Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Mon 21.7°C
    Clouds

    Το μαγευτικό νησί των Μικρών Κυκλάδων που προτείνει ο Guardian για διακοπές

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Το μαγευτικό νησί των Μικρών Κυκλάδων που προτείνει ο Guardian για διακοπές

    Το γαλήνιο νησάκι των Μικρών Κυκλάδων που μάγεψε τον Guardian με τα τοπία και τις γαλαζοπράσινες θάλασσές του.

    Ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα στη Δονούσα έκανε πρόσφατα η βρετανική εφημερίδα Guardian, παρουσιάζοντας το γαλήνιο νησί των Μικρών Κυκλάδων ως έναν από τους καλύτερους προορισμούς στην Ευρώπη για διακοπές δίπλα στη θάλασσα.

    «Αυτό το ήσυχο νησί των Μικρών Κυκλάδων έχει μια μικρή πόλη, αρκετούς άγριους αμμώδεις κόλπους και μια πληθώρα πανοραμικών μονοπατιών για περπάτημα και τρέξιμο». Με αυτά τα λόγια ξεκινά το άρθρο του Guardian, που εξυμνεί τις ομορφιές της Δονούσας.

    Ο Guardian «ψηφίζει» Δονούσα για διακοπές

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    «Μία από τις Μικρές Κυκλάδες, με έκταση μόλις πέντε τετραγωνικά μίλια, η μικροσκοπική Δονούσα είναι καθησυχαστικά χαμηλών τόνων και χαλαρή. Οι περισσότεροι από τους 150 μόνιμους κατοίκους – και επισκέπτες όπως εμείς – βρίσκονται στον Σταυρό, όπου τα σπίτια βρίσκονται ανάμεσα σε φοίνικες και φραγκοσυκιές και τίποτα δεν απέχει περισσότερο από πέντε λεπτά με τα πόδια από την παραλία του χωριού. Υπάρχει ένας φούρνος, ένα μπαρ και μισή ντουζίνα μέρη για φαγητό που σερβίρουν παραδοσιακά πιάτα όπως φάβα και κατσικάκι με πατάτες. Το μαγαζί στο πίσω μέρος του μπαρ είναι ανοιχτό κάθε μέρα, και το άλλο μίνι μάρκετ πουλάει υπέροχα κομμάτια κατσικίσιου τυριού, το ξινότυρο, από τη γειτονική Νάξο.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η δημοσιογράφος του Guardian επισκέπτεται την παραλία Κέδρος όπου συναντά «μια πανέμορφη έκταση με ανοιχτόχρωμη άμμο που πλαισιώνει τη ζαφειρένια θάλασσα ανάμεσα σε ήπιους λόφους διάσπαρτους με χαμηλούς θάμνους». Τις επόμενες μέρες, ακολουθεί τα μονοπάτια του νησιού εξερευνώντας την άγρια νότια ακτή με τους παλιούς ανεμόμυλους, τα αγροτόσπιτα και έναν αρχαίο οικισμό.

    Η δημοσιογράφος περιγράφει τις διαδρομές της στο νησί: «Ένα μονοπάτι οδηγεί σε μια κοιλάδα προς την παραλία Λιβάδι, άλλη μια μαγευτική έκταση με μαλακή άμμο και απαλή γαλαζοπράσινη θάλασσα. Λουσμένοι στο φως, αργά το απόγευμα, οι λευκοί βράχοι λάμπουν και η θάλασσα αστράφτει. Οι βοσκοί φωνάζουν τις κατσίκες τους.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Πιο εντυπωσιακή είναι η διαδρομή προς τα βόρεια του νησιού, που περνάει γύρω από την κορυφή του Παπά, ύψους σχεδόν 400 μέτρων […] Ένα μονοπάτι συνεχίζει γύρω από την άκρη του κόλπου σε ένα τέλειο μέρος για κολύμπι, και στη συνέχεια καθόμαστε στη βεράντα της ταβέρνας για μια πιατέλα με ψητά μπιφτέκια, ντοματοσαλάτα, χοντροκομμένη φέτα πασπαλισμένη με ελαιόλαδο και ρίγανη και τζατζίκι με σκόρδο.

    Οι ιδιοκτήτες προσφέρουν ένα σφηνάκι από κάτι δυνατό για την επιστροφή με τα πόδια. «Ελάτε ξανά όποτε θέλετε!» Καθώς επιστρέφουμε στον Σταυρό, ο ήλιος που δύει φωτίζει τις πλαγιές των λόφων σαν να ανάβει ένα ηλεκτρικό φως, και τα αστέρια διαπερνούν τον μπλε ουρανό που σβήνει».

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider