Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Sat 18.9°C
    Clouds

    4 μαγευτικές αποδράσεις με ορμητήριο τα Γιάννενα

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    4 μαγευτικές αποδράσεις με ορμητήριο τα Γιάννενα

    Πέτρινα χωριά, εντυπωσιακά γεφύρια, ορμητικά ποτάμια, συναρπαστικές διαδρομές μέσα στη φύση - Με αφετηρία την πόλη των Ιωαννίνων μπορείτε να κάνετε μικρές ή μεγάλες εκδρομές σε μερικά από τα ομορφότερα ορεινά μέρη της Ελλάδας.

    Δίπλα σε μια μαγική λίμνη και ανάμεσα σε μεγάλα βουνά, τα Γιάννενα είναι μία από τις ωραιότερες και πιο ενδιαφέρουσες πόλεις της Ελλάδας. Συνδυάζοντας ιστορία, πολιτισμό, γαστρονομικές απολαύσεις και νεανικό παλμό, η πόλη των ασηµουργών, των φοιτητών, των θρύλων και των παραδόσεων, είναι ένας συναρπαστικός προορισμός από μόνη της, αλλά στα πέριξ της απλώνονται πολλά όμορφα μέρη που αξίζει να ανακαλύψετε. Ιδού τέσσερις ιδέες για κοντινές εκδρομές, ιδανικές για Σαββατοκύριακο ή τριήμερο.

    Μέτσοβο

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Σε λιγότερο από μία ώρα από τα Γιάννενα (50 χλμ.) θα βρεθείτε στο πανέμορφο Μέτσοβο. Σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1.160 μ., το φημισμένο βλαχοχώρι δεσπόζει επιβλητικά και γοητεύει κάθε επισκέπτη με την παραδοσιακή ατμόσφαιρα που αποπνέει. Θα χρειαστείτε όλη τη μέρα για να το εξερευνήσετε, να περιπλανηθείτε στα γραφικά καλντερίμια του, να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο και την Πινακοθήκη Αβέρωφ, να δοκιμάσετε τα φημισμένα τοπικά εδέσματα (κοντοσούβλι, πίτες κ.ά.). Μην παραλείψετε να ψωνίσετε τυριά μετσοβόνε και μετσοβέλα. Μοναδική εμπειρία είναι και η επίσκεψη στην τεχνητή Λίμνη Αώου (ή λίμνη Πηγών Αώου), 20 χλμ. βορειοδυτικά του Μετσόβου. Εδώ θα δείτε ένα αλπικό τοπίο σπάνιας ομορφιάς. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350 μέτρων και είναι η πιο ορεινή μεγάλη λίμνη της Ελλάδας.

    Ζαγοροχώρια

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Τι να πρωτοπεί κανείς για τα φημισμένα Ζαγοροχώρια; Δύσκολα μπορείς να ξεχωρίσεις το ομορφότερο. Κάθε χωριό έχει τη γοητεία του και αποτελεί αφετηρία για συναρπαστικές περιηγήσεις. Σαράντα έξι γραφικά χωριά, στα βόρεια των Ιωαννίνων, ανάμεσα στο Μιτσικέλι και στην Τύμφη, υπόσχονται δυνατές συγκινήσεις στους λάτρεις της παράδοσης και της φύσης. Διασημότερα είναι το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο, ενώ απαραίτητη είναι μια στάση και στο Μονοδένδρι, που αποτελεί αφετηρία για το φαράγγι του Βίκου αλλά και για πολλές ορειβατικές και πεζοπορικές διαδρομές. Αρίστη, Βίτσα, Άνω και Κάτω Πεδινά, Κήποι, Κουκούλι, Δίκορφο, Δίλοφο και Τσεπέλοβο είναι μερικά ακόμη πανέμορφα χωριά που μπορείτε να εξερευνήσετε. Εδώ θα απολαύσετε την ηρεμία της φύσης, θα θαυμάσετε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, θα βγάλετε ωραίες φωτογραφίες με φόντο πέτρινα τοξωτά γεφύρια και θα δοκιμάσετε λαχταριστές ηπειρώτικες πίτες που θα σας μείνουν αξέχαστες.

    Κόνιτσα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Τρείς ποταμοί (Αώος, Βοϊδομάτης και Σαραντάπορος), τοξωτά γεφύρια και ο Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου, δημιουργούν ένα μωσαϊκό εμπειριών σε μία από τις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδας. Η κωμόπολη της Κόνιτσας απέχει περίπου 65 χλμ. από τα Γιάννενα και είναι περιτριγυρισμένη από εντυπωσιακό φυσικό ανάγλυφο. Στην είσοδο της Κόνιτσας θα σας καλωσορίσει το ξακουστό πετρόχτιστο γεφύρι της, έργο του πρωτομάστορα Κώστα Φρόντζου (1870). Φωλιασμένα στους ορεινούς όγκους του Γράμμου και του Σμόλικα, στο βορειοανατολικό άκρο του νομού Ιωαννίνων, βρίσκονται τα Μαστοροχώρια Κόνιτσας, μια ομάδα ορεινών οικισμών με ξεχωριστή αρχιτεκτονική ταυτότητα, που αξίζει να ανακαλύψετε. Είναι ο τόπος των ξακουστών Ηπειρωτών μαστόρων της πέτρας, που ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο αφήνοντας πίσω τους πέτρινα αριστουργήματα.

    Τζουμέρκα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Τα Τζουμέρκα (ή αλλιώς Αθαμανικά Όρη) αγκαλιάζουν ένα σύνολο πανέμορφων χωριών που μοιράζονται ανάμεσα στους νομούς Ιωαννίνων και Άρτας. Ξεχωριστό κεφάλαιο αυτού του τόπου αποτελούν το Συρράκο και οι Καλαρρύτες, τα δύο αντικριστά αρχοντοχώρια των Ιωαννίνων, στα Βόρεια Τζουμέρκα. Αν και φαίνονται κοντά, τα χωρίζει η απόκρημνη χαράδρα του Καλαρρύτικου ποταμού. Τα ιστορικά αυτά χωριά διατηρούν αναλλοίωτη την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική με τα πετρόχτιστα σπίτια και τις στέγες από σχιστόλιθο. Σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής είναι η Μονή της Κηπίνας (από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια της Ηπείρου), χτισμένη στο κοίλωμα ενός κατακόρυφου βράχου. Ανάλογα με τον χρόνο και τη διάθεσή σας, βάλτε στο πρόγραμμα να ανακαλύψετε κι άλλα χωριά και αξιοθέατα της περιοχής: το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας (το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων) που συνδέει τα Τζουμέρκα με τα Κατσανοχώρια στον Άραχθο ποταμό, το χωριό Καταρράκτης με τους εντυπωσιακούς δίδυμους καταρράκτες και το κεφαλοχώρι Πράμαντα με την ωραία του πλατεία, είναι μερικά από αυτά.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider