία από τις πιο στενές σιδηροδρομικές γραμμές στον κόσμο (60 εκατοστά) φιλοξενεί τα 4 βαγόνια του «Μουτζούρη», όπως λεγόταν κάποτε το τρενάκι του Πηλίου, για να δηλώσει την ατμοκίνηση και τον καπνό που άφηνε στο πέρασμά του. Από τα Άνω Λεχώνια μέχρι τις Μηλιές η διαδρομή (συνολικού μήκους 15 χιλιομέτρων και χρόνου περίπου 90 λεπτών) είναι ορεινή, διασχίζοντας τις κατάφυτες πλαγιές, με την πυκνή βλάστηση από πλατάνια και πουρνάρια και περνώντας από γέφυρες, όπως αυτή του Ντε Κίρικο.

    Η χαρά του πεζοπόρου

    travelgo.gr
    Πεζοπορία στις Μηλιές (πηγή: Shutterstock)

    Για αυτούς που αγαπούν τη φύση, το χωριό προσφέρεται επίσης για πεζοπορία με αρκετές διαδρομές, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι βατές. Η ανάβαση στο ξωκλήσι του Άθωνα είναι από τους πιο εύκολους περιπάτους, ενώ μπορείτε επίσης να περπατήσετε κατά μήκος των γραμμών του τρένου μέχρι τη σιδερένια Γέφυρα Ντε Κίρικο που αξίζει να δείτε και να φωτογραφίσετε. Άλλη μία πανέμορφη διαδρομή, ιδανική εισαγωγή στις ομορφιές του Πηλίου, είναι αυτή από τα Καλά Νερά μέχρι τις Μηλιές. Πρόκειται για μια εύκολη πορεία μιάμισης ώρας σε ένα θαυμάσιο καλντερίμι ανάμεσα σε ελαιώνες. Μεγαλύτερη αλλά πανέμορφη διαδρομή είναι αυτή που οδηγεί στην Τσαγκαράδα.

    Διαμονή & φαγητό

    • Στην ειδυλλιακή τοποθεσία στην οποία καταλήγει το τρενάκι του Πηλίου, ο Παλιός Σταθμός προσφέρει όμορφα και άνετα δωμάτια με θέα στη γαλήνια περιοχή. Στο εστιατόριο του θα γευτείτε ωραία μαγειρεμένα φαγητά, πίτες και εξαιρετικό κοντοσούβλι.
    • Ο ξενώνας Ηλιόβολο προσφέρει σπιτική φιλοξενία σε 10 ευρύχωρα δωμάτια με υπέροχη θέα στο πηλιορείτικο τοπίο.
    • Αξίζει να κάνετε μια στάση στο Σαλκίμι για πίτες με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι, χουνκιάρ μπεγιεντί και σαλκίμι (μοσχαράκι με λαχανικά και μπεσαμέλ στο πήλινο), αλλά και στο Λιοστάσι, μια παραδοσιακή ταβέρνα μέσα στα δέντρα.
    • Στις Μηλιές θα βρείτε καλόγουστα στέκια για καφέ και γλυκό όπως το Αννα, να ένα μήλο και Το Ρόδο και το Αηδόνι.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider