Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Ιωάννινα
    Fri 21.8°C
    Clouds

    7 ορεινά χωριά της Ηπείρου που δεν έχετε ανακαλύψει ακόμα

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    7 ορεινά χωριά της Ηπείρου που δεν έχετε ανακαλύψει ακόμα

    Επιβλητικά βουνά, πετρόχτιστα αρχοντικά, ποτάμια, καταρράκτες, γραφικά γεφύρια και θέα που κόβει την ανάσα. Ανακαλύψτε επτά παραδοσιακά χωριά για αξέχαστες αποδράσεις στα ορεινά της Ηπείρου

    Κάθε φορά που ταξιδεύουμε στην Ήπειρο, επιβεβαιώνουμε ότι πρόκειται για μία από τις πιο ξεχωριστές περιοχές της Ελλάδας. Από τα διάσημα Ζαγοροχώρια μέχρι τα άγριας ομορφιάς Τζουμέρκα, εδώ θα συναντήσετε μερικά από τα ομορφότερα ελληνικά ορεινά χωριά.

    Για εσάς που αναζητάτε νέους προορισμούς για τα επόμενα Σαββατοκύριακα, συγκεντρώσαμε επτά υπέροχα χωριά που θα σας δώσουν την ευκαιρία χαλάρωσης στη φύση και περιήγησης σε αυθεντικούς παραδοσιακούς οικισμούς. Λιγότερο γνωστά και πιο ήρεμα από τα χωριά «σταρ» της Ηπείρου, αλλά εξίσου γραφικά, αποτελούν πραγματικά διαμαντάκια που αξίζει να μπουν στη λίστα σας.

    Μηλιά

    travelgo.gr
    Η Μηλιά είναι ένα από τα ορεινότερα χωριά της Ηπείρου (πηγή: Shutterstock)

    Λίγοι είναι αυτοί που θα διανύσουν τα 20 χλμ. από το διάσημο Μέτσοβο μέχρι τη Μηλιά που είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.160 μέτρων στις πλαγιές της βόρειας Πίνδου. Όσοι όμως το κάνουν, θα ανακαλύψουν ένα πανέμορφο χωριό, από τα ορεινότερα της Ηπείρου. Η Μηλιά (ή Αμέρου, στην τοπική βλάχικη διάλεκτο) ανήκει στο Δήμο Μετσόβου και συγκαταλέγεται στα βλαχοχώρια της Πίνδου. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ζωντανό χωριό, γεμάτο παράδοση, που δεν έχει αναπτυχθεί τουριστικά. Τα παλιά πετρόκτιστα σπίτια με τον οντά, το σαράι και τον χωτζιαρέ κλέβουν τις εντυπώσεις, ενώ δένουν τόσο αρμονικά με το τοπίο.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με την επεξεργασία του ξύλου, με την τέχνη να περνά από γενιά σε γενιά. Τεχνίτες από τα παιδικά τους χρόνια οι Μηλιώτες δίνουν μορφή στο ξύλο κατασκευάζοντας βαρέλια, οικιακά σκεύη και άλλα χρήσιμα είδη. Κάθε οικογένεια στη Μηλιά έχει και ένα εργαστήριο επεξεργασίας ξύλου, ενώ το χωριό διαθέτει και δύο δασικούς συνεταιρισμούς. Οι επισκέπτες εντυπωσιάζονται στο θέαμα της βαλσαμωμένης αρκούδας, στο κέντρο του χωριού, που βρέθηκε τραυματισμένη από κάτοικο της περιοχής και εξέπνευσε την ίδια ημέρα. Το άτυχο ζώο βαλσαμώθηκε και τοποθετήθηκε σε γυάλινη κατασκευή, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής.

    Δίκορφο

    travelgo.gr
    Το Δίκορφο είναι ένα από τα «κρυφά διαμάντια» του Ζαγορίου (πηγή: Shutterstock)

    Πάπιγκο, Αρίστη και Μονοδένδρι είναι μερικά από τα διασημότερα χωριά του Ζαγορίου, αλλά αν θέλετε να βγείτε εκτός πεπατημένης, αξίζει να εξερευνήσετε και μερικά λιγότερο γνωστά αλλά πανέμορφα χωριά της περιοχής, όπως το Δίκορφο. Χτισμένο σε υψόμετρο 1.000 μέτρων στις βορειοανατολικές πλαγιές του όρους Μιτσικέλι, ανάμεσα σε πυκνό δάσος από έλατα, οξιές και βελανιδιές, αυτό το χωριό είναι ένας παράδεισος ηρεμίας, μόλις 35 χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων. Οι παραδοσιακές κατοικίες και τα αρχοντικά του χωριού έχουν χτιστεί με πέτρα και μαύρη πλάκα, ενώ έχουν διακοσμηθεί με τα έργα των Χιοναδιτών ζωγράφων.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στην όμορφη πλατεία του χωριού δεσπόζει το παλιό σχολείο - αρρεναγωγείο, ο τεράστιος πλάτανος με την πέτρινη βρύση και η εκκλησία του Αγίου Μηνά του Αιγυπτίου με το εντυπωσιακό καμπαναριό που χρονολογείται από το 1896. Αξίζει να ανεβείτε στο ξωκλήσι του Αι Γιάννη, που βρίσκεται σε λόφο πάνω από το χωριό, για να απολαύσετε τη φανταστική θέα. Επίσης, κοντά στο χωριό υπάρχουν τα γεφύρια του καπετάν-Αρκούδα, του Στάθη (1906) και της Σιάμαινας.

    Βοβούσα

    travelgo.gr
    Η Βοβούσα έχει την ιδιαιτερότητα να τη διασχίζει ο περίφημος Αώος ποταμός (πηγή: Shutterstock)

    Η Βοβούσα (ή Βωβούσα) είναι το πιο απομακρυσμένο χωριό της ανατολικής πλευράς του Ζαγορίου. Είναι ένα από τα χωριά κρυφά - «διαμάντια» των Ιωαννίνων και μία από τις εισόδους προς τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μέτρων και απέχει 77 χλμ. από τα Ιωάννινα. Μέσα από το χωριό περνάει ο ποταμός Αώος, ο οποίος το χωρίζει στα δύο. Το σκηνικό είναι παραμυθένιο όλες τις εποχές, με τον ποταμό να κόβει στα δύο το χωριό, ενώ ολόγυρα απλώνονται δάση με οξιές, έλατα και μαυρόπευκα.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το χωριό κοσμείται στο κέντρο του με ένα από τα ωραιότερα μονότοξα πέτρινα γεφύρια του Ζαγορίου. Χτίστηκε το 1748 από τον Αλέξιο Μήσιο και έχει αναγνωριστεί ως νεότερο αρχαιολογικό μνημείο. Η Βοβούσα είναι γνωστή για το καλοκαιρινό φεστιβάλ της, το οποίο είναι αφιερωμένο στην προστασία του περιβάλλοντος και περιλαμβάνει διάφορες εκδηλώσεις, εργαστήρια, ομιλίες, παραστάσεις και εξορμήσεις.

    Πυρσόγιαννη

    travelgo.gr
    Η Πυρσόγιαννη είναι το πιο ξακουστό από τα Μαστοροχώρια (πηγή: Shutterstock)

    Τα Μαστοροχώρια είναι μια ομάδα ορεινών οικισμών στο βορειοανατολικό άκρο του νομού Ιωαννίνων, ανάμεσα στο Γράμμο και το Σμόλικα. Ο τόπος των περίφημων μαστόρων της πέτρας, που ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο αφήνοντας πίσω τους πέτρινα αριστουργήματα. Το πιο ξακουστό χωριό της περιοχής, η Πυρσόγιαννη είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε πλαγιά του Γράμμου, σε απόσταση 27 χλμ. από την Κόνιτσα.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το χωριό διατηρεί στοιχεία της αίγλης του παρελθόντος που καθρεφτίζονται στα μνημεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, στα λιθόστρωτα καλντερίμια που οδηγούν στις γειτονιές με τα πετρόχτιστα αρχοντικά και τις επιδέξια πελεκημένες εκκλησίες (ξεχωρίζουν αυτές του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Γεωργίου), όλα έργα των ντόπιων μαστόρων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Εθνολογικό Μουσείο Ηπειρωτών Μαστόρων, που φιλοξενείται στο πέτρινο κτήριο του σχολείου. Με αφετηρία την Πυρσόγιαννη μπορείτε να πραγματοποιήσετε σύντομες εκδρομές στα υπόλοιπα Μαστοροχώρια, όπως τη Βούρπιανη, τους Χιονάδες, το Πληκάτι, την Καστάνιανη, τη Μόλιστα και το Γαναδιό. Η περιοχή ενδείκνυται για διάφορες δραστηριότητες όπως ορειβασία, αναρρίχηση, καγιάκ, ράφτινγκ, αιωροπτερισμό κ.ά.

    Μελισσουργοί

    travelgo.gr
    Πηγή: Ορειβατικό καταφύγιο Μελισσουργών

    Οι Μελισσουργοί είναι το βορειότερο χωριό του νομού Άρτας (απέχουν 72 χλμ. από την πόλη της Άρτας) κι ένα από ωραιότερα και παλαιότερα Τζουμερκοχώρια. Λέγεται πως η ονομασία του οφείλεται (κατά μία άποψη) στην εργατικότητα των κατοίκων του. Σημεία συνάντησης είναι οι πλατείες του χωριού. Στο κέντρο βρίσκεται η πλακόστρωτη πλατεία Εθνικής Αντίστασης με τις βρύσες και τα πλατάνια. Λίγο πιο πάνω είναι η πλατεία του Κάμπου, ενώ στο κάτω μέρος του χωριού βρίσκεται η πλατεία της Παναγιάς με φυσικό γρασίδι. Μέσα και γύρω από το χωριό θα ανακαλύψετε όμορφες εκκλησίες, ενώ αξίζει να ανεβείτε μέχρι το υπέροχο ορειβατικό καταφύγιο Μελισσουργών, σε υψόμετρο 1.023 μ., για να πιείτε τον καφέ σας με θέα στις κορυφές των Τζουμέρκων και της Κακαρδίτσας.

    Θεοδώριανα

    travelgo.gr
    Τα Θεοδώριανα προσελκύουν πολλούς φυσιολάτρες χάρη στον διπλό καταρράκτη τους (πηγή: Shutterstock)

    Φωλιασμένο σε μια πλαγιά των ανατολικών Τζουμέρκων, στην αγκαλιά μιας υπέροχης φύσης και σε απόσταση περίπου 80 χλμ. από την πόλη της Άρτας, βρίσκεται το χωριό Θεοδώριανα. Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ηπείρου, γύρω από το οποίο υπάρχουν πολλά αξιοθέατα που μπορείτε να επισκεφθείτε. Για να φτάσετε εδώ, θα πάρετε το δρόμο από Βουργαρέλι και Αθαμάνιο που ανηφορίζει απότομα, περνώντας μέσα από το εκπληκτικό τοπίο περιστοιχισμένο από βουνοκορφές και στη συνέχεια κατεβαίνει στα Θεοδώριανα. Στο κέντρο του χωριού, στην πλατεία με τον επιβλητικό πλάτανο, το υψόμετρο δείχνει 960 μέτρα.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στη βόρεια έξοδο του χωριού, μετά από 20 λεπτά πεζοπορίας, συναντάει κανείς τον καταρράκτη Σούδα, που αποτελεί το σήμα κατατεθέν των Θεοδωριάνων. Τα παγωμένα νερά του ποταμού Γκούρα γκρεμίζονται από 25 μέτρα ύψος, αφού πρώτα προλάβουν να χωριστούν στα δύο, σχηματίζοντας δύο υπέροχους καταρράχτες. Το θέαμα είναι μοναδικό.

    Ροδαυγή

    travelgo.gr
    Η Ροδαυγή έχει υπέροχη θέα προς τη λίμνη του Πουρναρίου, τα Τζουμέρκα και τα Άγραφα (πηγή: Shutterstock)

    Ο οικισμός της Ροδαυγής καλοσωρίζει τους επισκέπτες απλωμένος στις κατάφυτες ανατολικές πλαγιές του Ξηροβουνίου, 25 χιλιόμετρα βόρεια της Άρτας. Χτισμένο σε υψόμετρο 700 μέτρων, αυτό το όμορφο χωριό έχει πανοραμική θέα προς τη λίμνη του Πουρναρίου και τους ορεινούς όγκους των ανατολικών Τζουμέρκων, των Αγράφων και των Ακαρνανικών ορέων. Το «καμάρι» της Ροδαυγής είναι η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, η οποία θεωρείται μία από τις παλαιότερες σε ολόκληρη την Ήπειρο και έχει ανακηρυχθεί ως διατηρητέο μνημείο. Με τυπικά χαρακτηριστικά της ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής, χρονολογείται από το 1804 και ξεχωρίζει για το ψηλό πέτρινο καμπαναριό, τα εντυπωσιακά σκαλιά που οδηγούν στο ναό και το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Αξίζει να επισκεφτείτε το λαογραφικό μουσείο όπου εκτίθενται παλιά χρηστικά αντικείμενα και εργαλεία. Μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα στην πηγή Μπέσικο, αλλά και στη θέση Μπιστούρα, πάνω από το χωριό, για να θαυμάσετε την πανοραμική θέα της κοιλάδας του Αράχθου.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider