Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Νομός Χαλκιδικής
    Sat 17.1°C
    Clouds

    5 υπέροχα χωριά για αποδράσεις κοντά στη Θεσσαλονίκη

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    5 υπέροχα χωριά για αποδράσεις κοντά στη Θεσσαλονίκη

    Ιδανικά για φθινοπωρινά και χειμωνιάτικα weekends.

    Για εκδρομές κοντά στην Αθήνα έχουμε πει πολλά. Αυτή τη φορά σας παρουσιάζουμε 5 γραφικά χωριά κοντά στη Θεσσαλονίκη που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε κάποια στιγμή. Ιδανικοί προορισμοί για φθινοπωρινά και χειμωνιάτικα Σαββατοκύριακα, αυτοί οι παραδοσιακοί οικισμοί έχουν όσα χρειάζεστε για να αλλάξετε εικόνες: άφθονες εικόνες φύσης, καθαρό αέρα, ζεστή φιλοξενία και παραδοσιακό φαγητό.

    Νυμφαίο

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μόλις λίγη ώρα μακριά από την πόλη της Φλώρινας, υπάρχει ένα ορεινό χωριό, χτισμένο στα 1.350 μέτρα στις πλαγιές του όρους Βίτσι, που μοιάζει βγαλμένο από πίνακα ζωγραφικής. Το Νυμφαίο, γνωστό και ως το «πέτρινο στολίδι της Μακεδονίας», μαγεύει τον επισκέπτη με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και την τοποθεσία του. Μάλιστα, έχει χαρακτηριστεί ένα από τα 10 ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, ενώ στον παγκόσμιο διαγωνισμό της UNESCO διεκδίκησε το Διεθνές Βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» για την άριστη διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος. Η είσοδος με το τοξωτό ξύλινο γεφυράκι, που ενώνει δύο εντυπωσιακά αρχοντικά, τα λιθόστρωτα μονοπάτια, τα καλοφτιαγμένα πέτρινα σπίτια και τα πανύψηλα δέντρα οξιάς που περιβάλλουν το χωριό δημιουργούν ένα μοναδικό σκηνικό. Μπορείτε να περπατήσετε μέσα στα δάση οξιάς που το περιβάλλουν και να αναπνεύσετε τον αναζωογονητικό αέρα του βουνού, να κάνετε βόλτες με άλογα και ποδήλατα, να επισκεφθείτε τη λίμνη Ζάζαρη και να γευτείτε εκλεκτά κρασιά από ονομαστούς αμπελώνες.

    Παλαιός Άγιος Αθανάσιος

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Χτισμένο σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στις πλαγιές του Καϊμάκτσαλαν, του τρίτου ψηλότερου βουνού της Ελλάδας, σε απόσταση 30 χλμ. από την πόλη της Έδεσσας και 123 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, ένα ορεινό χωριό της Πέλλας έχει χαρακτηρισθεί ως παραδοσιακός οικισμός από το 1992, ενώ η φήμη του ξεπερνά τα σύνορα της χώρας. Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος ξεχωρίζει για την παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική του, αλλά και λόγω της γειτνίασής του με το φημισμένο χιονοδρομικό κέντρο του Βόρα, που έχει το μεγαλύτερο υψόμετρο απ' όλα τα χιονοδρομικά της Ελλάδας, στα 2.500 μέτρα περίπου. Τα κτήρια με τις κεραμοσκεπές και βασικά δομικά υλικά την πέτρα και το ξύλο κυριαρχούν παντού και εξηγούν γιατί ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος είναι γνωστός ως το «πέτρινο χωριό». Από το ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου στον ομώνυμο λόφο μπορείτε να θαυμάσετε την υπέροχη θέα προς τη λίμνη Βεγορίτιδα, την τρίτη μεγαλύτερη λίμνη σε έκταση της Ελλάδας. Στην ψηλότερη κορυφή του βουνού βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρα-Καϊμάκτσαλαν, με εξαιρετικές υποδομές και πίστες για όλα τα γούστα. Είναι το ψηλότερο χιονοδρομικό της Ελλάδας και ένα από τα λίγα με τόσο μεγάλη διάρκεια χιονιού. Αξέχαστη εμπειρία αποτελεί η πεζοπορία από το χιονοδρομικό κέντρο μέχρι το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, στην κορυφή του όρους, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των Σέρβων πεσόντων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

    Λιτόχωρο

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Συνυφασμένο με τις εξερευνήσεις του Ολύμπου, το γραφικό Λιτόχωρο αποτελεί προορισμό ιδανικό για όλες τις εποχές. Το Λιτόχωρο είναι χτισμένο στις ανατολικές απολήξεις του μυθικού βουνού, σε απόσταση 25 χλμ. από την Κατερίνη και 90 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Η γραφική κωμόπολη της Πιερίας αποτελεί την κεντρική πύλη εισόδου στον Όλυμπο, αφού από τις θέσεις «Πριόνια» και «Γκορτσιά» ξεκινούν οι αναβάσεις για τα καταφύγιά του και την κορυφή, τον Μύτικα (2.918 μ.). Από την κεντρική πλατεία του Λιτόχωρου ξεκινά ο λαβύρινθος με τα στενά δρομάκια, ενώ στην κορυφή του οικισμού βρίσκεται το παλιό χωριό. Σπίτια μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, νεοκλασικά καπετανόσπιτα, μικρές συνοικιακές πλατείες, πέτρινες βρύσες και εκκλησίες συνθέτουν την εικόνα των οικισμών. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Ναυτικό Μουσείο με τα εκθέματα που φανερώνουν την πλούσια ναυτική κληρονομιά της μακεδονικής κωμόπολης. Επίσης, το Λιτόχωρο αποτελεί ιδανική βάση για να εξερευνήσετε τους παραδοσιακούς οικισμούς του Παλαιού Παντελεήμονα και της Σκοτίνας.

    Παλαιός Παντελεήμονας

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Πανέμορφος οικισμός στις πλαγιές του Κάτω Ολύμπου, «πνιγμένος» σε καστανιές, οξιές και πλατάνια και με μοναδική θέα στον Θερμαϊκό κόλπο και τις ακτές της νότιας Πιερίας, ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι από εκείνα τα χωριά που σε κερδίζουν με την πρώτη ματιά. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής στη βόρεια Ελλάδα. Ο οικισμός κατάφερε να διατηρήσει το τοπικό του χρώμα καθώς είχε σχεδόν ερημώσει από τη δεκαετία του 1950. Τη δεκαετία του 1980, όμως, αναπαλαιώθηκε και το χωριό άρχισε να παίρνει και πάλι ζωή. Περίπου 100 χλμ. θα χρειαστεί να διανύσετε από τη Θεσσαλονίκη για να περπατήσετε στα καλντερίμια του, ανάμεσα στα όμορφα πέτρινα σπίτια. Στην κεντρική πλατεία δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα που έδωσε στο χωριό το όνομά του και το αναπαλαιωμένο παλιό σχολείο. Σε απόσταση 20 χλμ. βρίσκεται το Λιτόχωρο και το Φαράγγι του Ενιπέα με τους περίφημους καταρράκτες, ενώ το εντυπωσιακό κάστρο του Πλαταμώνα απέχει μόλις 4 χλμ.

    Αρναία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η επίσκεψη στην ορεινή Αρναία, περίπου 70 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 38 χλμ. από τον Πολύγυρο, είναι μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε, εάν θέλετε να γνωρίσετε το άλλο πρόσωπο της Χαλκιδικής. Χτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 600 μ., στους βόρειους πρόποδες του βουνού Χολομώντα, μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο με πλούσια δάση και άφθονα τρεχούμενα νερά, η Αρναία είναι γεμάτη με όμορφα σπίτια και κτίσματα που αποτελούν εξαιρετικά δείγματα μακεδονικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Δεν είναι τυχαίο που το CNN τη συμπεριέλαβε στη λίστα του με τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας. Αναπαλαιωμένα αρχοντικά με χαγιάτια και παραδοσιακά σπίτια βαμμένα με έντονα χρώματα ή ώχρες στολίζουν την Αρναία, η οποία είναι χαρακτηρισμένη ως «Ιστορικός τόπος» και «Παραδοσιακός Οικισμός» από το 1987 από το Υπουργείο Πολιτισμού. Μάλιστα, ο Δήμος έχει σχεδιάσει έξι διακριτές περιπατητικές διαδρομές με στόχο την εξυπηρέτηση των επισκεπτών και την ευκολότερη γνωριμία με τον οικισμό. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα φημισμένα τοπικά προϊόντα της Αρναίας, όπως το μέλι, το κρασί και τη μοναδική Μουντοβίνα, ένα ξεχωριστό τσίπουρο από μέλι (προϊόν ΠΟΠ).

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider