Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αίγινα
    Sat 11.6°C
    Clouds

    Καθαρά Δευτέρα: 8 υπέροχοι προορισμοί για το τριήμερο

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Καθαρά Δευτέρα: 8 υπέροχοι προορισμοί για το τριήμερο

    Ιδανικές προτάσεις για να περάσετε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, σε βουνό ή θάλασσα. Αυτοί οι προορισμοί προσφέρουν όλα όσα χρειάζεστε για μια σύντομη απόδραση: φύση, παράδοση, καλό φαγητό και διασκέδαση

    Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας πλησιάζει και προσφέρεται για μια σύντομη απόδραση που θα σας φτιάξει τη διάθεση. Οι επιλογές για εξορμήσεις σε βουνό και θάλασσα, χωριά και πόλεις, είναι πολλές. Εμείς, συγκεντρώσαμε για εσάς 8 top προορισμούς που καλύπτουν κάθε γούστο προσφέροντας επιλογές για χαλάρωση στη φύση, βόλτες δίπλα στο κύμα, καλό φαγητό και διασκέδαση.

    Με θαλασσινό αέρα

    Γαλαξίδι

    travelgo.gr
    Το Γαλαξίδι αποπνέει αρχοντική ατμόσφαιρα νησιού (πηγή: Shutterstock)

    Αρχοντικό και ρομαντικό, το Γαλαξίδι αποτελεί αγαπημένο προορισμό για σύντομες εξορμήσεις καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, αφού συνδυάζει αρμονικά τη θάλασσα με το βουνό. Ο παραδοσιακός οικισμός με τα πέτρινα σοκάκια και τα ιστορικά καπετανόσπιτα που μαρτυρούν το ένδοξο ναυτικό παρελθόν της περιοχής, είναι πανέμορφος. Επισκεφτείτε το Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο, απολαύστε μια απογευματινή βόλτα μέχρι το ήσυχο λιμανάκι του Χηρόλακα και περπατήστε μέχρι την Πέρα Πάντα, το πευκοδάσος απέναντι. Αν έχετε διάθεση για εκδρομές στα πέριξ, μπορείτε να επισκεφτείτε τους Δελφούς, την Ιτέα αλλά και την Άμφισσα όπου το τελευταίο σαββατόβραδο της Αποκριάς αναβιώνει ο θρύλος του «στοιχειού».

    travelgo.gr
    Αλευρομουτζουρώματα στο Γαλαξίδι (πηγή: Shutterstock)

    Καθαρά Δευτέρα στο Γαλαξίδι σημαίνει αλευρομουτζουρώματα. Ένα έθιμο μοναδικό και ιδιαίτερα διασκεδαστικό, η έναρξη του οποίου χρονολογείται στο 1801. Γαλαξιδιώτες και επισκέπτες κατεβαίνουν στην αγορά, όπου γίνεται το «μουντζούρωμα» και το «αλεύρωμα» με φούμο και αλεύρι αντίστοιχα. Τόνοι από αλεύρι και φούμο εκτοξεύονται προς κάθε κατεύθυνση και όλοι βάφονται στα χρώματα του παιχνιδιού.

    Χαλκίδα

    travelgo.gr
    Η Χαλκίδα αποτελεί ιδανικό προορισμό για μια σύντομη απόδραση από την Αθήνα (πηγή: Shutterstock)

    Μια ανάσα δρόμος από την Αθήνα, η Χαλκίδα αποτελεί πάντα μια ωραία ιδέα για μια σύντομη εξόρμηση που περιλαμβάνει χαλαρές παραλιακές βόλτες και υπέροχο φαγητό. Στην είσοδο της πόλης υπάρχει η νέα κρεμαστή γέφυρα, ενώ η παλιά κινητή γέφυρα χρησιμοποιείται από τους επισκέπτες ως σημείο παρατήρησης της παλιρροιακής εναλλασσόμενης κίνησης των νερών του Ευβοϊκού. Η παραλία της πόλης, που ξεκινάει από την Παλιά Γέφυρα και φτάνει στο εντυπωσιακό Κόκκινο Σπίτι, είναι γεμάτη ζωή. Εστιατόρια που σερβίρουν φρέσκο ψάρι και εκλεκτούς μεζέδες, αλλά και ωραία μπαράκια για το βράδυ, σας περιμένουν εδώ. Μην παραλείψετε να ανεβείτε μέχρι το Κάστρο του Καράμπαμπα, στο λόφο πάνω από την πόλη, για να απολαύσετε την υπέροχη θέα στον Ευβοϊκό.

    travelgo.gr
    Η καρδιά της πόλης χτυπά στην παραλιακή περαντζάδα (πηγή: Shutterstock)

    Η πόλη μπαίνει σε αποκριάτικους ρυθμούς με το μοναδικό Θαλασσινό Καρναβάλι της. Άρματα, πλωτές και αιωρούμενες μορφές και εντυπωσιακά πυροτεχνήματα συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό στο στενό του Ευρίπου, εκεί που ο Βορράς συναντά το Νότο και τα θαλάσσια ρεύματα μπερδεύονται κάτω από την συρταρωτή γέφυρα της Χαλκίδας.

    Στα ορεινά

    Λίμνη Πλαστήρα

    travelgo.gr
    Η Λίμνη Πλαστήρα γοητεύει όλες τις εποχές (πηγή: Shutterstock)

    Δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι αυτή η λίμνη, τόσο αρμονικά δεμένη με το περιβάλλον, αποτελεί πρόσφατη προσθήκη στο τοπίο, αποτέλεσμα της ανθρώπινης παρέμβασης. Με όνομα δανεισμένο από τον οραματιστή της, Νικόλαο Πλαστήρα, η πανέμορφη τεχνητή Λίμνη Πλαστήρα που σχηματίστηκε το 1959 και βρίσκεται 25 χλμ. δυτικά από την πόλη της Καρδίτσας, έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς όλο τον χρόνο. Η εικόνα είναι μαγευτική, καθώς η λίμνη συναντιέται με υπεραιωνόβια έλατα που στολίζουν τις όχθες της και προσφέρει ένα μοναδικό παράδεισο για όσους αναζητούν περιπέτεια (ποδηλασία, ιππασία, κανό-καγιάκ, τοξοβολία, υδροποδήλατο κ.ά.) αλλά και χαλάρωση στη φύση.

    travelgo.gr
    Το Νεοχώρι (πηγή: Shutterstock)

    Κάντε μια στάση στο Μορφοβούνι, την πατρίδα του Νικόλαου Πλαστήρα, περάστε από το Μεσενικόλα, που είναι γνωστός για το φημισμένο κρασί του, επισκεφθείτε το Νεοχώρι για να απολαύσετε την πανοραμική θέα στη λίμνη, δείτε την ανατολή από τη Νεράιδα και κατεβείτε στα Καλύβια Πεζούλας για καφέ και φαγητό δίπλα στη λίμνη. Αν θέλετε να δείτε την πιο γοητευτική εικόνα της λίμνης, οδηγήστε μέχρι το Παρατηρητήριο. Με φόντο τα Άγραφα και τη λίμνη σε πρώτο πλάνο, θα βγάλετε τις ωραιότερες φωτογραφίες.

    Καλάβρυτα

    travelgo.gr
    Τα Καλάβρυτα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Πελοποννήσου (πηγή: Shutterstock)

    Σε απόσταση δύο ωρών από την Αθήνα, τα Καλάβρυτα είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για χειμωνιάτικες - και όχι μόνο - αποδράσεις. Ο κεντρικός πεζόδρομος και οι πλατείες σφύζουν από ζωή, με μπαράκια, καταστήματα με τοπικά προϊόντα και ταβέρνες που σου σπάνε τη μύτη από τις μυρωδιές τους. Πάμπολλα τα ιστορικά αλλά και τα φυσικά αξιοθέατα που μπορείτε να δείτε. Τα δύο ιστορικά μοναστήρια, της Αγίας Λαύρας και του Μεγάλου Σπηλαίου, το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος που στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο της πόλης, το μαγευτικό πλατανόδασος του Πλανητέρου, το Σπήλαιο των Λιμνών και το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού κλέβουν τις εντυπώσεις.

    travelgo.gr
    Στο φαράγγι του Βουραϊκού με τον Οδοντωτό (πηγή: Shutterstock)

    Για να ζήσετε την πιο μαγευτική διαδρομή με τρένο (και μία από τις ομορφότερες του κόσμου σύμφωνα με διεθνείς λίστες), θα πρέπει να πάρετε τον θρυλικό Οδοντωτό που διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού. Η διαδρομή 23 χλμ. από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Διακοπτού μέχρι τα Καλάβρυτα είναι γεμάτη με ονειρικές εικόνες που προσφέρει απλόχερα το καταπράσινο φαράγγι. Εάν πάλι σας αρέσουν τα χειμερινά σπορ, επισκεφθείτε το Χιονοδρομικό Κέντρο του Χελμού, ένα από τα πιο δημοφιλή αλλά και πιο οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας.

    Τρίκαλα Κορινθίας

    travelgo.gr
    Τα Άνω Τρίκαλα στα 1.100 μέτρα υψόμετρο (πηγή: Shutterstock)

    Πυκνά δάση με αγριοκυπάρισσα και μαύρα πεύκα, γαλήνιες λίμνες και οροπέδια, χωριά με πέτρινες πλατείες και ταβερνάκια που σερβίρουν καλό φαγητό συνθέτουν το σκηνικό της απόδρασης στην Ορεινή Κορινθία. Κι όλα αυτά σε λιγότερο από 2 ώρες από την Αθήνα. Τα Τρίκαλα Κορινθίας αποτελούνται από τρεις συνοικίες - την Κάτω, τη Μεσαία και την Άνω - και είναι το μεγαλύτερο χωριό στην ανατολική πλευρά της Ζήρειας. Οι βόλτες ξεκινούν από τα Κάτω Τρίκαλα, με την πετρόχτιστη πλατεία με τα υπεραιωνόβια πλατάνια και τον εντυπωσιακό ναό του Αγίου Δημητρίου. Στα Άνω Τρίκαλα θα δείτε αρκετά παλιά αρχοντικά που έχουν σωθεί, όπως το Αρχοντικό των Νοταράδων, ενώ αξίζει να συνεχίσετε τη βόλτα σας μέχρι το μοναστήρι του Αγίου Βλασίου του 15ου αιώνα - η θέα από εδώ θα σας αποζημιώσει.

    travelgo.gr
    Η πανέμορφη Λίμνη Δόξα (πηγή: Shutterstock)

    Τα Τρίκαλα Κορινθίας αποτελούν καλό ορμητήριο για διαδρομές στη Ζήρεια. Στο οροπέδιο του όρους Ζήρεια, σε υψόμετρο 1.500 μέτρων, μόλις 10 χλμ. από τα Τρίκαλα Κορινθίας, βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας, ένα από τα νεότερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Αν έχετε διάθεση για χαλαρωτικές εκδρομές στη φύση, βάλτε οπωσδήποτε στο πρόγραμμα μια επίσκεψη στην τεχνητή Λίμνη Δόξα, όπου το τοπίο είναι μαγικό όλες τις εποχές του χρόνου, αλλά και μια βόλτα στη μυθική Λίμνη Στυμφαλία.

    Ορεινή Αρκαδία

    travelgo.gr
    Η Δημητσάνα είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς κοντά στην Αθήνα (πηγή: Shutterstock)

    Κοντινή, μαγευτική και μυθική, η Αρκαδία είναι γεμάτη εκπλήξεις. Τοπία μοναδικής ομορφιάς, χωριά που αποτελούν αληθινά μουσεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, ατμοσφαιρικοί ξενώνες, εξαιρετικό φαγητό και απόλυτη σύνδεση με τη φύση. Και όλα αυτά σε πολύ κοντινή απόσταση από την Αθήνα. Ακολουθείς την εθνική οδό Αθηνών-Τριπόλεως και μετά από περίπου 2 ώρες οδήγησης βρίσκεσαι στην καρδιά του ελατόφυτου Μαινάλου.

    travelgo.gr
    Η Μονή Τιμίου Προδρόμου (πηγή: Shutterstock)

    Βυτίνα, Δημητσάνα, Στεμνίτσα, Καρύταινα και Λαγκάδια αποτελούν ιδανικούς προορισμούς για μια απόδραση το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, αλλά υπάρχουν κι άλλα λιγότερο γνωστά αλλά πανέμορφα χωριά που αξίζει να ανακαλύψετε, όπως το Ελληνικό, τα Μαγούλιανα (το ψηλότερο κατοικήσιμο χωριό της Πελοποννήσου), το Βαλτεσινίκο, το Ζυγοβίστι και το Χρυσοβίτσι. Αν σας αρέσει η δράση, μπορείτε να κάνετε σκι στο Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου, extreme sports στον ποταμό Λούσιο αλλά και πολλές πεζοπορικές διαδρομές.

    Στα νησιά

    Σκύρος

    travelgo.gr
    Τα λευκά σπίτια στη Χώρα της Σκύρου θυμίζουν Κυκλάδες (πηγή: Shutterstock)

    Πανέμορφα τοπία, αυθεντική φιλοξενία και καλό φαγητό σάς περιμένουν στη Σκύρο. Ένα νησί-έκπληξη, μισό καταπράσινο και εύφορο και μισό άγριο και άνυδρο. H πανέμορφη Χώρα της Σκύρου είναι αμφιθεατρικά χτισμένη γύρω από το βυζαντινό κάστρο, που «επιτηρεί» την περιοχή. Στενά δρομάκια και κατάλευκα σπίτια που σκαρφαλώνουν στην πλαγιά συνθέτουν ένα σκηνικό που θυμίζει έντονα Κυκλάδες. Το κεντρικό καλντερίμι, η Μεγάλη Στράτα, που διασχίζει όλη τη Χώρα, είναι γεμάτο με όμορφα μαγαζάκια που πωλούν τα πάντα, αλλά και καφενεία και ουζερί που σερβίρουν τοπικές νοστιμιές. Το αποκριάτικο έθιμο του νησιού απαιτεί το «Γέρο» και την «Κορέλα» (άντρας και γυναίκα ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές) να βγαίνουν στους δρόμους και να δίνουν το δικό τους χρώμα στη γιορτή. Τα σοκάκια γεμίζουν από τους ήχους των κουδουνιών και το θέαμα είναι εντυπωσιακό.

    Αίγινα

    travelgo.gr
    Η Αίγινα αποτελεί μία από τις πιο αγαπημένες επιλογές για αποδράσεις εξπρές (πηγή: Shutterstock)

    Πολύ κοντά στην Αθήνα κι όμως νομίζεις ότι είσαι τόσο μακριά... Η Αίγινα αποτελεί μία από τις πιο κλασικές και αγαπημένες επιλογές για αποδράσεις εξπρές. Με ρομαντική ατμόσφαιρα που σε ταξιδεύει σε άλλη εποχή, γραφικά ψαροχώρια, σημαντικά αξιοθέατα, αρχαιολογικά μνημεία αλλά και μια πευκόφυτη ενδοχώρα ιδανική για πεζοπορία και βόλτες, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του Αργοσαρωνικού προσφέρει πολλές εναλλαγές. Βόλτες στην περατζάδα του λιμανιού με στάσεις για ουζομεζέδες και παγωτό φυστίκι, εξορμήσεις στην πευκόφυτη ενδοχώρα προς Αγία Μαρίνα, περίπατοι στην Παλιαχώρα, τη μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού, επίσκεψη στον ναό της Αφαίας (η θέα από αυτό το σημείο είναι μαγευτική), αλλά και χαλάρωση με καφέ και φαγητό στο παραδοσιακό ψαροχώρι της Πέρδικας, θα γεμίσουν το πρόγραμμά σας.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider